Avatar @Eufrozyna

@Eufrozyna

38 obserwujących. 38 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 9 godzin temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
38 obserwujących.
38 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 9 godzin temu.

Recenzje książek

27 recenzji, w tym 2 recenzje wyróżnione przez redakcję

Sprawiedliwość musi zwyciężyć

28.03.2024

"Zapomniane na śmierć" to książka, która przenosi czytelnika w przyszłość roku 2061 do Nowego Jorku. Akcja rozpoczyna się od makabrycznego znaleziska ciała kobiety, porzuconego w śmietniku niczym niepotrzebny odpad. Ofiara, bezdomna kobieta, choć pozornie nieznacząca dla społeczeństwa, pełniła istotną rolę w informowaniu policji o przestępstwach p... Recenzja książki Zapomniane na śmierć

Nawet najciemniejsze tajemnice w końcu wyjdą na światło prawdy

23.03.2024

"Robaki w Ścianie" to mroczny thriller kryminalny, który wciąga czytelnika w ciemne zakamarki ludzkiej psychiki i tajemnic Bydgoszczy lat 90. Główny bohater, doświadczony komisarz Bondys, staje w obliczu serii brutalnych morderstw, które pozostawiają za sobą ślad okrucieństwa i zagadkę niełatwą do rozwiązania. W trakcie śledztwa odkrywa kolejne za... Recenzja książki Robaki w ścianie

Im mniej, tym lepiej?

26.02.2024

Folgate Street 1 w Londynie to nowoczesny, minimalistyczny dom z tak wieloma ciekawymi udogodnieniami i funkcjami, że opłaty powinny być niebotycznie wysokie. Ale czynsz jest naprawdę bardzo rozsądny. Więc jaki jest haczyk? No cóż, naprawdę nie ma żadnego haczyka... Z wyjątkiem LISTY ZASAD! Najemcy mają obowiązek przestrzegać bardzo rygorystycznyc... Recenzja książki Lokatorka

W tajemnicach kryją się tajemnice

22.01.2024

Rodzina Pine’ów: tata Evan, mama Olivia (Liv),córka Maggie oraz synowie Matt i Tommy, żyją w cieniu skazania i uwięzienia najstarszego brata Danny'ego za morderstwo swojej dziewczyny Charlotte wiele lat wcześniej. Podczas gdy reszta rodziny brała udział w filmie dokumentalnym zatytułowanym „Brutalni i agresywni”, aby zbadać słabe punkty w sprawie ... Recenzja książki W otchłani strachu

Morderstwo w Halloween

10.01.2024

W spokojnej, prowincjonalnej miejscowości, która nie wyróżnia się niczym szczególnym zorganizowane zostało przyjęcie dla młodzieży z okazji Halloween. Przyjęcie, choć udało się znakomicie, miało swój ponury finał, w brutalny sposób zamordowano jedną z uczestniczek. Na miejscu znalazła się Ariadna Olivier, której pewne słowa, jakie wcześniej wypowi... Recenzja książki Wigilia wszystkich Świętych

Dworskie konflikty i intrygi

9.01.2024

O czasach Henryka VIII napisano wiele. Nic dziwnego, biorąc pod uwagę jak złożone i znamienne dla dalszej historii Anglii były to czasy. Sam Henryk dał się poznać jako doskonały polityk, ale równie szalony przywódca i reformator. Niekiedy pochopny w swych sądach, uczynił wiele dla kraju, którym rządził - zarówno dobrego jak i złego. Jednakże książ... Recenzja książki Kochanice króla

Śmierć we Florencji

28.12.2023

Kultowy rockowy zespół po kilkuletniej przerwie wyrusza w europejską trasę koncertową. Dirty Birds znów są w szczytowej formie, gdy po koncercie we Florencji ich basista, Travor David, zostaje znaleziony martwy w swoim pokoju hotelowym. Wszyscy ubolewają nad losem kolejnej gwiazdy, która nie wytrzymała presji. Tylko jego asystentka, Abby Russel, n... Recenzja książki Głośniej

Czy celem człowieka jest zainicjowanie ery post-ludzkiej?

20.12.2023

Istnieje wiele teorii i hipotez dotyczących sensu życia i roli, jaką człowiek odgrywa we wszechświecie. Jedna z hipotez sugeruje, że życie ludzkie ma na celu rozwój i samodoskonalenie. Zgodnie z tą hipotezą, celem człowieka jest zdobywanie wiedzy i doświadczeń, które pozwalają na osiągnięcie wyższego poziomu świadomości i zbliżenie się do ideału. ... Recenzja książki 7th Heaven

Nikt nie mówił, że będzie łatwo

15.12.2023

Ewa i Adam zaplanowali swoje życie w najdrobniejszych szczegółach. Najpierw kariera, własny rozwój zawodowy, sukces. Potem budowa domu, urządzonego według zasad feng shiu, w którym nie było bibelotów i pamiątek, a książki dobrano tak, by odpowiedni format i kolor nie zaburzał kompozycji całości. Potem w „małym rodzinnym biznesplanie”, jak lubił ma... Recenzja książki Poczwarka

Kawa dobra na wszystko

6.12.2023

„Zaproś mnie na pumpkin latte" to opowieść, która zaprasza czytelnika do świata pełnego aromatu kawy i tajemniczych sekretów. Główne postacie, Paula i Greg, muszą zmierzyć się z wyzwaniami, zarówno zawodowymi, jak i osobistymi. W ich zmaganiach towarzyszy im jesienny klimat ze wszystkimi swoimi dobrodziejstwami. Paula jest perfekcjonistką z asp... Recenzja książki Zaproś mnie na pumpkin latte

Odetchnij i ruszaj naprzód

28.11.2023

Małgorzata Bogas pozornie ma wszystko. Pracuje jako nauczycielka historii sztuki w liceum, jest lubiana przez swoich uczniów, ma męża zapewniającego jej dostatnie życie i dorastającą córkę. Niestety, na tym kończą się pozytywne aspekty tego obrazka, gdyż tak naprawdę przez większość czasu Małgosia bywa sama. Pola, jej córka zajęta wciąż swoimi spr... Recenzja książki Mowy nie ma!

Harry wskakuje na wyższy poziom!

21.11.2023

Pierwszy raz serię o Harrym Potterze czytałam dawno temu. W międzyczasie urodziły się moje dzieci i są już na tyle duże, że mogą zagłębić się w ten magiczny świat. Pomyślałam więc, że fajnie byłoby im ją przeczytać na głos jako lekturę do poduszki. I choć zajęło nam to trochęęę czasu, naprawdę wspaniale było widzieć, jak się w to zaangażowali. Ta ... Recenzja książki Harry Potter i kamień filozoficzny. Wydanie ilustrowane

Brune Keare w tropikach

14.11.2023

Agnieszka Hałas uznała, że warto zmienić nieco scenerię przygód Keare’a i z dusznego Shan Vaola i jego tętniących życiem podziemi zabrała go na Wyspy Śpiewu. Choć autorka dość szybko i zgrabnie wyplątuje bohatera z wydanego na niego w poprzedniej części wyroku śmierci, to wskutek tego jego życie wcale nie staje się łatwiejsze, a zawarty ze srebrną... Recenzja książki Śpiew potępionych

Stała czujność!

7.11.2023

Rodzeństwo Lipowskich z mamą na dobre osiadło w Bielinach w domu cioci Mirki – byłej szeptuchy z problemami z pamięcią, wielbicielki kwiecistej podomki i czarnego kota Farfocla. Po pozbyciu się Biedy wiedzie im się o wiele lepiej, co nie znaczy, że za węgłem nie czyhają nowe problemy natury demoniczno-słowiańskiej. W końcu to Bieliny! Być może nie... Recenzja książki Tajemnica Dąbrówki

Bogowie i demony zapraszają do Królestwa Polskiego

23.10.2023

"Wyobraźcie sobie, że współczesna Polska wygląda nieco inaczej. Już nie jest Polską, ale Królestwem Polskim, ponieważ (...) Mieszko I nigdy nie przyjął chrztu. Przez to mieszkańcy naszego kraju ciągle wierzą w starych słowiańskich bogów, takich jak Świętowit, Weles czy Mokosz, a słowiańskie demony nadal można zobaczyć kątem oka albo spotkać w głęb... Recenzja książki Tajemnica domu w Bielinach

Trawa jest zawsze bardziej zielona po drugiej stronie płotu

9.10.2023

Trzecie przejście to trzeci i ostatni tom serii Rozdzielone. Jest to wciągająca, ale nie łatwa książka, przy której czytaniu trzeba się skupić. Fabuła jest zawikłana: mamy dużo postaci i wątków, wszystko się splata ze wszystkim, a podróże w czasie wynoszą komplikację na jeszcze wyższy poziom, pozwalając złamać chronologię historii i zawiesić logik... Recenzja książki Trzecie przejście

Wiatr zmian nie oszczędza nikogo

26.09.2023

Brune'a Keare'a opuścił na dobre Shan Vaola. Jednak nawet w enklawie w pozaziemskim wymiarze, zamaskowanej przed ścigającymi mężczyznę srebrnymi magami, nie może czuć się zupełnie bezpieczny. Nadal dręczą go wizje strzępów wymazanej przeszłości, pogłębia się uzależnienie od opium, a na domiar złego Brune'em zaczynają się interesować kolejni władcy... Recenzja książki W mocy wichru

Alchemik w labiryncie mrocznych snów

16.08.2023

W świecie opuszczonym przez bogów, gdzie walczą ze sobą srebrna i czarna magia, tajemniczy alchemik używający nazwiska Brune Keare podejmuje coraz bardziej ryzykowne próby odzyskania utraconej tożsamości i pamięci o poprzednim życiu. Częściej opuszcza labirynty Podziemi, które nie są już bezpiecznym schronieniem; największe niebezpieczeństwo nosi ... Recenzja książki Pośród cieni

Srebro i czerń

28.07.2023

Książka rozpoczyna się prologiem, objaśniającym czytelnikowi, dlaczego bogowie opuścili świat, skazując żyjące w nim istoty na pastwę demonów, żywiołaków i tym podobnych stworzeń. Bóstwa, odchodząc, pozostawiły jednak po sobie coś, co miało dać ludziom szanse w walce z istotami z Otchłani. Owym pożegnalnym podarkiem była Zmrocza, utkana bariera od... Recenzja książki Dwie karty

Rzeczywistość to cienki lód

19.07.2023

Potworna zbrodnia, zaskakujące śledztwo - King serwuje kolejną niepokojącą historię. „Rzeczywistość to cienki lód, po którym jednak większość ludzi ślizga się przez całe życie, ani razu, do samego końca, pod niego nie wpadając” W miejskim parku zostają znalezione zbezczeszczone zwłoki jedenastoletniego chłopca. Naoczni świadkowie i odciski p... Recenzja książki Outsider

Morze sprzeczności

19.06.2023

Jude i Noah są bliźniakami - zakochanymi w sztuce i postrzegającymi świat inaczej niż reszta ludzi. Niezwykle sobie bliskimi, mimo dzielących ich różnic. Noah jest zamkniętym w sobie, nieśmiałym chłopcem, któremu z trudem przychodzi nawiązywanie relacji z innymi ludźmi - nawet własnym ojcem. Jude to rozrywkowa, ciesząca się życiem nastolatka, któr... Recenzja książki Oddam ci słońce

Szalony spawacz na Księżycu

WYBÓR REDAKCJI
8.05.2023

Andy Weir zagłębia się w wiele szczegółów w swoim świecie, budując miasto na Księżycu, które posiada własną strukturę społeczną i handel oraz przyjęło czas kenijski. Ludność mieszka w 5 bańkach nazwanych na cześć słynnych astronautów. Jasmine Bashara mieszka w bańce, którą zajmują najubożsi w Artemis. Śpi w maleńkiej przestrzeni zwanej pieszczotli... Recenzja książki Artemis

Biały Wilk w opowiadaniach

2.05.2023

„Miecz przeznaczenia”, podobnie jak „Ostatnie życzenie”, jest zbiorem luźno powiązanych ze sobą opowiadań fantasy stanowiących wstęp do cyklu o wiedźminie Geralcie z Rivii, zwanym też Białym Wilkiem. W „Granicy możliwości” wyruszamy wraz z kompanią śmiałków zapolować na smoka, którego niedawno widziano nad pastwiskiem pod Hołopolem. „Okruch lodu” ... Recenzja książki Miecz przeznaczenia

Paluszek czy główka?

25.04.2023

Jest to trzecia część serii o detektywie Jakubie Sobieskim. Bohater tym razem trafia do Żyrardowa, gdzie jego zadaniem jest odnalezienie zaginionego Antona Stadnickiego. Zleceniodawczyni Sobieskiego – matka Antona – woli nie angażować w sprawę policji. Wkrótce okazuje się, że rodzina Stadnickich skrywa wiele mrocznych sekretów, a sieć osób powiąza... Recenzja książki Do cna

Samotny, tajemniczy wojownik

24.04.2023

Od samego początku spodobała mi się postać wiedźmina, ponieważ szalenie lubię samotnych tajemniczych wojowników o wyjątkowych umiejętnościach, aparycji, wysokim sprycie i inteligencji. A jeśli na dodatek taka postać jest dobrze nakreślona przez autora i sprawia wrażenie autentycznej, to już w ogóle jest świetnie. A tak jest właśnie z wiedźminem Ge... Recenzja książki Ostatnie życzenie

© 2007 - 2024 nakanapie.pl