Avatar @Sabciove

Sabina

@Sabciove
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 6 miesięcy temu.
sabciove
Napisz wiadomość
Obserwuj
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 6 miesięcy temu.

Recenzje książek

31 recenzji

Dom obok

14.03.2022

Sąsiedzi. Różnie to z nimi bywa. Jak masz szczęście to trafisz na takich z duszą na ramieniu, co pomogą w razie potrzeby. A jak szczęścia masz mniej to trafią się tacy co patrzą spod byka i ciężko dogadać się z takim. Ale tak naprawdę nigdy nie wiesz jaki ktoś jest naprawdę. Czy pod miłym uśmieszkiem i spokojnym usposobieniem nie kryje się jakaś m... Recenzja książki Dom obok

Aptekarz

14.03.2022

Wyobraź sobie, że potrafisz czytać w myślach. Nie, nie po to żeby spełniać życzenia najbliższych. Nie usłyszysz również o co jej/jemu tak naprawdę chodzi i czy to co mówi to również to co myśli. Nie usłyszysz tego co chciałbyś... Usłyszysz najczarniejsze, złowrogie słowa, których nigdy nie chciałbyś usłyszeć... Usłyszysz, gdy ofiara nie radząc sob... Recenzja książki Aptekarz

Siła jest kobietą

2.03.2022

"Dzieje kobiety to dzieje najgorszej tyranii, jaką znał świat, tyranii słabego nad silnym. To jedyna tyrania, która się nie kończy." /Oscar Wilde/ 🌹🌹🌹 Kobieta... Delikatna, krucha, subtelna, łagodna. Kobieta... Silna, pewna siebie, odważna, zdeterminowana. Pełna sprzeczności. Od wieków niedoceniana, traktowana gorzej niż płeć przeciwna, prze... Recenzja książki Siła kobiet

Maski pośmiertne

10.02.2022

David Redfern to genialny komisarz o gołębim sercu, który skradł moją sympatię od pierwszych stron książki "Maski pośmiertne" Anny Rozenberg. Redfern jest niesamowicie empatyczną postacią, niosącą pomoc innym, a do tego świetnie znającym się na swojej profesji. Dba o innych, choć już niekoniecznie o siebie. A jego jamajsko - polskie pochodzenie je... Recenzja książki Maski pośmiertne

Efekt motyla

10.02.2022

Doskonała żona... Dla niego najlepiej zorganizowana... Ustalająca reguły domowe... Panująca nad wszystkim... Trzymająca rękę na pulsie... Potrafiąca zamordować inną kobietę... Perfekcyjnie kontrolująca sytuację... Organizująca życie całej rodzinie... Doskonale ubrana, elegancka, zadbana... Genialna w swoim fachu... Ma swoje sekrety... Czy tak samo... Recenzja książki Moja doskonała żona

Niedowierzanie

10.02.2022

Pod skórą zobaczysz prawdziwe oblicze, Ile niesie krzywd - nie zliczę. Tak łatwo być życia królową, Gdy tatuś powtarza to wciąż nad głową, Lecz gdy losu nurt powiedzie w obce strony Cierpieniem każdy krok jest naznaczony. Do szpiku kości zła, tak mawiają Lecz czy jej historię tak naprawdę dobrze znają? Jak widzicie poetka ze mnie marna🙈 ... Recenzja książki Pod skórą

Alkoholowa zguba

10.02.2022

"Stabilizacja to walka i praca, czymże bez kamienia byłby los Syzyfa? Módl się, alkoholiku przebrzydły, o kamień jak największy, o jak najkrótszą i jak najszybszą drogę w dół bez kamienia, gdyż czas samotnej refleksji nie będzie ci służył. W samotności dusza otwiera się i gotowa jest wpuścić w siebie siły, które twoja pycha może zlekceważyć." ... Recenzja książki Halt. Zapiski z domu trzeźwienia

Zmowa milczenia

10.02.2022

🔥 Wyobraź sobie piękne, przejrzyste jezioro kształtem przypominające księżyc w pełni. Tuż nad nim znajduje się niewielkie miasteczko, do którego droga wiedzie przez las. Wszyscy się tam znają, czas jakby płynie wolniej, a otacza Cię tylko cisza i spokój. Prawdziwa idylla. 🔥 Przeprowadzasz się tam licząc na idealne życie. Jednak oprócz Ciebie i kil... Recenzja książki Milcząc jak grób

Niewykorzystane szanse

10.02.2022

"W życiu trzeba wykorzystywać szanse. Jeśli tego nie robisz, przegrywasz. Chcesz przegrać?" Uważacie, że trzeba w życiu wykorzystywać szanse? Bez względu na to jakie konsekwencje za sobą niosą? Główna bohaterka Aneta, to influencerka z niezbyt krystaliczną przeszłością. Wykorzystuje każdą okazję, żeby zarobić, odnieść sukces, ale już niekonieczn... Recenzja książki Idealna para

Michał i jego kobiety

10.02.2022

"Spo­glą­dam na pi­lo­ta, pęk­nię­cie jest nie­wiel­kie, ale jed­nak tam jest i nic tego już nie zmie­ni. Wszyst­ko ma swoją wy­trzy­ma­łość, naj­trwal­szy ma­te­riał się pod­da­je, kiedy spada na niego zbyt wiele. Z ludz­ką psy­chi­ką jest tak samo." Trzy kobiety, odnoszące sukcesy, atrakcyjne, pewne siebie, a jednak słabości im nie brakuje. D... Recenzja książki Estrogen

Ludzik z kasztanów

9.02.2022

Hej kochani 😘 Dopadła mnie ostatnio nieproszona, przygnębiająca chandra. Powiało melancholią i tęsknotą do cieplejszych dni. A ja zamiast otworzyć się na ludzi, zamknęłam się w świecie swoich myśli. Dlatego było mnie tutaj mniej. Nie mogę jednak się poddać temu podłemu nastrojowi na długo, dlatego wracam😉 "Smutek jest miłością, która stała się bez... Recenzja książki Kasztanowy ludzik

Niewybaczalna tragedia

9.02.2022

"W życiu często zadajemy pytania, nie zdając sobie sprawy, że wcale nie chcemy usłyszeć odpowiedzi." To tak jak z oczekiwaniem na kolejną książkę ulubionej autorki, której wcale nie chciałam przeczytać... O czym dowiedziałam się, jak było już za późno... Przeczytałam i rozbiłam się na drobne kawałeczki... Rozsypałam się... z nadmiaru emocji... Str... Recenzja książki Niewybaczalne

Obłęd

9.02.2022

Rozpoczynam ten rok z recenzją książki, która jest wyjątkowa. Jedyna w swoim rodzaju. Niepowtarzalna. Urojenia...omamy...sny pomieszane z rzeczywistością...zacierająca się granicą między tym co realne, a tym co wyobrażone....Tak blisko wydarzeń, a jednak tak daleko... Gdzie w tym szaleństwie jest prawda? Czy aby na pewno da się ją dostrzec? Dwa... Recenzja książki Umwelt

Rodzinne tajemnice

9.02.2022

"Ami­nio­ne­go lata, po tym wszyst­kim, co się wy­da­rzy­ło, jesz­cze moc­niej zda­łam sobie spra­wę zkon­se­kwen­cji na­szych de­cy­zji itego, że naj­lżej­sze drgnie­nie mo­ty­lich skrzy­deł może wy­wo­łać nie­wy­obra­żal­ne re­zul­ta­ty." Książkę "Znam Twój sekret" przeczytałam w ramach akcji i nie żałuję. Było to niezwykłe spotkanie ze świetnym... Recenzja książki Znam twój sekret

Cisza jak ta

9.02.2022

"Mam za­mknię­te po­wie­ki, ale sły­szę, jak drze­wa szep­czą. Sły­szę też sze­lest opa­da­ją­cych igie­łek, szmer wałę­sa­ją­cych się mró­wek i macha­ją­cych skrzy­dłami ważek. Sły­szę nawet głu­chą ciszę zwia­stu­jącą nad­cią­ga­jącą znad je­zio­ra mgłę. Je­zio­ro oddy­cha tak jak ja, oddy­cha las, mój dom też oddy­cha." Znacie to uczucie? Zdarz... Recenzja książki Matnia

A ty co ukrywasz?

9.02.2022

Macie jakieś pilnie strzeżone sekrety, które ukrywacie przed światem? Tytułowe "Mroczne sekrety" spędzają sen z powiek bohaterom książki Marcela Mossa. Autor mimo ogromnego tempa wydawania książek za którym kompletnie nie nadążam, nie traci na jakości swojej twórczości. Tak było i tym razem. Książka została przeze mnie wręcz pochłonięta. Nie sp... Recenzja książki Mroczne sekrety

Jaką twarz ma zło?

8.02.2022

Jaką twarz ma zło? Czy jest to twarz starca z pomarszczoną skórą i nieodgadnionym wzrokiem? A może ukochanej osoby z oczami pełnymi miłości? Albo sąsiada,który życzliwie macha zza płotu?Albo ukochanej przytulanki, z którą dziecko układa się do snu? Bądź kobiety, którą mijasz codziennie w sklepie? Za jaką twarzą może skrywać się zło? Czy to tak ła... Recenzja książki W labiryncie

Pomoc czy przekleństwo

8.02.2022

"Trzeba żyć bez względu na to ile razy runęło niebo" /David Herbert Lawrence/ Zastanawialiście się kiedyś jak wiele czasu człowiek potrzebuje, żeby otrząsnąć się po stracie najbliższej osoby? Ile nocy upłynie bez zmrużenia oczu? Na ciągłych rozmyślaniach i wspomnieniach, bo tylko one pozostały. Ile spotkań ze specjalistami i leków będzie potrzebn... Recenzja książki I zbaw mnie ode złego

Sny, a może wizje

8.02.2022

"Dwie osobowości, które żyją we mnie, zaczynają się kłócić, ale ja po prostu opadam z sił." Chicago. Jedna z najlepszych śledczych Rosalie Evans, boryka się z niewyjaśnionym snami, a raczej koszmarami, które niefortunnie okazują się być przepowiednią nadchodzących zbrodni. Czy aby na pewno? A może to tylko reakcja organizmu na ogromne ilości alk... Recenzja książki Obudź mnie zanim umrę

Sekrety we mgle

12.01.2022

"Było nadal ciem­no. Mia­sto po­chła­nia­ła wil­goć i wszech­obec­na, wiecz­na mgła. Zja­da­ła świa­tła, tra­wi­ła barwy i tłu­mi­ła dźwię­ki. Spra­wia­ła, że nic nie wy­glą­da­ło tak, jak po­win­no. Za­sła­nia­ła praw­dę i stwa­rza­ła po­zo­ry. Tego, że coś jest dalej niż my­śli­my. Tego, że cze­goś nie ma tam, gdzie jest. I tego, że coś mogło b... Recenzja książki Miasto gasnących świateł. Mgła

W pogoni za marzeniami

1.12.2021

"Most Ikara" Pawła Nowaka to nie jest książka jaką pokocha każdy. Ale każdy powinien być otwarty na tematy, które porusza. Główny bohater Antek, to młody chłopak mieszkający w małym miasteczku, w bardzo konserwatywnej rodzinie. Jak każdy chciałby być szczęśliwy i kochany, co już nie jest takie proste, bo jego orientacja seksualna kompletnie nie po... Recenzja książki Most Ikara

Przerażająca podróż uliczkami Brazylii

1.11.2021

"Dziecięcy kram" Jak myślicie, czy jedno zdarzenie może zapoczątkować lawinę innych? Czy większość zbiegów okoliczności jest tylko przypadkiem? Czy jedna zła decyzja warunkuje ludzki los? Mroczne ulice Sao Paulo w Brazylii, gdzie na każdym rogu czai się niebezpieczeństwo, a narkotyki wyzierają z kieszeni co drugiego przechodnia. Pośrodku tych ni... Recenzja książki Dziecięcy kram

Fatalne kłamstwo

3.08.2021

"Prawo przyczyny i skutku głosi, że każda przyczyna ma swój skutek, a każdy skutek staje się przyczyną czegoś innego." Czy jedno, wydawać by się mogło niewielkie kłamstwo może spowodować lawinę zdarzeń tragicznych w skutkach? A może to nie było tylko jedno kłamstwo? Trzy młode kobiety poznają się przypadkiem i mimo, że są zupełnie różne zostają ... Recenzja książki Fatalne kłamstwo

Łabędzi śpiew

1.08.2021

Młoda, piękna, inteligentna kobieta. Jej kariera jest w pełni rozkwitu. Jako primadonna Bydgoskiej Opery, za swoje koncertowe przedstawienia zbiera owacje na stojąco. Zabija z zimną krwią... Mężczyznę, którego zna od niedawna i niezbyt dobrze. Ale czy na pewno? Nie ukrywa się przed policją, a wręcz sama po nią dzwoni. Wymawia się luką w pamięci, r... Recenzja książki Śpiewaczka

Płonę

1.08.2021

Nieprzewidywalna, spontaniczna, utalentowana, pełna tajemnic i dzikich rzadzy. M., bo tak o niej mówią. Artystka, która doskonale zna swoją wartość. Kobieta, która spełnia swoje pragnienia. Człowiek, którego uczucia sprawiają innym ból. Pasjonatka, która zatraca się w sztuce. Kochanka, otwarta na wszelkie propozycje. Autorka, tworząca obraz pełen ... Recenzja książki Płonę

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl