Avatar @fankath135

PannaPinko

@fankath135
5 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.
pamietnik_czytania
Napisz wiadomość
Obserwuj
5 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.

Recenzje książek

172 recenzje, w tym 19 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Czynnik diabła

29.02.2020

Rok 1935, Praga; młody psychiatra, doktor Viktor Kosarek, dostaje propozycję pracy w owianym mroczną sławą zakładzie psychiatrycznym, zwanym Hrad Orlu. Mężczyzna od dawna interesuje się tzw. czynnikiem diabła, próbując dociec, czy każdy z nas ma w sobie tę cząstkę zła, acz nierozwiniętą, czy jest ona właściwa zaledwie dla jakiegoś procentu społe... Recenzja książki Czynnik diabła

Wampiry, wilkołaki...

29.02.2020

Paul Canterbury nie jest zwyczajnym człowiekiem; ba, w ogóle nim nie jest. Znany jako autsajder przyjmuje zlecenia na zabicie różnych istot. Tym razem, udając się do zamkniętego muzeum, za sowitą opłatą ma unicestwić wampira. Nie wie jednak, że ów jegomość nie należy do zwykłych krwiopijców- jest jednym z pierwszych, a zanim stanie z nim w szranki... Recenzja książki Czwarta pieczęć

Wikingowie i tląca się w nich złość.

24.02.2020

Wikingowie są nie do zatrzymania; wielcy wojownicy, którzy nie znają litości. Palą, gwałcą i mordują każdego, kto przeciwstawi się ich woli. Chcą pokazać, że z nimi nie warto zadzierać, a tym samym utrwalić swoją chwałę jako tych, którzy niczego się nie ulękną. Są wolni od fałszywych oskarżeń, wiarę pokładają jedynie we własne, pogańskie bóstwa, a... Recenzja książki Furia wikingów

Kto kłamie?

21.02.2020

Komisarz Amy Winter wciąż nie może otrząsnąć się po niedawnej śmierci ojca Roberta, również stróża prawa. Kobieta przenosi się do rodzinnego domu, aby w tym ciężkim okresie wesprzeć matkę. Żeby nieszczęść było mało, panna Winter otrzymuje list z więzienia, w którym wyrok odsiaduje Lillian Grimes- kobieta, która wraz z mężem Jackiem porywała, a ... Recenzja książki Prawda i kłamstwa

Miłość w czasach wojny.

21.02.2020

Tylko Johannes cieszył się z możliwości dołączenia do Hitlerjugend; wręcz nie mógł się doczekać, kiedy będzie na tyle dorosły, aby przeskoczyć "o poziom wyżej". Jego rodzice -szczególnie ojciec- z niesmakiem patrzyli na jego działania. A może również ze strachem? W końcu wiedzieli z czym wiąże się prawdziwa wojna. To nie zabawa dla małych żołni... Recenzja książki Niebo na uwięzi

Grzeczny chłopiec i niegrzeczna dziewczynka.

19.02.2020

Przeprowadzka zawsze wiążę się z mniejszymi lub większymi problemami; my, jako ludzie, często przywiązujemy się do jednego miejsca, a opuszczenie go budzi skrajne emocje. Daniel dotychczas mieszkał w domu rodzinnym, na obrzeżach miasta. Teraz jego rodzice postanowili przenieść się do jego centrum, kupując mieszkanie. Podczas remontów przygotowawcz... Recenzja książki Nieodpowiednia dziewczyna

Stopniowe popadanie w szaleństwo czy ogromna miłość?

12.02.2020

Liv całe swoje dziewięcioletnie życie spędziła z rodzicami na małej wyspie, gdzie za jedyne towarzystwo miała drzewa, leśne zwierzęta oraz brata bliźniaka, Carla. Nie czuje się smutna z tego powodu- ojciec, Jens, uczy jej wielu niezbędnych na wyspie rzeczy. I przede wszystkim wysyła na Dużą Wyspę na "wycieczkę", by dziewczynka mogła przynieść do d... Recenzja książki Żywica

Selekcjoner

11.02.2020

Rok 1985, Londyn. Ludzie korzystają z ciepłych, letnich wieczorów; tylko ta awaria prądu, która sięga praktycznie w każde miejsce, jest trochę irytująca. Ale są przyzwyczajeni, czasem się to zdarza. Nikt nie zauważa młodej, nagiej kobiety, która budzi się w trawie gdzieś na peryferiach miasta. Nie ma pojęcia, kim jest i jak znalazła się w tym miej... Recenzja książki Selekcjoner

Nie znasz mnie.

9.02.2020

Świat żyje pozorami; patrzysz na nich i z zazdrością widzisz bijące od nich szczęście. To para idealna- przynajmniej na pierwszy rzut oka. Jeżeli przyjrzysz im się dokładniej to zauważysz, że w jej oczach kryje się niema rozpacz, a on z kolei niepewnie rozgląda się na boki. Każde z nich prawdopodobnie ma własne tajemnice, które za nic nie powinny ... Recenzja książki Nic o mnie nie wiesz

Miłość... zabija?

WYBÓR REDAKCJI
9.02.2020

Bydgoszcz, rok 1926; życie toczy się swoim powolnym, swobodnym rytmem. Nie dla wszystkich jednak... aspirant Andrzej Fąferek właśnie dostał informację o znalezieniu ciała młodej dziewczyny na wyspie zwanej Zimnymi Wodami. Od razu wykluczają nieszczęśliwy wypadek czy samobójstwo- powodem tego jest przyczepiony nożem do drzewa list, adresowany do de... Recenzja książki Mord na Zimnych Wodach

Cisza jest zbawieniem.

7.02.2020

Wyobraź sobie, że w Twoim świecie panuje wieczna cisza. Nie słyszysz dźwięku głosów Twoich bliskich, przywołując je jedynie z pamięci. Nie wiesz, że ktoś właśnie ostrzegawczo użył klaksonu, byś nie wtargnęła na ulicę prosto pod koła jego samochodu. Dopóki się nie odwrócisz nie zdajesz sobie sprawy, że ktoś Cię woła. Tak wygląda teraz Twoja rzeczyw... Recenzja książki Milczenie

Dłonie, które przynoszą śmierć.

7.02.2020

Gostyń, 1920 rok. Miasto już nie jest takie, jak przedtem- mężczyźni wrócili z wojny, lecz wciąż noszą w sobie znamiona tych ciężkich przeżyć. Ulice są pełne żywych, acz wydawałoby się, że jakaś ich część została tam, na polu bitwy, między ciałami kompanów. Jednym z takich na wpół żywych jest Adam Karski, ściągnięty z bitewnego pola przez potrzebę... Recenzja książki Dłonie śmierci

Rycerz na białym koniu czy... w zdezelowanym samochodzie?

5.02.2020

Antonina jest zadowolona z życia, jakie wiedzie- nie musi martwić się o pieniądze, gdyż jest właścicielką kilku bardzo dobrze prosperujących salonów urody w Krakowie. Zresztą nigdy nie musiała martwić się o byt- jej rodziców można określić jako zamożnych. A jednak kobieta nigdy nie osiadła na laurach i sama zapracowała na to wszystko, co posiad... Recenzja książki Nigdy nie jest za daleko

Rzeczy, o których nikomu się nie śniło.

5.02.2020

Gdy miała sześć lat, do jej domu przybył troll -jak wówczas go określała- zabijając jej siostrę bliźniaczkę i matkę. Dziś Eva Svarta zrobi wszystko, żeby dorwać potwora. Dzień w dzień zamyka się w swoim biurze, aby jeszcze raz przewertować zdjęcia z miejsca zbrodni. Znaleźć ten jeden, jedyny szczegół, który doprowadzi ją do sprawcy. I pozwoli zasn... Recenzja książki Pierwsza krew

Każdy ma prawo do miłości.

WYBÓR REDAKCJI
5.02.2020

Debora Lantz nie chciała opuszczać swojego domu rodzinnego- tu miała przyjaciół i chłopaka bliskiego jej sercu. A jednak po śmierci ich ojca, matka dziewczyny postanowiła sprzedać cały dobytek i wyruszyć do południowego Teksasu, do swojego brata. Tam czekał na nią Stephen, adorator sprzed lat, którego postanowiła poślubić. Wdowie z piątką dziec... Recenzja książki Syn pszczelarza

Wiosna tuż tuż.

5.02.2020

Kilka miesięcy temu Julia zerwała ze swoim narzeczonym, Mariuszem. Teraz, mieszkając w rodzinnym miasteczku, czuje się zadowolona z życia- pracuje w pobliskim kantorze, a poranki rozpoczyna od wypicia kawy na przydomowej ławeczce. Dziewczyna z niecierpliwością czeka też na przyjazd rodziców i siostry zza granicy. Jak na razie jej towarzyszką jest ... Recenzja książki Za dwie minuty wiosna

Relacje partnerskie.

29.01.2020

Relacje międzyludzkie to coś, czego nigdy nie uda nam się ominąć; no, chyba że ktoś mieszka na (prawie) bezludnej wyspie. Wbrew pozorom jesteśmy stworzeniami stadnymi, potrzebujemy innych do szczęścia- tyle, że w różnym natężeniu. Prędzej czy później każdy z nas wejdzie w bliższą relację z drugą osobą. Będą motylki w brzuchu, długie rozmowy do póź... Recenzja książki Jak na co dzień budować szczęśliwą relację z partnerem. Krótka recepta na udany związek

Nowe miejsce, nowe trupy.

29.01.2020

Prokurator Adam Karski dostaje niespodziewany "awans"- ma wyjechać do Gostynia, gdzie czeka na niego stanowisko asystenta sądowego. Jego poprzednik zmarł kilka dni wcześniej, stąd też szybka decyzja o przeniesieniu Karskiego. Na miejscu mężczyzna musi oswoić się z mieszkaniem, które zajmował Pauzer -wciąż wyczuwa w nim czyjąś obecność- i z nowy... Recenzja książki Smak błękitu

Komisarz Rudnicka wkracza do akcji.

26.01.2020

Mglisty poranek w Łodzi; Lena budzi się obok mężczyzny, którego poznała poprzedniego wieczoru w barze. Bez słowa wychodzi, wracając do swojego mieszkania. Niedługo później otrzymuje wiadomość o odnalezieniu zwłok- prawdopodobnie jest to Klemens Chmielny, spokojny księgowy z hotelu prowadzonego wraz z żoną, którego zaginięcie dzień wcześniej zgłosi... Recenzja książki Poryw

Gdy dorosłość trochę nas zaskakuje.

25.01.2020

Zuzia ma prawie trzydzieści lat i sądzi, że jest właśnie na tym etapie życia, który najbardziej jej odpowiada- ma dobrą pracę, dogaduje się z rodzicami, tworzy udany związek z Konradem. No, może prawie udany. Ostatnio jej chłopak coraz częściej przebąkuje o urozmaiceniu ich życia seksualnego, mimo że Zuzi odpowiada ono takie, jakie jest. Za nowe "... Recenzja książki Dobre ciastko

Kolory ognia

WYBÓR REDAKCJI
21.01.2020

W Fene, stolicy Artanu, już od dawna nie gościło szczęście; ciężkie, bure chmury codziennie zasnuwają niebo, a ludzie zapomnieli, czym jest uśmiech i dobre samopoczucie. Dzieje się tak od czasu, gdy Czarnoksiężnik zamordował parę królewską, obsadzając na tronie wybranego przez siebie króla- dla mieszkańców zwykłego nieudacznika, nie potrafiącego n... Recenzja książki Kolory Ognia

Ktoś, kogo znamy... albo i nie.

18.01.2020

Małe, spokojne miasteczko, usytuowane dwie godziny od Nowego Jorku; spokojna społeczność, w której to każdy zna każdego- jeżeli nie ze szkoły, to z różnych sąsiedzkich imprez. A jednak to właśnie tam, w tym niemalże idyllicznym miejscu dochodzi do włamań. Ktoś bez problemów przedostaje się do domów, plądrując komputery. Teraz zna wszystkie tajemni... Recenzja książki Ktoś, kogo znamy

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl