Avatar @milagros

Klaudyna Gąsior

@milagros
9 obserwujących. 3 obserwowanych.
Kanapowicz od 12 lat.
{} Napisz wiadomość
9 obserwujących.
3 obserwowanych.
Kanapowicz od 12 lat.

Recenzje książek

35 recenzji

Czytać, wyciągać wnioski - ale z umiarem...

26.03.2011

Zaczynamy! Kim jest tytułowa zołza? Bynajmniej nie wredną suczą - jak to zwykle mamy w zwyczaju definiować. Zdaniem autorki kwestię zołzowatości traktować należy z przymrużeniem oka. Mianem tym określa ona bowiem kobietę pewną siebie, asertywną, skupioną na własnych pragnieniach, planach i marzeniach. Antonimem zołzy jest "kobieta (zbyt) miła", któ... {} Recenzja książki Dlaczego mężczyźni kochają zołzy. Wydanie rozszerzone

Niezwykle sugestywna, brutalna i pasjonująca opowieść...

26.03.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Muszę przyznać, że kiedy zorientowałam się, iż narratorem nowej powieści Megan Abbott jest trzynastoletnia Amerykanka, nieco się przeraziłam. Mimo poważnej tematyki, spodziewałam się raczej lekkiej narracji, poprowadzonej z perspektywy głupiutkiego dziewczątka. Jakże się pomyliłam! Dawno nie czytałam tekstu tak dojrzałego, emocjonalnego i poruszają... {} Recenzja książki Koniec wszystkiego

Nie sposób oprzeć się tej mieszance...

26.03.2011

Krytyka nazywa ją współczesną Jane Austen (rzeczona się chyba w grobie wierci na te słowa), filmowi twórcy lubią przenosić jej dzieła na ekran, a ona sama oceniana jest jako autorka wyjątkowa - kochająca i pisać, i czytać. 'Między nami nowojorczykami' jest pierwszą powieścią Schine, z jaką miałam styczność, ale z pewnością nie było to spotkanie ost... {} Recenzja książki Między nami nowojorczykami

Sprawdzone schematy

26.03.2011

Magdalena Kawka sięgnęła po sprawdzony schemat - czterdziestolatka po przejściach szuka nowej drogi życiowej. Poznaliśmy to u Grocholi, poznaliśmy u Kalicińskiej, poznaliśmy u wielu innych i wreszcie poznajemy również u Kawki. Z tą jednak różnicą, że historia jej bohaterki nie okazuje się tak bajeczną i różową, jak to bywało w przypadku wielu jej p... {} Recenzja książki Alicja w krainie konieczności

Nie zdążyłam...

26.03.2011

'Nie zawrócę' to powieść napisana przez kobietę, o kobietach i kobietom dedykowana. Powieścią tą autorka pragnęła złożyć ukłony tym, które "pomimo napotkanych przeciwności nigdy nie rezygnują". Tak, jak nie zrezygnowała jej bohaterka - Laura. I tak, jak Laura powtarza, że "nie zawróci", tak ja po lekturze mogę powiedzieć krótko "nie nadążam". Nie n... {} Recenzja książki Nie zawrócę

Najbardziej niezwykła książka...

26.03.2011

Spójrz na okładkę - czy fascynują Cię pióra, rozwieszone na wieszaku? Jakie przywołują skojarzenia? Podpowiem, jakie obrazy powstają w mojej głowie: strojenie się w cudze piórka, sztuczność i udawanie. Ale ja mam tę przewagę, że 'Dla Was' już znam, a Ciebie ta lektura dopiero czeka. Jestem pewna, że z zaciekawieniem sięgniesz po tę pozycję. Dlaczeg... {} Recenzja książki Dla Was

O szarej tęczy...

26.03.2011

'Szara tęcza' należy do książek, które trudno jest oceniać i odbierać w sposób jednoznaczny. Nie jest to literatura wysokich lotów - to po pierwsze. Po drugie, skierowana jest ona raczej do młodzieży, choć i ci, którzy lubią wspominać pierwsze młodzieńcze miłości znajdą w niej coś dla siebie. Ja znalazłam przede wszystkim ukojenie i radość, pomimo ... {} Recenzja książki Szara tęcza

O sile dobra i mocy przyjaźni...

8.01.2011

Mało która bajka jest w stanie trafić w moje gusta – z reguły ich naiwność mnie przytłacza, a nachalny dydaktyzm przeszkadza w odbiorze. Rzadko potrafię cieszyć się opowieścią tak, jak cieszyłoby się z niej dziecko. Ale w przypadku 'Tajemnicy błękitnego zamczyska' rzecz ma się zupełnie inaczej – dałam się porwać tej magicznej opowieści i wciągnąć d... {} Recenzja książki Tajemnica błękitnego zamczyska

Takie powieści warto czytać...

18.12.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Carol O’Connell - niegdyś zdolna malarka i korektorka, aktualnie poczytna powieściopisarka. W tej roli Amerykanka zadebiutowała w roku 1994 powieścią „Mallory’s Oracle”, która otwiera serię poświęconą losom bezwzględnej policjantki - Katy Mallory. „Trzy kubki” to piąta część tej serii, a wydawca reklamuje ją jako „świetny thriller o tajemniczym świ... {} Recenzja książki Trzy kubki

Ku przestrodze i ku nadziei...

19.11.2010

„Znakomity debiut, pani Ewo” – chciałoby się rzec po lekturze powieści „Uciec przed cieniem”, Ewy Kopsik – absolwentki Uniwersytetu Wrocławskiego, aktualnej mieszkanki Wiednia. Miłośnicy doszukiwania się cech wspólnych autora i wykreowanych przez niego bohaterów, na pewno ucieszą się, gdy zestawią ze sobą biogram autorki i narratorki „Uciec przed c... {} Recenzja książki Uciec przed cieniem

Świat odczuwany za pomocą zmysłów...

16.11.2010

Na nasze otoczenie składają się miliony różnorakich zapachów. Często nie zwracamy na nie uwagi, nie poświęcamy im zbyt wiele czasu. Traktujemy je jak coś na tyle naturalnego i oczywistego, że nie zauważamy, jak istotną rolę odgrywają one w naszym życiu. Bo czyż nie krzywimy się, kiedy towarzyszy nam nieprzyjemny, nachalny swąd? Czyż nie rozkoszujem... {} Recenzja książki Pachnidło

Tektonika uczuć

13.11.2010

Mam za sobą już kilka dzieł Schmitta, ale chyba jeszcze żadne nie zaskoczyło mnie tak bardzo, jak 'Tektonika uczuć' - i to zarówno pod względem formy, jak i treści. Głównych bohaterów jest dwoje - kobieta i mężczyzna, Diane i Richard - szaleńczo w sobie zakochani, nie potrafiący znieść nawet kilkuminutowej rozłąki. W skutek paru niedomówień, głupi... {} Recenzja książki Tektonika uczuć

Między nami dobrze jest

28.09.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Warszawa. „Wielokondygacyjny budynek ludzki”, a w nim dwa światy, dwie odmienne rzeczywistości. W jednym miejscu, które mogłoby być ulokowane w jakimkolwiek innym zakątku Polski, przeplatają się losy dwu grup ludzi. Ludzi, mających odmienne spojrzenie na świat, żyjących w odmiennej rzeczywistości, żyjących zupełnie inaczej... Pierwszy ze światów r... {} Recenzja książki Między nami dobrze jest

Forrest Gump

21.09.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Forrest Gump to zabawny 'idiot', a jego życie jest nieustającym pasmem zaskakujących wydarzeń. Odnosi sukcesy w futbolu, ping-pongu i szachach, próbuje aktorstwa, walczy w armii USA, niańczy 'orangutanga', zbija miliony na hodowli krewetek i kilka razy ląduje w więzieniu. Ach! I jeszcze wylatuje w kosmos, po czym spędza parę lat wśród kanibali. Duż... {} Recenzja książki Forrest Gump

Nazywam się Czerwień

21.09.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miesiąc temu koleżanka spytała mnie o opinię na temat jednej z książek Orhana Pamuka. Odpowiedziałam jej wtedy, że mnie jego proza zupełnie nie podchodzi i zaleciłam ostrożność w wydawaniu pieniędzy na jego dzieła. Jakiś czas później inna osoba zaproponowała mi pożyczenie 'Nazywam się Czerwień', co pozwoliło mi całkowicie zmienić zdanie odnośnie te... {} Recenzja książki Nazywam się Czerwień

Pływanie w negliżu

21.09.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W ostatnim czasie nie bardzo dopisywał mi nastrój, toteż ze stosu nieprzeczytanych książek postanowiłam wyciągnąć taką, która zapowiadała się na tyle zabawnie, że wyciągnęłaby mnie z moich małych smutków. Zapowiedź na okładce brzmiała zachęcająco: "Ja, Lilly Rose Cleary, posiadam wprost nieskończone możliwości doprowadzania samej siebie do szału". ... {} Recenzja książki Pływanie w negliżu

Invictus igrając z wrogiem

21.09.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytałam tę książkę ze świadomością, iż oparta jest ona na rzeczywistych wydarzeniach, ale cały czas nie byłam w stanie uwierzyć, że wszystko to, o czym pisze Carlin jest prawdą. O ile jestem w stanie wyobrazić sobie wzajemną ludzką nienawiść, która nie jest mi obca, o tyle wielkie pojednanie wykracza już poza moją wyobraźnię. Jak widać - jestem cz... {} Recenzja książki Invictus igrając z wrogiem

Coraz dalej od miłości

21.09.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O Bernhardzie Schlinku zrobiło się głośno w naszym kraju dopiero za sprawą filmu Lektor z Kate Winslet w roli głównej (za tę rolę aktorka otrzymała nareszcie upragnionego Oscara). Przyznaję, że mam 'Lektora ' od dawna na półce, ale jako pierwszy książkę tę przeczytał Narzeczony i wynudził się przy niej na tyle, że sama jakoś nie miałam ochoty po ni... {} Recenzja książki Coraz dalej od miłości

Dziewczyna z sąsiedztwa

21.09.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

'Dziewczyna z sąsiedztwa' Elizabeth Noble to niezwykła opowieść zaczynająca się od przedstawienia jednego z najbardziej fascynujących mnie miejsc na świecie. Ilekroć widzę je na zdjęciach czy na ekranie, zapiera mi dech w piersi, a gdzieś z wnętrza mnie wydobywa się ciężkie westchnienie. Central Park, który mam na myśli, fascynuje mnie i zachwyca. ... {} Recenzja książki Dziewczyna z sąsiedztwa

Sputnik Sweetheart

21.09.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

I znowu pan Murakami zapewnił mi to cholerne uczucie niepokoju, które powoduje, że mam ochotę wybiec w ciemność i w samotności udać się na długi spacer przed siebie. Co prawda wrażenie to najsilniejsze było przy Po zmierzchu, ale sądzę, że w tamtym przypadku odczucia były tak mocne, gdyż był to mój pierwszy kontakt z japońskim mistrzem prozy. 'Spu... {} Recenzja książki Sputnik Sweetheart

Siedem kobiet

21.09.2010

Nie przepadam za opowiadaniami. Polubiłam je pisać, ale z czytaniem idzie już trochę gorzej, bo rzadko są w stanie mnie zainteresować. Przekazanie maksimum treści za pomocą niewielu słów nie jest wcale łatwe i nie każdemu ta sztuka się udaje. Na szczęście Rebecca Miller poradziła sobie z tym zadaniem. Siedem kobiet z opowiadań amerykańskiej autork... {} Recenzja książki Siedem kobiet

Suma naszych dni

21.09.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Ach, cóż to jest za rodzina!" - chciałoby się wykrzyknąć po zakończeniu lektury tej magicznej powieści. Isabel Allende wprowadza czytelnika do tak niezwykłego świata, że rzeczywistość wokół nagle staje się bezbarwna i kipiąca nudą. W przeciwieństwie do rzeczywistości w jakiej żyje pisarka... 'Suma naszych dni' jest autobiograficzną powieścią Alle... {} Recenzja książki Suma naszych dni

Zapasy z życiem

21.09.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przyznaję, miałam pewne obawy przed lekturą tej mikropowieści. Spotkałam się wcześniej z kilkoma niepochlebnymi jej recenzjami i nie byłam pewna, czego się spodziewać. I może to oznaka naiwności - ale naprawdę zostałam pochłonięta i oczarowana. Jakiś czas temu pokochałam 'Oskara i Panią Różę', a więc możecie mieć pewność, że poprzeczka temu autoro... {} Recenzja książki Zapasy z życiem

Pochwała macochy

21.09.2010

Od dawna chciałam zapoznać się z twórczością tego autora i nareszcie mi się to udało. Z pewnością również nie było to nasze ostatnie spotkanie... Okładka przyciąga intrygującym hasłem: "tę powieść powinno się spalić. Nie czytaj jej. Odłóż z powrotem na półkę. Jest zbyt rozpasana, perwersyjna i wyuzdana", ale prawdę mówiąc uważam, że reklamowanie t... {} Recenzja książki Pochwała macochy

Spokojne czasy

21.09.2010

Ponieważ nie gustuję w tego typu literaturze, nie było mi łatwo zabrać się za tę powieść. Uznałam jednak, że skoro już otrzymałam ją od Muzy warto poszerzyć nieco swoje horyzonty literackie i zaraz po odłożeniu 'Gry w klasy' zabrałam się za lekturę. Możecie mi wierzyć lub nie, ale pochłonęła mnie ona bez reszty! Ta historia jest tak przejmująca i ... {} Recenzja książki Spokojne czasy

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe