Avatar @pola841

pola_red

@pola841
17 obserwujących. 7 obserwowanych.
Kanapowicz od 4 lat. Ostatnio tutaj około 18 godzin temu.
{} pola_red
{} Napisz wiadomość
17 obserwujących.
7 obserwowanych.
Kanapowicz od 4 lat. Ostatnio tutaj około 18 godzin temu.

Recenzje książek

261 recenzji, w tym 4 recenzje wyróżnione przez redakcję

To tylko przyjaciel

4.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy kiedykolwiek znaleźliście się w strefie friendzone? Ja sobie nie przypominam takiej sytuacji. Poza tym ja jestem zdania, że nie można się przyjaźnić z facetem. Zawsze któreś będzie chciało spróbować związku i się zakocha. Ale opieram to tylko na moich doświadczeniach i dopuszczam możliwość, że się mylę. Szerzej ten temat opisała Abby Jimenez ... {} Recenzja książki To tylko przyjaciel

Projekt Hail Mary

4.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytałam kiedyś "Marsjanina" i mimo, że było to już po obejrzeniu ekranizacji i tak ogromnie mi się podobała. Czy "Projekt Hail Mary" przypadł mi do gustu? Życie na ziemi jest w niebezpieczeństwie.. Coś zabiera nam energię słoneczną, która powinna docierać do nas z kosmosu. Okazuje się, że w przestrzeni kosmicznej może rozwinąć się życie. Małe as... {} Recenzja książki Projekt Hail Mary

Wrogowie

4.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przeczytałam ostatnio książkę Tijan "Wrogowie" i szczerze miałam obawy co do niej. Inna pozycja autorki średnio przypadła mi do gustu, ale ja zawsze daję drugą szansę. No i w tym przypadku nie żałuję. Dusty przybywa do małego miasteczka w Teksasie, by w końcu spełniać swoje marzenia. Biologia morska jest jej targetem i ma zamiar skończyć te studi... {} Recenzja książki Wrogowie

Usłane różami

4.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnio znów chwyciłam po książkę do recenzji, która już zdecydowanie za długo leżała nieprzeczytana. Tym razem to "Usłane różami" Katarzyny Mak. Główną bohaterką książki jest Tina, a dokładniej Walentyna. Ale z racji tego, że nie bardzo lubi swoje imię woli żeby nazywano ją Tiną. Jej życie zdecydowanie nie jest usłane różami. Mimo, że pracuje n... {} Recenzja książki Usłane różami

Tego nie mogę ci powiedzieć

4.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

16.06.2021 miała premierę książka Justyny Sznajder "Tego nie mogę ci powiedzieć". Jest to debiut autorki. Wygrała ona konkurs na powieść młodzieżową, a to właśnie efekt jej pracy. Okładka bardzo mnie zaintrygowała, więc postanowiłam dać szansę nowej autorce. Karolina i Kuba, para nastolatków, którzy poznali się w internecie. Każde z nich boryka s... {} Recenzja książki Tego nie mogę ci powiedzieć

Będziesz tego żałować

4.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To już moja trzecia książka przeczytana tej autorki. "Będziesz tego żałować" zapowiada cały cykl Uwikłane. I byłam ciekawa, jak tym razem autorka sobie poradzi. Iga była odważną i samodzielną kobietą. Piszę była, bo po ataku na jej najlepszą przyjaciółkę Iga żyje w ciągłym strachu. Ktoś ją prześladuje, nagabuje i obserwuje. Nigdzie nie czuje się ... {} Recenzja książki Będziesz tego żałować

Don't love me - fajne young adult

16.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wolno, bo wolno, ale przeczytałam ostatnią nowość od Wydawnictwa Jaguar, a dokładnie "Don't love me" Leny Kiefer. Jest to książka z gatunku new adult, a ja bardzo lubię takie. Kenzie jest odpowiedzialną i bardzo dobrze zorganizowaną osóbką. W sumie nic dziwnego skoro ma na głowie 3 siostry, tatę i cały dom. W momencie gdy dowiaduje się, że dostał... {} Recenzja książki Don't Love Me

Porzucona narzeczona

16.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W sobotę rano jak wstałam zrobiłam sobie kawę, wzięłam książkę do ręki i przez 3 godz ciągiem czytałam książkę Magdaleny Krauze "Porzucona narzeczona". I to była cudowna decyzja, bo wsiąknęłam kompletnie w fabułę. I muszę tutaj od razu się trochę pokajać, bo twierdziłam, że książki obyczajowe już na mnie nie działają. Są zbyt stateczne i nic się w... {} Recenzja książki Porzucona narzeczona

Karuzela

16.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Skusiłam się jakiś czas temu na książkę obyczajową z Wydawnictwa Wab Agnieszki Litorowicz-Segiert o tytule "Karuzela". Dwie kobiety, które przez błąd właścicielki wynajmują ten sam dom na wrzosowisku. Decydują się go współdzielić, choć je osobiście dzieli wszystko. Weronika jest bardzo zasadniczą panią adwokat z Warszawy, która stara się przygoto... {} Recenzja książki Karuzela

O chłopcu, który poszedł za tatą do Auschwitz

16.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Udało mi się wreszcie skończyć książkę Jeremiego Dronfielda "O chłopcu, który poszedł za tatą do Auschwitz". Może zajęło mi to tyle czasu, bo tematyka książki nie należy do radosnych. Mało tego, jest oparta na prawdziwych zdarzeniach, co sprawia, że czytanie jej było jeszcze trudniejsze. Książka opowiada o historii Kleinmannów, Żydów mieszkającyc... {} Recenzja książki O chłopcu, który poszedł za tatą do Auschwitz

Zakończenie serii

7.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziś przychodzę do was z opinią trzeciego tomu Elfów ziemi i powietrza Holly Black, a mianowicie "Żelazną krainą". Bardzo lubię tę autorkę i byłam ciekawa co wymyśliła na zakończenie historii. W tym tomie znów wracamy do Kaye, Roibena i ziem Termitów. Niestety pani z Jasnego Dworu tutaj też ostro namiesza. Ma chrapkę na koronę Niecnego Dworu. Czy... {} Recenzja książki Żelazna Kraina

Świetny debiut kryminalny!

7.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Fenomenalna powieść! Mocny i wyrazisty głos na polskiej scenie kryminalnej" Robert Małecki Gdy dostałam tajemniczego maila od wydawnictwa literackiego z polecajką samego Roberta Małeckiego zapragnęłam dowiedzieć się o jaką książkę chodzi. Jest to debiut pana Macieja Klimarczyka o tytule "Śpiewaczka". Dodatkowym atutem zachęcającym mnie do sięgnię... {} Recenzja książki Śpiewaczka

Recenzja przedpremierowa!

3.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czas na recenzję przedpremierową! Już 05.05 będzie miała premierę nowa książka Diany Brzezińskiej "On" z wydawnictwa Otwartego. Poprzednie książki autorki bardzo przypadły mi do gustu. Byłam ciekawa czy i tak będzie tym razem. Marcel Jeleński ma to co zawsze pragnął. Dobrą pracę, wspaniałą żonę i dzieci oraz piękny dom. Jednak gdy wraca z delegac... {} Recenzja książki On

Pierwszy tom cyklu Trzy czarownice

3.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pogoda sprzyja czytaniu i tym razem skończyłam "Siostrę gwiazd" Marah Woolf. Okładka jest obłędna i byłam ciekawa co czeka mnie w środku. Trzy siostry. Trzy czarownice. Świat gdzie istnieją demony, które pragną zawładnąć naszym światem. Vianne, najmłodsza z sióstr, ma za zadanie przekonać Ezrę, Wielkiego Mistrza Loży, do tego, by pozwolił ponegoc... {} Recenzja książki Siostra gwiazd

Bardzo dobra kontynuacja serii

3.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z okazji wydania trzeciego tomu trylogii pani Izabeli Janiszewskiej, "Amok" postanowiłam zrobić rereding "Wrzasku" oraz nadrobić drugi tom, "Histerię". Właśnie ostatnio udało mi się ją skończyć. Czy była równie dobra jak "Wrzask"? W kolejnej części poznajemy dalsze losy Bruna oraz Larisy. Także postać Bartka jest bardziej rozbudowana. Po historii... {} Recenzja książki Histeria

Jedna z lepszych książek jakie czytałam w tym roku!

3.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak ja się cieszę, że trafiłam na tę książkę! Na pewno trafi ona do rankingu najlepszych książek przeczytanych w tym roku. To nie jest moje pierwsze spotkanie z tą autorką. W tamtym roku na łopatki rozłożyła mnie inna jej książka, a mianowicie "Świąteczne nieporozumienie". Uwielbiam poczucie humoru autorki! Jest po prostu genialne! Kate pracuje w... {} Recenzja książki Mam coś twojego

Co wyszło z połączenia Świst, Płonka?

3.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Może nie jest to literatura zbyt ambitna, ale styl pisania Pauliny Świst mnie do siebie przekonuje i skutecznie umie dostarczyć maksimum rozrywki. Dotychczas tematyka książek autorki kręciła się wokół światka przestępczego. W "Mala M." napisanej razem z przyjaciółką Lidką Płonką jest podobnie, jednak główną bohaterką jest Malwina, która jest napra... {} Recenzja książki Mala M.

Żywioły - ciekawa fantastyka

18.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnio skończyłam "Berło ziemi" A. C. Gaughen. To był już najwyższy czas na nią, gdyż w maju mamy premierę drugiego tomu. Cały cykl nazywa się Żywioły i naprawdę mocno zaintrygowała mnie ta książka. Shalia jest mieszkanką pustyni. Po latach wojny z sąsiednim ludem postanawia się poświęcić i w imię pokoju poślubić króla nieprzyjaciół zza granicy... {} Recenzja książki Berło ziemi

Paranormal romance, tak czy nie?

18.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziś przychodzę z premierową recenzją "Króla demonów" Elizabeth Briggs. Jest to pierwszy tom serii. Czy przypadł mi do gustu? Lucien rządzi Vegas. I to dosłownie. Jest właścicielem prawie całego miasta. I to nie bez powodu. W końcu jest Lucyferem, królem wśród demonów. Gdy do jego życia wkracza Hannah, już wie, że przepadł. I to nie dlatego, że z... {} Recenzja książki Król Demonów

Książka pisana przez kliku autorów..

18.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnio miałam przyjemność przeczytać kolejną książkę wydaną przez wydawnictwo Albatros napisaną przez cztery autorki - Paris, Mackintosh, Hannah, Brown. Miałam do czynienia tylko z pierwszą z nich. "Dublerka" to typowy thriller psychologiczny. Czy przypadł mi do gustu? Prywatna szkoła teatralna. Pięć zdolnych uczennic, czwórka troskliwych matek... {} Recenzja książki Dublerka

Świetne zakończenie młodzieżowej serii

18.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przy okazji pojawienia się kolejnej części filmu "Zawsze i na zawsze" na Netfliksie, wydawnictwo kobiece wydało ostatnią część serii O chłopcach Jenny Han w nowej okładce. I miałam przynajmniej okazję przekonać się, jak ten uroczy cykl o Larze Jean się kończy. Nadszedł czas decyzji. Lara Jean oraz Peter kończą liceum i czekają na wiadomości z uni... {} Recenzja książki Zawsze i na zawsze

Dobre zakończenie serii

17.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trzeci tom serii Someone Laury Kneidl - "Someone to stay" wyszedł 17 marca i z przyjemnością spotkałam się z bohaterami. Tym razem autorka skupiła się na Alizie i Lucienie. Nasza bohaterka ciągle próbuje ogarnąć studia prawnicze, prowadzenie bloga oraz instagrama i pisanie książki. Ciężko to pogodzić z życiem prywatnym. Lucien też nie ma łatwo. S... {} Recenzja książki Someone to Stay

Wątek hate love w romansach?

17.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak jest dobrze napisany to zdecydowanie działa na zmysły. Człowiek nie może się oderwać od książki! Wszystko jest okraszone namiętnością i emocjami, które aż iskrzą! Vi Keeland należy do jednych z moich ulubionych autorek romansów. "Rywale" to jej nowa powieść, która miała premierę zaledwie 24.03.2021! Shopia pochodzi z rodziny potentatów hotelo... {} Recenzja książki Rywale

Powiało nudą...

17.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tym razem na tapecie książka Elisabeth Carpenter "Tylko matka". Liczyłam na dobry, rasowy kryminał, niestety powiało nudą.. Erica jest matką, której syn siedzi w więzieniu za morderstwo. Mimo dowodów, ona w to nie wierzy i systematycznie odwiedza go w więzieniu czekając na jego warunkowe zwolnienie. Luke jest reporterem w gazecie i po wiadomości,... {} Recenzja książki Tylko matka

Jestem rozczarowana...

17.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niestety nowa książka Beaty Majewskiej "Kim dla ciebie jestem?" kompletnie nie przypadła mi do gustu. Susan jest bardzo młodą dziewczyną, która zachodzi w ciążę. Niestety, ojciec dziecka nie jest zadowolony z tego faktu i każe jej się pozbyć problemu. Su nie stać na tabletki wywołujące poronienie, więc szuka w galerii jelenia, który da się skusić... {} Recenzja książki Kim dla ciebie jestem?

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe