Avatar @kimatom

Magda

@kimatom
5 obserwujących.
Kanapowicz od 5 miesięcy. Ostatnio tutaj około 15 godzin temu.
magdakiersztan
Napisz wiadomość
Obserwuj
5 obserwujących.
Kanapowicz od 5 miesięcy. Ostatnio tutaj około 15 godzin temu.

Recenzje książek

27 recenzji, w tym 4 recenzje wyróżnione przez redakcję

Chwytać tracone

29.11.2022

Eva jest Żydówką. Wyjechała z rodzicami z Polski do Francji w poszukiwaniu lepszego życia. Nie na długo. Druga wojna światowa jest niestety światowa. Dociera wszędzie. Kiedy w Paryżu rozpoczyna się wielka nagonka na Żydów, Eva ucieka z mamą (ojciec już niestety zabrany do obozu) na prowincję. Tam zostaje wciągnięta bardzo szybko do siatki konspira... Recenzja książki Księga utraconych imion

„Identyczne bliźnięta muszą być wychowywane osobno, jeśli mają stać się tym, kim naprawdę są”.

1.11.2022

No to z Sam i Elli było zupełnie odwrotnie. Były razem. Całe dzieciństwo, całą młodość. Sławne już od najmłodszych lat spędzały razem czas w przyczepie campingowej pomiędzy zdjęciami do kolejnego odcinka serialu. Grały jedną osobę, ale ponieważ były identyczne, można było kręcić wiele godzin, nie bacząc, że to jeszcze dzieci. Bo jedna z nich w teo... Recenzja książki Będę tobą

Zakazane „Za-bardzo-lubienie”

25.10.2022

Dwie zwaśnione rodziny. Zakochani wbrew wszystkim i wszystkiemu. Miłość, która nie może się udać. Motyw znany od praczasów i nadal aktualny, bo pewne rzeczy się nie zmieniają. Początek XX wieku. Dwie rodziny od zawsze skonfliktowane. Choć to chyba trochę zbyt słabe słowo. Nienawidzące się. Luke- przedstawiciel rodu Delacroix dobrze wie, czego c... Recenzja książki Książę szpiegów

Portugalski nostalgiczny powrót do przeszłości?

WYBÓR REDAKCJI
20.09.2022

Kochali się pięknie. Byli młodzi, mieli marzenia, przede wszystkim te wspólne i duże widoki na przyszłość. I pewnego dnia ON to wszystko spieprzył. Nieświadomie. Chciał pomóc specyficznie poproszony o taką pomoc. I to by było na tyle, jeśli chodzi o ten związek. Potem były jeszcze inne po obu stronach. Że nieudane można się domyślić. A życie popły... Recenzja książki Pocztówki z Portugalii

Złożoność kobiecości

14.09.2022

Dziewięć historii o kobiecości. Ta pierwsza już jako nastolatka była bardziej wyzwolona od innych. Patrzyły na nią z … zazdrością? zawiścią? oburzeniem? drwiącym uśmiechem? Na pewno nie przyjaźnie, bo przecież puszczalskich nie możemy zaakceptować. Ta druga funkcjonuje według faz księżyca. Jest wyzwolona najbardziej sama dla siebie. To luna tow... Recenzja książki Sezon na truskawki

Lekko o ciężkim

4.09.2022

Dwoje- na pozór zwykłych ludzi spotyka się całkiem nieplanowanie w zwykłym/niezwykłym miejscu o niezwykłej porze. Już wyjaśniam krótko i konkretnie: pewien dziadek i pewna młoda kobieta spotykają się w nocy na cmentarzu. On chce zabrać swoją byłą żonę- zmarłą już zresztą- z grobu i rozsypać jej prochy tam, gdzie planowali się wybrać wspólnie. ... Recenzja książki Rów Mariański

Uchwycić na zawsze to, co niewidzialne

29.08.2022

Wyobraź sobie, że wchodzisz na imprezę. Nikt z towarzystwa cię nie zna. Przedstawiasz się i rozmawiasz z ludźmi. Ale każdy, kto straci cię na chwilę z oczu już cię nie rozpozna. I możesz zaczynać od nowa. A co jeśli podoba ci się facet? I ty jemu też? Budzisz się rano we wspólnym łóżku o wspólnej nocy, a on nie wie kto leży obok niego. Ty znasz ka... Recenzja książki Niewidzialne życie Addie LaRue

Siła jest kobietą

24.08.2022

“Szanowny pan Lubowidzki troszczy się o panią jak należy- rzekł lekarz (…). Ale jeśli nie będzie go pani słuchać, będę zmuszony wystawić stosowne skierowanie na specjalistyczną terapię w szpitalu psychiatrycznym. -Czy mój mąż poinformował pana doktora, w jakich kwestiach żąda ode mnie posłuchu?-zapytała z odrazą (…) -No cóż…Podobno.. Wspomniał, ... Recenzja książki Siła kobiet

Bo czas ran wcale nie leczy...

24.08.2022

Trzech braci spotyka się nad jeziorem, aby pożegnać zmarłą mamę. Mają ze sobą urnę z jej prochami, a ich rozsypanie w tym miejscu ma być wypełnieniem jej ostatniej woli. Bracia spotykają się po latach. Wcale im do siebie nie było blisko. Czy są ku temu powody? Miliony. Na pierwszym miejscu stanie oczywiście tragedia z ich udziałem, jaka wydarzy... Recenzja książki Daleko, coraz bliżej

Ten pan pisze dla mnie!

24.08.2022

Ten pan pisze dla mnie! Zawsze będę to powtarzała. Ale nie pisze dla wszystkich, bo gusta czytelnicze różne. I bardzo dobrze. Tym samym zdradziłam oczywiście, że warto. A teraz po kolei. Cztery nastolatki. W liceum. Związane ze sobą bardzoż, choć jak pokaże ciąg dalszy opowieści- każda przed pozostałymi ma jakieś tajemnice. Jak to w wieku nasto... Recenzja książki Zazdrośnice

Chyłka zwana Gabrielą czyli: "Nie dopniesz swego"

23.08.2022

Gabriela Sawicka jest prokuratorem. Chwilę temu pracowała „na zesłaniu” w Gorzowie Wielkopolskim, do którego całkiem mi blisko kilometrowo, a teraz właśnie wraca do Szczecina. Zaczyna z przytupem. Już w drodze spotyka kobietę, poturbowaną, wręcz zmasakrowaną, która jednak daje radę doczołgać się do jej samochodu i poprosić o pomoc. Gabrieli wyd... Recenzja książki Nie dopniesz swego

"Thrillerowaty" babski wypad

23.08.2022

Zacząć trzeba od tego, że babski wyjazd na weekend to coś cudownego. Pełny luz i luz i luz. Orla z Kate, nie pierwszej już młodości, bo z czterdziestką na karku, ale wciąż jeszcze niczego sobie, postanawiają po kilku latach przerwy wznowić swoją tradycję wyjazdową. Orla- świeżo upieczona mamuśka jest pełna obaw, czy powinna zostawić małą z mężem. ... Recenzja książki Wyjazd na weekend

„… w tragedii takich rozmiarów jest dość miejsca na to, aby każdy miał rację i jednocześnie s...

21.08.2022

Kiedy rodzisz będąc na sali porodowej tylko przez moment, aby natychmiast po wrócić do celi więziennej, to nie ma tu nigdzie miejsca na okazywanie wielkich uczuć macierzyńskich. Na ich przeżywanie w środku i owszem, ale kogo poza tobą tak naprawdę to obchodzi. Dziecko było częścią ciebie przez dziewięć miesięcy, teraz miałaś wydać je na świat ... Recenzja książki Reminders of Him. Cząstka ciebie, którą znam

A może Jezus miał żonę?

WYBÓR REDAKCJI
21.08.2022

A może Jezus miał żonę? I nazywała się np. Ana? Przecież był Żydem i jako mężczyzna powinien poślubić kobietę. A może było tak zupełnie bez znaczenia dla ówczesnych spisujących, że nie wspomnieli o niej, bo właściwie po co? Początki naszej ery. Jezus w wieku młodzieńczym, o którym niewiele wiemy. I kobiety, których nie ma. To znaczy istnieją, ale ... Recenzja książki Księga tęsknot

Czy delikatne kobiety są w stanie zabijać z rozmysłem?

27.07.2022

No na to pytanie to ja Wam nie odpowiem. Musicie doczytać do końca, a odpowiedź na to pytanie zmienicie kilka razy. Ale od początku. On jest byłym dziennikarzem. Jaki czas temu zaczął pisać książki i nawet nieźle mu idzie. Tyle, że ciągną się za nim jakieś długi i potrzebuje dobrej historii, której spisanie przyniesie mu niezła kasę. Ona siedz... Recenzja książki Pielęgniarka

Oszustka

19.07.2022

Vanessa Liebling ze słynnego, bogatego rodu Lieblingów, staje się słynną influanserką. W sieci znajdziecie mnóstwo jej zdjęć na full wypasie. Podkreślają, że w grze jest naprawdę duża kasa. Każdy może ją obserwować, komentować- i pozytywnie i tak poniżej wszelkiej godności. Skoro się wystawiła, musi się z tym liczyć. Obserwuje ją, jako jedna z ... Recenzja książki Oszustka

Bachur czyli bękart

WYBÓR REDAKCJI
19.07.2022

To „von” w nazwisku chyba zawsze wskazuje, że artystokracja, czyli wyższe sfery, często zapatrzona w siebie i oderwana od przyziemnego świata- tego dla większości ludzi bez „von”. Tak ma też Odette von R. Jakby fakt, że Niemcy się zbroją, faszyzm wkrada się pod jej dach, coraz więcej jakiś dziwnych rzeczy dookoła, zupełnie jej nie dotyczył. W swoi... Recenzja książki Bachur. Historia rodziny von R.

Kod róży

19.07.2022

Pewnie, że słyszałam o słynnej „Enigmie” i o tym, że dzięki między innymi Polakom i ich wytężonym mózgom udało się złamać niejeden kod w Anglii. I zburzyć częściowo inwazyjne plany Niemców. I skrócić wojnę podobno o dwa lata. Dużo więcej na ten temat nie wiem. A już o roli, jaką w tym całym procederze odegrały kobiety- w ogóle. Więc jeśli ktoś ... Recenzja książki Kod róży

Sen o okapi

19.07.2022

Okapi- takie dziwne, rzadkie zwierzątko. I dlaczego spośród wielu zwierząt akurat ono miałoby być symbolem czegoś? A jednak stało się. Bo kiedy przyśni się Selmie, to wiadomo, że ktoś umrze. Boją się wszyscy i chronią się wszyscy. Ten nie wychodzi z domu, ta przeczekuje dobę i nic nie robi, bo podobno śmierć nadejdzie w ciągu 24 h. A jednak śmierć... Recenzja książki Sen o okapi

Święto ognia

19.07.2022

Nastka ma trzy marzenia. Napiszę o tym pierwszym, dla większości w ogóle nie klasyfikowanym jako marzenie, raczej codzienność , rutyna: „… pójść sama do sklepu. Już widzę, jakiego bym narobiła szału. Kupiłabym, co by mi się tylko podobało, na przykład sześć czekolad albo nawet osiem czekolad, niech mi ktoś zabroni. No, takie wyjście do sklepu to m... Recenzja książki Święto ognia

Siedmiu mężów Evelyn Hugo

19.07.2022

Czy są książki, które pisane są na daną porę roku? Jeśli tak, to ta zdecydowanie należy do tej, gdzie jest słońce. Jeśli więc szykujesz się czytelniczo na urlop, to ja bardzo Cię proszę- rozważ tą pozycję. To jedna z takich lektur, które bardzo chcesz szybko przeczytać i bardzo nie chcesz skończyć. Evelin Hugo została stworzona jako maszynka do... Recenzja książki Siedmiu mężów Evelyn Hugo

Bolesne otwieranie oczu...

19.07.2022

Zulejka to młoda tatarka. Żyje w Rosji (dla orientacji historycznej: lata 30-ste XX w.) na totalnym odludziu z dużo starszym od niej mężem, obleśnym niestety i zupełnie nie przejmującym się faktem, że ma żonę i jego matką, którą w myślach nazywa „wiedźmą”. Teściowa jej nie lubi i poniża na każdym kroku, mąż uważa ją za nic. Pracuje ciężko od blade... Recenzja książki Zulejka otwiera oczy

Dworska tancerka

19.07.2022

Nikt nie zna jej korzeni. Jest sierotą przyprowadzoną na dwór królowej. A kto trafi na dwór jest własnością króla i to on decyduje o jego losach. Wyrasta na przepiękną kobietę, która tańcem rozbudza zmysły oglądających ją ważnych gości dworskich. Przykuwa uwagę nie tylko ich, ale również samej królowej, która wie, że tancerka nie może zostać na dw... Recenzja książki Dworska tancerka

Kwiaty dla Algernona

19.07.2022

Charlie jest głupi. Ma 32 lata, sprząta w piekarni, bo tylko to umie, z powodu swojego upośledzenia nie ma wielu głębokich przemyśleń, no może poza jednym, które towarzyszy mu od dzieciństwa- chce być mądry. Niestety jego poziom inteligencji lekko powyżej 60 nie pozwala mu na to. W swoim zaadaptowanym świecie niskiego IQ i tak radzi sobie całki... Recenzja książki Kwiaty dla Algernona

Zabić Indianina w dziecku, czyli „27 śmierci Toby’ego Obeda”

19.07.2022

„Po wczorajszym jego organizm nie był w stanie niczego przyjąć i Ed zwymiotował. Wpatrywał się w jaskrawe kawałki marchwi, które zwrócił właśnie na szarawą owsiankę, i starał się powstrzymać kolejne torsje swojego nienawykłego do prądu, ledwie ośmioletniego organizmu. U jego boku pojawiła się wtedy siostra Wesley, opiekunka chłopców. Wzięła miskę ... Recenzja książki 27 śmierci Toby’ego Obeda

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl