Recenzje książek

najnowsze opinie o książkach

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
Napisz swoją recenzję

"Jillian Westfiels wyszła za mąż"

5.03.2011

Allison Winn Scotch to amerykańska autorka bestsellerów i felietonistka kobiecych magazynów, między innymi Glamour, InStyle i Shape. Pisarka udziela rad początkującym pisarzom na swoim blogu Ask Allison, a na co dzień mieszka w Nowym Jorku z mężem, dziećmi i psem Pedro. Jillian Westfield wyszła za mąż to książka opowiadająca nam historię trzydzies... Recenzja książki Jillian Westfield wyszła za mąż

@Lena173@Lena173

"Opowieść emigracyjna"

5.03.2011

W pewnym mieście, żyła sobie pewna samotna kobieta po trzydziestce. Straciła pracę, spała w piżamie w misie koala, zajadała samotnie smutki, czasami wpadała do niej rodzina, aż tu nagle… Siostra podsunęła jej pewien pomysł. I tak oto zaczyna się bajka o nowym lepszym życiu, a nuż i książę się trafi, a nuż dobra wróżka z prezentem… Nie masz w życiu... Recenzja książki Opowieść emigracyjna

@gudrun@gudrun

Łóżko

5.03.2011

Janusz Leon Wiśniewski … moja znajomość z tym autorem rozpoczęła się od „Samotności w sieci” i od tej pory nie potrafię przestać się nim zachwycać. I sama nie wiem czy nie chcę, czy może faktycznie On tak dobrze pisze? Każda Jego nowa książka to dla mnie swego rodzaju święto …. święto dla moich uczuć, tych pochowanych w najgłębszych zakamark... Recenzja książki Łóżko

@Tajemnica33@Tajemnica33

Samotność w tłumie, struktura i przynależność, czyli witajcie w Japonii.

5.03.2011

Od dobrych kilku lat czytam książki pochodzące z Japonii i Chin. Ale do tej pory nie czytałam książki opisującej teraźniejszą Japonię i jej mieszkańców. A tym jest właśnie książka Rafała Tomańskiego. Pisze on wprost, że nie jest to żadna monografia, publikacja naukowa. Jest to próba praktycznego przedstawienia Japończyków w sposób zrozumiały dla pr... Recenzja książki Tatami kontra krzesła. O Japończykach i Japonii

@enga@enga

Rok w Poziomce

5.03.2011

Nie wiem od czego zacząć, nie wiem jak ułożyć słowa by miały jakiś sens. Mam w głowie tysiąc myśli naraz. Tak, tak. Zakochałam się chyba w książce ;). Już sama okładka mnie zachwyciła. Kolorowa, jesienna z domkiem ,który wygląda jak by wołał „choć do mnie, czekam na Ciebie!”, a ja bym jak najszybciej chciała się tam znaleźć. Ale to dopiero okładka…... Recenzja książki Rok w Poziomce

@Bujaczek@Bujaczek

Równoległe rzeczywistości

5.03.2011

Hartwig Hausdorf Równoległe rzeczywistości (Bizarre Wirklichkeiten) przełożyła Małgorzata Mirońska Rok wydania 2006 152 strony Z autorem Równoległych Rzeczywistości spotkałam się po raz pierwszy. Ja jako osoba, którą fascynują zjawiska paranormalne i to co się dzieje we wszechświecie musiałam po prostu tę książkę zakupić. To co mnie do niej przyci... Recenzja książki Równoległe rzeczywistości

@ZosiaVelZocha@ZosiaVelZocha

Tupcio Chrupcio nie może zasnąć.

5.03.2011

„(…) To tak jakby pisać wiersz o wszystkim, wiersz, gdzie jest noc i deszcz, gwiazdki i mokre listki, i w którym kromka księżyca wpadła do kałuży albo po prostu kąpie się w ostatnich blaskach dnia. Snów wiele może być. Dzieciom najlepiej służy głęboki sen, który do rana trwa. („Wymyślanie snu” – Piotr Somm... Recenzja książki Tupcio Chrupcio. Nie mogę zasnąć!

@patrylandia@patrylandia

Przedszkolak na medal

5.03.2011

- Nie rób mi tego – powiedział do mojej przyjaciółki jej synek, gdy ta zaprowadziła go do przedszkola. Kiedy mi to opowiadała samej mi ciarki przeszły po plecach. Skąd w tym małym, lubiącym się bawić chłopcu, takie słowa? Nie mam pojęcia. On był trudniejszym przypadkiem. Jednego dnia szedł tam z radością, innego natomiast zapierał się nogami, by n... Recenzja książki Tupcio Chrupcio Przedszkolak na medal

@patrylandia@patrylandia

Judyta w barze mlecznym

4.03.2011

Natalia Rolleczek pisała i o tym, jak to źle było w przedwojennych sierocińcach prowadzonych przez zakonnice (Drewniany różaniec), i o tym, jak ciekawa była epoka hellenistyczna (Trzy córki króla). Ale najlepiej jej wychodziły opowieści o rozterkach dziewcząt i chłopców (chyba jednak głównie dziewcząt). Na przykład o niejakiej Judycie Jelonek, rocz... Recenzja książki Kochana rodzinka i ja. Tom 1

Brida

4.03.2011

Paulo Cohelo, to pisarz dosyć specyficzny. Do jego książek trzeba się przyzwyczaić i albo się je polubi, albo nie. Zazwyczaj zawierają aspekty religijne, bądź głębokie przemyślenia i refleksje. Ja należę do osób, które cenią Coelho, aczkolwiek jego książki dawkuję sobie odpowiednio do nastroju. Co za dużo, to nie zdrowo. Po „Bridę” sięgnęłam, bo c... Recenzja książki Brida

@Mani@Mani

Chłopaki w sofixach - Jakub Porada

4.03.2011

Najlepiej ducha książki „Chłopaki w sofixach” oddaje zdanie znajdujące się na jej odwrocie: „Ironiczna, bawiąca do łez i szczera do bólu opowieść o dojrzewaniu w PRL-u”. Dokładnie tak bym ją opisał gdybym mógł użyć tylko kilku słów, na szczęście nikt nie narzucił mojej opinii żadnych ograniczeń słownych. Autorem powieści jest Jakub Porada, dziennik... Recenzja książki Chłopaki w sofixach

@Maks@Maks

Bruhl - jak dojść do władzy?

4.03.2011

Książka przenosi nas w czasy XVIII wieku, kiedy to Polską rządził August Mocny. Osobę tego króla opisał obszerniej Kraszewski w swojej poprzedniej powieści pt: „Hrabina Cosel”, której „Bruhl” jest kontynuacją. Jest to powieść historyczno-obyczajowa, która zainteresuje wszystkich miłośników historii i psychologii intrygujących postaci. Jest w niej t... Recenzja książki Brühl : powieść historyczna z XVIII wieku

@Faledor@Faledor × 1

L. J. Smith „Pamiętniki Wampirów – Księga 3: Dusze Cieni”

4.03.2011

Elena, Matt i Damon ruszają na pomoc więzionemu Stefano. Aby go uwolnić muszą odnaleźć bramę do podziemnego świata, a tam z kolei odszukać dwie połówki lisiego klucza. Mimo starannie przygotowanego planu, powodzenie całej akcji staje pod znakiem zapytania. Czy uda im się wypuścić Stefano i jak zakończą się losy naszych bohaterów? Tego wszystkiego d... Recenzja książki Pamiętniki Wampirów - Dusze Cieni

Wszystkie boże dzieci tańczą - Haruki Murakami

4.03.2011

O Murakamim zdążyłam się już wiele naczytać. Większości znanych mi blogowiczów opisywała przynajmniej jedną jego książkę. Do mnie literatura japońska nigdy nie przemawiała, ale skuszona pochlebnymi opiniami postanowiłam zaryzykować i dać jej kolejną szansę. Wybór padł na zbiór opowiadań Murakamiego. Wystarczające by poznać styl autora, a jednocze... Recenzja książki Wszystkie boże dzieci tańczą

Rebecca James - Piękna ZŁAlicja

4.03.2011

Katherine po przeżyciu wielkiej tragedii postanawia zacząć wszystko od początku. Przeprowadza się do ciotki, zmienia szkołę, a nawet nazwisko. Staje się cicha i zamknięta w sobie. W końcu poznaję Alicję. Przebojową dziewczynę z którą powoli zaczyna łączyć ją przyjaźń. Jednak czy aby na pewno? Alicja jest egoistyczną osobą, którą nie zawaha się prze... Recenzja książki Piękna ZŁAlicja

Miasto Żywych trupów - Brian Keene

4.03.2011

Nie ma co ukrywać: Noc Zombie w mój gust raczej nie trafiła. Keene wykazał się jednak sporym sprytem i tak skonstruował jej zakończenie, że ręka wbrew logice sama sięga po ciąg dalszy. Skoro więc moja ciekawość została rozpalona, a książka i tak leżała na półce, uznałam, że dam jej drugą szansę. Tym razem Jim wraz z grupą ocalonych ludzi znajduje... Recenzja książki Miasto Żywych trupÓw

Noc zombie - Brian Keene

4.03.2011

Patrząc na zalewającą nas niczym tsunami, falę wampirzych opowieści. Można odnieść wrażenie, że wszelkie inne stworzenia świata grozy dawno już wyginęły. Próżno w księgarniach szukać wilkołaków, czarownic, duchów czy zombie. A prawdę mówiąc, na temat tych ostatnich, prócz Zombie Survival - któremu bliżej do podręcznika przysposobienia obronnego niż... Recenzja książki Noc zombie

"Świadectwo prawdy"

4.03.2011

Jodi Picoult- nie sposób o niej nie usłyszeć. Wychwalana przez niezliczone rzesze czytelników autorka międzynarodowych bestsellerów. Już kiedyś sobie postanowiłam, że jakąś książkę tej pisarki muszę 'zaliczyć'. Tym sposobem w moje ręce wpadło „Świadectwo prawdy”. Na farmie mleczarskiej amiszów odnaleziono martwego noworodka. Wszystkie poszlaki wsk... Recenzja książki Świadectwo prawdy. Część 2

@luolina@luolina

Melancholia sukuba, Richelle Mead

4.03.2011

Jak część z Was wie, serię zaczęłam czytać od drugiego tomu przez zwykłą pomyłkę. Cały czas chciałam przeczytać pierwszą część, aż w końcu teraz mi się udało. Autorką serii jest Richelle Mead, której powieści stają się bestsellerami. Co ciekawe, seria o sukubie została przeniesiona na ekran jako serial telewizyjny w USA, może na ekrany polskich tel... Recenzja książki Melancholia sukuba.

@Juliab3@Juliab3

"Tragifarsa kołtuńska"

4.03.2011

"Moralność pani Dulskiej" to jedno z najlepszych dzieł polskiej pisarki Gabreli Zapolskiej, autorki licznych dramatów i powieści, urodzonej 30 marca 1857 r. w Podhajcach , w rodzinie zamożnych ziemian wołyńskich. Książka Zapolskiej to dobrze napisany dramat naturalistyczny, czyli taki gatunek literacki, którego podstawową cechą jest ukazanie jakieg... Recenzja książki Moralność pani Dulskiej : tragikomedia kołtuńska w trzech aktach

AN
@aniusiaczek92
× 1

Zła miłość

3.03.2011

Jeśli chodzi o szybkość czytania to może mistrzem świata nie jestem ale 60-stronnicową książkę jestem w stanie przeczytać w ciągu ok. półtorej godziny. Takie też czasowe założenie przyjęłam biorąc do ręki „Złą miłość” Aleksandra Sowy. Niestety plany wzięły w łeb, nad książką spędziłam prawie 3 godziny a recenzja, która miała się pojawić wczoraj św... Recenzja książki Zła miłość

@anek7@anek7

"Książki muszą być ciężkie, bo w nich jest cały świat"

3.03.2011

Cornelia Funke, autorka “Atramentowej Trylogii” nazywana jest "niemiecką Rowling". Oprócz trzech tomów cyklu rozpoczętego “Atramentowym sercem”, napisała również “Króla złodziei” i “Smoczego jeźdźca”. Cornelia początkowo pracowała jako ilustratorka książek dla dzieci. Zainspirowało ją to do stworzenia własnego świata i historii w nim osadzonej. Wła... Recenzja książki Atramentowe serce

@Deline@Deline

3.03.2011

Pani Katarzyna Sarnowska to bardzo miła i skromna osoba. Strasznie się bałam przeczytać jej powieść. Bałam się, że będę musiała napisać, że książka nudna, nieciekawa i przy niej zasypiałam. Cieszę się ogromnie, ze nie muszę tych rzeczy pisać!!!!! "Smak życia" to opowieść o Kalinie Dąbrowskiej, matce, żonie, nauczycielce i tłumaczko- pisarce w jedn... Recenzja książki Smak życia

@sabinka.t1@sabinka.t1

Apetyt na zdrowie

3.03.2011

Już od dawna szukałam czegoś na temat nadwagi i tego jak sobie z nią radzić. Jestem osobą, która niestety boryka się z tym problemem od dawna. Książka wpadła mi przez przypadek w ręce, a konkretniej mojej mamie na wyprzedaży. Czytając ją, wciąż powtarzałam trzy słowa:" Tak, to prawda". Stały się dla mnie swego rodzaju mantrą. Wprost zadziwiało mni... Recenzja książki Apetyty na zdrowie Mity na temat nadwagi

@ZosiaVelZocha@ZosiaVelZocha

Dziedzictwo mroku

3.03.2011

Krew wypełnia mi usta. Ogień płonie w moich żyłach. Duszę w sobie wycie. Ześlizguje się srebrne ostrze - wybór należy do mnie. Jestem śmiercią lub życiem. Jestem ocaleniem lub zniszczeniem. Aniołem lub demonem. Jestem łaską. Wybijam nóż. To moja ofiara... Jestem potworem. Takimi słowami rozpoczyna się pierwsza część cyklu napisanego przez amerykań... Recenzja książki Dziedzictwo Mroku

@Lena173@Lena173