Avatar @maniek.em

@maniek.em

4 obserwujących. 5 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj około 2 miesiące temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
4 obserwujących.
5 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj około 2 miesiące temu.

Recenzje książek

27 recenzji

recenzja

26.04.2024

Od jakiegoś czasu zdarza mi się trafić na dobre powieści z wątkami historycznymi, choć jeszcze kilka lat temu stroniłem od tego gatunku. Damian Cal prezentując ‘Snajperkę’ wprowadza czytelnika w piękny świat, w którym córka bierze przykład z ojca i podziela jego pasję. Zosia oraz jej tatp Telesfor mieszkają we wsi pod nazwą Grabowo, gdzie w wolne... Recenzja książki Snajperka

recenzja

19.03.2024

Stanisław Beniowski – pierwszy raz zetknąłem się z tym autorem. Na swoim koncie ma póki co trzy powieści. ‘Okruchy’ to pierwsza nich, którą miałem przyjemność poznać. Odległe miejsca i wydarzenia, prawie pięćset lat różnicy pomiędzy nimi. Jak połączyć wszystkie opowieści tak, by stanowiły jedną spójną całość? Przyznam, że jak tylko zobaczyłem op... Recenzja książki Okruchy

recenzja

16.02.2024

'Nowojorska fantasmagoria' to książka, z którą nie było mi po drodze od pierwszych kilkudziesięciu stron. Zbyt dużo na początku w niej było scen seksu, a ja to odbierałem jako uprzedmiotowienie, skoro padały słowa ‘używam jej’. W takich momentach tylko czekałem aż w końcu pojawi się jakakolwiek inna scena, w której poznam otoczenie Zebba, jego życ... Recenzja książki Nowojorska fantasmagoria

Recenzja

25.12.2023

W moje ręce niedawno trafił drugi tom o historii Łodzi – „Łódź historia miasta poprzez wieku”. Przypada on na okres 1820-1914 w redakcji Jarosława Kita. Ten jak i poprzedni tom powstały na 600 lecie Łodzi. Tom 2 jest bardziej obszerny od pierwszego. Można w nim znaleźć informację o niewielkim miasteczku rolniczym, które zmieniło się w ogromny prz... Recenzja książki Łódź poprzez wieki. Tom 2

Recenzja książki

12.10.2023

Jak Łódź zmieniała się na przestrzeni kilkuset lat? Jak ciekawą i bogatą ma historię? To wszystko poznacie, czytając "Łódź. Historia miasta poprzez wieki". Ta wielotomowa publikacja przybliży ludziom początki powstania tego miejsca. A zespół ludzi tworzących to dzieło, jest naprawdę liczny. Łódź w 1820 roku była jeszcze małym rolniczym miastem. Z... Recenzja książki Łódź poprzez wieki. Tom 1

recenzja

29.08.2023

Po wybuchu wojny pomiędzy Rosją a Ukrainą nastąpiła we mnie jakaś wewnętrzna zmiana i miałem na co dzień często doczynienia z historią. Na bieżąco obserwowałem to, co media publikowały na temat szczegółów związanych z atakami Rosji na Ukrainę. To od tamtego momentu, czyli od lutego 2022 roku zacząłem sięgać po książki historyczne. Tak jak lektury ... Recenzja książki Nowe rozdanie

recenzja

26.07.2023

‘Uśpienie’ to debiut literacki Marty Zaborowskiej w wydawnictwie Czarna Owca. Na polskiej scenie pojawia się nazwisko, które należy zapamiętać, albowiem już od pierwszych stron zachwyca ona kreśloną fabułą, barwnymi postaciami i doprecyzowanymi detalami, co wzajemnie uzupełnia całokształt wizji autorki. Ze szpitala psychiatrycznego ucieka psycho... Recenzja książki Uśpienie

recenzja

26.07.2023

Jaką cenę przyjdzie zapłacić za przypadkowe ocalenie nie tej osoby której, w teorii, się pragnęło? W Lublińskim lesie zostaje odnaleziona dziewczyna, która twierdzi, że zginął w nim człowiek. Okazuje się, że nie ma tam żadnego ciała. Paulina, w związku ze swoim złym stanem psychicznym trafia do szpitala psychiatrycznego i informuje swojego lekarz... Recenzja książki Wizje. Gniew

recenzja

26.07.2023

Zatapiając się notorycznie w kryminałach przyszła kolej na świetnie promowaną „Zmorę” Roberta Małeckiego. Nazwisko znam od jakiegoś już czasu, kiedy to Wydawnictwo Czwarta Strona promowało jego debiut literacki. Świetna okładka, same pozytywne recenzje – więc musiałem przyjąć tę propozycję. Czy „Zmora” jest naprawdę aż tak dobra? Nowy kryminał Ma... Recenzja książki Zmora

recenzja

26.07.2023

„Ślad” to pierwsza część trylogii kryminalnej Przemysława Żarskiego i moje pierwsze zetknięcie się z tym autorem. Powieść trzyma w napięciu,tak jak powinien każdy dobry kryminał trzymać. Bazujący na przeszłości, dawnych ranach, nie pożałowanej straty i nie pogodzeniem się z wydarzeniami sprzed kilkudziesięciu lat. Komisarz Robert Kreft prowadzi s... Recenzja książki Ślad

recenzja

25.07.2023

„Brzydka prawda” to kulisy walki facebooka o dominację. Wiele osób na całym świecie zdaje sobie sprawę z tego, że konsekwencją założenia konta w tym serwisie jest włamanie się na naszą prywatność. W tej książce Sheera Frenkel i Cecilia Kang piszą o historii Facebooka, początku jego istnienia, pierwszych pomysłów. O studiach informatycznych Marka Z... Recenzja książki Brzydka prawda. Kulisy walki Facebooka o dominację

recenzja

25.07.2023

Kryminały najczęściej bazują na przeszłości. Jest to być może temat przereklamowany, ale to ta przeszłość i jej wydarzenia mają zazwyczaj swoje skutki w przyszłości. Alicia Bjelke, kobieta o zdeformowanej twarzy przez wypadek w dzieciństwie budzi strach w ludziach. Sprawia to, że nieznajomi trzymają ją na dystans. Kobieta próbuje wszelakich sposob... Recenzja książki Druga siostra

Recenzja

25.07.2023

„Człowiek, który siedział” to dla mnie nowość. Klimat rosyjskiej kolonii karnej tj. łagru zainteresował mnie, choć byłem przygotowany na to, że może to być skomplikowana historia. Na pierwszy rzut oka wychodzą układy, gigantyczna korupcja i preparowanie dowodów. Rosja ukazana jest w czasie, gdy dotyka ich bieda, a ludzie nie mają nadziei na popraw... Recenzja książki Człowiek, który siedział

recenzja

25.07.2023

Tomasz i Nina Engelowie wybrali się w Karkonosze na urlop, by odpocząć od codziennego życia i pracy. Tomasz jest pisarzem oraz wykładowcą w Szkole Filmowej, a Nina tancerką w teatrze. Zachwyceni widokiem zza okien ich apartamentu wierzyli, że spędzą razem niezapomniane chwile w tym pięknym miejscu. Na początku nic nie wskazywało na to, by coś miał... Recenzja książki Apartament

recenzja

25.07.2023

„A tam cicho być!” to pierwsza biografia, z którą miałem do czynienia. Mowa w niej o życiu aktora Bohdana Smolenia. Wybitnego aktora. Smoleń wraz z Zenonem Laskowikiem występował w Poznańskim kabarecie Tey na przełomie lat 70 i 80. Wydawać by się mogło, że ten duet był nierozerwalny, a jednak ich współpraca dość prędko dobiegła końca. Przyjaciółmi... Recenzja książki A tam, cicho być!

RECENZJA

24.07.2023

Każdy człowiek został wyposażony w coś, co nazywa się „stresem”, aby móc walczyć o coś, bądź przetrwać. Stresujemy się kiedy na czymś nam zależy, kiedy coś spieprzymy, kiedy czekamy na rozwój jakichś wydarzeń. Gorzej jeśli przeżyliśmy traumy, stratę bliskiej osoby, świetną pracę, wtedy wiele czynników będących źródłem chronicznego stresu i poczuci... Recenzja książki Jak uwolnic się od stresu

RECENZJA

24.07.2023

Punkty zapalne to druga część debiutanckiej trylogii Anny Rozenberg wydanej w oficynie wydawnictwa poznańskiego – czwarta strona kryminału. Załoga z komendy w Woking ruszają na poszukiwania dziecka. Kilkuletnia Iza Wolańska, córka polskiej imigrantki zaginęła podczas gdy sąsiadka rodziny przez krótką chwilę zostawiła dziecko same na zewnątrz. Nie... Recenzja książki Punkty zapalne

RECENZJA

24.07.2023

Maski pośmiertne do debiutancka powieść Anny Rozenberg. Za ten tytuł, autorka otrzymała Nagrodę Specjalną im. Janiny Paradowskiej za ten tytuł, podczas wydarzenia Nagrody Wielkiego Kalibru 2022. Pierwsza książka Anny Rozenberg to z cykl z inspektorem Davidem Redfernem. Postacią niezwykłą, która biegle włada językiem polskim, co może zaskoczyć czyt... Recenzja książki Maski pośmiertne

RECENZJA

24.07.2023

Pałam wielką miłością do kryminałów od wielu lat. Czy to film, serial, książka. Gdy zaproponowano mi „Kto czyni zło” Agnieszki Pietrzyk oraz „Zmorę” Roberta Małeckiego zgodziłem się bez zawahania. O Pani Pietrzyk usłyszałem po raz pierwszy, lecz nazwisko tego drugiego zauważyłem już kilka lat temu. Po opisie książki nie wiedziałem czy aby akurat t... Recenzja książki Kto czyni zło

RECENZJA

24.07.2023

Pewnej nocy mała Amelka słyszy kroki w swoim domu, myśląc że któryś z rodziców się przebudził. Coś nie dawało dziewczynce spokoju i postanowiła ona sprawdzić, kto cicho stąpa po mieszkaniu. Niestety, była świadkiem prawdziwego horroru, którego człowiek, a tym bardziej małe dziecko, nie powinno nigdy widzieć – zobaczyła jak obce jej osoby bestialsk... Recenzja książki Gasnące światło

RECENZJA

24.07.2023

Do Nowego Jorku trafiają dwie kobiety – 18 letnia Alice Lee i 2 razy od niej starsza Ruby, pochodząca z Australii. Obie z tego samego powodu przyjeżdżają do tego wielkiego miasta – chcą zacząć od nowa swoje życie, wierząc, że to właśnie Nowy Jork okaże się tym właściwym miejscem. Alice ma przy sobie jedynie skradziony aparat fotograficzny – jej og... Recenzja książki Zanim poznasz moje imię

RECENZJA

24.07.2023

‘Wiatrołomy’ to pierwsza powieść Roberta Małeckiego w wydawnictwie Literackim. Jest ona początkiem nowej serii kryminalnej mającej swoje miejsce w Grudziądzu. W nowej książce Małecki przybliża czytelnikom pracę bydgoskiego Archiwum X, którzy zajmują się zbrodniami niewyjaśnionymi w przeszłości. Na Marię Herman i Olgierda ‘zero siedem’ Borewicza pr... Recenzja książki Wiatrołomy

RECENZJA

24.07.2023

Nowa prokurator Gabriela Seredyńska dostaje swoją pierwszą sprawę od razu po przeprowadzce do Warszawy. W pobliżu cmentarza znaleziono zwłoki z mocno pokaleczoną twarzą. Na miejscu zbrodni pierwszy zjawił się komisarz Aleksanderski. Znalazł tam kartkę z wierszem nieznanego autora, który jest jedyną poszlaką w kierunku rozwiązania morderstwa. Bork... Recenzja książki Rytuał łowcy

RECENZJA

24.07.2023

Julia Gierszewska – młoda piosenkarka, laureatka najważniejszej nagrody muzycznej w Polsce – Fryderyki. Jej nowa płyta jest grana przez największe stacje radiowe, a grono fanów coraz bardziej się rozszerza. Niestety pewnego dnia po przebudzeniu zastaje w swoim mieszkaniu martwego managera jej kariery. Kobieta nie wie jak doszło do tej sytuacji, cz... Recenzja książki Śmierć nie ucieknie

RECENZJA

24.07.2023

Warszawa do trzech razy sztuka. W centrum miasta w eksluzywnym apartamentowcu na trzydziestym trzecim piętrze, zamieszkałym jedynie przez młode małżeństwo, policja znajduje zwłoki dwóch osób. Sprawa może wydawać się prosta – małżeńska kłótnia, przemoc, działanie w obronie własnej? Krok po kroku śledczy odkrywają tragiczne szczegóły zajścia. Znana... Recenzja książki Wieża strachu

© 2007 - 2024 nakanapie.pl