Avatar @chomiczek71

@chomiczek71

@chomiczek71
10 obserwujących. 6 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj 2 dni temu.
{} Napisz wiadomość
10 obserwujących.
6 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj 2 dni temu.

Recenzje książek

42 recenzje, w tym 2 recenzje wyróżnione przez redakcję

Jozef Karika w doskonałej formie, we własnym stylu

{} WYBÓR REDAKCJI
20.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po wszystkie książki tego autora sięgam bez zastanowienia, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł! Karika umie nastraszyć czytelnika korzystając z bardzo prostych przekazów, z niewieloma, a przeważnie poprostu z jednym bohaterem i w prostej scenrii. Do mojej wyobraźni trafia zawsze bezbłędnie... W "Wietrze" jak i w innych książkach tego autora mamy narra... {} Recenzja książki Wiatr

Inteligentny dom wcale nie znaczy bezpieczniejszy

28.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od czasu wydania u nas "bliźniąt z lodu" wiernie śledzę twórczość S. K. Tremayne. "Dziecko ognia" w moim odczuciu zupełnie mu nie wyszło, "zanim umarłam" było ok, "Asystentka" trzyma w napięciu. Ciągle to nie jest poziom bliźniąt, ale jest dobrze. Josephine mimo skończonej trzydziestki nie ma nic swojego. Nie ma mieszkania, męża ani dziecka. Nied... {} Recenzja książki Asystentka

Trochę słabiej niż zwykle

18.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kathleen Maguire jest dla mnie jak stara dobra znajoma. Sięgając po nowy tom, poświęcony jej przygodom, czuję się jakbym szła na spotkanie dawno niewidzianej koleżanki. Jak dla mnie "do ostatniej kropli krwi" to dość słaba część, ale Masterton pisząc o Katie miał wzloty i upadki. W tej książce głównym celem Katie są dwa skłócone ze sobą gangi ora... {} Recenzja książki Do ostatniej kropli krwi

Trochę przekombinowany, a trochę uproszczony demon.

8.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sięgając po tę książkę spodziewałam się dobreg kryminału, przeplatanego mrocznym horrorem. Wszak historia o ludziach, którzy na statku na środku na statku na środku morza razem z demonem powinna być poruszająca. Nie czytałam pierwszej powieści autora, ale słyszałam o niej tyle dobrego, że byłam przekonana o klasie autora. Otóż może i historia by b... {} Recenzja książki Demon i mroczna toń

Wrażliwy siłacz snuje swą opowieść 😉

22.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwszą część trylogii, czyli "Krwawą wyliczankę" czytałam jakieś trzy lata temu. Pamiętam tylko, że kupiłam ją spontanicznie na jakiejś wyprzedaży biedronkowej i tak mi się spodobała, że szybko dokupiłam resztę. Jak na razie wcale nie żałuję Teoretycznie ta książka nie powinna mi się podobać: mamy narrację pierwszoosobową, za którą nie przepada... {} Recenzja książki Rzeźnik

Obraz malowany słowami

17.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest to niesamowita książka, która budzi w czytelniku całe spektrum emocji. Od ciekawości, fascynacji, złości, frustracji do radości. Budzi Budzi w nas podglądacza- na początku, gdy poznajemy główną bohaterkę Olivię i wszystko wygląda tak normalnie. Czekamy na historię jej życia, obserwujemy każdy jej ruch. Sprawia, że jest nam niewygodnie, gdy cz... {} Recenzja książki Pod pokładem

Powrót do Ravki

12.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest to kontynuacja trylogii Griszow, tylko już bez Aliny Starkov, co według mnie jest super rozwiązaniem, bo oo ile trylogia mi się podobała, to jej główna bohaterka pod koniec była już męcząca. Tu Bardugo skupiła się na losach młodego króla Nikołaja Lancova i jego życiu z bestią we własnym ciele. W historię Ravki autorka wplata historię Niny Zen... {} Recenzja książki Król z bliznami

Absorbująca, wciągająca i hipnotyzująca

27.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do tej pory pamiętam pierwszą książkę Liz Nugent, jaką czytałam "Upadek Olivera". Niby było to rok temu, ale tyle ostatnio czytam, że tylko te dobre pozycje zostają mi w pamięci i tamta na pewno taka była. Po lekturze drugiej książki autorki jestem skłonna stwierdzić, że mamy tu mistrzynię tworzenia pokrętnych intryg, która powołuje do życia wyjąt... {} Recenzja książki Obsesja Lydii

Mieszanka "Zwierza" i "Zaginionej"

16.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znajomość z panem Piotrem Kościelnym zaczęłam od "Zwierza" i byłam pod ogromnym wrażeniem pracy, jaką pan Piotr włożył w tę książkę, mieszania wątków , intrygi, sposobu przedstawiania głównych bohaterów, że czułam się jakbym ich znała. Więc"Zaginioną" kupiłam jak tylko ukazała się w księgarni i tu zaskoczenie- łatwo, szybko, prosto do celu, język,... {} Recenzja książki Skóra

Opowieści starych drzew...

10.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest to druga część sagi Opowieści Starych Drzew i już na początku mogę zdradzić, że sądząc po zakończeniu - nie ostatnia. Po raz kolejny spotykamy się z kapitanem trzeciej kompanii Asgerem Sidortem. Mimo młodego wieku kapitan cieszy się niesłabnącym szacunkiem swoich podwładnych, nikogo nie zniechęca jego oziębłość, która wynika z dramatycznych ... {} Recenzja książki Szepty na wzgórzach

Smutny upadek człowieczeństwa

7.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O "Wybornym trupie" czytałam dużo wcześniej, zanim pojawił się na księgarnianym rynku. Wydawnictwo Mova dużo energii włożyło w promocję tej książki i naprawdę nie mogłam się doczekać kiedy zapoznam się z treścią tego- podobno- wybitnego dzieła. Fascynuje mnie w literaturze wszystko, co krwawe i brutalne, o "Wybornym trupie" co chwila czytałam, że... {} Recenzja książki Wyborny trup

Ładnie, klasycznie, tylko grozy troszkę brak

2.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uwielbiam klasyczne opowiadania grozy. Posiadam stary zbiorek rosyjskich ( naprawdę są przerażające), niemieckich i francuskich więc pomyślałam sobie, że taki świąteczny zbiór będzie idealnie do nich pasował. Mamy tu opowiadania grozy autorów różnych narodowości "poprzetykane" mrocznymi wierszami. Wydanie jest bardzo ładne- kremowy papier, duża cz... {} Recenzja książki Z duchami przy wigilijnym stole

Rozczarowanie

19.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanpie.pl. Skusił mnie podpis, że jest to "pasjonująca historia ujęcia jednego z najbardziej osławionych brytyjskich seryjnych zabójców ostatnich pięćdziesięciu lat." No cóż historia była, ale niestety, jak dla mnie, wcale nie taka pasjonująca. Na skrzydełku okładki czytamy, że "Opowieść ta, będąca... {} Recenzja książki Obława. W jaki sposób oddałem w ręce sprawiedliwości seryjnego zabójcę Leviego Bellfielda

Mieszane uczucia

16.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ja mam trochę mieszane uczucia co do tej książki. Z jednej strony uwielbiam brutalne thrillery, a tu przemocy nie brakuje. Różnego rodzaju dewiacje seksualne tylko podkręcają atmosferę. Z drugiej strony lubię kiedy taka książka jest napisana trochę ładniejszym językiem (tak, da się ładnie pisać o rozlewie krwi 😜), a tu jest aż nazbyt prosto i łatw... {} Recenzja książki Kraina umarłych

Tak bardzo smutna historia...

5.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To moje pierwsze spotkanie z Ellen Marie Wiseman. Sięgając po tę książkę spodziewałam się chyba większej sensacji i kiedy doczytałam jaką deformację ciała miała mała Lilly byłam początkowo zawiedziona. Teraz prawie mi za to wstyd, bo historia jednak wzbudza silne emocje. Dużo czasu nosiłam się z zamiarem napisania tej recenzji, ponieważ musiałam n... {} Recenzja książki Dla jej dobra

Nieoczywista i piękna historia

3.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mamy tu piękną książkę o... książkach. Oczywiście nie tylko, ale książki grają w niej specyficzną i ważną rolę. Jest też historia miłosna, piękna, chociaż trochę nieoczywista. Wszystko w tej książce jest według mnie piękne, nieoczywiste i doprawione mrokiem, tajemnicą i magią. Zacznijmy od tych książek- tworzą je oprawiacze i generalnie to takiej... {} Recenzja książki The Binding

Magia i tajemnice

16.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Według Konfucjusza ludzie w życiu powinni kierować się pięcioma cnotami, które z kolei powinny być nierozłączne jak pięć palców jednej dłoni. Te cnoty to: -humanitarność (ren) - powinność (yi) - obyczajność (li) - wiedza (zhi) - wierność (xin) Zdarza się, że dzieci dostają imiona na cześć tych cnót i takie imiona właśnie noszą bohaterowie tej powi... {} Recenzja książki Nocny tygrys

Sztos!

{} WYBÓR REDAKCJI
25.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta książka to mój absolutny numer jeden wśród polskich kryminałów, a może i wśród wszystkich kryminałów, które czytałam w tym roku! Ostatnio czytam praktycznie same kryminały, więc konkurencja była spora. Jednak wszystko było tutaj dopięte na ostatni guzik, dopracowane i przemyślane. Na początku bohaterowie: od razu poznajemy mordercę, to bardzo ... {} Recenzja książki Rytuał łowcy

Niekoniecznie

18.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy tylko zobaczyłam "Piętno" w zapowiedziach, wiedziałam, że będę je czytać. Już sama okładka zapowiadała dużą dawkę grozy, bólu i krwi. Kiedy książka została wydana czytała ją jedna z moich koleżanek z księgarni i stwierdziła, że to nie to, na co czekam. Następnie wszędzie posypały się pochwały "Piętna", a ja z reguły z dystansem podchodzę do ... {} Recenzja książki Piętno

Dużo zbrodni, dużo akcji

12.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To już dziesiąty tom z cyklu poświęconego Katie Maguire, komisarz Garda Siochàna w irlandzkim miasteczku Cork. Kiedy sięgam po książkę o Katie, czuję się jakbym spotykała starą dobrą znajomą i tym razem było tak samo. Jednak, o ile większość tomów da się czytać i zrozumieć nie znając poprzednich, to "Żebrząc o śmierć" największe wrażenie zrobi na ... {} Recenzja książki Żebrząc o śmierć

Nowa wizja końca cywilizacji

3.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Według mnie to jest trochę takie naukowe si-fi, na okładce napisano, że to thriller naukowy, ale w sumie nie klasyfikacja jest najważniejsza... Naukowy świat stanął na głowie kiedy na afrykańskiej sawannie został odkryty przodek słonia sprzed milionów lat... Żywy! Drzewa i krzewy również przyjmują postać sprzed setek milionów, co za tym idzie,... {} Recenzja książki ERECTUS

Spodziewałam się czegoś więcej...

29.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znajomość z twórczością pana Piotra zaczęłam od "Zwierza" i po "Zaginionej" oczekiwałam dużo więcej. Na jednej z fejsbukowych grup dowiedziałam się, że "Zaginiona" została napisana przed "Zwierzem" i to sporo tłumaczy. Język tej powieści jest dużo prostszy i bardziej prymitywny. Akcja również jest nieskomplikowana, bez większych tajemnic leci od p... {} Recenzja książki Zaginiona

Wow!

3.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zacznę od tego, że hasło " retro kryminał" kojarzy mi się z książkami Agaty Christie- delikatnymi opisami zbrodni i długim, rozwlekłym śledztwem. Zazwyczaj te książki omijam. Dodatkowo historia polski nie jest moim konikiem, wolę powieści, których akcja rozgrywa się w czasach współczesnych. Ale nakanapie propowało "Wyspę Zero" do recenzji więc stw... {} Recenzja książki Wyspa zero

Majstersztyk!

30.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rany jaka to była smakowita lektura! Czekałam na "Śpiącą Nimfę" z wielką niecierpliwością, ponieważ "Kwiaty nad piekłem"- pierwsza część serii bardzo mi się podobała. Było mrocznie, brutalnie i tajemniczo. Była okrutna tajemnica sprzed lat. Byli bardzo realistyczni bohaterowie: komisarz Teresa Battaglia- 60 letnia twarda babka, która nie chce pod... {} Recenzja książki Śpiąca nimfa

Świeże spojrzenie na świat legend arturiańskich!

13.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nimue należy do podniebnych- jednego z czarownych klanów zamieszkujących celtyckie lasy. Dziewczyna ma na głowie mnóstwo problemów- w dzieciństwie została naznaczona przez demona, obecnie, mimo, że jest dopiero nastolatką, została wybrana przez prastare bóstwa do głoszenia ich woli, ludzie z klanu jej nie akceptują. Jakby tego było mało czerwoni p... {} Recenzja książki Przeklęta

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe