Avatar @Avenix

Damian

@Avenix
8 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 9 lat.
{} Napisz wiadomość
8 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 9 lat.

Recenzje książek

46 recenzji

"Złodzieje planet"

16.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mason wraz z przyjaciółmi odbywa rutynowy lot w kosmos, na pokładzie SS "Egipt". Dwunastolatkowi czas bardzo się dłuży. Wszystko zaczyna nabierać jednak tępa, gdy na horyzoncie pojawia się "Sokół" Tremistów. W jednej chwili spokój i znużenie zmieniają się w walkę o przetrwanie. Czy sytuacja zostanie opanowana? Kto zostanie nowym kapitanem Egiptu? J... {} Recenzja książki Złodzieje Planet

"Pas Deltory. Powrót do Del"

16.06.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przyjaciele są już u szczytu swojego celu. Zebrali wszystkie magiczne klejnoty z Pasa Deltory i czas teraz znaleźć następcę tronu, który to uwolni krainę od złych sił nad nią panujących. Gdzie zacząć szukać? Kto jest sprzymierzeńcem, a kto wrogiem? Komu można zaufać. Zbiegi okoliczności, a może planowane działania, zaprowadzą bohaterów do miejsca, ... {} Recenzja książki Pas Deltory. Powrót do Del

Dobrze napisana książka podróżnicza - "Świat wg reportera"

29.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nigdy w życiu nie czytałem żadnej książki, która relacjonowałaby podróż do kraju bardziej lub mniej mi znanego. Bardzo często mijałem w księgarniach pamiętniki znanych dziennikarzy i podróżników, ale nigdy nie ciągnęło mnie do przeczytania żadnego z nich. Po "Świat według reportera" sięgnąłem dość spontanicznie, zachęcony wyraźnym napisem USA i zdj... {} Recenzja książki USA. Świat według reportera

"Labirynt Bestii"

22.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po udanej wyprawie na Górę Grozy, Lief, Barda i Jasmine ruszają na poszukiwanie kolejnego klejnotu do Pasa Deltory. Tym razem, ich celem jest Labirynt Bestii. Zdemaskowani i poszukiwani przez Szarą Straż muszą uważać na każde podejrzane miejsce i stworzenie, gdyż nie wiadomo nigdy kto i dlaczego pracuje dla złowrogiego czarnoksiężnika, który bezpra... {} Recenzja książki Pas Deltory. Labirynt Bestii

"Blask" Amy Kathleen Ryan

2.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ziemia już nie istnieje. Susze, pustynie, brak wody i pożywienia. Świat, niegdyś tętniący życiem, zmienił się nie do poznania. Dlatego ludzie wyruszają w poszukiwaniu nowego świata: gościnnego, niezniszczonego i niezatrutego przez człowieka. Waverly i Kieran to szczęśliwa para, żyjąca na Empireum - statku kosmicznym, który - tak samo jak - Nowy Ho... {} Recenzja książki Blask

Świetna kontynuacja serii Jutro.

29.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po wojnie, Ellie wraz z przyjaciółmi próbuje wrócić do normalności. W domu mieszka wraz z Gavinem, matką Corrie oraz z rodzicami. Jej życie staje się dość monotonne. Szkoła, zakupy, farma. Tak, ja za dawnych czasów. Wraz z Homerem postanawia wybrać się w góry na spacer aby powspominać wspólne chwile i odpocząć. Wtedy właśnie słyszy echo strzałów a ... {} Recenzja książki Kroniki Ellie. Wojna się skończyła, walka wciąż trwa

"Pas Deltory. Góra Grozy"

5.03.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po zdobyciu kolejnego klejnotu od Pasa Deltory, Lief, Barda i Jasmine wyruszają w stronę Góry Grozy aby znaleźć magiczny szmaragd. Po drodze jednak zatrzymują się przy tajemniczej sadzawce z wodą. Spotykają tam Kiny, legendarne zwierzęta uznane powszechnie za wymarłe. Dzięki nim dostają się w okolice góry a tam rozpoczyna się ich prawdziwa podróż i... {} Recenzja książki Pas Deltory. Góra Grozy

Chwyć pierścień i zmień swe życie!

24.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W jeden z deszczowych dni wakacyjnych w Londynie, Digory poznaje Polę, swoją sąsiadkę, która mieszka tylko dom obok. Rozpoczynają wspólne zabawy i odkrywanie miejsc, których świat nie widział. Pewnego dnia wchodzą do zakazanego pokoju wuja Digory'ego, gdzie ten już na nich czeka aby... wysłać ich w podróż tam, gdzie on sam boi się wybrać. Ile świat... {} Recenzja książki Siostrzeniec Czarodzieja

Informacje ze Świata Magii i Czarodziejstwa

8.02.2013

Jako wielki fan Harry'ego Potter'a postanowiłem zakupić w Dedalusie "Potterową myślodsiewnię" - jedną z wielu książek, poświęconych znanej serii pani Joanne Kathleen Rowling. Jest to książka, w której znaleźć można wszystkie informacje na temat bohaterów, magicznych przedmiotów ale także ich powiązań ze światem mugoli. W lekturze nie zabrakło równi... {} Recenzja książki Potterowa Myślodsiewnia

Srebrne Krzesło

8.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Eustachy Scrubb i Julia Pole to znajomi z Eksperymentalnej Szkoły w Anglii. W jedno z szarych, jesiennych popołudni zmienia się ich całe życie. Przekraczając furtkę w murze otaczającym szkołę, wchodzą do innego świata. Po przekazaniu przez Aslana znaków, dzieci wyruszają na poszukiwanie Riliana, syna Kaspiana, następcy tronu. Z początku droga jest ... {} Recenzja książki Srebrne krzesło

Koń i jego chłopiec

8.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Koń i jego chłopiec" to piąta część fantastycznej serii "Opowieści z Narnii" napisanej przez Clive'a Staples'a Lewis'a. Brytyjczyk urodził się w 1898 roku, zmarł zaś w 1963. Jego książki opisujące świat Narnii poruszyły serca czytelników na całym świecie; zostały przetłumaczone na ponad czterdzieści języków, w tym na Polski (pierwszy przekład w 19... {} Recenzja książki Koń i jego chłopiec

"Zamrożeni w czasie"

4.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ben i Rachel spędzają ostatnie tygodnie wakacji nudząc się w domu. Telewizor wybuchł, radia nie działają i nie ma nigdzie baterii do konsoli. Dzieci spoglądają przez okno z nadzieją ujrzenia na niebie ciepłego letniego słońca a nie ciemnych, deszczowych chmur, jak na co dzień. Ku ich zdziwieniu właśnie to zauważają. Radosne, wybiegają z domu by odk... {} Recenzja książki Zamrożeni w czasie

Zaginione Wrota - Orson Scott Card

26.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Fantastyka to gatunek znajomy wszystkim czytelnikom książek. Jedni lubią go bardziej, inni mniej. Nie da się jednak zaprzeczyć, że czasem wręcz trzeba oderwać się od szarej, smutnej rzeczywistości i dać się porwać w całkowicie inny świat, świat magii. "Zaginione wrota" to pierwszy tom serii "Magowie Mitheru" znanego wszystkim fanom literatury fanta... {} Recenzja książki Zaginione wrota

Przeciętna opowieść o nieprzeciętnym Angliku

19.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chłopiec, który nie powinien istnieć, narodził się. Jest nikim, tak jak jego matka. A jednak, może zmienić losy Anglii. Dlatego też trzeba się go pozbyć. Trzeba zabić jedynego następcę tronu. Spisek zawiązano, teraz wystarczy wkroczyć do akcji. Ale czy May uda się uciec wraz z synem? Co stanie się trzynaście lat później? Gdy dowiedziałem się o now... {} Recenzja książki Historia prawdziwa kapitana Haka

"Próby ognia" James Dashner

13.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po wydostaniu się z Labiryntu, Streferzy zostają zaprowadzeni do Dormitoriów, gdzie - pozornie - nic im nie grozi. Niestety, bardzo szybko okazuje się, w jak wielkich kłopotach znów się znaleźli. Zniknięcie Teresy i pojawienie się na jej miejsce Aris, oraz trupy zwisające z sufitu to tylko jedne z wielu wskazówek, że rozpoczęła się kolejna Próba, P... {} Recenzja książki Próby ognia

Nieciekawy dodatek; "Drugie życie Bree"

9.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bree Tanner to inteligenta dziewczyna niecierpiąca swojego dawnego, ludzkiego życia. Jest wdzięczna Rileyowi że zaprowadził ją do niej i stała się dzięki temu kimś lepszym. Teraz jednak, narodził się inny problem. Jak przeżyć wśród nowonarodzonych, bawiących się życiem innych jak zabawką? Dla naszej przyjaciółki rozwiązanie okaże się proste ale ju... {} Recenzja książki Drugie życie Bree Tanner

"Więzień Labiryntu" James Dashner

6.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Więzień labiryntu" to pierwsza część bardzo znanej trylogii antyutopijnej o tej samej nazwie. Została ona napisana przez James'a Dashner'a, Amerykanina urodzonego w 1972 roku w stanie Georgia, który wcześniej zasłynął już dzięki serii "The 13th Reality", niestety nie przetłumaczonej na język polski. "The Maze Runner" została wydana w Polsce w 2011... {} Recenzja książki Więzień labiryntu

Intrygi i tajemnice - "Magiczna zagadka"

5.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Magiczna zagadka" to już drugi tom serii "Na tropie sensacji" napisanej przez znanego pisarza Pierdomenico Baccalario, wraz z autorem, Alessandrem Gattim. Kryminalna seria ta, to zbiór książek opisujących pojedyncze intrygi rozwiązywane przez klub detektywistyczny, założony przez sąsiadów z kamienicy. "Magiczna zagadka" przedstawia historię magik... {} Recenzja książki Magiczna zagadka

Klub detektywistyczny przyjaciół z kamienicy, czyli "Kieliszek trucizny"

1.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Simon i Nikola to z pozoru zwyczajne nastolatki mieszkające w jednej z wielu kamienic z Paryżu. Oboje uwielbiają przygody detektywa Kinga Ellertona i sami również chcieliby pójść w jego ślady. Co ciekawe, ich pasję podzielają rodzice, pani Walentyna i pan Ernest, nadkomisarz w policji w stolicy Francji. A najciekawszą rzeczą jest to... że ich pasję... {} Recenzja książki Kieliszek trucizny. Na tropie sensacji

Dobra kontynuacja pierwszej części - Fałszywa nuta

24.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy Dan i Amy odgadli jaka jest druga wskazówka, niezwłocznie ruszyli do Wiednia – miasta wielkich kompozytorów i muzyków. W poszukiwaniu kolejnych poszlak zwiedzają miejsca wcześniej im nie znane ale to nie wystarcza by wygrać. Zwycięstwo oznacza władzę, dlatego kradzież, włamania i szantaże nie mają żadnego znaczenia. W końcu cel uświęca środki. ... {} Recenzja książki Fałszywa nuta

Labirynt Kości - dobre wprowadzenie do serii.

23.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przeglądając półki w bibliotece, natknąłem się na bardzo ciekawą pozycję, którą już od dłuższego czasu planowałem zdobyć i przeczytać. Była to lektura pod tytułem „39 wskazówek. Labirynt Kości”. Wcześniej czytałem recenzje pierwszej części tejże serii; większość z nich polecała dzieło, dlatego bez wahania wypożyczyłem ją i zagłębiłem się w lekturze... {} Recenzja książki Labirynt kości

"Gorączka" Johna Marsdena - kolejna niesamowita część

23.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czas na wojnie dłuży się niemiłosiernie. Ciągła walka o przetrwanie i marzenia o zwyczajnym życiu jak dawniej są zbyt silne do odparcia. Mimo to, nie wolno się poddawać i trzeba brnąć do przodu. Wiedzą to bohaterowie piątej części „Jutra” , autorstwa australijskiego pisarza Johna Marsdena. Bezczynność jest bowiem groźniejsza niż działanie. A to wła... {} Recenzja książki Jutro 5. Gorączka

Poszukiwanie legendarnego miasta - Cyboria

23.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jako dziecko, zaczytywałem się w tak legendarnych seriach włoskiego pisarza Baccalario, jak Ulysses Moore czy Century. Gdy pojawiła się jego kolejna książka, uznałem, że z pewnością zabiorę się za nią od razu. Los chciał, aby przeczytanie tej lektury odwlekło się w czasie o ponad rok... Ale w końcu, gdy wpadła mi w ręce, nie odpuściłem. Dzięki temu... {} Recenzja książki Cyboria. Przebudzenie Galena

Cienie - coś zupełnie nowego.

23.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Minął już rok od rozpoczęcia wojny. Jeden z najważniejszych punktów strategicznych wroga został zrównany z ziemią. Czas się ukryć. I jeszcze raz wspomnieć rodzinę, którą się straciło. W Stratton czas dłuży się niemiłosiernie. Na przedmieściach niema praktycznie żywej duszy a w ogródkach opustoszałych i okradzionych domów rosną warzywa, które zapewn... {} Recenzja książki Jutro 6. Cienie

Księga Wiedzy Czarodziejskiej

20.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Spacerując po targu we Wrocławiu natknąłem się na stragan z używanymi książkami. Uznałem, że przejrzę go w poszukiwaniu czegoś interesującego. W kartonie pełnym najprzeróżniejszych powieści ujrzałem "Księgę Wiedzy Czarodziejskiej", którą kiedyś spotkałem w Empiku. Sprzedawca sprzedał mi ją za pięć złotych i tak rozpoczęła się moja powtórna przygoda... {} Recenzja książki Księga wiedzy czarodziejskiej

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe