Avatar @WerQa

Recenzownia_Książkowa

@WerQa
4 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 3 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
4 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 3 lat.

Recenzje książek

41 recenzji, w tym 3 recenzje wyróżnione przez redakcję

Wyrwa

WYBÓR REDAKCJI
2.06.2020

O książce: Życie głównego bohatera Maćka w jednej chwili rozpada się na kawałki. Jego żona ginie w wypadku samochodowym, policja sugeruje, że popełniła samobójstwo, a on zostaje bezradny z dwiema kilkuletnimi córkami i mnóstwem pytań. Mężczyzna nie rozumie, dlaczego do wypadku doszło pod Mrągowem, skoro Janina powiedziała mu, że jedzie na delegacj... Recenzja książki Wyrwa

Poznaj prawdę

WYBÓR REDAKCJI
2.05.2020

Choć uczymy dzieci od małego, że kłamstwo jest brzydkie i złe, to równocześnie, w pewnych sytuacjach pokazujemy, że kłamać trzeba. Uczymy je społecznie akceptowanego kłamstwa „grzecznościowego”. Gdy dorastamy, niemówienie prawdy często wydaje nam się po prostu wygodniejsze. Kłamiemy więc w czasie rozmowy o pracę, opowiadamy nieprawdziwe historie n... Recenzja książki Poznaj prawdę. Agenci CIA zdradzą ci, jak przekonać każdego, by powiedział wszystko

Ludzkie oblicze zwierząt

WYBÓR REDAKCJI
22.09.2019

W ostatnim czasie w Polsce wyraźnie wzrasta zainteresowanie tematyką relacji ludzko-zwierzęcych, co uwidocznia się w gwałtownie rosnącej liczbie publikacji, książek i filmów popularnonaukowych. Podobnie jak z wieloma "modami" na rynek wydawniczy trafiają różne pozycje, zarówno te dobre, jak i te trochę gorsze. Z czystej ciekawości staram się być n... Recenzja książki Ludzkie oblicze zwierząt

Skrzynia ofiarna

22.09.2019

Gdy opis książki głosi, że ma być to thriller (w tym wypadku młodzieżowy), zawsze patrzę na to z przymrużeniem oka. Mam wrażenie, że wielu autorów traktuje literaturę dla młodszych czytelników po macoszemu, przez co nie ma w niej przemyślanych treści. "Skrzynia ofiarna" jest promowana jako historia, która spodoba się fanom uwielbianego przez mil... Recenzja książki Skrzynia ofiarna

Zbrodnia po irlandzku

22.09.2019

Tytuł: Zbrodnia po irlandzku Autor: Aleksandra Rumin Wydawnictwo: Initium Stworzenie udanej komedii nie należy do zadań łatwych. Można zatem sobie wyobrazić, że połączenie jej z motywem kryminalnym jest dodatkowym utrudnieniem. Trzeba wówczas zadbać nie tylko o żarty na wysokim poziomie, ale także o wciągającą intrygę, która pochłonie czytelnika.... Recenzja książki Zbrodnia po irlandzku

Pokuta

22.09.2019

Tytuł: Pokuta Autor: Anna Kańtoch Wydawnictwo: Czarne Anna Kańtoch to dobrze znana czytelnikom polska autorka powieści i opowiadań z gatunku fantastyki i kryminału, a także pięciokrotna laureatka Nagrody Fandomu Polskiego im. Janusza A. Zajdla oraz zdobywczyni nagrody Kryminalna Piła i Nagrody Literackiej im. Jerzego Żuławskiego. Gdy w zapowiedzi... Recenzja książki Pokuta

Rana - Wojciech Cmielarz

22.09.2019

Po ostatnio udanej lekturze Wojciecha Chmielarza (recenzję Żmijowiska znajdziecie @Link) nie mogłam się doczekać jego kolejnej powieści. Autor zdecydowanie uplasował się w TOP 5 moich ulubionych pisarzy. Nie będę ukrywać, że w przypadku Rany miałam dość znaczne wymagania i obawiałam się, czy pisarz poradzi sobie z tak wysoko postawioną poprzeczką.... Recenzja książki Rana

Ciemność nad miastem

23.08.2019

Tytuł: Stranger Things. Ciemność nad miastem Autor: Adam Christopher Wydawnictwo: Poradnia K Kiedy w 2016 roku serial Stranger Things debiutował na platformie Netflix, chyba nikt się nie spodziewał takiego sukcesu. A jednak perypetie nastoletnich bohaterów starających się rozwikłać rządowe tajemnice w mieście Hawkins przypadły widzom do gustu, s... Recenzja książki Stranger Things. Ciemność nad miastem

Nigdzie indziej

23.08.2019

Tytuł: Nigdzie indziej Autor: Tommy Orange Wydawnictwo: Zysk i S-ka Nieszczęście rdzennych mieszkańców Ameryki, polegało na tym – jak pisano na początku XX w. – że „stanęli na drodze ekonomicznego rozwoju świata”. Gwałty, grabieże, wyzysk, zniszczenia oraz morderstwa były smutną codziennością tubylców, którzy bronili swoich ziem – wszystko to za ... Recenzja książki Nigdzie indziej

Szwindel

6.08.2019

Tytuł: Szwindel Autor: Jakub Ćwiek Wydawnictwo: Marginesy Jakub Ćwiek - autor ponad dwudziestu książek z dziedziny fantastyki, który nieustannie ugruntowuje swoją pozycję ważnego twórcy literatury na polskim rynku czytelniczym. Od momentu debiutu w 2005 roku, łącznie bibliografia pisarza liczy już ponad 20 pozycji książkowych. Cechą charakte... Recenzja książki Szwindel

Pacjentka

6.08.2019

Pacjentka to kolejna książka, która trafiła do mnie w ramach booktouru. Jak sami widzicie, jestem już całkowicie uzależniona od tej zabawy :) Fajni ludzie, ciekawe opinie i świetne książki, czego chcieć więcej! Wracając do samej lektury. Lubię historie osadzone w szpitalach psychiatrycznych, bo są mroczne i klaustrofobiczne, a wszechobecny zachwyt... Recenzja książki Pacjentka

Rytmatysta

6.08.2019

Pamiętacie taką bajkę jak "Zaczarowany Ołówek"? Któż nie chciałby go mieć? Ołówek, którym posługiwał się główny bohater bajki, miał niespotykaną właściwość - wszystko, co zostało nim narysowane, natychmiast ożywało. A gdyby tak ołówek zamienić na magiczną kredę i zamiast obrazów tworzyć żywe, czasem bardzo niebezpieczne kredowce? Zaintrygowani? Za... Recenzja książki Rytmatysta

W imię natury

6.08.2019

„W imię natury” to trzecia powieść Jędrzeja Pasierskiego wydana przy współpracy z wydawnictwem Czarnym. Oczarowaną ostatnią jego książką "Roztopy" z cyklu z komisarz Niną Warwiłow, (recenzja tutaj) nie mogłam wręcz doczekać się kolejnej powieści. Tym razem jednak autor wyłamał się ze starej serii i stworzył zupełnie odrębną historię – sensację uka... Recenzja książki W imię natury

Swatanie dla początkujących

6.08.2019

Tytuł: Swatanie dla początkujących Autor: Maddie Dawson Wydawnictwo: NieZwykłe "Swatanie dla początkujących" to kolejna książka, która przyszła do mnie w ramach booktouru. Jak już Wam wspominałam, ta zabawa pozwala mi na czytanie lektur, na które raczej nie zwróciłabym uwagi, bo - tak jak w tym przypadku - znacznie odbiegają od preferowanych prz... Recenzja książki Swatanie dla początkujących

Instrukcja obsługi

6.08.2019

Nie ma takiego człowieka, który nie słyszałby o autorze Stephenie Kingu. Amerykański pisarz cieszy się sławą, która wykracza poza standardowe granice. Za jego debiut – w wieku dwudziestu siedmiu lat – uważa się wydaną w 1974 roku Carrie. Od jej publikacji kariera pisarska tego początkującego twórcy nabrała rozpędu. Spod jego pióra wyszły takie bes... Recenzja książki Stephen King: instrukcja obsługi

Stranger Things

9.07.2019

Kilka dni temu miał premierę 3 sezon mojego ulubionego serialu Stranger Things by Netflix. Ciężko opisać w jednym zdaniu na czym konkretnie opiera się jego fenomen, ale coś jednak porwało miliony widzów na całym świecie. To świetna produkcja która wyróżnia się oldschoolowym klimatem, estetyką, muzyką i zgrabnie wplecionymi aluzjami popkulturowymi.... Recenzja książki Stranger Things. Mroczne Umysły

Księżyc jest pierwszym umarłym

2.07.2019

Tytuł: Księżyc jest pierwszym umarłym Autor: Karina Bonowicz Wydawnictwo: Initium Uwielbiam książki, w których dawne wierzenia mieszane są ze współczesnością. Dużo łatwiej jest mi wczuć się w głównych bohaterów i poczuć samą historię. Gdy tylko wydawnictwo Initium pokazało na stronie zapowiedź swojej nowej książki: Księżyc jest pierwszym umarłym,... Recenzja książki Księżyc jest pierwszym umarłym

Srebro Ryb

2.07.2019

Na moim blogu pojawiło się już wiele książek o zwierzętach. Razem z różnymi autorami prowadziliśmy dyskusję na temat ich ukrytego geniuszu, nieosiągalnych i w wielu wypadkach nie zrozumiałych jeszcze dla nas zdolności, ich przedziwnych umiejętności przetrwania. W głównych rolach zawsze występowały mądre walenie, zadziwiające papugi i psy o niesamo... Recenzja książki Srebro ryb

Cisza

2.07.2019

Uwielbiam booktoury za wiele rzeczy. Przede wszystkim jednak cenię je za to, że pozwalają mi zapoznać się z lekturami, których premiery minęły zupełnie niezauważone. Zastanawialiście się kiedyś, ile takich książek byłoby Waszym TOP ONE? A mimo to mijacie je na sklepowych półkach bo nie ten autor, nie to wydawnictwo i okładka jakaś taka se. Tym raz... Recenzja książki Cisza. Kronika życia pewnego mordercy

ręce ojca

2.07.2019

O książkach z wydawnictwa JanKa słyszałam bardzo dużo dobrego. Ponoć cechą charakterystyczną ich lektur jest to, że podczas czytania inspirują, wzruszają i zmuszają do myślenia jednocześnie. A to trudna sztuka. Pełna optymizmu, gdy tylko usłyszałam o kolejnej ich premierze, musiałam się przekonać na własnej skórze w czym tkwi ten literacki fenomen... Recenzja książki Ręce ojca

Niedźwiedzica z Baligrodu

16.06.2019

Chyba każdy z nas zna powiedzenie, żeby rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady. Moja prywatna przygoda z Bieszczadami zaczęła się gdy byłam jeszcze dzieckiem i wraz z harcerzami przemierzałam dzikie połoniny. Do dzisiaj pamiętam, jakie wrażenie zrobiły na mnie nieposkromione i wzruszające swoim majestatem góry. Co wyjątkowe, przyroda żyje tam obo... Recenzja książki Niedźwiedzica z Baligrodu i inne historie Kazimierza Nóżki

Pielęgniarki

27.05.2019

Tytuł: Pielęgniarki Autor: Christie Watson Wydawnictwo: Marginesy Na fali popularnej ostatnio literatury o tematach medycznych i około-medycznych, niedawno została wydana książka Christie Watson "Pielęgniarki". Nie jestem wielką fanką podobnych tytułów, bo sceny szpitalne nie do końca do mnie przemawiają. Mimo to postanowiłam spróbować i dałam ... Recenzja książki Pielęgniarki

Dusza Granicy

27.05.2019

"Dusza Granicy" choć wygląda dość niepozornie, to idealny przykład powieści, w której w niewielu słowach można zawrzeć ponadczasowe wartości. "Są miejsca, które z daleka czuć nieszczęściem. Można je poznać po powietrzu: nieprzejrzystym, niezdrowym i ciężkim jak wszystko co poznało smak klęski." (str. 11) @Obrazek O książce: Ostatnie lat... Recenzja książki Dusza granicy

Uczeń Nekromanty

27.05.2019

Z grubymi tomiszczami jest różnie. Są tacy czytelnicy, których one przerażają i tacy, którzy je uwielbiają. Najlepszą, a zarazem najgorszą stroną takich "kloców" jest to, że dana powieść pochłania nas na wiele dni. Mamy szczęście, gdy książka okazuje się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Problem zaczyna się gdy opisywana historia jednak nie spr... Recenzja książki Plaga

Dziennik Kata

27.05.2019

Wychodzę z założenia, że czytanie nie tylko ma być przyjemnością, ale także ma w jakiś sposób wpływać na nas samych. Rozwijać nasze poglądy, rozszerzać horyzonty, ułatwiać wysłania lub po prostu powiększać naszą wiedzę. Dlatego też większość woluminów w mojej bibliotece to szeroko rozumiana literatura faktu. Jedną z ostatnio zdobytych, a teraz już... Recenzja książki Dziennik kata

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl