Avatar @klaudia.nogajczyk

Klaudia30ck

@klaudia.nogajczyk
30 obserwujących. 56 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 18 minut temu.
claudiaa1405
Napisz wiadomość
Obserwuj
30 obserwujących.
56 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 18 minut temu.

Recenzje książek

143 recenzje, w tym 5 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Kiedy fikcja miesza się z rzeczywistością powstaje "Nowa Rzeczywistość".

4.07.2022

Nie wiem czy jest bardziej znaczący obrazek przedstawiający ostatnie lata niż maseczka, a konkretnie kobieta w maseczce. Właśnie przez tą okładkę zdecydowałam się na sięgnięcie po książkę autorstwa Magdy Puzio. Tematy około covidowe są dla mnie interesujące, ale muszę przyznać, że takiej wyobraźni u młodej autorki to ja się nie spodziewałam. Począ... Recenzja książki Nowa rzeczywistość

Piotr Kościelny kolejny raz nie zawodzi!

4.07.2022

Okładka co prawda nie zachwyca, ale sama historia niesamowicie mnie wciągnęła i kiedy tylko mogłam to odpalałam aplikację Legimi, aby dowiedzieć się co będzie dalej. Muszę przyznać, że ostatnie 50 stron książki to "jazda bez trzymanki", co robi się coraz bardziej charakterystyczne dla tego autora. To także thriller uhonorowany Nagrodą Złoty Koście... Recenzja książki Sidła

Nie rań losu!

22.06.2022

Katarzyna Puzyńska powraca po raz uwaga... czternasty z historią bohaterów, których wielu z nas czytelników zdążyło polubić i z niecierpliwością oczekujemy kolejnej i kolejnej części serii o Lipowie. Nadchodzi zatem pytanie "Czy jest możliwe, aby przez 14 tomów pisać we wciągający i zaskakujący sposób?". Muszę przyznać, że jestem na "czytelniczym ... Recenzja książki Żadanica

Got a secret can you keep it?

20.06.2022

Czy możesz to zachować w tajemnicy? Nie bez przyczyny na tytuł dzisiejszej recenzji wybrałam słowa pochodzące z piosenki zespołu The Pierces, która kojarzy się z uwielbianą kiedyś serią "Pretty little liars. Słodkie kłamstewka" i zachodzeniem w głowę kim jest tajemniczy -A. I o ile odrzucenie jako motyw zemsty można zrozumieć, tak niszczenie komuś... Recenzja książki As pik

Nastka obserwuje świat.

8.06.2022

Ileż ja to się nasłuchałam o tytułach od Jakuba Małeckiego, że napisane pięknym językiem, albo się kocha albo "nienawidzi" i od razu pomyślałam "chyba to nie dla mnie". Nagle poczułam taki impuls, jakąś potrzebę, żeby jednak poznać chociaż jedną książkę spod jego pióra. Wybór padł na "Święto Ognia" i muszę przyznać, że takiej książki to ja jeszcze... Recenzja książki Święto ognia

"Gruba"- O otyłości na poważnie.

5.06.2022

Maria Mamczur to autorka po, której reportaż sięgam już drugi raz. "Żony gejów..." zainteresowały mnie na tyle, że gdy tylko zauważyłam kolejną książkę spod jej pióra, o tematyce która interesuje mnie osobiście, postanowiłam sięgnąć po nią. Muszę przyznać, że nie zawiodłam się. Autorka już na samym początku, w pierwszych słowach podkreśla, że nie ... Recenzja książki Gruba. Reportaż o wadze i uprzedzeniach

"Okrutna jak Polka" - Paulina Młynarska komentuje rzeczywistość.

5.06.2022

Paulina Młynarska to kobieta, której nikomu przedstawiać nie trzeba. Dziennikarka, instruktorka jogi, matka, córka Wojciecha Młynarskiego. Pamiętam, że już dawno chciałam sięgnąć po książkę jej autorstwa, aż nadszedł czas na poznanie jednej z nich. W "Okrutnej jak Polka" komentuje rzeczywistość, nie zważając na konwenanse. Można się zgadzać z jej ... Recenzja książki Okrutna jak Polka

"Będę żył tak długo, jak długo będziesz o mnie pamiętał"

2.06.2022

–Je­steś cał­ko­wi­cie nor­mal­ny – mówi sta­now­czym gło­sem mama. – Ko­lej­na ważna lek­cja: nie ma zna­cze­nia, kogo ko­cha­my, do­pó­ki nasze uczu­cia ni­ko­go nie krzyw­dzą. Są różne ro­dza­je mi­ło­ści. Jedni ko­cha­ją osoby prze­ciw­nej płci, a inni tej samej. Jesz­cze inni ko­cha­ją za­rów­no ko­bie­ty, jak imęż­czyzn. Są też osoby, które ... Recenzja książki Mój ostatni miesiąc

Witajcie ponownie w Bielinach.

2.06.2022

Jeśli ktoś był tak samo zaskoczony jak ja, gdy na Legimi pojawiła się "Gniewa" to witajcie w klubie. Nie myślałam, że Katarzyna Berenika Miszczuk będzie kontynuować tą serię, ale muszę przyznać, że zrobiła mi tym nie małą, czytelniczą przyjemność. Mogę także śmiało powiedzieć, że moim zdaniem jest to najlepsza część serii Kwiat Paproci,ponieważ Go... Recenzja książki Gniewa

Ofiara i łowca- instant love.

29.05.2022

"Do utraty tchu" autorstwa Patrycji Różańskiej to książka z potencjałem. Piękna okładka i intrygujący opis zachęcają do zapoznania się z treścią książki. W środku niestety nie jest według mnie tak dobrze jakby mogło być. Historia Julii Song pracującej w książkowym wydawnictwie wydaje się być jak z bajki: kobieta jest piękna, bogata, wykonuje zawód... Recenzja książki Do utraty tchu

Hubert Meyer poraz kolejny na tropie.

27.05.2022

Cold case – niewyjaśniony przypadek morderstwa. W Polsce w takiej sytuacji w aktach sprawy pojawia się adnotacja: sprawa niewyjaśniona-zakończona. Jak już powszechnie wiadomo seria od Katarzyny Bondy, gdzie głównym bohaterem jest profiler Hubert Meyer jest jedną z moich ulubionych. Po raz kolejny się nie zawiodłam, wybierając audiobooka, w którym... Recenzja książki Zimna sprawa

Piwnica pełna wspomnień i tajemnic.

19.05.2022

"Dziesięć dni" autorstwa Mel Sherratt to thriller psychologiczny, który swoją premierę miał zaledwie dwa dni temu. Gdzieś w internecie zobaczyłam tą okładkę poszukując jakiejś ciekawej propozycji do przeczytania i jak zaczęłam słuchać audiobooka, tak słuchałam go w każdej wolnej chwili. Uchylone drzwi do ciemnej obskurnej piwnicy, piwnicy pełnej w... Recenzja książki Dziesięć dni

Czy Zemsta jest słodka?

11.05.2022

"Stowarzyszenie Słodkiej Zemsty" autorstwa Anny Langer to moje pierwsze spotkanie z jej twórczością. Muszę przyznać, że dość udane. Kolorowe iście komiksowe okładki to w moim przypadku gwarantowany sukces, że z pewnością zapoznam się z danym tytułem. Coś tematyka o zemście na niewiernych mężczyznach "trzyma się mnie i nie puszcza". Różnica jest je... Recenzja książki Stowarzyszenie Słodkiej Zemsty

Zmowa milczenia w Pirbright.

28.04.2022

Ja chcę już czwartą część. Droga autorko tego się nie robi fanom Davida Redferna. Emocje już opadły, więc może najlepiej będzie jak zacznę od początku. "Wszyscy umarli" to trzecia część cyklu z inspektorem Redfernem w roli głównej. Anna Rozenberg już w poprzednich częściach pokazała, że wciągająco pisać potrafi. Nie ma problemu z tworzeniem ciekaw... Recenzja książki Wszyscy umarli

Zemsta ma kolor różowy.

27.04.2022

Różowa okładka, różowe mobilne biuro detektywistyczne, główna bohaterka w stylu Barbie. Zazwyczaj taka ilość "różowości" w książkach przysparza mi bólu głowy, lecz nie tym razem. Natasza Socha w bardzo umiejętny sposób pokazała czytelnikom to co w komediach jest najistotniejsze, a właśnie takiego gatunku w zagonionym kwietniu potrzebowałam. Cała h... Recenzja książki Zemsta

Wszyscy mężczyźni Julii.

11.04.2022

Odwzajemniona miłość, szacunek do drugiej osoby, poczucie bycia wyjątkowym to pragnienia większości ludzi na całym świecie. Oczywiście są osoby, które nie potrzebują nikogo innego, aby poczuć się spełnionym. Wystarczy im wsparcie rodziny i przyjaciół. Co się jednak dzieje, gdy samotność zaczyna dokuczać, a nowo poznane osoby "wpadają w radar" pote... Recenzja książki Mam tak samo

"Czy z tym domem jest mi do twarzy?"

29.03.2022

Czy z tym domem mi do twarzy? Jak urządzać wnętrza zgodnie z psychologią designu" autorstwa Agnieszki Załubskiej to książka po którą nie sądziłam, że kiedyś sięgnę. Jako psycholog szukam tytułów związanych z moim zawodem, lecz do tej pory głównie były to poradniki pełne rad jak żyć lepiej i efektywniej. Co mnie przekonało? Gdy zobaczyłam ten ... Recenzja książki Czy z tym domem mi do twarzy?

Sven Hannawald - "Niemiecki Orzeł"

28.03.2022

Kolejny sezon w skokach narciarskich dobiegł końca, dlatego pomyślałam, że nie ma lepszego momentu na przedstawienie Wam tego tytułu. "Sven Hannawald.Triumf.Upadek. Powrót do życia" ukazuje dwa oblicza tego znanego, zdeterminowanego sportowca: wyczynowe oraz prywatne. Przedstawia także jego dzieciństwo, naukę, czasy sprzed zburzenia Muru Berlińs... Recenzja książki Sven Hannawald. Triumf. Upadek. Powrót do życia

Kocia Szajka po raz czwarty rusza za tropem.

20.03.2022

"Kocia szajka i duchy w teatrze" to czwarta część serii dla dzieci napisana przez Agatę Romaniuk, z pięknymi ilustracjami wykonanymi przez Malwinę Hajduk. Autorkę możecie kojarzyć, chociażby z książki pt. "Z miłości to współczuję. Opowieści z Omanu". Jak poradziła sobie w tematyce dla najmłodszych czytelników? Według mnie bardzo dobrze. Oczywiście... Recenzja książki Kocia Szajka i duchy w teatrze

Żołnierz śmierci.

3.03.2022

"Dziennik śmierci" to moje jedenaste spotkanie z twórczością Chrisa Cartera. Aż trudno uwierzyć, jak szybko to zleciało. Pamiętam jak zapoznawałam się z jego pierwszymi książkami i coraz szerzej otwierałam oczy ze zdumienia co też dla duetu Hunter i Garcia wymyślił tym razem. Czy Carter jest tak samo dobry jak przy początkowych tomach. Tak, oczywi... Recenzja książki Dziennik śmierci

Miłość w obliczu śmierci.

1.03.2022

Ależ ja czekałam na kolejną część przygód Baśki Zajdy. Wiedziałam, że będzie bardzo dobrze, ale tego co dostałam to się nie spodziewałam. Często twierdzę, że są książki, które nie podlegają ocenie, a jeśli już to zasługują na najwyższą notę tak jak w tym przypadku. Autorka bardzo umiejętnie poprowadziła tak ważny i trudny temat jakim jest choroba ... Recenzja książki Więcej niż jedno życie

Historia bliska perfekcji "Perfect on paper".

25.02.2022

Niesamowita, urocza, poruszająca. Takie emocje tuż po przeczytaniu wywołała u mnie książka autorstwa Sophie Gonzales "Perfect on paper". To kolejna przeczytana przeze mnie książka, gdzie bohaterami są osoby o odmiennej orientacji seksualnej czy tożsamości, jednakże to chyba pierwszy tytuł, w którym tak bardzo widać szacunek do tej grupy osób. Jest... Recenzja książki Perfect on paper

George i Annie wyruszają ratować świat.

25.02.2022

"George i Wielki Wybuch" autorstwa Lucy i Stephena Hawking to dość niezwykła książka. Sięgając po nią miałam przed oczami tytułowego Sheldona Coopera z serialu "Młody Sheldon". Bystrego i bardzo inteligentnego chłopca, który swoją wiedzą zadziwiał nie tylko swoją rodzinę, ale także wielkie, profesorskie umysły. On z pewnością wiedziałby czym jest ... Recenzja książki George i Wielki Wybuch

Idealna lektura na walentynki.

11.02.2022

Luty to miesiąc miłości i intymności, a tytuł, o którym będę dzisiaj pisać bardzo dobrze się wpasuje w te ramy. Wybór trzeciego tomu, bez znajomości dwóch poprzednich był swoistym eksperymentem na, który zdecydowałam się z ciekawości, aby przekonać się czy nie zgubię się w historii i czy będę miała ochotę na dwa poprzednie tomy. Muszę przyznać, że... Recenzja książki Game over

Inkwizytor- morderczy mąż sprawiedliwości.

8.02.2022

Nareszcie. To jest to o co chodziło. Tak powinno się pisać wciągające kryminały. To była moja pierwsza myśl po lekturze dotycząca kontynuacji Znachora autorstwa Michała Śmielaka. Inkwizytor bo o tym tytule mowa był tym czego oczekiwałam od dwóch wcześniejszych książek. Była wartka akcja, niejednoznaczni bohaterowie, wymierzanie sprawiedliwości. Pa... Recenzja książki Inkwizytor

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl