Recenzje książek

najnowsze opinie o książkach

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
Napisz swoją recenzję

Charlie St. Cloud

8.03.2011

"Istnieje świat żywych oraz świat umarłych. A łączy je most miłości, jedyny akcent przetrwania, jedyne, co ma znaczenie." Chrlie i Sam są braćmi. Pomimo różnicy wieku są ze sobą bardzo związani. Pewnego wieczoru, podczas nieobecności matki, "pożyczają" samochód od sąsiadki i jadą na mecz swojej ulubionej drużyny Red Sox. Nie wiedzą jeszcze, że jes... Recenzja książki Charlie St Cloud

@magda87@magda87

Jo Nesbø „Pentagram”

7.03.2011

Jo Nesbø: z wykształcenia ekonomista z zamiłowania pisarz. Autor Trylogii z Oslo. Wielokrotny laureat nagród literackich, w tym prestiżowego Rivertona i Szklanego Klucza. Pentagram zamyka serię o inspektorze Harrym Holle. Ten, mający problemy alkoholowe policjant, zaczyna przysparzać naczelnikowi wydziału Bjarnemu Møller’owi coraz więcej problemó... Recenzja książki Pentagram

@xVariax@xVariax × 2

Wojciech Cejrowski „Podróżnik WC”

7.03.2011

Jednych irytuje, drugich zachwyca. Z pewnością nie można przejść koło niego obojętnie. Wojciech Cejrowski: globtroter, dziennikarz, fotograf, postać bez wątpienia zauważalna. Podróżnik WC, to drugie poprawione wydanie książki, która ukazała się 1997 roku. Jest to pierwsza podróżnicza 'opowieść' napisana przez Cejrowskiego. Bardziej surowa, kryt... Recenzja książki Podróżnik WC

@xVariax@xVariax

Opowieści Nie-smakowite

7.03.2011

Po długim i niecierpliwym oczekiwaniu na przesyłkę z "Opowieściami Niesamowitymi" Edgara Poego (czytanymi przez Antoniego Rota) paczka znalazła się w moim domu. Chwilkę później w odtwarzaczu CD. Ciekawość rosła z każdą chwilą a pobudzała ją bardzo dobrze zrobiona okładka! Oddawała doskonale klimat powieści znakomitego amerykańskiego pisarza. Trz... Recenzja książki Edgar Allan Poe - "Opowieści Niesamowite" - audiobook

@Akore@Akore

Najpiękniejszy prezent

7.03.2011

„Książka, która pokochają wielbiciele Erica-Emmanuela Schmitta” przeczytałam na okładce i – jako wielbicielka Schmitta – postanowiłam się przekonać. I nie jestem rozczarowana. Mimo że książki obu autorów są od siebie różne to obaj potrafią opowiedzieć piękne historie prostym językiem i skłonić czytelnika do refleksji. „Szukając Noel” to książka pi... Recenzja książki Szukając Noel

AG
@Etincelle

Fantastyczna

7.03.2011

Ucieszyłam się ogromnie na tę książkę. Okładka skromna, nie wiele ma wspólnego z treścią , za to wiosenna, co zdecydowanie zachęciło mnie do lektury:) Sherryl Woods przeniosła mnie do uroczego, malowniczego miasteczka portowego - Chesapeake Shores. Miejsce niezwykle urokliwe, aż czuło się ten świetny klimat i uroki tego miejsca czytając dopracowane... Recenzja książki Smak marzeń

@sabinka.t1@sabinka.t1

"Piękno podobnie jak mądrość kocha samotnych wielbicieli".

7.03.2011

„Piękna ZŁAlicja” to historia, którą poznajemy z punktu widzenia Katherine. Gdy miała siedemnaście lat, zamordowano jej młodszą siostrę, a ona sama cudem uszła z życiem, jednakże teraz wciąż musi zmagać się z bólem po stracie bliskiej osoby. Wyrzuty sumienia nie dają Katherine spokoju, dlatego dziewczyna przenosi się do innego miasta, chcąc zmienić... Recenzja książki Piękna ZŁAlicja

@Rebellish@Rebellish

Świetna książka, dla każdego.

7.03.2011

Nie wiem, co to są wakacje, ale podejrzewam, że to nic do jedzenia - myśli Winter, narrator i główny bohater książki "Pamiętnik grzecznego psa". Jedzenie i bieganie - oto ulubione czynności, ba! wręcz przesłanie życiowe Wintera. Oraz uczenie ludzi, że życie to nie tylko podawanie łapy i chodzenie przy nodze. Takiego nauczyciela, jak Winter, z pewno... Recenzja książki Pamiętnik grzecznego psa

@fusmaczek@fusmaczek

Bezsenność we dwoje

7.03.2011

Chyba nie ma świecie takiej osoby, która nie chciałaby czegoś zmienić w swoim życiu. W tej jednej konkretnej chwili móc postąpić inaczej. Prawdopodobnie każdy z nas choć raz marzył o tym by otrzymać od życia drugą szansę. Jednak to nie jest możliwe. Ale czy na pewno? Właśnie taką szansę dostaje główna bohaterka książki „Bezsenność we dwoje” i nie ... Recenzja książki Bezsenność we dwoje

@Susie95@Susie95

Pełna erotyzmu i akcji

7.03.2011

Po przeczytaniu cyklu "Szeptem" oraz 2 pierwszych książek o Sookie Stackhouse myślałam, że chyba mam lekki przesyt tzw. romansów paranormalnych. Dzięki znajomej blogerce miałam okazję przeczytać "Rozkosze nocy", skusiłam się na nią dzięki otrzymaniu do recenzji najnowszej ksiązki tej autorki (która w kolejności jest po tym tomie). Książkę zabrałam ... Recenzja książki Rozkosze nocy

@enga@enga

"Zapowiedź burzy"

7.03.2011

Główną bohaterką jest 15-letnia Agata. Do jej domu przyjeżdża na 2 tygodnie Amerykanka o niespotykanym imieniu Oona. Jest ona córką przyjaciółki ojca Agaty. Oona ma przyjechać do ich domu by trochę podszkolić język. Agata jest wściekła. Na dodatek Oona zaprzyjaźnia się z kolegami Agaty. Dziewczyna nie może znieść swojego nowego gościa. Książka pom... Recenzja książki Zapowiedź burzy

@Ola.123@Ola.123

Ja cię kocham a ty śpisz wampirze

7.03.2011

Moje odczucia po przeczytaniu tej książki są po prostu nie do opisania. Ta książka była boska ! Choć to nie jest zbyt oryginalne słowo to inaczej nie umiem opisać tej książki. Autorka po prostu wspaniale napisała tę powieść. Tę książkę pożyczyłam od przyjaciółki , strasznie ją wychwalała więc i ja musiałam zanurzyć się w tej lekturze. Jak tylko sko... Recenzja książki Ja cię kocham a ty śpisz wampirze t.5

@Ola.123@Ola.123

Dawna miłość

6.03.2011

Jak głosi opis z okładki, pani Long jest jedną z najbardziej lubianych amerykańskich autorek romansów historycznych. Z tym stwierdzeniem, po przeczytaniu książki, niewątpliwie muszę się zgodzić i robię to z miłą chęcią. Po raz kolejny przekonałam się, że nie warto oceniać książek po okładkach, bo zazwyczaj pierwotny osąd nijak się ma do treści. Tu... Recenzja książki Dawna miłość

@Mani@Mani

Wszystkie Szczęśliwe Rodziny - Carlos Fuentes

6.03.2011

Prozą latynoamerykańska interesowałam się od bardzo dawno. Jako ambitna nastolatka próbowałam czytać Fuentesa, LLose, Cortazara, Marqueza. Miałyśmy z koleżankami w liceum takie kolko wzajemnej adoracji które można by było nawet podciągnąć pod klub miłośniczek książek. Czytałyśmy głownie Whartona. Zdarzały się również romanse czytane po nocach pod k... Recenzja książki Wszystkie szczęśliwe rodziny

@Bluekate@Bluekate

Jedno drzewo, jedno pożegnanie - Marina Mayoral

6.03.2011

Jest to pierwsza książka tej autorki która przeczytałam. Kupiłam ja ze względu na cenę (trafiłam na przecenę i książeczka kosztowała jedynie 2,90 zl)drugim powodem było pochodzenie autorki. Ostatnimi czasy przechodzę fascynacje literatura hiszpańska i latynoamerykańska. Wole literaturę z okresu boomu latynoamerykańskiego jednak pomyślałam ze warto ... Recenzja książki Jedno drzewo, jedno pożegnanie

@Bluekate@Bluekate

Cheeky Elf i tajemnicze zniknięcie świątecznego drzewka

6.03.2011

Przysiadłam i zaczęłam się zachwycać. Piękną okładką - zimowa, z choinką, niedźwiadkami, a i Elf się nalazł. Opis tyłu książki zachęca i korci by jak najszybciej zacząć czytać. W książeczce poznajemy Cheeky Elfa – pracownika Mikołaja – który jest już stary i jest dziadkiem. Na prośbę jednego z wnucząt tworzy „Wielki Pamiętnik Cheeky Elfa”, w któr... Recenzja książki Cheeky Elf i tajemnicze zniknięcie świąteczego drzewka

@Bujaczek@Bujaczek

Najlepszy czas życia

6.03.2011

Jillian Westfield to młoda kobieta, posiadająca uroczą córeczkę, kochającego, chociaż zawsze będącego w biegu męża oraz piękny dom na przedmieściach. Wzorowa pani domu, matka, żona. Wychuchany dom, zadbane ciało, rozwijające zajęcia dla siebie i córki. Jednocześnie Jillian ciągle wraca myślami do czasu poprzedniego związku, który rozpadł się gwałto... Recenzja książki Jillian Westfield wyszła za mąż

@enga@enga

Zycie nie-życie

6.03.2011

Kobieta, samotna, ale nie sama. Ma rodzinę, męża i dziecko, jednak ludzie, którzy powinni być jej najbliżsi, nie są. Pragnie ich miłości, ale jednocześnie sama nie umie pokochać nikogo. Chociaż kiedyś kochała, a może wspomnienie tego uczucia jest tylko wygodną wymówką dla jej niezadowolenia ze swojej egzystencji? W końcu cień miłości sprzed lat tow... Recenzja książki Rebeka

@Kasia9@Kasia9

Jaki smak mają marzenia?

6.03.2011

„Smak marzeń” Sherryl Woods była jedną z najbardziej oczekiwanych przeze mnie książek ostatnich tygodni. Gdzie nie spojrzałam – tam i ona była. Na mojej kochanej Nakanapie, na blogach obserwowanych przeze mnie blogerek, w księgarskich zapowiedziach, jednym słowem – wszędzie. A opinie, cóż… większość osób wprost rozpływało się nad tą powieścią. Nie ... Recenzja książki Smak marzeń

@Sil@Sil

"...Przecież nie piszemy historii. Piszemu o pamiętaniu."

6.03.2011

Hanna Krall to polska dziennikarka i pisarka. Urodzona w 1937r. w Warszawie w rodzinie żydowskiej Polka, w czasie II wojny światowej straciła wszystkich bliskich. Sama reporterka tylko cudem uniknęła śmierci, ponieważ szczęśliwie została wykradziona z transportu. Pisarskim debiutem Krall jest ziór reportaży z 1972r. "Na wschód od Arbatu" , ale najw... Recenzja książki Zdążyć przed Panem Bogiem

AN
@aniusiaczek92
× 1

Przysięga krwi

6.03.2011

Jest to czwarta z pięciu części sagi Akademia Wampirów napisanej przez Mead Richelle. Saga pokazuje nam całkiem nowy świat wampirów, w którym jest wyraźna linia między dobrym wampirem, a złym. Dobre wampiry, zwane inaczej moroje są chronieni przez dampiry. Moroje są nękani przez strzygi (złe wampiry). Strzygom o wiele bardziej smakuje krew owych mo... Recenzja książki Przysięga krwi

@PinkMiracle@PinkMiracle

Bez skrupułów - Tess Gerritsen

6.03.2011

Thrillery medyczne do tej pory kojarzyły mi się z książkami Robina Cook’a, aż przeczytałam książę „Bez skrupułów”. Autorka – Tess Gerritsen, z zawodu jest lekarzem internistą, a swoją karierę zaczynała w Honolulu na Hawajach i właśnie tam osadziła akcję swojej książki. Kto lepiej napisze thriller medyczny, jak nie lekarz, który spędzał po 80 godzi... Recenzja książki Bez skrupułów

@toska82@toska82

Gram w zielone :)

6.03.2011

Już w pierwszych słowach swojej recenzji muszę przyznać, że nie czytałam żadnej innej książki tej pisarki i oceniam ją z poziomu nowicjusza . Natknęłam się na nią na półce mojej rodzicielki, która bardzo lubi typowo kobiecą literaturę, a ja na głodzie literackim po prostu złamałam swoje opory przed typowo babskimi czytadłami. ... Recenzja książki Zielone drzwi

@Mary_Rose@Mary_Rose

Superbohaterki w akcji.

6.03.2011

[Ten fragment to narzekania upierdliwej baby] Biorąc pod uwagę swoje wcześniejsze doświadczenia z twórczością pana Pilipiuka podchodziłam do Kuzynek dość nieufnie. Obawiałam się nudy jak w "Rzeźniku drzew" czy powielonego humoru z przygód Wędrowycza. Nabytek otrzymałam od swojego mężczyzny, bo wystarczyło raz nieopatrznie i z grzeczności stwierdzić... Recenzja książki Kuzynki

@Mary_Rose@Mary_Rose

Eon: powrót lustrzanego smoka

6.03.2011

Kiedyś bardzo stroniłam od fantasty, nie wiem jak wtedy żyłam, ale uciekałam przed tego typu książkami i w głowie miałam bzdurnie pomieszane fantasty z s-f. Teraz jak przeglądam swoje półki widzę przerost tego typu książek nad innymi. Cieszę się niezmiernie, że "Eona" mogę dodać do tych książek i zapisać sobie cudowną przygodę podczas czytania tej ... Recenzja książki Eon. Powrót lustrzanego smoka

@foolosophy@foolosophy