Avatar @tsantsara

@tsantsara

Bibliotekarz
65 obserwujących. 121 obserwowanych.
Kanapowicz od 8 lat. Ostatnio tutaj około 14 godzin temu.
{} Napisz wiadomość
65 obserwujących.
121 obserwowanych.
Kanapowicz od 8 lat. Ostatnio tutaj około 14 godzin temu.

Recenzje książek

60 recenzji, w tym 14 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Niemcy i Polska: dwa różne ethosy życia

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

" - Najpierw zamknę okno." Wspaniale napisany - trochę dialog, w większości monolog z perspektywy grafika, który jako członek "Solidarności", sekowany przez SB pod koniec lat 80-tych, wyjeżdża do Niemiec i zaprzedaje się korporacji, zatraca się w pracy. Po wielu latach mieszkania w Niemczech wylew i wielomiesięczna rehabilitacja, polegająca na od... {} Recenzja książki Imigranci wracają do domu

Karl Rossmann, czyli nowe niedole cnoty

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ameryka, jak w posłowiu z 1927 twierdzi Max Brod, jej ostatni redaktor i wydawca, miała stanowić pierwszą część planowanej przez Kafkę "trylogii samotności". Tematem jej miała być samotność i obcość w różnych odsłonach: sytuacja obcości dziecka, które próbuje znaleźć miejsce w społeczeństwie, spotęgowana dodatkowo oddzieleniem od rodziców i rzucen... {} Recenzja książki Amerika

O ponadczasowości absurdu

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"- Moja noga! Wcale jej nie czuję!" Dziwną właściwość mają absurdalne historie i wisielczy humor - bywają ponadczasowe. Choć nieprawdopodobne, często celniej charakteryzują rzeczywiste sytuacje, niż reportaże. Historie Topora są okrutne, a jeśli bywają śmieszne, to jest to bardzo czarny humor, jak w sadystycznych dowcipach. Tyle, że tu często nie... {} Recenzja książki Cztery róże dla Lucienne

Rosyjski thriller historyczny jako książka popularnonaukowa i publicystyka w jednym

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Podchwytliwe pytanie: Gdzie w Moskwie znajduje się ulica Itzamny?" To kolejna rosyjska książka - po powieściach Wilmont i "Grzybni" Czyżowej, - w której bohaterem staje się tłumacz. Mimo różnych autorów, bohaterowie ci mają pewne wspólne cechy: są nieco znudzeni swą pracą (zwykle tłumaczy się umowy i instrukcje, nie literaturę), agencje tłumacze... {} Recenzja książki Czas zmierzchu

Książka kontra telewizor, czyli apoteoza Gutenberga

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niewielka objętościowo dystopia - powieść fantastyczna, a przecież niełatwo ją zapomnieć czy określić mianem "rozrywka". Bradbury napisał ją w 1951 roku, w treści powieści w 1960 roku nastąpiła wojna atomowa, a jej akcja rozgrywa się około 60 lat później, czyli właściwie dziś. Autor bez wątpienia inspirował się współczesną sobie kulturą amerykańs... {} Recenzja książki 451° Fahrenheita

Kobiety na skraju załamania cywilizacji

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie mogę wyjść z podziwu nad dojrzałością formy pierwszej powieści Hůlovej. Urzeka mnie najpierw język - opowiadanie w sposób, w jaki relacjonuje się żywe jeszcze sagi rodzinne, które zlewają się z mitem, przechodzą w pamięć rodu. W dodatku rozprawiający traktują nas, czytelników, jak współplemieńców - nikt nam nie tłumaczy, co to jest ger czy del... {} Recenzja książki Czas czerwonych gór

Lęk przed miłością

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zastrzegam się na samym początku, że niemożliwe jest poruszenie wszystkich istotnych odniesień tej książki w krótkim tekście. Myśliwski w filozoficzny sposób (tak właśnie: filozoficzny, ponieważ tylko filozofia stawia ontologiczne pytania i pyta o sens), acz bardzo przystępnie, bo w dialogach, zastanawia się, czym jest czas, życie, sztuka, ich prz... {} Recenzja książki Ostatnie rozdanie

Ten szaleniec w nas

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przez pierwsze 50 stron trudno się pozbyć obaw, że będzie to książka o niedojrzałym dziewczątku z zakątka Europy, w którym dopiero kończy się wiek dziewiętnasty, i które nie radzi sobie ze światem i sobą samą, być może na zawsze pozostanie dzieckiem. Takich ludzi, takie dziewczęta spotyka się wciąż - nie tylko na Słowacji ale i w Polsce. Obawy, na... {} Recenzja książki Bellevue

Więzienie jako możliwość odrodzenia się człowieka - przez eliminację

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Ażurowe strzałki wskazywały pięć po czwartej." Myślę, że wiele osób obawia się lektury Sołżenicyna, spodziewając się zbyt wiele martyrologii, która dziś, w wolnym świecie, zanadto "skrzeczy" w zestawieniu z wyobrażeniem przeciętnego czytelnika, jak należy miło spędzać czas wolny - woli on wybrać czystą rozrywkę. Nie trzeba się tego obawiać przy... {} Recenzja książki Krąg pierwszy

Alkohol odbiera godność i wolę - i nawet miłość tu nie pomoże

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Dwa grzbiety górskie przecinają republikę mniej więcej z północy na południe, tworząc w środku kilka dolin i płaskowyżów." Nie czytałem jeszcze powieści, której akcja ograniczałaby się do jednego dnia, ale wymagałaby 400 stron, by ją przedstawić. Językowo i konstrukcyjnie jest to arcydzieło. Przy tym nie ma tam nadzwyczajnych wydarzeń, akcja toc... {} Recenzja książki Pod wulkanem

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe