Avatar @anetakul92

Aneta-Wiola

@anetakul92
41 obserwujących. 61 obserwowanych.
Kanapowicz od 4 miesięcy. Ostatnio tutaj około 17 godzin temu.
{} Napisz wiadomość
41 obserwujących.
61 obserwowanych.
Kanapowicz od 4 miesięcy. Ostatnio tutaj około 17 godzin temu.

Recenzje książek

435 recenzji, w tym 15 recenzji wyróżnionych przez redakcję

ZAPOBIEC NAJWIĘKSZEJ KRZYWDZIE

WYBÓR REDAKCJI
11.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Głośne zapowiedzi i entuzjastyczne recenzje – cały medialny szum, jaki wywołał w ubiegłym roku „Kasztanowy ludzik”, skłoniły mnie do zapoznania się z dziełem tego nieznanego mi duńskiego autora. Czy zachwyt większości czytelników był słuszny? A może to kolejna parodia kryminału, z jaką przyszło mi się zmierzyć? O tym miałam przekonać się sama. W ... {} Recenzja książki Kasztanowy ludzik

ZŁOTE RADY DLA NIEMAŁEJ GROMADY

WYBÓR REDAKCJI
22.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powody, które pchnęły mnie po sięgnięcie tejże powieści mogą wydawać się wręcz karykaturalne. Nie jestem fanką kina. Ba! Rzadko pozwalam sobie na film, wolę „męczyć oczy” stronicami książek aniżeliby ekranem; jednak po obejrzeniu zapowiedzi ekranizacji powieści Louisy May Alcott, uparłam się na seans. Stosując zasadę: najpierw książka, potem film ... {} Recenzja książki Małe Kobietki/Dobre Żony

W CIENIU KŁAMSTWA

WYBÓR REDAKCJI
15.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeden z najbardziej poczytnych autorów na świecie powrócił w nowym roku z sensacyjnym thrillerem „O krok za daleko”. Jako wierna czytelniczka Cobena od miesięcy planowałam przeczytać jego najnowszą powieść. Z biegiem czasu przestałam idealizować skrajnie podobne do siebie historyjki autora i zaczęłam spoglądać bardziej „obiektywnym okiem” na jego ... {} Recenzja książki O krok za daleko

Odnajdując sens istnienia

WYBÓR REDAKCJI
3.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lew Tołstoj po raz kolejny wprowadza nas w świat rosyjskiej elity. Wielokrotnie staniemy na rozstaju dróg, by opowiedzieć się za niejednym oksymoronem. Będziemy stawali po stronie bohaterów, broniąc ich prawa do szczęścia lub przeciwnie - osądzimy ich nad podstawie przysporzonych cierpień. Zdaje się, że wszyscy zachwycają się Anną Arkadiewną,... {} Recenzja książki Anna Karenina

Rodzinna wyprawa integracyjna

6.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnia powieść Fielding, jaką czytałam. "Morderstwa nad Shadow Creek" uważam za najlepszą książkę, jaką czytałam autorki. Valerie to kolejna porzucona kobieta przez męża. Facet jest chodzącym typowym, ograniczonym móżdżkiem, lecącym na młodsze laski. (Nie mam pojęcia, co bohaterka w nim widziała). Tuż przed urodzinami kobiety, były mąż robi jej... {} Recenzja książki Morderstwa Nad Shadow Creek

Znienawidzeni z powodu tożsamości

6.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwsza książka, jaką przeczytałam szkockiej autorki powieści kryminalnych Val McDermid. "Syreni śpiew", chociaż z fabuły zapowiadała się obiecująco, gdy zabrałam się do czytania okazało się to iluzją. W brytyjskim miasteczku Bradfield (nazwa zmyślona) zostają znalezione okaleczone zwłoki mężczyzn. Ofiarami są mężczyźni hetero-seksualni, ale z u... {} Recenzja książki Syreni śpiew

Zaskakująca Danielle Steel

4.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Muszę przyznać, że mile się zaskoczyłam czytając tą książkę, bo spodziewałam się typowego dla Danielle Steel romansidła. Podobała mi się fabuła, była ciekawa i czasami zaskakiwała, ale muszę przyznać, że o wiele bardziej by mi odpowiadało, gdyby jakiś inny autor był pomysłodawcą. Moim zdaniem Danielle Steel z ciekawej historii czasami zrobiła taki... {} Recenzja książki Syn marnotrawny

Jak oszukać przeznaczenie

4.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Never, Never" - pierwsza powieść, wspólnie napisana przez: Colleen Hoover i Tarryn Fisher. Historia opowiada o 17-letniej Charlie i jej chłopaku 18-letnim Silasie, którzy pewnego dnia zdają sobie sprawę, że niczego nie pamiętają w swoim życiu. Nawet siebie. Nikomu nie mogą zaufać, nikomu nie mogą powiedzieć o tym zdarzeniu, sami muszą poznać pra... {} Recenzja książki Never Never

Carol powraca

4.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Druga przeze mnie przeczytana książka Val McDermid z Tony'm Hill i Carol Jordan. "Gorączka kości" jest szóstym tomem z tymi bohaterami i niestety potwierdza fakt, że należy czytać w odpowiedniej kolejności powieści tej pisarki. Carol Jordan jest (już) szefową swojego działu. W jej brygadzie są dwie lesbijki Chris (obecnie przebywa na wakacjach, w... {} Recenzja książki Gorączka kości

Przyjaźń wymaga poświęcenia

4.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwsza książka Alex Marwood, mam nadzieję, że nie jedyna. "Dziewczyny, które zabiły Chloe" zostały bardzo dobrze przyjęte przez krytyków, również sam Stephen King zachwycił się debiutem brytyjskiej dziennikarki. Powieść ukazuje losy dwóch dorosłych kobiet, które w przeszłości zostały oskarżone o zamordowanie z zimną krwią 5-letnią Chloe. Dziewc... {} Recenzja książki Dziewczyny, które zabiły Chloe

Ciąg dalszy młodzieżowego chłamu

4.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już na okładce "Losing Hope" jest poważny błąd. Napisane jest "kontynuacja powieści Hopeless". Jaka tam znowu "kontynuacja"? W słowniku języka polskiego definiujemy to słowo jako "dalsze wykonywanie jakiejś czynności", a w tej powieści, jest to wszystko, co w pierwszym tomie, tylko napisane oczyma bohatera - a mianowicie chłopaka Sky - Holdera. H... {} Recenzja książki Losing Hope

Perfidne oszustwo czy paranoja wdowy?

WYBÓR REDAKCJI
4.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

WIELKA MISTYFIKACJA CZY PARANOJA WDOWY? Maya Stern była na wojnie świadkiem wielu śmiertelnych klęsk swoich kolegów, teraz na jej oczach zostaje zamordowany mąż Joe. Nieszczęśliwym zbiegiem okoliczności kobieta niedawno pochowała również swoją siostrę Claire. Wydaje się, że Maya jest gotowa wrócić do "normalnego życia". Wszystko diametralnie się ... {} Recenzja książki Już mnie nie oszukasz

Sprawa seryjnych

3.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

DRUGI MIESIĄC MIODOWY to według mnie jedna z najlepszych książek Jamesa Pattersona. Autor napisał ciekawie (w charakterystyczny dla niego sposób), czyli akcja napędzająca napięcie, zaskoczenie, a w dodatku krótkie rozdziały, przez co książkę czytało się bardzo szybko. Pierwszy raz zetknęłam się z tym autorem w 2012 roku i jedną z tych pierwszych ... {} Recenzja książki Drugi miesiąc miodowy

Nieszczęśliwa, brzydka i biedna - poznaj największą marudę na świecie!

3.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Debiut literacki Knoll, który jak już zostajemy poinformowani na okładce, został bardzo dobrze przyjęty. Pochwały się nie kończą, nominacja do prestiżowej nagrody i wkrótce film nakręcony na podstawie tej historii. "Szukacie czegoś, co wypełni pustkę po 'Zaginionej dziewczynie'? Sięgnijcie po tę powieść" - głównie tymi słowami zostałam przekonana ... {} Recenzja książki Najszczęśliwsza dziewczyna na świecie

Deformacja więzi ze społecznością

WYBÓR REDAKCJI
1.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwsza część powieści Thomasa Harris z doktorem Hannibal'em Lecter'em. Pomimo, iż znowu zabrałam się za lekturę w złej kolejności, to dobra umiejętność pisarza sprawiła, że bardzo łatwo można było wejść w historię zmyśloną przez Harrisa. Były profiler FBI Will Graham zostaje znowu wciągnięty w świat seryjnego mordercy zwanego "Zębową Wróżką". Z... {} Recenzja książki Czerwony smok

Wyszukana śmierć

1.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na początku czytając pierwsze rozdziały pomyślałam sobie: "O, kolejna świetna książka". Jednak niestety potem było tylko gorzej. Powieść "Pancerne serce" według mnie miała swoje "wzloty i upadki", jednak zdecydowanie była to najgorsza książka ze znanym komisarzem z Oslo. W Oslo giną dwie młode kobiety, dosłownie tonąc we własnej krwi. Śmierć nade... {} Recenzja książki Pancerne serce

Mroczny świat

1.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Drugi tom przygód policjanta z Oslo Harry'ego Hole. Nesbo nie jest dla mnie nieznanym pisarzem, bo już przeczytałam 5 tomów z Hole'em i 2 jego inne książki. Z doświadczenia jednak wiem, że Nesbo pisze coraz lepiej, więc co do tej powieści nie miałam zbyt dużych oczekiwań. Harry Hole zostaje zesłany na tajną misję do Bangkoku, gdzie ma odkryć kto ... {} Recenzja książki Karaluchy

Trzy sprawy

30.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Napad na bank wraz z zabójstwem. Harry Hole po raz kolejny rozwiązuje sprawę, jednak tym razem przy współpracy wydziału do spraw napadów. W między czasie ginie młoda kobieta - Anna - była kochanka bohatera. Śmierć zostaje uznana za samobójstwo, jednak Hole w to nie wierzy. Sam postanawia wyjaśnić w tajemnicy sprawę. Hole'a także męczy sprawa zabój... {} Recenzja książki Trzeci klucz

Ktoś coś powiedział...

30.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Joanna właśnie przeprowadziła się z Londynu do nadmorskiego Flinstead. Kobieta dowiaduje się, że podobno w miasteczku zamieszkała słynna morderczyni Sally McGowan, która przybrała nową tożsamość po odbyciu kary. Ktoś coś usłyszał, że ktoś powiedział… Plotka zaczyna żyć własnym życiem, a tymczasem może zostać niewinnie oskarżona osoba o coś, czego ... {} Recenzja książki Plotka

Na oczach świadków

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejna dobra powieść Jo Nesbo. Tak jak wcześniej pisałam, autor coraz bardziej się rozkręca i to dokładnie widać w jego powieściach. W pierwszych tomach zaczynało się nudnie, dopiero później akcja się rozkręcała. Tym razem Nesbo od samego początku wciąga czytelnika w mroczny świat narkomani na ulicach Oslo. Harry Hole pracuje nad kolejną sprawą.... {} Recenzja książki Wybawiciel

Kolejny chłam dla młodzieży w wykonaniu autorki!

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przygotowana? - To pierwsze słowo jakie przychodzi mi na myśl, co czułam po przeczytaniu "Hopeless". Tuż po lekturze Hoover "Maybe someday" wiedziałam czego mogę się spodziewać, więc nie jestem zawiedziona, rozczarowana ani nic z tych rzeczy - po prostu wiedziałam, że to kolejny chłam, jakim pisarka karmi młodzież. Długo zwlekałam z lekturą, wcze... {} Recenzja książki Hopeless

Okaleczone ofiary

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwsza książka J.T. Ellison, którą przeczytałam. Już dawno kupiłam tę książkę i zalegała mi na półce, jednak przełamałam się i zasięgłam lektury. Przyznam, że czuję się rozczarowana i nie mam pojęcia jakim cudem ta książka znalazła się na amerykańskiej liście bestsellera New York Times'a. Dla mnie jest przeciętna. W Nashville zostają odnalezion... {} Recenzja książki Zlodziej dłoni

Walcząc o miłość

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Długo czekałam na drugą część trylogii Tarryn Fisher z trójkątem miłosnym - Olivii, Caleb'a i Leah. Cieszę się, że tym razem również autorka mnie nie rozczarowała i umieściła w tej książce wszystko to, czym od samego początku uchwyciła mnie pisarka. "Mimo twoich łez" - opisane dalsze losy Leah i jej męża Caleb'a z wątkiem Olivii jako wielkiej mił... {} Recenzja książki Mimo twoich łez

Przetrzeć poszlaki

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niestety po raz kolejny Jeffery Deaver mnie zawiódł. To co wydawało się na początku dobrym pomysłem, okazało się wielkim rozczarowaniem. Powieść ciągła się tak okropnie, że dopiero od połowy nabrała większego tempa. W małym miasteczku dochodzi do zabójstwa studentki. Poszlaki wskazują na morderstwo na tle rytualnym, jednak detektyw Biura Szeryfa ... {} Recenzja książki Lekcja jej śmierci

Rozwikłać sprawę

29.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jestem zakochana w tej książce. Już zapomniałam jak Tami Hoag potrafi świetnie pisać. Czytając "Dziewczynę #9" jeszcze bardziej pozytywnie pisarka mnie zaskoczyła. Powieść trzymana w ciągłym napięciu, nie mogłam się wprost oderwać. W Sylwestrową noc na ulicy z samochodu wypadają zwłoki młodej kobiety. Z początku jej ciało jest tak poranione, że p... {} Recenzja książki Dziewczyna # 9

{}