Avatar @Deline

Daria Zet

@Deline
11 obserwujących. 13 obserwowanych.
Kanapowicz od 12 lat.
{} Napisz wiadomość
11 obserwujących.
13 obserwowanych.
Kanapowicz od 12 lat.

Recenzje książek

60 recenzji

Światowy hit?

8.07.2014

Są takie książki, o których słyszał chyba każdy. Okrzyknięto je bestsellerami, liczba sprzedanych egzemplarzy sięgnęła milionów a wytwórnie filmowe wykupiły prawa do ekranizacji od razu po premierze. Takie “światowe hity” bardzo szybko zyskują swoich zagorzałych fanów, jednak równie szybko spotykają się z niszczącą opinią krytyków. Niektóre dzieła ... {} Recenzja książki Pięćdziesiąt twarzy Greya

"Chcieliśmy mieć wolność wyboru Teraz więc musimy o to walczyć.”

20.11.2013

Ameryka powoli przestaje być krajem, w którym remedium - zabieg uwalniający od choroby, jaką jest miłość - zapewnia ład, porządek i bezpieczeństwo. Rząd nie może już dłużej utrzymywać, że Odmieńcy, czyli osoby, które z własnej woli chcą poddawać się wpływowi amor deliria nervosa, nie istnieją, ponieważ na każdym kroku wzrastający ruch oporu wywołuj... {} Recenzja książki Requiem

Nigdziebądź

28.09.2013

Czasem ludzie mają ochotę choć na moment stać się niewidzialnymi. Liczą, że dzięki temu ich problemy znikną, a oni sami będą mogli rozkoszować się chwilą wolności od codziennych spraw. Właściwie zazwyczaj są to tylko przelotne myśli, których nikt nie bierze na poważnie. W końcu tak czy siak musimy zmierzyć się z codziennością i dźwignąć obowiązki, ... {} Recenzja książki Nigdziebądź

Tajemnica Leonarda

28.09.2013

Z pewnością każdy zna choć kilka dzieł Leonarda da Vinci, wielkiego człowieka renesansu. „Mona Lisa”, „Ostatnia wieczerza” i inne wspaniałe obrazy podziwiane są od wieków i nadal mają ogromne znaczenie w kulturze i sztuce. Nie jesteśmy jednak znawcami symboliki, dlatego też w większości nasze interpretacje dzieł są proste. Przeważnie nie potrafimy... {} Recenzja książki Kod Leonarda da Vinci

Cena sławy

9.02.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wielu ludzi marzy o sławie. Niektórzy dla niej są w stanie zrobić wszystko. Nie można jednak zapominać o tym, że czasem bycie rozpoznawalnym przestaje być powodem do dumy, za to sprawia, że życie gwiazdy zamienia się w piekło. Tak właśnie było w przypadku młodej piosenkarki country, Kayleigh Towne, która padła ofiarą stalkingu (obsesyjnych działań ... {} Recenzja książki Twój cień

"Jestem rosiczką. I jestem śmiercionośna"

30.01.2013

Wyobraź sobie, że nigdy nie poczułaś ciepła w ramionach rodziców. Że nigdy nikt Cię nie przytulił na pocieszenie, nie trzymał za rękę, nie pocałował. Wyobraź sobie, że rodzice się Tobą brzydzą i nie chcą mieć z Tobą nic wspólnego, bo dla nich jesteś potworem. Tak, odrażającym potworem. To nie Twoja wina, bo co możesz poradzić na to, że ludzie giną... {} Recenzja książki Dotyk Julii

“Może w tym świecie nie ma magiczności, cudów i tajemnic..."

25.01.2013

“Rekonstrukcja” to kolejna książka Krzysztofa Bieleckiego, autora zadziwiającego “Defektu pamięci”. Miałam okazję przeczytać tamto dzieło, które wywarło na mnie bardzo pozytywne wrażenie i zrobiło mętlik z moich myśli. Nic więc dziwnego, że gdy dostałam propozycję zrecenzowania “Rekonstrukcji”, zgodziłam się od razu. Zdaniem autora, to dzieło jest ... {} Recenzja książki Rekonstrukcja

Czy aby na pewno bestseller?

27.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

“Czerwień rubinu” to pierwsza część “Trylogii czasu”, która stała się międzynarodowym bestsellerem. Całkiem niedawno głośno było o tej serii na blogach i z pewnością zna ją wielu z Was. Osobiście czytałam mnóstwo pochlebnych recenzji i opinii zachęcających do sięgnięcia po to dzieło. Tak też zrobiłam, zastanawiając się, co takiego znajdę w owej ksi... {} Recenzja książki Czerwień rubinu

“Wiesz, że nie możesz być szczęśliwa, jeśli czasami nie bywasz nieszczęśliwa, prawda?”

23.12.2012

Przed Wami recenzja książki, o której słyszał już chyba każdy bloger. Szczerze mówiąc, aż do ostatniej strony nie zamierzałam recenzować tego dzieła, ponieważ do tej pory napisano tyle pozytywnych opinii, że z pewnością wiele osób zostało zachęconych (w tym także ja). Problem w tym, że nie wiem co zrobić ze swoimi myślami, ponieważ wszystkie toczą ... {} Recenzja książki Delirium

"Każdy ma własną prawdę"

10.11.2012

Wielu ludzi marzy o sławie i popularności. Jeśli chodzi o redaktorów gazet, często dążą oni do tego bardziej niż inni. Starają się, aby ich artykuły były oryginalne i zapadające w pamięć. Wtedy na pewno będzie o nich głośno, ale czy w pozytywnym sensie? Chociaż, czy ma to jakieś znaczenie? W końcu “ważne, że mówią, nie ważne jak”... Charley Web... {} Recenzja książki W pajęczej sieci

„Nie można przewinąć przeszłości.”

29.08.2012

Plotka powstaje bardzo łatwo. Wystarczy, że jakaś niesprawdzona informacja zostanie przekazana dalej, a kolejne osoby zaczną ją przeinaczać i dodawać coś od siebie. Wówczas mamy do czynienia z nowinką, której wiarygodność należy podważać. W dzisiejszych czasach bardzo ciężko uchronić się przed tym zjawiskiem, które – niestety – jest tak powszechne.... {} Recenzja książki Trzynaście powodów

“W snach mają początek nasze możliwości.”

24.08.2012

“Kim jesteś? Czym się zajmujesz? Wiem jedno, na pewno masz sny. Mam je ja, Ty, a także Twój pies.” Mimo tego, że co noc doświadczamy snów, często ich nie pamiętamy. Jeśli jednak tak jest, to nie zawsze są one wspaniałe. Bywa i tak, że dręczą nas koszmary, których trudno się pozbyć. Jakiekolwiek by nie były nasze sny, rzadko się zdarza, że potra... {} Recenzja książki Świadomy sen, czyli jak podświadomość kształtuje Twoje życie

"Zawsze jest nadzieja"

22.08.2012

Nie łatwo żyć w strachu i cały czas uciekać przed wrogiem. Czasami jednak jest to konieczne. Pewien piętnastoletni chłopak od dziesięciu lat prowadzi życie, w którym właściwie nic nie jest pewne. Nie pochodzi z Ziemi, ale został tutaj wysłany przed laty wraz z ośmiorgiem innych dzieci ze swojej rodzimej planety Lorien, która została zaatakowana prz... {} Recenzja książki Jestem Numerem Cztery

"Pamiętnik z przyszłości"

9.08.2012

Na pewno każdy choć raz w życiu zastanawiał się, jakby to było znać swoją przyszłość. Gdybyśmy wiedzieli, co przyniesie jutro, moglibyśmy zachować się inaczej w niektórych sytuacjach, aby zmienić coś na naszą korzyść. Taką szansę od losu otrzymała nastoletnia Tamara Goodwin w momencie, w którym jej życie zaczęło się walić. Bogata dziewczyna, która ... {} Recenzja książki Pamiętnik z przyszłości

"By dokonać zemsty, gotowa jest poświęcić nawet swój własny kraj"

31.07.2012

Kiedy mag króla Sounis postanowił wykorzystać Gena do odnalezienia skarbu mającego wielką moc, nie przeczuwał, że sprawy wymkną się spod kontroli. Nie wiedział też, kim naprawdę jest Złodziej Gen i nie wierzył w jego spryt, który chłopak ukrywał pod maską marudnego więźnia. Prawda odkryta pod koniec pierwszej części serii zszokowała wszystkich boha... {} Recenzja książki Królowa Attolii

"Kłamstwa mogły więc mieć jakiś cel, nie były jedynie metodą czynienia zła"

27.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

“Z uwagi na kontrowersyjny charakter wszystkich historii dotyczących rodziny Postów i ostatnio pojawiające się informacje, że niektóre książki oparte na faktach nie do końca wiernie opisują rzeczywistość, redakcja TOR Books podjęła decyzję o zaklasyfikowaniu Wrzawy śmiertelnych przynajmniej tymczasowo do działu powieści fikcyjnych. Nie interesuje n... {} Recenzja książki Wrzawa śmiertelnych

Misery

22.07.2012

Sławni ludzie, tacy jak aktorzy czy pisarze, mają wielu fanów. Na pewno przyjemność sprawiają im listy wysyłane przez wielbicieli. Jednak przesadne uwielbienie może być niebezpieczne w skutkach, o czym doskonale przekonał się Paul Sheldon, bohater powieści Kinga zatytułowanej “Misery”. Paul zdobył popularność dzięki serii powieści romantycznych... {} Recenzja książki Misery

Krok po kroku

7.07.2012

Pisanie książek jest wielkim wyzwaniem. Nie każdy potrafi ubierać w słowa swoje myśli i wyobrażenia tak, aby powstała całość, która spodoba się innym. Jedni mówią, że do stworzenia dobrego dzieła potrzebny jest talent. Może to prawda, ale on sam nic nie da, jeśli nie będziemy ciężko pracować. Na pewno wśród Was są osoby, które marzą o napisaniu ks... {} Recenzja książki Jak zostać pisarzem. Pierwszy polski podręcznik dla autorów

"Nie jest przywódcą ten, kto zmusza ludzi, by czynili go silniejszym..."

7.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jako dziecko zastanawiałam się, jak to jest być w stanie hibernacji. Przetrwanie stuleci w niezmienionej formie to przecież z pewnością coś wspaniałego. Taka namiastka nieśmiertelności. Kto wie, może za kilkadziesiąt lat podobne zjawiska będą na porządku dziennym? W każdym razie poddanie się takiemu zabiegowi na pewno wiąże się z wieloma wyrzecze... {} Recenzja książki W otchłani

"Być może, gdybyśmy wzięli się w garść, świat byłby idealny."

27.05.2012

Z pewnością każdy z Was był kiedyś do czegoś zmuszany. Może do zjedzenia zupy w przedszkolu albo do posprzątania pokoju. Teoretycznie mieliście wyjście - mogliście tego nie robić, ale wówczas na pewno wybralibyście tę mniej ciekawą opcję. A teraz wyobraźcie sobie, że pewnego dnia widzicie u siebie w domu karteczkę, na której widnieje zdanie: “Musis... {} Recenzja książki Defekt pamięci

“Szukaj w życiu pozytywnych stron, a na pewno bez trudu je dostrzeżesz."

18.05.2012

“Szukaj w życiu pozytywnych stron, a na pewno bez trudu je dostrzeżesz. Skupianie się na niepowodzeniach i ciągłe ich rozpamiętywanie w niczym nie pomaga. Wprost przeciwnie, może człowieka doprowadzić do depresji.” W dzisiejszych czasach wielu ludzi wyjeżdża za granicę w poszukiwaniu pracy. Nie zawsze są to osoby młode, niezależnie jednak od wi... {} Recenzja książki W cieniu Sheratona

“Gdy nie wiemy, co dalej, gdy wszystko nas przerasta, musimy patrzeć do swojego wnętrza.”

20.04.2012

Ludzie na ogół nie wierzą w możliwość posiadania niezwykłych zdolności. Wcale nie chodzi tutaj o talent do śpiewania, malowania czy tańczenia, lecz o moce, które dla jednych są darem, a dla innych przekleństwem. Nastoletni Adam w każdej chwili musi zmagać się ze swoją nadzwyczajną umiejętnością, dzięki której zna datę śmierci każdego człowieka, kt... {} Recenzja książki Numery. Przyszłość

Nieśmiertelność - marzenie wielu

4.04.2012

Nieśmiertelność - to słowo brzmi kusząco. Pewnie każdy z nas myślał kiedyś o tym, aby żyć wiecznie. Jesteśmy przekonani, że wtedy wszystko byłoby łatwiejsze i piękniejsze. Mielibyśmy nieograniczone możliwości, szansę na spełnienie nawet najbardziej nieprawdopodobnych marzeń oraz czas, któremu dzisiaj brakuje tak wielu ludziom. I, przede wszystkim, ... {} Recenzja książki Nieśmiertelność zabije nas wszystkich

“Potrafię wykraść wszystko.”

16.03.2012

Przechwałki nie prowadzą do niczego dobrego. Świetnie mógł przekonać się o tym złodziej Gen, który wszem i wobec ogłaszał: “Potrafię wykraść wszystko.” Swoim zachowaniem zapewnił sobie miejsce w więzieniu króla Sounis, skąd szanse na ucieczkę są raczej niewielkie. Dziwnym zbiegiem okoliczności pewien mag potrzebował akurat świetnego złodzieja, dz... {} Recenzja książki Złodziej

“To niesamowite, do czego zdolny jest człowiek, gdy mu na czymś bardzo zależy.”

13.03.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiele kobiet marzy o posiadaniu dziecka, lecz nie każda może nosić pod sercem żywą istotę. Bezpłodność to choroba, która przychodzi niespodziewanie i często uniemożliwia osiągnięcie pełni szczęścia. Ale czy to nie jest niesprawiedliwe, że akurat ci, którzy bardzo czegoś pragną, nie mogą tego dostać? Nawet jeśli na to zasługują i starają się o to... {} Recenzja książki Tam gdzie ty

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe