Avatar @StartYourDayWithBooks

Start Your Day With Books

@StartYourDayWithBooks
19 obserwujących. 3 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj około 12 godzin temu.
start_your_day_with_books
Napisz wiadomość
Obserwuj
19 obserwujących.
3 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj około 12 godzin temu.

Recenzje książek

216 recenzji, w tym 23 recenzje wyróżnione przez redakcję

Chemia jest wszędzie!

WYBÓR REDAKCJI
27.06.2022

Lekcje chemii wspominam z ogromnym sentymentem. A Wy? Przypuszczam, że wśród wielu z Was budziły postrach i nie pałaliście do nich sympatią, bo jednak ta przedstawicielka nauk ścisłych potrafiła humanistom nieźle dać w kość. Ja natomiast bardzo lubiłam ten przedmiot, bo wykraczał poza szkolną salę do normalnego życia. Od zawsze fascynuje mnie to, ... Recenzja książki Roztwory i spółka. Świat według chemików

Jak zwykle dostałam czkawki ze śmiechu...;-)

23.06.2022

Na wstępie muszę zaznaczyć, że za każdym razem jeszcze zanim przeczytam pierwsze zdanie nowej książki Małgorzaty Starosty, już się uśmiecham od ucha do ucha. Naprawdę, nie muszę być jasnowidzem, żeby wiedzieć, że będę się świetnie bawić i jak zwykle dostanę czkawki ze śmiechu! Dla mnie „Kto zabił mamusię?” było od początku pewniakiem i oczywiście ... Recenzja książki Kto zabił mamusię?

Niebanalna i oryginalna książka dla młodszych dzieci

WYBÓR REDAKCJI
22.06.2022

Przypuszczam, że często musicie się nieźle nagimnastykować, żeby wyszukać książkę, która naprawdę zainteresuje Wasze dziecko. Na pewno nie jest łatwo odciągnąć je od ekranu telewizora. Cóż, żyjemy w czasach, w których książka musi mieć to „coś”, by Wasza latorośl chciała chociażby na nią spojrzeć i nie chodzi już tylko o kwestie wizualne, ale prze... Recenzja książki Książka, która nie chciała być czytana

Wspaniały przewodnik dla małego turysty!

21.06.2022

Drodzy Rodzice, jeśli chcecie, aby Wasze dzieci naprawdę bezpiecznie i świadomie zaczęły swoją przygodę z turystyka górską, podarujcie im najnowszą książkę Beaty Sabała - Zielińskiej „TOPR. Tatrzańska przygoda Zosi i Franka”. Wg mnie to lektura obowiązkowa dla całej rodziny, najlepiej do wspólnego czytania i dyskusji. Pozwoliłam sobie na ten mały ... Recenzja książki TOPR. Tatrzańska przygoda Zosi i Franka

Sentymentalna podróż do czasów dzieciństwa...

20.06.2022

Nie ma to jak sentymentalna podróż do czasów dzieciństwa. Nawet nie wiecie, jak bardzo tego potrzebowałam. „Duszan” Antoniny Todorović przywołał moje najpiękniejsze wspomnienia związane z wakacjami u dziadków na wsi. Zanurzając się w lekturze poczułam autentyczną radość, ale też tęsknotę za beztroską, której jako dorosła osoba już tak rzadko doświ... Recenzja książki Duszan

25 niesamowitych odkryć medycznych!

10.06.2022

Czy słyszeliście, że Viagra miała być pierwotnie stosowana, jako lek na dusznicę bolesną, a możliwość zastosowania eteru w chirurgii dostrzeżono podczas zabaw tą substancją na przyjęciu? Czy wiecie, że sztuczne soczewki zawdzięczamy odłamkom plastiku w oku pewnego pilota? Wreszcie, czy znacie historię odkrycia witamin? Okazuje się, że również w me... Recenzja książki Przypadkowe odkrycia medyczne

To naprawdę bardzo dobry retelling w duchu YA!

9.06.2022

"Czerwony kapturek” to jedna z moich ulubionych baśni. Jestem przekonana, że każdy ją zna, bo mamy obecnie w popkulturze wiele mniej lub bardziej luźnych nawiązań do niej. Myślę sobie też, że w związku z tym Gina Blaxill podejmując się opowiedzenia tej historii na nowo, wykazała się niemałą odwagą. Stworzenie retellingu tak bardzo już „ogranego” m... Recenzja książki Żeby cię lepiej widzieć

Motyw wierzeń afrykańskich zrobił na mnie duże wrażenie!

8.06.2022

„Drapieżne bestie” to pierwszy tom cyklu autorstwa amerykańskiej pisarki Ayana Gray. Ostatnio rzadko trafiały mi się pozycje z gatunku YA fantasy, nad czym bardzo ubolewam, szczególnie, że ta narobiła mi dużego apetytu. Kupiła mnie przede wszystkim motywami wierzeń afrykańskich, które do tej pory kompletnie nie były mi znane. I faktycznie zachłysn... Recenzja książki Drapieżne bestie

Roch Urbaniak napisał i wymalował tę historię nie tylko swoją wyobraźnią, ale również sercem ...

7.06.2022

Nie będę oryginalna, kiedy napiszę, że „Zaklinacz tygrysów” Rocha Urbaniaka jest po prostu małym dziełem sztuki. Zapewniam, że każdy kto weźmie tę książkę do rąk, nie będzie potrafił się powstrzymać najpierw przed przejrzeniem jej. Ja właściwie zrobiłam to strona po stronie nie umiejąc powstrzymać westchnień zachwytu. Już od bardzo dawna jestem fa... Recenzja książki Zaklinacz tygrysów

Ważne świadectwo niszczycielskiej i piętnującej mocy języka...

6.06.2022

Maya Angelou jako wspaniała i niezwykle płodna amerykańska poetka i pisarka oraz co należy przede wszystkim podkreślić - zagorzała aktywistka, występująca przeciwko rasizmowi i nierównościom społecznym, zapisała się na kartach amerykańskiej historii naprawdę znacząco. Publikując w 1969 roku swoją autobiografię ukazującą jej dzieciństwo, ale równie... Recenzja książki Wiem, dlaczego w klatce śpiewa ptak

Moje pierwsze bardzo udane spotkanie z serią Zwierzaki!

3.06.2022

„Nawet kiedy myślisz, że jesteś za mała, to obok masz przyjaciół. A oni mogą sprawić, że urośniesz”. Czy to nie jest najlepsze z możliwych przesłań dla dzieci? Podkreślenie wartości przyjaźni w życiu i jej budującego oblicza? Ale nie tylko tego nauczą się młodsi czytelnicy z książki „Ośmiornica Zośka” Katarzyny Boni. Czeka na nie cudowny podwodny ... Recenzja książki Ośmiornica Zośka

Pięknie zilustrowana, pełna przygód i magii historia!

30.05.2022

„Zapomniała też o tym, że książka to nie jest zwykły przedmiot, jak garnek, czy powiedzmy… maczuga. Zapomniała, że każda, nawet najzwyklejsza książka, gdy zostanie przeczytana w odpowiednim miejscu i czasie, może na zawsze zmienić świat”. I jak tu się nie zgodzić z takimi mądrymi słowami! Cieszę się również, że płyną w kierunku młodszego czytelnik... Recenzja książki Księga Ludensona

Poznajcie Evę, rezolutną dwunastolatkę z jedenastoma palcami u nóg!

25.05.2022

Poznajcie Evę, rezolutną dwunastolatkę z jedenastoma palcami u nóg, których akurat nie zawdzięcza sławnej mamie - piosenkarce, lecz ojcu, którego niestety nigdy nie poznała. Jak się pewnie domyślacie Eva zapragnie go odnaleźć, a skłoni ją do tego temat projektu szkolnego, który sama sobie wymyśli, a mianowicie „Kim są ojcowie biologiczni?”. Oczywi... Recenzja książki 11 palców. O tym, jak zniknęłam w dżungli

Ilu jest takich Panów Nikt wokół nas...

23.05.2022

Już się pewnie domyślacie, że za tym szarym płaszczem na okładce książki „Pan Nikt” Joanny Concejo kryje się wyjątkowa historia. Na pierwszy rzut oka nijaki, jednak kiedy mu się przypatrzymy, dostrzeżemy, jaki jest piękny. Tak samo sprawy mają się z jego właścicielem i głównym bohaterem. Pan Nikt dosłownie ginie w tłumie wraz ze swoją pozorną nija... Recenzja książki Pan Nikt

Przejmujący wielogłos młodości!

21.05.2022

Dlaczego Linn Skaber i Lisa Aisato tak mnie poruszyły swoją książką „Młodość. Wyznania nastolatków”? Przypomniałam sobie, jak będąc nastolatką pewnego dnia spojrzałam w lustro i zobaczyłam zupełnie inna osobę, której ciało przeszło metamorfozę, a hormony nieźle namieszały w głowie… Przypomniałam sobie emocjonalny roller coaster, jak popadałam w sk... Recenzja książki Młodość. Wyznania nastolatków

Otwórz się na piękno mikroświata przyrody!

20.05.2022

„Dla mnie ratowanie planety zaczyna się od doglądania własnej działki” – pisze brytyjski biolog Dave Goulson w swojej książce „Dżungla w ogrodzie. O dzikiej przyrodzie”. I to jest fantastyczne podejście. Powiem szczerze, że właśnie tym jednym zdaniem całkowicie skradł moje serce. A wspomnianą książkę będę Wam dosłownie wciskać do rąk. Wybrzmiewa z... Recenzja książki Dżungla w ogrodzie. O dzikiej przyrodzie wokół nas

O tragicznych konsekwencjach niedopasowania jednostki...

WYBÓR REDAKCJI
17.05.2022

Kiedy na okładce książki „Nierozłączne” Simone de Beauvoir przeczytałam, że wprowadzenie napisała Margaret Atwood, wspaniała pisarka i aktywistka społeczna, a w opisie, że ta powieść, a właściwie nowelka została wydana pół wieku od powstania, to wiedziałam, że muszę po nią sięgnąć. Nie spodziewałam się jednak, że te osobiste wspomnienia autorki, z... Recenzja książki Nierozłączne

Wspaniały koncert na dwoje skrzypiec!

15.05.2022

No i trafiłam na kolejną polską powieść, która mnie ujęła już od pierwszych stron, a właściwie dźwięków, bo to muzyka jest tutaj nieoczywistą dyrygentką. Agata Romaniuk uczyniła bohaterkami swojej powieści „Proste równoległe” dwie skrzypaczki reprezentujące różne pokolenia, ale też zupełnie odmienne podejście do życia. Czy dla sztuki warto poświęc... Recenzja książki Proste równoległe

Uwielbiam Jesmyn Ward za niespieszną i bardzo emocjonalną prozę...

WYBÓR REDAKCJI
13.05.2022

To już moje trzecie spotkanie z twórczością Jesmyn Ward, którą uwielbiam za niespieszną i bardzo emocjonalną prozę. Trzeba być długodystansowcem, by ją poczuć, bo lektura zawsze zamienia się w delektowanie słowami. A te są niemal utkane z emocji i obrazów, które bardzo powoli klatka po klatce przesuwają się w kierunku serca. „Linie krwi” to debiut... Recenzja książki Linie krwi

Lektura obowiązkowa dla nas wszystkich...

11.05.2022

Zacznę dziś po prostu od liczb, które najlepiej pokazują jak bardzo dzieci i młodzież w Polsce potrzebują pomocy i jak ważna jest edukacja w kwestii depresji, zaburzeń lękowych i samookaleczania. Z danych Komendy Głównej Policji wynika, że w 2021 roku aż 1496 dzieci i nastolatków poniżej 18. roku życia podjęło próbę samobójczą, z czego 127 z tych ... Recenzja książki Żyletkę zawsze noszę przy sobie

Zupełnie inna odsłona Elif Shafak...

7.05.2022

Każde spotkanie z twórczością Elif Shafak to dla mnie niezapomniane przeżycie i wspaniała uczta literacka. Zatracam się w historiach, które wychodzą spod jej pióra. Każda jej książka wprawia mnie w zachwyt, dlatego miałam ogromne oczekiwania, jeśli chodzi o „Czarne mleko”, które ku mojemu zaskoczeniu okazało się nie być powieścią, lecz bardzo osob... Recenzja książki Czarne mleko

Pragnę w swoim życiu więcej takich książek dla dzieci...

WYBÓR REDAKCJI
5.05.2022

Przewróciłam ostatnią stronę, lecz nadal widzę w morskiej toni cień rekina grenlandzkiego, a w oddali rozświetloną latarnię na Szetlandach. Nie potrafię się wynurzyć z tej niezwykłej i poruszającej historii, balansującej na granicy mroku i światła, opowiadającej historię dziewczynki usilnie poszukującej drogi do serca mamy, które owładnął rekin i ... Recenzja książki Julia i rekin

Bardzo dynamiczny zbiór opowiadań i niezwykła mieszanka gatunkowa!

4.05.2022

Cieszę się, że o zbiorze opowiadań „Odwiedź nas w Ameryce” Matthew Bakera mogę powiedzieć oryginalny, a przede wszystkim wymykający się wszelkim schematom i podziałom gatunkowym, wbijający w fotel, prowokujący dyskusję, nieoczywisty w pokazywaniu społecznych, ekonomicznych i gospodarczych problemów nękających świat, obnażający ludzką głupotę, ale ... Recenzja książki Odwiedź nas w Ameryce

Ważna i potrzebna książka!

27.04.2022

Mamy wszyscy zakorzeniony w głowie i pielęgnowany politycznie, społecznie i medialnie pogląd, że za przemoc odpowiadają mężczyźni. Kobieta to słaba płeć, więc może być jedynie ofiarą. Statystyki pokazują jednak, że istnieje mały, lecz bardzo wyraźny odsetek przypadków niezgodnych z tą regułą. Tak, kobiety też mogą i potrafią być oprawcą… I bardzo ... Recenzja książki W domu snów

Przeczytajcie tę książkę z najlepszym przyjacielem / przyjaciółką...

23.04.2022

Czym jest dla Was przyjaźń? Wiem, że słyszeliście to pytanie wiele razy. I choć wydaje się banalne, to przyznajcie sami, że trudno udzielić na nie jednoznacznej odpowiedzi. Kiedy sięgam pamięcią do różnych etapów swojego życia, to widzę wyraźnie, że za każdym razem znalezienie odpowiednich słów sprawiało mi niemały kłopot. Na szczęście dziś z pomo... Recenzja książki Przyjaźń. To, co nas łączy

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl