Avatar @Wiesia

@Wiesia

109 obserwujących. 126 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 2 dni temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
109 obserwujących.
126 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 2 dni temu.

Recenzje książek

40 recenzji, w tym 11 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Nocny Wrocław

21.12.2021

Rodzina Adama, komisarza policji, została brutalnie zamordowana przed dziesięciu laty. Teraz morderstwa zaczynają się powtarzać, a podobny sposób działania wskazuje na tego samego sprawcę. Morderstwa są jakby tłem do pokazania wrocławskiego półświatka. Nocne lokale, gangsterzy, narkotyki, prostytucja, wszystko to stwarza specyficzny klimat i wprow... Recenzja książki Miasto gasnących świateł. Mgła

Z Lemem do gwiazd

3.11.2021

W ramach wyzwania czytelniczego przeczytałam książkę Stanisława Lema-Solaris. Solaris nie jest pierwszą powieścią pisarza, jednak to ona przyniosła Lemowi światowy rozgłos i sprawiła, że wpisał się na stałe w poczet klasyków fantastyki. Opisując treść jednym zdaniem, powiedziałabym, że jest to książka o kontakcie człowieka z obcą formą życia. Cho... Recenzja książki Solaris

Strach ma wielkie oczy

9.10.2021

"Wróć przed zmrokiem" to bardziej thriller niż horror. Autor sięgnął po bardzo wdzięczny temat nawiedzonego domu, co daje duże pole do popisu wyobraźni.  Chociaż książek o domach, w których straszy, było już sporo, autor stworzył własną niepowtarzalną historię, którą czyta się z zainteresowaniem. Przyznam się, że mnie wciągnęła, chociaż do narra... Recenzja książki Wróć przed zmrokiem

Jak syreni śpiew

4.09.2021

Szczerze mówiąc długo zastanawiałam się co napisać. Treść była fajna ale odniosłam wrażenie że była drugoplanowa. Prym w tej powieści wiodą słowa, i to właśnie było to, co mnie zauroczyło. Zdaję sobie sprawę, że wielu czytelników skrytykuje ten swoisty słowotok. Dla mnie to była muzyka dla oczu. O czym jest Nawiść? Nawiść to intrygująca powieś... Recenzja książki Nawiść

"... Nie ma dróg innych oprócz drogi dojścia. "*

WYBÓR REDAKCJI
18.06.2021

"Katalizatorzy" Katarzyna Żak Ludzkość staje przed wizją zagłady, jedynym rozwiązaniem jest kolonizacja zdatnych do życia planet. Łatwiej jednak powiedzieć niż zrobić, bez napędu nadświetlnego nie da się zrealizować tego planu. I wtedy (jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki) pojawiają się Odeony, świetliste kule energii, które potrafią przem... Recenzja książki Katalizatorzy

Udany debiut

WYBÓR REDAKCJI
5.04.2021

Maski pośmiertne to debiut literacki, trzeba to podkreślić, ponieważ pani Anna Rozenberg wkracza na pisarską arenę w wielkim stylu. Już od pierwszych zdań zauroczył mnie barwny, piękny język. Kilka razy sprawdzałam, czy aby na pewno to debiut, tak dojrzały i wolny od błędów czy powtórzeń styl, spotykany jest coraz rzadziej na polskim rynku. „Maski... Recenzja książki Maski pośmiertne

Błyszczące sześciany

WYBÓR REDAKCJI
9.12.2020

"Błyszczące sześciany" to debiutancka powieść Dexa Carstera. Jak na debiut nie było źle, jednak daje się odczuć niewprawne pióro. Chciałabym pochwalić autora za pomysł. Jest naprawdę dobry, jednak nie w pełni wykorzystany. Czym są sześciany? - metalowe skrzynki, stworzone przez genialnego wynalazcę, które (po naciśnięciu guzika) otwierają portal ... Recenzja książki Błyszczące sześciany

Sen czy mara?

1.11.2020

W cieniu zła Alex North autor bestselleru "Szeptacz" Urodzony w Wielkiej Brytanii, gdzie obecnie mieszka z żoną i synkiem. 🧤 W pierwszej kolejności chciałabym pochwalić ładną okładkę, która jest wykonana ze smakiem i jest adekwatna do treści. W imieniu wszystkich "wzrokowców" - dziękuję. 🧤 Po dwudziestu pięciu latach Paul wraca do rodzinnego mias... Recenzja książki W cieniu zła

Finał serii

7.10.2020

Ann Cleeves ur 24 października 1954 r. w Hereford, jest brytyjską pisarką kryminałów. Między innymi napisała cykl Kwartet szetlandzki, którego finałową częścią jest Dziki ogień  Szetlandy charakteryzuje zamknięta społeczność. Tam każdy obcy traktowany jest jako intruz. Kiedy angielska rodzina Flemingów kupuje i remontuje tam dom, traktowana ... Recenzja książki Dziki ogień

Noc przyniesie strach

WYBÓR REDAKCJI
6.09.2020

Niewinna krew James Rollins Rebecca Cantrell Cykl : Zakon Sangwinistów  A co jeśli ?... A co jeśli wychodząc po zmierzchu z domu, nie jesteśmy tak bezpieczni jak dotychczas myśleliśmy? Co jeśli grozi nam COŚ o czym strach nawet pomyśleć, pierwotnego i krwiożerczego? Zastanawialiście się nad tym? Nie? To po przeczytaniu tej książki na pewno... Recenzja książki Niewinna krew.

"Nie wierzę w czarownice, ale one istnieją"

25.08.2020

James Rollins to człowiek wielu pasji, nurkuje, podróżuje, jest grotołazem, strzela do celu, najlepiej AR-15, czuje się wtedy jak bohater swoich powieści. To jeden z moich ulubionych autorów, a zaczynając kolejny tom Sigma Force, czuję się jakbym wracała do starych przyjaciół których opuściłam tylko na chwilę. Organizacja SIGMA jest jedyną jedno... Recenzja książki Tygiel zła

Nigdy nie wiesz kto może okazać się mordercą.

1.08.2020

"Makabra! Od razu pomyślał o rodzicach zamordowanej. Bliscy często chcą po raz ostatni spojrzeć na zmarłego, ale w tym przypadku byłoby to traumatyczne przeżycie." Książka zaczyna się krwawo. Kilkudniowe zwłoki zamknięte w domu z dwoma owczarkami. Trudno, na pierwszy rzut oka, poznać co jest dziełem mordercy a co wygłodniałych psów. Nawet polic... Recenzja książki Łowca

Ślepy tunel

21.07.2020

Tove Alsterdal zanim zajęła się pisarstwem, przez wiele lat była dziennikarką oraz scenopisarką. Jej książki są znakomicie oceniane, między innymi wydane w języku polskim thrillery : Grobowiec z ciszy Kobiety na plaży Weź mnie za rękę Alsterdal jest jedną z najbardziej uznanych szwedzkich pisarek. W swoich powieściach porusza ważne tematy społe... Recenzja książki Ślepy tunel

Siódma ofiara

18.07.2020

Aleksandra Marinina ( Marina Anatolyevna Alekseeva) ma znakomite przygotowanie do tego by pisać kryminały. Pochodzi z prawniczej rodziny, studiowała na Wydziale Prawa Moskiewskiego Uniwersytetu Państwowego. Jest kryminologiem, emerytowanym podpułkownikiem milicji. Ponieważ "Siódma ofiara" to pierwsza książka jaką przeczytałam tej autorki, przejr... Recenzja książki Siódma ofiara

Aleksander Gall w akcji

WYBÓR REDAKCJI
12.07.2020

Trudno uwierzyć żeMayDay to debiut, a jednak! Grzegorz Brudnik napisał książkę przy której Mission Impossible to spacerek po parku. Przede wszystkim autor posiada niezwykłą wiedzę na temat katastrof drogowych, kolejowych, morskich i lotniczych, a także sposobu ich wyjaśnienia. Od lat gromadzi dane i materiały, tworząc swoją bazę wiedzy która go p... Recenzja książki Mayday

Jak łatwo zniknąć...

7.06.2020

Julie Clark "Ostatni lot" #Wydawnictwo_Muza Strach czy odwaga? A może musi być trochę jednego i drugiego by powstała determinacja ✈️✈️✈️ W powieści poznajemy dwie kobiety, Claire i Evę, ich życie i to co sprawiło że w końcu postanawiają zniknąć. Claire jako żona bogatego, ambitnego mężczyzny, z pozoru wiedzie szczęśliwe i ułożone życie. Jednak ... Recenzja książki Ostatni lot

Czy cel uświęca środki?

1.06.2020

Trzy godziny A. Roslund, B. Hellstrom Wydawnictwo ALBATROS (książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta nakanapie.pl) "Gdyby bogowie interesowali się losem ludzi, byłoby dobrze dobrym, źle złym" ( Cyceron 106 - 43 p.n.e) Komisarz Ewert Grens zostaje wezwany do makabrycznego znaleziska. W sztokholmskim porcie, w jednym z kontenerów znaleziono 73 ano... Recenzja książki Trzy godziny

Czasem nieszczęścia się kumulują

WYBÓR REDAKCJI
27.05.2020

Bliżej niż myślisz Ewa Przydryga Wydawnictwo Muza Odetchnęłam z ulgą, ponieważ zawsze kiedy sięgam po nieznanego dla mnie autora, czuję lekki niepokój. Jednak kiedy zaczynam czytać i od początku daję się wciągnąć w kreowany świat - wiem że będzie dobrze. W "Bliżej niż myślisz" poznajemy Nikę Werner, kobietę której życie nie szczędziło bólu. Mo... Recenzja książki Bliżej niż myślisz

Nie wszystkie blizny są widoczne

14.05.2020

Jussi Adler-Olsen urodził się w Kopenhadze. Zanim został pisarzem pracował m.in. jako redaktor, wydawca komiksów, tłumacz, dramaturg, kompozytor i dziennikarz. Jeśli dodamy do tego studia z zakresu nauk politycznych, medycyny i socjologii - mamy całkiem niezłe podwaliny do kariery pisarskiej. Kobieta z blizną to siódma część serii o Departamencie... Recenzja książki Kobieta z blizną

Wskażcie człowieka a przestępstwo samo się znajdzie.

9.05.2020

Czytałam zarówno pochlebne opinie jak również krytyczne, tym bardziej byłam ciekawa jak ja przyjmę tą książkę. "Sąsiad" to trzecia część cyklu z sierżant D. D. Warren. Tym razem zostaje ona wezwana do zaginięcia młodej atrakcyjnej mężatki, która pod nieobecność męża znika z domu zostawiając w nim czteroletnią córeczkę. Z pozoru normalne, szczęśli... Recenzja książki Sąsiad

Kiedy strach kieruje życiem

WYBÓR REDAKCJI
3.05.2020

"Makabryczne odkrycie, przerażająca zbrodnia, utracona tożsamość. " Na majówkę wybrałam sobie pewniaka. "W ukryciu" Lisy Gardner jest drugą częścią cyklu o D. D Warren. Pierwszą przeczytałam z przyjemnością i zainteresowaniem. Dwa lata po wydarzeniach z "Samotnej" Bobby Dodge, niegdyś snajper w wydziale do Zadań Specjalnych, teraz świeżo upieczo... Recenzja książki W ukryciu

Kod na życie

20.04.2020

🔬 God Mode 🔬 Dwie młode autorki zadebiutowały powieścią God Mode. Temat bardzo intrygujący i dający duże pole do popisu. Lubię takie klimaty więc chętnie sięgnęłam po tą pozycję. Życie to nie gra, nie wystarczy odpalić trybu god mode by stać się nieśmiertelnym. Nie przeszkadza to naukowcom zajmować się problemem starzenia. Zdrowe odżywianie, kr... Recenzja książki God mode

Od przypadku do upadku

18.04.2020

Dzięki uprzejmości wydawnictwa Muza mogłam przeczytać thriller "Na progu zła" Louise Candlish. Już na samym początku widzimy jak po kilkudniowym wyjeździe Fi wraca do domu i zastaje w nim obcych ludzi którzy właśnie wprowadzają się do jej posiadłości. Jej własne meble zostają zastąpione przez meble i kartony z rzeczami nowych właścicieli. Nie był... Recenzja książki Na progu zła

Nasz polski Robinson

WYBÓR REDAKCJI
29.03.2020

Po raz kolejny postanowiłam przeczytać książkę Arkadego Fiedlera Wyspa Robinsona. Byłam ciekawa czy po tylu latach, będzie nadal mi się podobała i czy czas nie pozbawił jej uroku. Autor opisuje przygody rozbitka na wyspie Isla Cocha, bezludnej przez długie wieki, na której pierwsi mieszkańcy osiedlili się dopiero w połowie XVII wieku. Od autora ... Recenzja książki Wyspa Robinsona

Tajemniczy spadek

20.03.2020

9 marca 2020 roku miała miejsce premiera książki Zuzanny Radomskiej "Tajemnica posiadłości w Zachusach" Klimatyczna okładka zapowiada mroczną przygodę, sama autorka jest tajemniczą osobą, ponieważ wydawnictwo nie zamieściło żadnych informacji o niej na obwolucie książki. Samą książkę czyta się bardzo szybko (155 stron dużym drukiem). Pozwolę sobi... Recenzja książki Tajemnica posiadłości w Zachusach

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl