Avatar @Wiesia

@Wiesia

96 obserwujących. 104 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 10 godzin temu.
{} Napisz wiadomość
96 obserwujących.
104 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 10 godzin temu.

Recenzje książek

36 recenzji, w tym 11 recenzji wyróżnionych przez redakcję

"... Nie ma dróg innych oprócz drogi dojścia. "*

{} WYBÓR REDAKCJI
18.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Katalizatorzy" Katarzyna Żak Ludzkość staje przed wizją zagłady, jedynym rozwiązaniem jest kolonizacja zdatnych do życia planet. Łatwiej jednak powiedzieć niż zrobić, bez napędu nadświetlnego nie da się zrealizować tego planu. I wtedy (jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki) pojawiają się Odeony, świetliste kule energii, które potrafią przem... {} Recenzja książki Katalizatorzy

Udany debiut

{} WYBÓR REDAKCJI
5.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Maski pośmiertne to debiut literacki, trzeba to podkreślić, ponieważ pani Anna Rozenberg wkracza na pisarską arenę w wielkim stylu. Już od pierwszych zdań zauroczył mnie barwny, piękny język. Kilka razy sprawdzałam, czy aby na pewno to debiut, tak dojrzały i wolny od błędów czy powtórzeń styl, spotykany jest coraz rzadziej na polskim rynku. „Maski... {} Recenzja książki Maski pośmiertne

Błyszczące sześciany

{} WYBÓR REDAKCJI
9.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Błyszczące sześciany" to debiutancka powieść Dexa Carstera. Jak na debiut nie było źle, jednak daje się odczuć niewprawne pióro. Chciałabym pochwalić autora za pomysł. Jest naprawdę dobry, jednak nie w pełni wykorzystany. Czym są sześciany? - metalowe skrzynki, stworzone przez genialnego wynalazcę, które (po naciśnięciu guzika) otwierają portal ... {} Recenzja książki Błyszczące sześciany

Sen czy mara?

1.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W cieniu zła Alex North autor bestselleru "Szeptacz" Urodzony w Wielkiej Brytanii, gdzie obecnie mieszka z żoną i synkiem. 🧤 W pierwszej kolejności chciałabym pochwalić ładną okładkę, która jest wykonana ze smakiem i jest adekwatna do treści. W imieniu wszystkich "wzrokowców" - dziękuję. 🧤 Po dwudziestu pięciu latach Paul wraca do rodzinnego mias... {} Recenzja książki W cieniu zła

Finał serii

7.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ann Cleeves ur 24 października 1954 r. w Hereford, jest brytyjską pisarką kryminałów. Między innymi napisała cykl Kwartet szetlandzki, którego finałową częścią jest Dziki ogień  Szetlandy charakteryzuje zamknięta społeczność. Tam każdy obcy traktowany jest jako intruz. Kiedy angielska rodzina Flemingów kupuje i remontuje tam dom, traktowana ... {} Recenzja książki Dziki ogień

Noc przyniesie strach

{} WYBÓR REDAKCJI
6.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niewinna krew James Rollins Rebecca Cantrell Cykl : Zakon Sangwinistów  A co jeśli ?... A co jeśli wychodząc po zmierzchu z domu, nie jesteśmy tak bezpieczni jak dotychczas myśleliśmy? Co jeśli grozi nam COŚ o czym strach nawet pomyśleć, pierwotnego i krwiożerczego? Zastanawialiście się nad tym? Nie? To po przeczytaniu tej książki na pewno... {} Recenzja książki Niewinna krew.

"Nie wierzę w czarownice, ale one istnieją"

25.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

James Rollins to człowiek wielu pasji, nurkuje, podróżuje, jest grotołazem, strzela do celu, najlepiej AR-15, czuje się wtedy jak bohater swoich powieści. To jeden z moich ulubionych autorów, a zaczynając kolejny tom Sigma Force, czuję się jakbym wracała do starych przyjaciół których opuściłam tylko na chwilę. Organizacja SIGMA jest jedyną jedno... {} Recenzja książki Tygiel zła

Nigdy nie wiesz kto może okazać się mordercą.

1.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Makabra! Od razu pomyślał o rodzicach zamordowanej. Bliscy często chcą po raz ostatni spojrzeć na zmarłego, ale w tym przypadku byłoby to traumatyczne przeżycie." Książka zaczyna się krwawo. Kilkudniowe zwłoki zamknięte w domu z dwoma owczarkami. Trudno, na pierwszy rzut oka, poznać co jest dziełem mordercy a co wygłodniałych psów. Nawet polic... {} Recenzja książki Łowca

Ślepy tunel

21.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tove Alsterdal zanim zajęła się pisarstwem, przez wiele lat była dziennikarką oraz scenopisarką. Jej książki są znakomicie oceniane, między innymi wydane w języku polskim thrillery : Grobowiec z ciszy Kobiety na plaży Weź mnie za rękę Alsterdal jest jedną z najbardziej uznanych szwedzkich pisarek. W swoich powieściach porusza ważne tematy społe... {} Recenzja książki Ślepy tunel

Siódma ofiara

18.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Aleksandra Marinina ( Marina Anatolyevna Alekseeva) ma znakomite przygotowanie do tego by pisać kryminały. Pochodzi z prawniczej rodziny, studiowała na Wydziale Prawa Moskiewskiego Uniwersytetu Państwowego. Jest kryminologiem, emerytowanym podpułkownikiem milicji. Ponieważ "Siódma ofiara" to pierwsza książka jaką przeczytałam tej autorki, przejr... {} Recenzja książki Siódma ofiara

Aleksander Gall w akcji

{} WYBÓR REDAKCJI
12.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trudno uwierzyć żeMayDay to debiut, a jednak! Grzegorz Brudnik napisał książkę przy której Mission Impossible to spacerek po parku. Przede wszystkim autor posiada niezwykłą wiedzę na temat katastrof drogowych, kolejowych, morskich i lotniczych, a także sposobu ich wyjaśnienia. Od lat gromadzi dane i materiały, tworząc swoją bazę wiedzy która go p... {} Recenzja książki Mayday

Jak łatwo zniknąć...

7.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Julie Clark "Ostatni lot" #Wydawnictwo_Muza Strach czy odwaga? A może musi być trochę jednego i drugiego by powstała determinacja ✈️✈️✈️ W powieści poznajemy dwie kobiety, Claire i Evę, ich życie i to co sprawiło że w końcu postanawiają zniknąć. Claire jako żona bogatego, ambitnego mężczyzny, z pozoru wiedzie szczęśliwe i ułożone życie. Jednak ... {} Recenzja książki Ostatni lot

Czy cel uświęca środki?

1.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trzy godziny A. Roslund, B. Hellstrom Wydawnictwo ALBATROS (książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta nakanapie.pl) "Gdyby bogowie interesowali się losem ludzi, byłoby dobrze dobrym, źle złym" ( Cyceron 106 - 43 p.n.e) Komisarz Ewert Grens zostaje wezwany do makabrycznego znaleziska. W sztokholmskim porcie, w jednym z kontenerów znaleziono 73 ano... {} Recenzja książki Trzy godziny

Czasem nieszczęścia się kumulują

{} WYBÓR REDAKCJI
27.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bliżej niż myślisz Ewa Przydryga Wydawnictwo Muza Odetchnęłam z ulgą, ponieważ zawsze kiedy sięgam po nieznanego dla mnie autora, czuję lekki niepokój. Jednak kiedy zaczynam czytać i od początku daję się wciągnąć w kreowany świat - wiem że będzie dobrze. W "Bliżej niż myślisz" poznajemy Nikę Werner, kobietę której życie nie szczędziło bólu. Mo... {} Recenzja książki Bliżej niż myślisz

Nie wszystkie blizny są widoczne

14.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jussi Adler-Olsen urodził się w Kopenhadze. Zanim został pisarzem pracował m.in. jako redaktor, wydawca komiksów, tłumacz, dramaturg, kompozytor i dziennikarz. Jeśli dodamy do tego studia z zakresu nauk politycznych, medycyny i socjologii - mamy całkiem niezłe podwaliny do kariery pisarskiej. Kobieta z blizną to siódma część serii o Departamencie... {} Recenzja książki Kobieta z blizną

Wskażcie człowieka a przestępstwo samo się znajdzie.

9.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytałam zarówno pochlebne opinie jak również krytyczne, tym bardziej byłam ciekawa jak ja przyjmę tą książkę. "Sąsiad" to trzecia część cyklu z sierżant D. D. Warren. Tym razem zostaje ona wezwana do zaginięcia młodej atrakcyjnej mężatki, która pod nieobecność męża znika z domu zostawiając w nim czteroletnią córeczkę. Z pozoru normalne, szczęśli... {} Recenzja książki Sąsiad

Kiedy strach kieruje życiem

{} WYBÓR REDAKCJI
3.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Makabryczne odkrycie, przerażająca zbrodnia, utracona tożsamość. " Na majówkę wybrałam sobie pewniaka. "W ukryciu" Lisy Gardner jest drugą częścią cyklu o D. D Warren. Pierwszą przeczytałam z przyjemnością i zainteresowaniem. Dwa lata po wydarzeniach z "Samotnej" Bobby Dodge, niegdyś snajper w wydziale do Zadań Specjalnych, teraz świeżo upieczo... {} Recenzja książki W ukryciu

Kod na życie

20.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

🔬 God Mode 🔬 Dwie młode autorki zadebiutowały powieścią God Mode. Temat bardzo intrygujący i dający duże pole do popisu. Lubię takie klimaty więc chętnie sięgnęłam po tą pozycję. Życie to nie gra, nie wystarczy odpalić trybu god mode by stać się nieśmiertelnym. Nie przeszkadza to naukowcom zajmować się problemem starzenia. Zdrowe odżywianie, kr... {} Recenzja książki God mode

Od przypadku do upadku

18.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzięki uprzejmości wydawnictwa Muza mogłam przeczytać thriller "Na progu zła" Louise Candlish. Już na samym początku widzimy jak po kilkudniowym wyjeździe Fi wraca do domu i zastaje w nim obcych ludzi którzy właśnie wprowadzają się do jej posiadłości. Jej własne meble zostają zastąpione przez meble i kartony z rzeczami nowych właścicieli. Nie był... {} Recenzja książki Na progu zła

Nasz polski Robinson

{} WYBÓR REDAKCJI
29.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po raz kolejny postanowiłam przeczytać książkę Arkadego Fiedlera Wyspa Robinsona. Byłam ciekawa czy po tylu latach, będzie nadal mi się podobała i czy czas nie pozbawił jej uroku. Autor opisuje przygody rozbitka na wyspie Isla Cocha, bezludnej przez długie wieki, na której pierwsi mieszkańcy osiedlili się dopiero w połowie XVII wieku. Od autora ... {} Recenzja książki Wyspa Robinsona

Tajemniczy spadek

20.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

9 marca 2020 roku miała miejsce premiera książki Zuzanny Radomskiej "Tajemnica posiadłości w Zachusach" Klimatyczna okładka zapowiada mroczną przygodę, sama autorka jest tajemniczą osobą, ponieważ wydawnictwo nie zamieściło żadnych informacji o niej na obwolucie książki. Samą książkę czyta się bardzo szybko (155 stron dużym drukiem). Pozwolę sobi... {} Recenzja książki Tajemnica posiadłości w Zachusach

W scenerii Kraju Basków

{} WYBÓR REDAKCJI
21.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Władcy czasu Eva Garcia Saenz de Urturi hiszpańska pisarka która dała się poznać polskiemu czytelnikowi jako autorka thrillera kryminalnego "Cisza białego miasta" i "Rytuały wody". "Władcy czasu" to ostatnia część trylogii. Myślę że czytelnicy docenili nie tylko wciągającą fabułę, ale też ogromny profesjonalizm autorki, która na potrzeby trylogi... {} Recenzja książki Władcy czasu

Między światłem a mrokiem

{} WYBÓR REDAKCJI
3.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Próba sił" - tytuł o znaczeniu symbolicznym, bo i dla autora jest to próba sił - czyli po prostu debiut literacki. Biorąc do ręki książkę która jest debiutem, każdy chyba ma pewne obawy, bo nie wiadomo czego można się spodziewać po nieznanym dotąd autorze. Przyznam się, że i ja miałam obawy, ale po przeczytaniu odetchnęłam z ulgą. Tak właściwie... {} Recenzja książki Próba sił

"... Życie w nieświadomości było znacznie prostsze."

28.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzięki grupie wydawniczej Foksal mogłam poznać kolejnego polskiego pisarza, i to takiego który potrafi posługiwać się piórem. Pisze ładnym językiem, przyjemnie się go czyta. Bartosz Szczygielski znany jest między innymi z powieści "Aorta", "Krew", "Serce", tym razem próbuje swoich sił w thrillerze psychologicznym "Krok trzeci" Mogę sobie tylko wy... {} Recenzja książki Krok trzeci

Znaleźć siłę by przetrwać

8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moira Young pochodzi z Vancouver na zachodnim wybrzeżu Kanady. Geny narracji odziedziczyła po dziadku z Kornwalii, który był podróżującym kaznodzieją znanym jako Sunny Jim. Była aktorką, śpiewaczką operową i tancerką, jednak zawsze marzyła o napisaniu książki, i to jej się z powodzeniem udało. Jej debiutancka powieść Blood Red Road została opublik... {} Recenzja książki Krwawy szlak

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe