Avatar @tsantsara

@tsantsara

Bibliotekarz
65 obserwujących. 121 obserwowanych.
Kanapowicz od 8 lat. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.
{} Napisz wiadomość
65 obserwujących.
121 obserwowanych.
Kanapowicz od 8 lat. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.

Recenzje książek

60 recenzji, w tym 14 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Barnes stawia literacki pomnik bez brązowienia a Flaubert - mistrz stylu - pewnie by to docenił

{} WYBÓR REDAKCJI
12.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sześciu mężczyzn pochodzących z Afryki grało w kule pod pomnikiem Flauberta. Już w pierwszym zdaniu Barnes oddaje obojętność rodzinnego miasta wobec Flauberta: on nie cierpiał jego mieszczańskości, ono odpłaciło mu się tym samym za jego antymieszczańskość. Mimo to doczekał się w nim pomnika. Barnes liczy pomniki Flauberta we Francji: poza tym w R... {} Recenzja książki Papuga Flauberta

Współczesność wyłazi spod fantastycznego kostiumu

10.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

- Rikke. Nie czytałem dotąd nic Abercrombiego, więc jego stylistyka w fantastyce jest dla mnie nieco zaskakująca: wojny prowadzi się tu jak w średniowieczu, ale jednocześnie miasta i rozwój przemysłu jednoznacznie wskazują na epokę dzikiego kapitalizmu. Nawet ziemię uprawia się już maszynami. Jak można połączyć produkcję maszynową, huty i erę sta... {} Recenzja książki Szczypta nienawiści

Miłość dworska jak biurowy romans w korporacji

{} WYBÓR REDAKCJI
31.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nun ward die Festlichkeit geplant, angekündigt, anberaumt für den Monat in der Blüte, und zwar: sobald der süße Mai beginnt, bis hin zu seinem Ende, und dies so nah bei Burg Tintagel, daß man sich gegenseitig sah auf derart schöner Aue, wie sie zuvor und wie sie später kein Augenlicht je überstrahlte. (...) Tak Gotfryd ze Sztrasburga rozpoczyn... {} Recenzja książki Die Geschichte der Liebe von Tristan und Isolde

Kariera od surrealizmu do cymatyki

{} WYBÓR REDAKCJI
21.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moje oczy stają się jej oczami, oczami kogoś, kto umarł młodo. Lektura tej książki wymaga wczucia się w język opowiadania, który jest specyficzny. Może wydać się trudny tym, którzy czytają proste narracje, ale ów język jest jedną z najważniejszych wartości powieści. Składają się nań jakby luźno rzucane zdania, nie wynikające wprost jedno z drugie... {} Recenzja książki Słownik języków zwierzęcych

Wina i wybaczenie

5.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Spojrzała na niebo. Czytelnik nie domyśla się, że pierwsze słowa tej powieści niejako niosą zapowiedź losu Nury, bohaterki tej książki: niebo to jej przeznaczenie, choć droga wiedzie przez piekło... Czym i o czym jest ta powieść? Wojennym thrillerem? Powieścią psychologiczną? Prozą rozrachunkową? Nową wersją Zbrodni i kary? Wszystkim po trochu. A... {} Recenzja książki Kotka i Generał

Czy mistyka może zbliżyć na powrót naukę i religię?

{} WYBÓR REDAKCJI
30.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zainteresowania prowadzą nas obu ku przekraczaniu obecnych ograniczeń, jakie stwarza zinstytucjonalizowana nauka i mechanistyczna teologia. To trzecia książka Sheldrake'a i Foxa, poprowadzona w formie rozmowy na temat rozłącznych przynajmniej od czasów Oświecenia światów religii i nauki. Obaj autorzy, uważani w swych środowiskach za postaci odrzu... {} Recenzja książki O naturze, duchu i materii

Literackie Powaqqatsi*

2.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Każda książka musi się gdzieś zacząć. Tomasz Michniewicz ma aż 7 możliwości w tej materii. Wybiera Finlandię, ale 7 równoważnych bohaterów tego reportażu rozsianych jest po całym świecie, więc mógłby zacząć gdziekolwiek. Bohaterowie są trochę przypadkowi - mogli by to być całkiem inni ludzie, zmieniłyby się wtedy też opowiadane historie i ich wyd... {} Recenzja książki Chrobot. Życie najzwyklejszych ludzi świata

Czym jest Inny, w którego rzucacie kamieniem?

1.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wybór wierszy urodzonej w Berlinie w zasymilowanej rodzinie niemieckich Żydów (jej ojciec był wynalazcą gutaperki) poetki, której udało się w 1940 roku - w ostatniej chwili przed wysiedleniem do obozu pracy - wyjechać z Niemiec do Szwecji, gdzie pozostała już do końca życia. Udało się to dzięki osobistemu wstawiennictwu Selmy Lagerlöf, z którą Sac... {} Recenzja książki Gedichte

W przeciwieństwie do Godota Turek przychodzi

1.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Es ist still und dunkel. Tymi słowami Stasiuk rozpoczyna didaskalia swej jednoaktówki. Miejsce akcji to opuszczone i mało znaczące przejście graniczne na przełęczy Dujawa w Beskidach Niskich - najbliższe licząc od Czarnego, gdzie autor mieszka. Właściwie trudno się dziwić, że w jego tekstach Polska, a właściwie cała Europa Środkowo-Wschodnia (ni... {} Recenzja książki Czekając na Turka

Szukanie w śmieciach, lecz nie w kwiatach

26.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czegoś szukałem. Życie potrafi być bardziej zaskakujące niż najbardziej rzutka wyobraźnia. Dlatego Formánek, w czasie gdy to pisał "były dziennikarz i niepiszący pisarz" z zawodu, a także alkoholik z bólu świata i z poszukiwania sensu życia, nie sili się, by wymyślać psychologiczne głębie i ubarwiać je - nie ma takiej potrzeby. Gdy po pijaku, na ... {} Recenzja książki Mówić prawdę

Chłopska godność i poczucie honoru

25.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Je to ten druhý od okna, ten v pomačkaných šatech: kdo by do něho řekl, že je to Amerikán? Po polsku powieść ta wychodzi zwykle w antologiach - szkoda. Jest piękną całością i z niczym bym jej nie chciał przy lekturze łączyć. Wymaga zastanowienia. Nie jest to kryminał, choć mamy tu morderstwo i śledztwo, a dramat, na podstawie którego Čapek przeds... {} Recenzja książki Hordubal

"Zabić drozda" dla dojrzałych

{} WYBÓR REDAKCJI
5.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już od Atlanty spoglądała przez okno wagonu restauracyjnego z niemal fizyczną przyjemnością. Przyznaję, nie czytałem najpierw Zabić drozda, widziałem za to film z G. Peckiem - w wieku Scouta. Teraz przeczytałem "Idź, postaw wartownika" i stwierdzam, że opublikowana w 2015 wersja książki - bo wszyscy wiemy przecież, że pod dwoma różnymi tytuł... {} Recenzja książki Idź, postaw wartownika

Zabawy z mitologią i Rosją

3.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Лера смотрела на Виктора и улыбалась. Czwarta część kultowych Patroli Łukjanienki nie zawodzi - trzyma poziom poprzednich. Jak w każdej kolejnej części tego cyklu, autor dodaje nowe informacje o możliwościach Innych (nie mogą służyć jednocześnie Światłu i Ciemności - inaczej niż ludzie, którzy najczęściej właśnie to robią; jednak Inni są bardzo l... {} Recenzja książki Последний Дозор

Wiersze - osobiste fotografie z wewnętrznego życia

27.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To pierwsze wydanie wierszy tej autorki - jej wiersze nigdy nie ukazały się za jej życia. Pośmiertnie zostały zaprezentowane przez jej dwoje przyjaciół: Gabriele Kasten i Wernera Meisela, którzy dokonali wyboru tekstów i wydali ten tomik. Autorka była fotografem, i choć nie widziałem jej zdjęć, przez chwilę zobaczyłem - kiedyś jej, dziś moje - mia... {} Recenzja książki Breslau, du mit dem faltigen Gesicht: Gedichte

Młodość w małym miasteczku: Hesse i Calw

{} WYBÓR REDAKCJI
19.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pan Józef Giebenrath, pośrednik i agent handlowy, nie wyróżniał się wśród obywateli miasteczka żadnymi szczególnymi przymiotami ani właściwościami. Niewielka, oparta na motywach autobiograficznych powieść Hessego rozgrywa się w czasie jednego roku: rozpoczyna się przed wakacjami i kończy po wakacjach roku następnego. Śledzimy losy młodego Hansa G... {} Recenzja książki Wyższy świat

Paszkwil czy pamflet na polskie społeczeństwo?

{} WYBÓR REDAKCJI
18.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To, co się aktualnie w naszym kraju dzieje, to to jest nic innego, jak normalne skurwysyństwo! - rozpoczyna swą powieść Krzysztof Jarząbek. I trudno się z tym zdaniem nie zgodzić, jeśli wspomnieć wiele realnych słów i działań polityków, dziennikarzy, ale i zwykłych ludzi, zarażonych nienawiścią do drugiej strony politycznego sporu, jaki toczy się ... {} Recenzja książki Niebezpieczne związki Mariana Klepki

Głupcy są jak chwasty, można ich znaleźć wszędzie.

7.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lustro lampy nie odbijało światła tak, jak powinno. Autorka stworzyła bardzo ciekawy świat. Jej sposób opowiadania od razu też odróżnia się wyraźnie w kilku aspektach od "męskiej" fantastyki: jest tu wiele uczuciowości, myślenia co ktoś inny czuje, głaskania i tulenia nie tylko dzieci, ale i jaj... Niekiedy aż, jak na mój gust, przesadnie. Smoki,... {} Recenzja książki Tkacz Iluzji

Powiedzonka zabawą narodów

{} WYBÓR REDAKCJI
27.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gimnastykę robię z samego rana, póki mój umysł się nie obudzi i nie przerwie tego bezsensownego zajęcia. Alosza Awdiejew jako dobrze zorganizowany Rosjanin dzień zaczyna od "zarjadki" czyli gimnastyki, ale gdy się obudzi, ma na nią już całkiem polskie spojrzenie... Nie jest to zbiór tylko jego bon motów - wiele z nich ma innego autora, wielu nie ... {} Recenzja książki Pigułki rozweselające. Zabawne powiedzonka ratujące przed smutkiem

Blake - zaniechany przez polskich tłumaczy geniusz

26.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Posłuchaj głosu Barda, Który widzi, co było, jest i będzie Który mógł owo Usłyszeć słowo, Co dawniej przechodziło wszędzie. Hear the voice of the Bard! Who Present, Past & Future sees; Whose ears have heard The Holy Word That walk'd among the ancient trees... (Wprowadzenie/Introduction, tłum. Krzysztof Puławski) William Blake, angiels... {} Recenzja książki Wiersze i poematy

Wędrówką życie jest człowieka

{} WYBÓR REDAKCJI
23.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Kto tam?" Powieści o podróży jest cała masa - być może z ich opisu ten gatunek literacki powstał? Od Homera przez Swifta po Hessego spotykające bohatera fantastyczne przygody można sobie odczytywać jako etapy życia, przez które trzeba przejść, by poznać świat i siebie samego - by dojrzeć, by dotrzeć do celu, by zakończyć tułaczkę. Akurat Głuchow... {} Recenzja książki Metro 2033

Fałszywa świadomość

{} WYBÓR REDAKCJI
21.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Idę sama...Teraz będę musiała długo iść sama..." Switłana Aleksijewicz rozpoczyna swą książkę o weteranach sowieckiej interwencji w Afganistanie (1979-1989) od rozpaczliwego opowiadania matki, której syn, po powrocie z wojny, zabił sąsiada jej kuchennym tasakiem. I nie czuł żadnych wyrzutów sumienia. To był inny człowiek, niż ten, którego wychow... {} Recenzja książki Cynkowi chłopcy

Mużyk i mag spotyka Babę Jagę

16.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Настоящие дворы исчезли в Москве где-то между Высоцким а Окуджавой." Podejrzewałem, że trzecia część, skoro pierwsze dwie dotyczyły Światła i Mroku (Ciemności), poświęcona będzie Zmierzchowi- czemuś pomiędzy oboma przeciwstawnymi światami Innych, albo przynajmniej, że dowiemy się więcej o strefie Cienia, do której Inni schodzą. Albo o Inkwizycji... {} Recenzja książki Сумеречный дозор

Zdrowy rozsądek jako narzędzie opresji

14.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Rings um die zusammengewachsene Städte bedeckt der Wald die Hügelketten." Pierwsza z powieści Juli Zeh wśród moich lektur, jaka już w całkiem widoczny sięga po formułę antyutopii. Ale autorka pozostaje wierna swej stałej problematyce, pytając o rolę moralności we współczesnym świecie oraz o źródło i uzasadnienie prawa, o jego legitymację przy fe... {} Recenzja książki Corpus Delicti. Ein Prozess

Debiut z bólu, tren dla samej siebie

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiersze zrodzone z bólu i samotności, a przecież choć tak kobiece, nie są emocjonalne. Ulotne chwile wykute w kamieniu mowy, jak na nagrobkach posłania dla potomnych. Zaskakujące dla mnie, że śmierć może uwolnić w człowieku chęć pisania, otworzyć tamę własnego bólu, by w kontrolowany sposób spojrzeć, jaka też woda przepłynie przez jaz wiersza. Tak... {} Recenzja książki Babia godzina. Wybór wierszy

Powieść gotycka à rebours

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Męczyłem się przy tej pseudogotyckiej powieści, choć jest znakomicie napisana, przetłumaczona i zaplanowana w najdrobniejszych szczegółach. I właśnie to ostatnie drażniło mnie tak samo, jak drażnią wszelkie hollywoodzkie thrillery, kryminały i filmy sensacyjne, w których każda następna scena ma wyżyłować u widza jeszcze więcej strachu, jeszcze wi... {} Recenzja książki Opętani

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe