Avatar @oksiazkami

Oczarowana Książkami

@oksiazkami
2 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 12 lat. Ostatnio tutaj 2 miesiące temu.
oksiazkami
Napisz wiadomość
Obserwuj
2 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 12 lat. Ostatnio tutaj 2 miesiące temu.

Recenzje książek

90 recenzji

W rodzinie siła

28.08.2021

„Małe kobietki” to jedna z tych książek, po które nie udało mi się sięgnąć na odpowiednim etapie życia, a przy tym należąca do tej grupy powieści, które postanowiłam koniecznie nadrobić. Przyznaję, że częściowo zmobilizowała mnie nowa adaptacja filmowa z 2019 roku, ponieważ staram się trzymać zasady „najpierw książka, potem film”. Jak jednak widać... Recenzja książki Małe kobietki

Zdradziecka czy prawdziwa, oto jest pytanie...

6.09.2020

Uwaga! Mogą pojawić się spoilery do poprzedniej części! Aren pozostaje uwięziony w siedzibie władcy Maridriny. Młody mężczyzna już sam nie wie, jak prawidłowo powinien postąpić, ponieważ nie może patrzeć, przez co przechodzą jego ludzie podczas prób uwolnienia go. Z czasem przekona się, że sprzymierzeńcy mogą pojawić się z najmniej oczekiwanej s... Recenzja książki Zdradziecka królowa

Ahoj, przygodo!

25.08.2019

Teriana spędza kolejne dni na pirackim statku, którego kapitanem jest jej matka. Siedemnastoletnia dziewczyna wie, że kiedyś to ona będzie jej następczynią, a tym samym najważniejszą osobą na Quincense. Kiedy jednak dobijają do brzegu Celendrialu, największym marzeniem nastolatki jest spotkanie z dawno niewidzianą przyjaciółką. Dziewczyna nie spod... Recenzja książki Mroczne Wybrzeża

Ciągle pada...

13.08.2019

Przez biuro podróży „Hej Wakacje!” zostaje zorganizowany konkurs, w którym dziesięcioro wylosowanych szczęśliwców otrzyma voucher na wakacyjny wyjazd. Wybrańcy losu jeszcze tego nie wiedzą, ale zupełnie nieprzypadkowo wybiorą się na wycieczkę objazdową po Irlandii. Już na samym początku wszystko idzie nie tak, jak powinno, a jak wiadomo – im dalej... Recenzja książki Zbrodnia po irlandzku

Histeria a psychiatria

2.08.2019

Student medycyny Jori jest pod ogromnym wrażeniem słynnego doktora Charcota, a przede wszystkim jego eksperymentów przeprowadzanych na histeryczkach w szpitalu Salpetriere. Młody mężczyzna ma oczywiście swoje powody, które znacząco wpłynęły na jego zainteresowania i ukierunkowały ścieżkę kariery, jednak pozostawia je dla siebie. Pewnego dnia na je... Recenzja książki Runa

Polscy rycerze i inne średniowieczne klimaty

2.08.2019

Pełnia średniowiecza, Kraków i okolice - w tych oto okolicznościach pewnego dnia do pełniącego rolę inkwizytora brata Gotfryda zgłasza się Jaksa. Mężczyzna odnalazł w rzece bardzo okaleczone, a tym samym trudne do identyfikacji zwłoki. Rozpoczyna się poszukiwanie tożsamości ofiary oraz winnego zbrodni. Z czasem sprawa wydaje się coraz bardziej gma... Recenzja książki Pęknięta korona

Szybko, szybko, bo na następnej stronie czeka już nowa przygoda!

26.07.2019

Uwaga! Mogą pojawić się spoilery do poprzedniej części. Pojawienie się tajemniczego wędrowca Kennarda wprowadza sporo zamieszania w gospodzie Pod Głowomłotem. Dzieli się on z Havaldem i Leandrą swoją wiedzą na temat królestwa Askiru oraz działania magicznych portali. Niedługo potem Havald i jego drużyna wyruszają wypełnić ważną misję, a podcza... Recenzja książki Drugi legion

Czyja wersja jest prawdziwa?

26.07.2019

Uwaga! Mogą pojawić się spoilery do poprzedniej części. Lia zostaje pojmana, a następnie jest przetrzymywana w królestwie Vendy, jednak wszystko wygląda zupełnie inaczej, niż się tego spodziewała. Księżniczka już nie ma na kim polegać, a tym bardziej komu ufać. Zostaje wplątana w polityczną intrygę, na czele której stoi rządzący Vemdą Komizar.... Recenzja książki Kroniki Ocalałych. Tom 2. Zdradzieckie serce.

Czarownica, elfy i wielka tajemnica

26.07.2019

Ari z dnia na dzień musi na nowo podejmować nierówną walkę z rzeczywistością. Wszyscy w okolicy wiedzą, że jest czarownicą i chociaż część z nich z chęcią skorzystałaby z jej pomocy, to jednak przez jednego dobrze urodzonego mężczyznę została zepchnięta na margines. Z jednej strony chciałaby uciec z tego miejsca i zacząć życie od nowa, z drugiej j... Recenzja książki Filary świata

Niemcy mają własnego "Ojca Mateusza"!

26.07.2019

Na moście w Duisburgu stoi policjant, który szykuje się do ostatniego w swoim życiu skoku. Ku zaskoczeniu wszystkich przyglądających się tej scenie świadków, do potencjalnego samobójcy podchodzi duchowny, wymienia z nim kilka zdań i chwilę potem... sam skacze do wody! Policjant podąża zaraz za nim, jednak już nie po to, aby odebrać sobie życie, ty... Recenzja książki Wiara, miłość, śmierć.

Demon słów, czyli przypadki polskich rycerzy

26.07.2019

Austria, 1279 rok. Jaksa i Lambert przybywają na turniej rycerski odbywający się na zamku Rappottenstein i chociaż początkowo wydaje się to być wydarzenie podobne wielu innym, to z czasem zaczynają zachodzić coraz bardziej niepokojące okoliczności towarzyszące. Gdyby tego było mało, w okolicy dochodzi do brutalnych ataków, a w miejscach zbrodni za... Recenzja książki Czarcie słowa

Kiedy Massimo poznał Ninnę, czyli miłość od pierwszego wJEŻenia

26.07.2019

Kiedy Massimo Vacchetta po raz pierwszy spotkał Ninnę, nie miał (i zupełnie nie mógł mieć) pojęcia, że odwróci ona jego całe życie do góry nogami. Do tej pory zajmował się raczej bydłem, niż niewielkimi stworzeniami i bardziej interesował go jego wygląd zewnętrzny, niż życie w zgodzie ze sobą. Co takiego Massimo ujrzał w 25-gramowym bezbronnym i o... Recenzja książki 25 gramów szczęścia

Zbrodnia i Kara(ś), czyli zbrodnia na uczelni

26.07.2019

W toalecie znajdującej się na terenie jednego z wydziałów Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego zostaje odnalezione ciało jednego z profesorów. W budynku znajdowało się w tym czasie tylko dziesięć osób. Nie trzeba długo czekać, kiedy pojawia się pytanie – kto z nich zabił? A może był to nieszczęśliwy wypadek? Tylko jaka jest prawda, skoro od... Recenzja książki Zbrodnia i Karaś

Łódzkich policjantów przypadki

22.07.2019

Kiedy policjanci z łódzkiego wydziału kryminalnego udawali się na miejsce zbrodni, myśleli, że będzie to kolejna sprawa podobna do wielu poprzednich. Zupełnie nie spodziewali się tego, co zastaną na miejscu, a już na pewno nie tego, co wydarzy się potem. Właściwie z każdą upływającą godziną zmieniają się okoliczności, nie mówiąc o tym, że wypływaj... Recenzja książki Odwyk

Askir ma wiele tajemnic...

22.07.2019

Uwaga! Mogą pojawić się spoilery do poprzednich części. Havaldowi udaje się odnaleźć przyjaciół, jednak byłoby to za proste, gdyby wszystko odbyło się bez przeszkód i komplikacji. W międzyczasie wojownik kontaktuje się z rodziną Marinae i chce czy nie, ale zostaje wplątany w sam środek niemałego zamieszania związanego z walką o tron. Czas ucie... Recenzja książki Oko Pustyni

Nie taki diabeł straszny?

22.07.2019

Po śmiertelnym wypadku rodziców nastoletnia Alicja trafia pod opiekę swojej ciotki. Gdyby sytuacja była za mało skomplikowana, to o istnieniu wspomnianej siostry matki dziewczyna dowiedziała się dopiero po śmierci najbliższych. Pochodząca z Warszawy nastolatka udaje się do znajdującego się na końcu świata bieszczadzkiego miasteczka o wdzięcznej i ... Recenzja książki Księżyc jest pierwszym umarłym

Srebrzyste wizje - Anne Bishop

5.10.2015

Uwaga! Mogą pojawić się spoilery do poprzednich części. Meg i jej przyjaciółki nadal badają naturę cassandra sanguie, z myślą o młodych wieszczkach krwi. Chociaż dziewczyna zaczyna radzić sobie coraz lepiej, to w jej sytuacji nietrudno popełnić błąd, a wszyscy zdają sobie sprawę, jak ogromne konsekwencje może w tym przypadku nieść nawet niewielka ... Recenzja książki Srebrzyste wizje

Morderstwo Wron - Anne Bishop

20.09.2015

Uwaga! Mogą pojawić się spoilery do poprzedniej części. Meg Corbyn coraz bardziej przyzwyczaja się do swojego nowego życia na Dziedzińcu Lakeside, aż tu nagle... pomiędzy nią, a Simonem Wilczą Strażą dochodzi do niezręcznej sytuacji. Wydawałoby się, że to błaha sprawa, jednak żadne z nich nie potrafi porozumieć się z drugim do tego stopnia, że zac... Recenzja książki Morderstwo wron

Pisane szkarłatem - Anne Bishop

8.09.2015

Ludzie nie są jedynym dominującym gatunkiem na ziemi, chociaż przekonali się o tym dopiero po jakimś czasie. Ogromne znaczenie mają także Inni, a właściwie terra indigena. Kim oni są? Właściwie ciężko powiedzieć. Pierwotnie ich wygląd nawiązuje w znacznym stopniu do zwierząt, z którymi dany rodzaj terra indigena jest związany (przynajmniej w pewnej... Recenzja książki Pisane szkarłatem

Zakazana królowa: niezwykłe początki dynastii Tudorów - Anne O'Brien

26.04.2015

'Zakazana królowa' to historia francuskiej księżniczki - Katarzyny de Valois. Początek powieści przedstawia ciężki los małej dziewczynki oraz jej siostry, które posiadają surową i skupioną na sobie matkę oraz popadającego w szaleństwo ojca. Nastoletnia już Katarzyna zakochuje się od pierwszego wejrzenia w Henryku Lancasterze i ma nadzieję, że jej ż... Recenzja książki Zakazana królowa

Tajemnica Smoczego Almanachu - Dugald A. Steer

7.03.2015

Uwaga! Mogą pojawić się spoilery do poprzedniej części. Daniel i Beatrice nadal przebywają u doktora i zapoznają się z tajnikami wiedzy smokologicznej. Ich zadaniem jest pomoc w wykluciu się smoczątka. Wkrótce do rodzeństwa dołącza nowa koleżanka - pochodząca z Ameryki, rezolutna Nia Hayes. W międzyczasie okazuje się, że wśród smoków zapanowała ni... Recenzja książki Tajemnica Smoczego Almanachu t.2

Baśniobór - Brandon Mull

15.02.2015

Trzynastoletnia Kendra oraz jej o dwa lata młodszy brat Seth na dwa i pół tygodnia trafiają pod opiekę dziadka, którego właściwie nie znają. Wszystko wskazuje na to, że spędzą ten czas w miejscu na końcu świata, niewiarygodnie się nudząc ze zdziwaczałym staruszkiem oraz jego pomocnikiem i gosposią. Im dłużej rodzeństwo przebywa jednak w domu dziadk... Recenzja książki Baśniobór

Słoneczniki - Sheramy Bundrick

7.02.2015

Młoda dziewczyna dużo słyszała o cudzoziemskim malarzu, który zamieszkał w Arles, jednak nie miała okazji go spotkać. Rachel jest prostytutką i pewnego dnia przytłoczona swoją sytuacją życiową wybiera się do parku, w którym zasypia. Kiedy otwiera oczy, widzi przed sobą szkicującego ją Vincenta van Gogha we własnej osobie. To przypadkowe spotkanie z... Recenzja książki Słoneczniki

Oko Smoka - Dugald A. Steer

27.01.2015

Wierzysz w to, że na świecie żyją smoki? Nie? Więc może czas najwyższy sięgnąć po tę książkę… Daniel i jego siostra Beatrice mają spędzić lato u doktora Drake’a, właściciela „Dragonalii dra Drake’a”, czyli sklepu pełnego różnego rodzaju przedmiotów związanych ze smokami (w tym nieskończonej ilości figurek i rzeźb przedstawiających te niesamowite s... Recenzja książki Kroniki smokologii. Tom 1. Oko smoka

Ballada o chaosiku - Wawrzyniec Prusky

31.12.2014

„Ballada o chaosiku” jest swojego rodzaju kontynuacją „Jędrnych kaktusów” – to po prostu dalszy ciąg losów rodziny publikowanych na blogu Pawła Klimczaka. Mamy tu nowego wydawcę, zmieniła się szata graficzna i przybyło stron, ale humor pozostał ten sam. Z pewnością jest to wyjątkowa pozycja w swojej kategorii. Mówi się, że małe dzieci to mały kłop... Recenzja książki Ballada o chaosiku

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl