Avatar @napisaneslowa

Napisane Słowa

@napisaneslowa
4 obserwujących. 8 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 10 miesięcy temu.
{} napisane_slowa
{} Napisz wiadomość
4 obserwujących.
8 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 10 miesięcy temu.

Recenzje książek

20 recenzji, w tym 6 recenzji wyróżnionych przez redakcję

O co ten Wrzask?

8.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po kryminały sięgam wtedy, gdy chcę się zrelaksować, odpocząć, ale także wtedy, gdy chcę przećwiczyć siebie i razem z detektywem stanąć przed zadaniem rozwiązania zagadki zbrodni. Wobec takiej literatury mamy zazwyczaj trzy wymagania. Po pierwsze, zbrodnia... Pierwszym elementem, który w każdym kryminale wysuwa się na plan pierwszy jest zbrod... {} Recenzja książki Wrzask

Śladami Mistrza Myślwiskiego

{} WYBÓR REDAKCJI
11.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Bóle fantomowe" to kolejna powieść Jędrzeja Solińskiego. Wcześniejszych nie czytałam, tutaj, nie ukrywam przyciągnął mnie opis i porównanie w nim prozy autora do prozy Wiesława Myśliwskiego. Myśliwski jest mistrzem snucia opowieści o życiu, zwykłym acz niezwykłym. Nie lada wyzwaniem jest opisywać zwykłą rzeczywistość w niezwykły sposób. Czy Soliń... {} Recenzja książki Bóle fantomowe

"Martwy sezon" jest naprawdę martwy...

17.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwsza część przygód Magdy Garstki bardzo mi się podobała. Był to kryminał taki jak lubię, z tajemnicą, ale bez zbędnej brutalności i z przesłaniem i morałem. Równie pełna nadziei zabrałam się za "Martwy sezon". W Wielkiej Niedźwiedzicy nastał martwy sezon. Gości jak na lekarstwo, a pensjonat wymaga kolejnych remontów. Dodatkowo pojawia się kol... {} Recenzja książki Martwy sezon

Królowi się nie odmawia, czyli Mendozy wędrówka przez współczesną historię

{} WYBÓR REDAKCJI
25.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z twórczością Mendozy do tej pory nie było mi po drodze. Ostatnio czytałam coś autora jeszcze na studiach i wtedy też przygoda się skończyła. Dzięki Klubowi Recenzenta nakanapie.pl wróciłam do twórczości Mendozy. I bardzo się cieszę, że tak zrobiłam. "Król przyjmuje" to pierwsza część trylogii "Zasady dynamiki". Główny bohater - Rufo dostaje nie... {} Recenzja książki Król przyjmuje

Prywatny detektyw jakiej się nie spodziewacie

12.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Twórczość Małgorzaty Rogali jest dobrze znana wszystkim fanom literatury kryminalnej. Autorka stworzyła duet śledczych Agatę i Sławka, którego losy możemy śledzić w 7 już tomach powieści. "Kopia doskonała" to 1. część nowego cyklu, w którym główną bohaterką jest Cecylia Stefańska - prywatny detektyw. Wielu zarzuca autorce, że te powieści nie są j... {} Recenzja książki Kopia doskonała

W obsesji perfekcji...

{} WYBÓR REDAKCJI
11.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Idealna" Magdy Stachuli to potwierdzenie, że można napisać dobry thriller psychologiczny bez brutalnych opisów czy epatowania złem. Książka porównywana do "Dziewczyny z pociągu" na szczęście jest zdecydowanie lepsza! Z twórczością autorki spotkałam się przy okazji ostatniej książki "Oszukana". Było to spotkanie bardzo udane. Wiedziałam, czego mo... {} Recenzja książki Idealna

Koszmarny Karolek znowu w akcji

{} WYBÓR REDAKCJI
11.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kto z nas nie zna Karolka. Karolek jest chłopcem, który lubi płatać figle. Karolek miewa szalone pomysły, a wszyscy wokół powtarzają mu, aby nie był koszmarny. A on po prostu, nie potrafi inaczej. Koszmarny Karolek to współczesna wersja Mikołajka. Wraz ze swoimi kolegami zdarza im się być niegrzecznymi. Jednak Karolek to przede wszystkim dziecko... {} Recenzja książki Koszmarny Karolek i odlot z polotem

Książka, która zmienia myślenie

11.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są takie książki, po przeczytaniu których, człowiek zaczyna się zastanawiać,czy wszystko w jego życiu jest w porządku. Jedną z takich książek jest mini powieść Tomasza Białkowskiego "Zmarzlina". Autor podejmuje bardzo trudny temat, miłości matki do syna, trzeba dodać, miłości chorej, bezgranicznej, obezwładniającej, miłości, która nie liczy się z... {} Recenzja książki Zmarzlina

Niekiedy potrzeba nie lada odwagi, aby być szczęśliwym

11.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę "Alibi na szczęście" skończyłam czytać dosłownie kilka chwil temu. Może to za wcześnie na rzetelną recenzję, jednak ona układała mi się w głowie już do pierwszych stron powieści. Rzadko przyznaję książce więcej niż sześć gwiazdek, tym razem nie zawahałam się ani chwili i przyznałam 9 (bo 10 jest dla książki, która zachwyci mnie totalnie i ... {} Recenzja książki Alibi na szczęście

W więziennej celi

7.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są takie miejsca, które przyprawiają o dreszcze, nawet na samo ich wspomnienie. Jednym z nich jest na pewno więzienie. Kojarzy się ze złem, okrucieństwem, przemocą. W polskiej literaturze pisarze poświęcili mało miejsca na opis więzienia, jako miejsce akcji występuje ono bardzo rzadko. Bardzo się cieszę, że miałam okazję przeczytać książkę Pana Kr... {} Recenzja książki Skazaniec. Na pohybel całemu światu!

Motyw zbrodni bywa często bardzo prozaiczny...

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książki Małgorzaty Rogali bardzo lubię, szczególnie seria z Agatą i Sławkiem przypadła mi do gustu. Chyba mogę zaryzykować stwierdzenie, że na dzień dzisiejszy to moja ulubiona polska autorka kryminałów. Mimo że serię czytam trochę na wyrywki i nie po kolei nie przeszkadza mi to odnalezieniu się w całości, która wygląda coraz bardziej ciekawie. ... {} Recenzja książki Ważka

Czasami, aby znaleźć szczęście trzeba stracić coś cennego

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Seria z domkami autorstwa Agaty Przybyłek to zdecydowanie moje ulubiona seria autorki. Te książki to nie kolejne banalne historie obyczajowe dla kobiet, a poruszające opowieści o życiu i wszystkich jego barwach. I taka też jest również 4. część Najlepsze, co mnie spotkało. Olga to młoda studentka, która po latach przyjeżdża po raz pierwszy od r... {} Recenzja książki Najlepsze,co mnie spotkało

Polski kod da Vinci, czyli prokurator Jakub Kania w akcji

27.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ach, cóż to za powieść! "444" to pierwsza fabularna powieść Macieja Siembiedy. W niej także autor udowadnia, że posiada nie lada talent. Czy Jan Matejko był polskim wizjonerem na miarę Leonarda da Vinci? Jaki wpływ na pogodzenie chrześcijaństwa z islamem mógłby mieć zaginiony obraz "Chrzest Wareńczyka". Główny bohater - prokurator Jakub Kania z... {} Recenzja książki 444

Czy odkupienie dawnych grzechów jest możliwe?

25.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Pokuta" Anny Kańtoch to jeden z lepszych kryminałów jaki przeczytałam w tym roku! Autorka udowadnia, że można napisać dobrą powieść bez epatowania brutalnością, mnogości trupów i języka rodem z rynsztoka. Wielkie brawa! Akcja powieści rozgrywa się w 1986 r., małej nadmorskiej miejscowości, gdzie w brutalny sposób zamordowana zostaje młoda dziew... {} Recenzja książki Pokuta

Tak powinny wyglądać powieści historyczne

{} WYBÓR REDAKCJI
8.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeśli czytanie powieści historycznych czy tych popularnonaukowych dotyczących historii to dla Was gehenna i mordęga to koniecznie musicie sięgnąć po książkę Agnieszki Lewandowskiej Kąkol " Złota epopeja". To brawurowo opisana historia polskiego złota w czasie II wojny światowej. Czyta się ją jak dobrą powieść kryminalną lub sensacyjną. A w głowie ... {} Recenzja książki Złota epopeja

Gdy miłość łączy się z wojną...

6.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Kurier z Toledo" to kolejna powieść Wojciecha Dutka, która mnie zachwyciła. Co prawda, to dopiero 2 powieść autora, którą przeczytałam, ale jest oczarowana jego twórczością i autor zdecydowanie należy do moich ulubionych. Warszawa, lata 30. XX wieku, czyli mój ulubiony okres w historii i literaturze. Młody Antoni Mokrzycki pracuje jako dyplomat... {} Recenzja książki Kurier z Toledo

Czasem pochopna decyzja niesie za sobą poważne konsekwencje

1.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść "Nie odpisuj" Marcela Mossa to dobry thriller psychologiczny. I wbrew pozorom nie jest to zwykła opowieść o zbrodni. Niesie ze sobą głębsze przesłanie, że krzywdy raz wyrządzone zostają z nami na zawsze... Martyna prowadzi stronę Zwierzenie. Setki tysięcy osób wysyła do niej swoje zwierzenia, a ona publikuje je na swojej stronie. Portal c... {} Recenzja książki Nie odpisuj

Małecki znów zachwyca

{} WYBÓR REDAKCJI
23.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są takie nazwiska w polskiej literaturze, które wzbudzają dużo emocji. Są takie, na które się czeka, bo wie się, że lektura zawsze jest nielada przygodą. Tak właśnie jest z prozą Jakuba Małeckiego. Swoją najnowszą powieścią "Horyzont" kolejny raz udowadnia, że należy mu się czołowe miejsce w panteonie polskich, współczesnych prozaików. Zuza i Ma... {} Recenzja książki Horyzont

Gdański sen o Polsce i nas samych

6.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nasze życie w dużej jego części jest zwyczajne, normalne. Bywa, że ma różne przebiegi, które komplikują je. To w książkach, szczególnie tych obyczajowych mamy nagromadzenie wielu wątków i wydarzeń, które mają miejsce w dość krótkim czasie. Książka Jana Neugebauera "Gdański sen" opowiada właśnie o takim życiu - zwyczajnym, ale na tle ważnych wydarz... {} Recenzja książki Gdański sen

Przetrwać w "Ludzkim zoo"

22.08.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marek Krajewski jest mistrzem kryminału retro! I udowodnił to po raz kolejny. Żadne ze śledztw Eberharda Mocka nie było ani łatwych, ani oczywistych, tak jest i tym razem. Jest rok 1914. Młody Mock zupełnie przez przypadek "dorobił" się narzeczonej i tym samym został uwikłany w trudną i bestialską sprawę. Maria - jego narzeczona - nie może spać ... {} Recenzja książki Mock. Ludzkie ZOO

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe