Avatar @ogrod.ksiazek

Ogród książek

@ogrod.ksiazek
21 obserwujących. 17 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj 6 dni temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
21 obserwujących.
17 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj 6 dni temu.

Recenzje książek

62 recenzje, w tym 1 recenzja wyróżniona przez redakcję

Dystopia

10.10.2023

Po czwarty tom cyklu Zamęt sięgnęłam z ogromną przyjemnością. Trzy pierwsze, czyli ,,Zamęt", ,,Odwet" i ,,Nabór" uplasowały tę serię jako jedną z moich ulubionych. Wpływ na to miały dwie rzeczy. Po pierwsze, doskonałe pióro Vincenta Severskiego, które pokochałam już przy ,,Nielegalnych", a później było już tylko jeszcze lepiej. Po drugie, ja po pr... Recenzja książki Dystopia

Czas pogardy

24.08.2023

Kilkuletnie dziecko to człowiek, którego otaczamy opieką. W naszych oczach jest kimś, kto wymaga troski, wsparcia, pomocy w tak wielu rzeczach. Tomaszkowi, który ma dopiero 6 lat, to wszystko zostało zabrane, stracił rodzinę, przyjaciół, stracił swój cały świat. Jest rok 1940 i wokół niego toczy się wojna... Autor prowadzi nas przez historię, któ... Recenzja książki Czas pogardy

Córka carycy

15.07.2023

Ellen Alpsten pochodzi z Kenii, tam się urodziła i wychowała. Zdecydowała się na studia w Instytucie Nauk Politycznych w Paryżu. To właśnie w ich trakcie wygrała konkurs Grande Ecole startując w nim z opowiadaniem. Zadebiutowała powieścią ,,Caryca". Obecnie ukazała się na polskim rynku jej książka ,,Córka carycy". Autorka ma na swoim koncie sześć ... Recenzja książki Córka carycy

Grzęzawisko

12.07.2023

Przemysław Żarski wkroczył w moje czytelnicze życie serią kryminalną z Robertem Kreftem. Z początku z lekką nieśmiałością, niepewnie, ale z tomu na tom coraz bardziej angażował mnie w opowieść abym na końcu mogła powiedzieć jakież to było dobre. Tym razem wzięłam na tapet ,,Grzęzawisko", najnowszy kryminał spod pióra Autora. Kiedy zapalony obserw... Recenzja książki Grzęzawisko

The Night Shift

12.07.2023

Pewien prawnik zdecydował się pisać książki pod pseudonimem Alex Finlay. Jego wcześniejsza powieść ,,W otchłani strachu" została bardzo dobrze przyjęta przez czytelników. Tym razem dostajemy do ręki ,,The Night Shift". W 1999 roku, a dokładnie w sylwestra, dochodzi do brutalnej zbrodni. Z życiem uchodzi tylko jedna z czterech nastolatek. Kiedy pi... Recenzja książki The Night Shift

Nie to miejsce, nie ten czas

6.07.2023

Mieliście kiedyś wrażenie, że czasami było #nietomiejscenietenczas ? Bohaterka książki ma tak każdego dnia. Ostatni dzień tu i teraz, to dzień w którym jej syn zabija człowieka. Każdy kolejny daje jej powrót w #przeszłość . Wraca do #sytuacji i #zdarzeń które mogą mieć wpływ na to co nastąpiło później. Jednak czy na pewno? Może tylko trafiła w ja... Recenzja książki Nie to miejsce, nie ten czas

Cykada na parapecie

6.07.2023

Po wcześniejszej książce Autorki byłam niezwykle ciekawa czym zaskoczy mnie w następnej powieści. Kiedy więc napisała do mnie o swojej najnowszej książce, stwierdziłam, że chcę ją przeczytać. Miałam w głowie jej wcześniejsze pióro i byłam bardzo ciekawa w jaką stronę poszła. Justyna i Krystian to małżeństwo na skraju upadku. Przyjaciele tej dwójk... Recenzja książki Cykada na parapecie

Purpurowa sieć

24.06.2023

Jakkolwiek dziwnie to zabrzmi Carmen Mola urodziła się dopiero w 2017 roku, to nie pomyłka, zapewniam. Wiosną tamtego roku trójka pisarzy Antonio Mercero, Augustin Martinez i Jorge Diaz postanowili połączyć siły. Właśnie w ten oto sposób narodziła się Carmen Mola, która rozpoczęła podbijanie rynku czytelniczego od ,,Cygańskiej narzeczonej", która ... Recenzja książki Purpurowa Sieć

Kod 612: Kto zabił Małego Księcia?

20.06.2023

Michael Bussi to francuski autor kryminałów oraz thrillerów, a przynajmniej z tych gatunków znam tego pisarza. Natomiast wiem, że spod jego pióra wyszły również komiksy jaki i dzieła literatury pięknej. Tym razem pokusił się na ,,romans" z historią Małego Księcia, ale nie tylko z nią bo również z autorem tej ponadczasowej pozycji i tym samym wzią... Recenzja książki Kod 612: Kto zabił Małego Księcia

Maleńka

20.06.2023

Anna H. Niemczynow zaczarowała mnie swoimi wcześniejszymi książkami, a dokładnie tymi, które oczywiście czytałam. Przepadłam w tej emocjonalności, pięknych historiach, barwnych postaciach. Tym razem przeniosłam się do życia Zofii. To kobieta zbliżająca się do 40-tki. Ma za sobą nieudane małżeństwo, a w momencie gdy ją poznałam dochodziła do wnios... Recenzja książki Maleńka

Za granicą

12.06.2023

Pióro Wojciecha Chmielarza poznałam czytając ,,Żmijowisko", po tej lekturze wiedziałam, że będę chętnie wypatrywać innych książek Autora. Pokusiłam się na kryminały Z Jakubem Mortką oraz serię z Bezimiennym. Teraz przyszła kolej na ,,Za granicą". Daria z mężem i synkiem wybrała się na wakacje do Chorwacji, w planach była plaża, relaks... Męcząca ... Recenzja książki Za granicą

Czerwone oleandry

12.06.2023

Znacie Gretę Drawską? Ja poznałam pióro Autorki przy okazji lektury ,,Mroczne miejsca" i byłam tak zachwycona, że od razu sięgnęłam po serię kryminałów jaką napisała wcześniej. ,,Rytuał", ,,Stos" oraz ,,Chichot" dały mi możliwość poznania trzech świetnych historii, ale również poczucia jak rozkwita pióro Autorki. Tym razem dałam się zaprosić do ś... Recenzja książki Czerwone Oleandry

Kroki na strychu

7.06.2023

Patrycja, Maria i Bogusia, trzy kobiety, które połączył dom. Przedsiębiorcza bizneswoman, pełna złości na ludzi, oraz zdominowana żona i jej córka, która wybrała ścieżki własnej matki. Trzy narracje, ale momentami jeden głos. To głos kobiety, która została w swoim życiu skrzywdzona. Różne osoby, różne miejsca, jednak ból ten sam. Akcja toczy się w... Recenzja książki Kroki na strychu

Kozioł

1.06.2023

Jeśli jesteś zdania, że kryminał to tania rozrywka - zapraszam do lektury ,,Kozła". Jeśli uciekasz przed debiutami, bo są niedopracowane, a ich język zgrzyta - bardzo zapraszam do lektury ,,Kozła". Ta książka wbiła mnie w fotel!!! Śmierć ma różne twarze, każda z nich kryje w sobie mrok. Tym razem nie było inaczej. Pod płaszczykiem codzienności u... Recenzja książki Kozioł

Tajemne rysunki

26.05.2023

Pierwszym co zwróciło moją uwagę była okładka, a zaraz później opis. Poczułam, że jest to powieść jaką chcę przeczytać. Autora nie znałam, sprawdziłam, że ma na koncie powieść młodzieżową ,,Niemożliwa forteca". Ta powieść grozy jest jego drugą powieścią. Mallory Quinn decyduje się na objęcie posady niani. Jej wcześniejsze życie było pasmem kłopot... Recenzja książki Tajemne rysunki

Schronisko, które przetrwało

4.05.2023

Na drugi tom serii karkonoskiej czekałam z utęsknieniem. Część pierwsza była debiutem Autora i mnie zachwyciła. Jeśli jej nie znacie to bardzo polecam ,,Schronisko, które przestało istnieć", ta książka została nagrodzona na portalu Lubimy czytać jako Debiut Roku 2022. Może od razu informuję, że nieznajomość tomu pierwszego nie przeszkadza w lektu... Recenzja książki Schronisko, które przetrwało

Nemezis

24.04.2023

Nemezis, uosobienie gniewu bogów, mszcząca popełnione zbrodnie, ścigająca przestępców, zdrajców. Ta personifikacja Doli i ludzkiego losu wymierzała ludziom sprawiedliwość. Dla pysznych, zadufanych, pewnych siebie była kara, ale uczciwi i prawi zostawali obdarowywani szczęściem, dobrobytem i bogactwem. Dziś Nemezis wkroczyła na karty powieści Macie... Recenzja książki Nemezis

Mroczne miejsca

30.01.2023

Mam na półce nieczytane kryminały Autorki, ale moją znajomość z Jej piórem rozpoczęłam od thrillera. Dwie kobiety Anna i Rebeka, które spotykają się na parkingu stają się sobie bliskie. Jednak czy to #spotkanie to #przypadek ? Może #łączy je coś #więcej ? Która z nich tak #naprawdę ukrywa coś co zmieni spojrzenie czytelnika? A może to tylko czyte... Recenzja książki Mroczne miejsca

Kołysanka

8.12.2022

Od dłuższego czasu, a dokładnie od pierwszej przeczytanej książki Pana Maciej sięgam po kolejne premiery w ciemno. Mam świadomość, że zawsze dostanę literaturę z wysokiej półki, czy jednak jest ona wolna od wad? Tym razem zacznę może właśnie od tych wad. Nie lubię pisać negatywnie, więc będzie troszkę punktowo - Każda książka Pana Macieja jest zd... Recenzja książki Kołysanka

Kapłanka chaosu

13.11.2022

Kiedy ukazał się tom pierwszy, posypało się sporo pozytywnych recenzji. Pomyślałam sobie, że może wyjdę z mojej strefy komfortu i zobaczę czy mi spodoba się ta powieść. Jak było? Przepadłam w tym świecie. Teraz gdy ukazał się tom drugi mogę powiedzieć, że czuję to samo. Mam nieprzeparte wrażenie, że świat elfów jest mi niezwykle bliski. Z tak og... Recenzja książki Kapłanka chaosu

Nie pozwól mi odejść

26.08.2022

Chciałabym napisać, że kolejną książkę Ani Ziobro wzięłam z radością, rozkoszowałam się treścią, celebrowałam słowa. Jednak nic z tego. Ja wpadłam w tę książkę jak dzika świnia w żołędzie, jadłam, żarłam, bekałam i sięgałam po jeszcze. Rodzina odeszła w zapomnienie, mąż głodny nie miał siły wstać od komputera, pies zrezygnowany siedział patrząc na... Recenzja książki Nie pozwól mi odejść

W jej sercu czai się mrok

15.08.2022

Cóż mogę napisać o fabule aby nie zdradzić zbyt wiele a zachęcić Was do lektury? To trudne, bo ciężko ująć w słowa magię jaka zadziała się między mną a tą książką. Poczułam ją już w pierwszych słowach powieści i nie opuściła mnie do samego końca. Bohaterem jest Jack. Mogłam go poznać gdy miał 8 lat. To spotkanie miało miejsce w trudnym momencie, ... Recenzja książki W jej sercu czai się mrok

Final girls

29.07.2022

Książka została otrzymana z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl Czy zastanawialiście się kiedyś co było dalej z ocalałymi bohaterkami horrorów? Tymi którym udało się pokonać bestie i pójść dalej? Czy wiodły szczęśliwe życie, a może wręcz przeciwnie? Autor książki pokusił się podjęcia tego tematu. Muszę przyznać, że pomysł po prostu genialny. Do... Recenzja książki Final Girls. Ostatnie ocalałe

Fontanny milczenia. Miłość w cieniu dyktatury

28.07.2022

Kiedy dostałam propozycję przeczytania tej książki to spojrzałam na opis i po zobaczeniu słów ,,Madryt, 1957 rok." zgodziłam się. Jak widać niewiele trzeba było by mnie zachęcić. Czułam, że coś mnie ciągnie do tego miasta, do tego czasu. Jeśli miałabym powiedzieć co, to nie znam odpowiedzi, ale czułam, że zdarzy się magia. Czy trzeba wiele by spo... Recenzja książki Fontanny milczenia. Miłość w cieniu dyktatury

Znikające dziewczyny

14.07.2022

Na pewno macie autorów których lubicie. Pamiętacie pierwsze spotkanie z ich książkami? Tą radość serca, że udało się odkryć pióro, które zachwyca, intryguje, wzbudza wiele emocji. Ja takich autorów mam i przyznam, że oprócz dość stałych miejsc na podium, reszta wciąż się zmienia co do kolejności. Na pewno do tego grona dołączy autorka ,,Znikającyc... Recenzja książki Znikające dziewczyny

© 2007 - 2024 nakanapie.pl