Avatar @mewaczyta

Czytająca Mewa

@mewaczyta
33 obserwujących. 4 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 4 godziny temu.
{} czytajacamewa
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
33 obserwujących.
4 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 4 godziny temu.

Recenzje książek

186 recenzji, w tym 37 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Groteskowa krytyka materializmu

{} WYBÓR REDAKCJI
17.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Och, panie Rosewater, jak to dobrze, że pan jest!" Krytyka materializmu za pomocą groteski Kurta Vonneguta? To musiało być dobre! Tym razem autor stworzył obraz Ameryki, gdzie pieniądze są najważniejszą wartością. Gdzie zapomina się o innych ludziach czy własnym sumieniu i intelekcie na rzecz kolejnych zer na koncie. Przepaść między bogatymi a b... {} Recenzja książki Niech pana Bóg błogosławi, panie Rosewater

Krytyka dominacji człowieka nad naturą

{} WYBÓR REDAKCJI
14.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Peter Camenzind to człowiek, który błądzi. Który całe życie szuka siebie i gubi się w świecie własnych uczuć. Ucieka w stronę natury, która przynosi mu chwilowe ukojenie, a potem wraca do społeczeństwa, w którym nie czuje się dobrze. Zakochuje się w pięknych kobietach, choć do podjęcia romantycznego działania w ich kierunku za każdym razem zwleka ... {} Recenzja książki Peter Camenzind

Dawka słodyczy

13.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Heartstopper" to lek na bolączki życia. To historia, gdzie może dziać się źle, ale wszystko zawsze zmierza do dobrego zakończenia. Rodzice dają wsparcie, przyjaciele próbują zrozumieć i być obok, a społeczeństwo czasami odrzuca, ale nie ma to znaczenia, gdy od bliskich dostaje się tyle akceptacji oraz siły. U Alice Oseman jest wręcz lukrowo, ale ... {} Recenzja książki Heartstopper. Tom 2

Historia, która się nie kończy

8.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Widzę nicość. Nie ma koloru i nie ma faktury, a wzrok buntuje się przeciwko temu, co rozciaga się przed nim. Jej plamy powiększają się i pochłaniają coraz większe części Fantazjany wraz z jej mieszkańcami. Widzę niekończącą się kolejkę medyków, którzy odwiedzają Dziecięcą Cesarzową, by spróbować przywrócić ją do zdrowia. Wraz z jej słabością cier... {} Recenzja książki Niekończąca się historia

Wizualny potworek

6.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zosia była dzieckiem, gdy do drzwi jej domu zapukał sowiecki żołnierz i kazał się spakować. Nagle ona, jej braciszek, mama oraz babcia musieli porzucić wszystko, co znali, bo czekał ich ciągły mróz, insekty i codzienna praca. Dla wielu już sama podróż okazała się końcem, dla niektórych droga do obozu, a dla reszty przygotowana była syberyjska rzec... {} Recenzja książki Niewysłane listy

Alaska w pigułce

{} WYBÓR REDAKCJI
4.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czterdziestostopniowe mrozy, erupcje wulkanów kilka razy do roku i trzęsienia ziemi, które stają się codziennością. Trzy miesiące lata i dziewięć zimy. Ale też piękno dzikiej przyrody, której spokoju człowiekowi jeszcze nie udało się zakłócić. Widok zorzy polarnej na nocnym niebie, gdy niezmącone jest chmurami, a gwiazdy są jasne i doskonale wido... {} Recenzja książki Alaska. Przystanek na końcu świata

Trion

{} WYBÓR REDAKCJI
2.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historia, która jest Sztokholmem nocą, Paryżem w strugach deszczu, słonecznym Londynem i milczącym Berlinem. Która pachnie papierosami oraz świeżą farbą nakładaną na płótno. Wypełniona rozmowami, które coś znaczą i przemyśleniami, które osiadają na czytelniku. Historia, która ma w sobie strach, wahanie i niepewność. Która ma przyjaźń, miłość i nad... {} Recenzja książki Trio

Tajemnice, które nie są tajemnicami

{} WYBÓR REDAKCJI
28.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Masoneria była tematem znanym mi tak powierzchownie, że nie mogłam przejść obojętnie obok tytułu, który ukazał się nakładem wydawnictwa Czarna Owca — „Masoni. Architekci nowoczesnego świata". W końcu jak jedna organizacja, która teoretycznie jedynie łączy ludzi wspólnymi zasadami etycznymi, zyskała taką sławę? Dlaczego tylu znanych ludzi dołączyło... {} Recenzja książki Masoni. Architekci nowoczesnego świata

Różne oblicza opowieści o duchach

23.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mamy grudzień, a ja przychodzę do Was z antologią „Wakacje wśród duchów", podczas gdy na półce czeka zeszłoroczne „Z duchami przy wigilijnym stole", a z wystaw księgarń patrzy z wyrzutem najnowsza „Gwiazdka z duchami", ale czasami to nie my wybieramy lekturę, a lektura wybiera nas. Do akurat tej antologii Tadeusz Zysk wybrał jedenaście opowiadań ... {} Recenzja książki Wakacje wśród duchów

Opowieść o dążeniu do wolności

22.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niewolnictwo przypomina bycie zamkniętym w zbyt małej klatce, z której wypuszczanym bywa się jedynie, by podrygiwać według ruchów sznurków za które pociąga człowiek, który ma innego człowieka za swoją własność. Wiąże się to z obserwowaniem, jak nasze dzieci, rodzeństwo czy rodzice zostają sprzedani i znikają z naszego życia. Z niemym przyzwoleniem... {} Recenzja książki Wodny tancerz

Tartak, w którym zamieszkało moje serce

15.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powietrze pachniało zapachem ściętego drzewa, w oddali słychać było dźwięki z tartaku, a w cieniu czaiła się śmierć. Obserwowała mieszkańców i czekała na moment, by znów o sobie przypomnieć. Las jednego koił swoim szumem, ale drugiego napawał lękiem przed niewypowiedzianą groźbą. Stare zwyczaje i jeszcze starsze wierzenia w osadzie wciąż były elem... {} Recenzja książki Tartak leśna osada

Oblepia brudem

{} WYBÓR REDAKCJI
14.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Dreszcze" to zbiór pełen szarości i czerwieni. To częste wracanie do wcześniej przeczytanych zdań lub nawet całych fragmentów, by nacieszyć się stylistyką. To nieprzyjemne ściskanie serca i nerwowe przełykanie śliny. To masa odniesień do wierzeń oraz ukazanie starych motywów w nowy sposób. Kolejne opowiadania oblepiały brudem. Wprawiały w dyskom... {} Recenzja książki Dreszcze

Mursz

2.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Las obciążony krwawą historią oraz przeszłością wypełnioną pradawną magią staje się miejscem, w którym kobieta ginie w pożarze. Policja uznaje to za wypadek, ale nie każdy podziela ich zdanie. Rok później wśród drzew ginie kolejna kobieta, a obie sprawy w jakimś stopniu zdają się być połączone. Rozwiązać zagadkę stara się Pola, która dopiero wyszł... {} Recenzja książki Mursz

Ogrom kolorów

23.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W życiu Witkacego nie może być spokojnie. Jego duch opiekuńczy zawodzi, strach o córkę zmusza do trzymania się rzeczywistości, a codzienność emeryta, która początkowo wydaje się monotonna i nudna, z czasem nabiera kolorów. Głównie tych ciemnych, jakie wiążą się z zagrożeniem życia oraz ciężkimi emocjami. Sęp musi zmierzyć się z przeszłością i zawa... {} Recenzja książki Szamański twist

Ludzkie serca gotowe są, by wyrządzić komuś krzywdę

{} WYBÓR REDAKCJI
20.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historia o tym, jak łatwo oceniamy innych i wydajemy osądy. Jak wierzymy pozorom i nie dociekamy prawdy. Jak bawimy się cudzym życiem, nie zdając sobie sprawy z konsekwencji. Jest rok 1943, gdy do małej wioski przyjeżdża brudna dusza, która burzy porządek. Dziewczynka zakochana w cudzej krzywdzie obkleją swoimi mackami innych, by stopniowo kierow... {} Recenzja książki Rok, w którym nauczyłam się kłamać

Nieczytelne emocje

19.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mogę Wam powiedzieć, co dzieje sie w fabule Wielkiego Gatsby'ego, ale problem mam z określeniem tego, o czym tak naprawdę traktuje ta historia. O tym, że od przeszłości nie da się uciec? O mocy pieniędzy? O niespełnionych marzeniach i naiwnej w nie wierze? Naprawdę nie wiem. Jest tohistoria dawnej miłości, toksycznych relacji, samotności oraz pien... {} Recenzja książki Wielki Gatsby. Powieść graficzna

Rzeka życia

19.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść autobiograficzna o kobiecie, której świat traci stabilność. Która w czasach, gdy codzienność wypełniła panika przed wirusem, musi znaleźć miejsce do życia dla siebie i swojej córki. Wyprowadza się z małej wyspy, skuszona obietnicą mieszkania znalezionego przez niemal już byłego męża, ale czekają ją jedynie zaniedbane pokoje wynajmowane na ... {} Recenzja książki Wilcza rzeka

Wiwisekcja przyjaźni

17.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są ludzie, którzy pojawiają się na naszej drodze i zostają z nami na dłużej. Stają się ważni, czasami najważniejsi i towarzyszą nam w chwilach radości oraz smutku. Akceptują nasze wady i tego samego wymagają od nas. Są obok, gdy ich potrzebujemy i ubarwiają życie. Sprawiają, że codzienność staje się miejscem lepszym, piękniejszym, bezpieczniejszym... {} Recenzja książki Książka o przyjaźni

Baneberry Hall, czyli rezydencja, która przeraża

16.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Maggie nie pamięta dobrze wydarzeń, które zniszczyły jej rodzinę. Wiele razy czytała książkę swojego ojca, który opisał ich krótki pobyt w Baneberry Hall, ale uznała ją za kłamstwo. Pytania zadawane rodzicom przez lata nie przyniosły odpowiedzi, a jej wspomnienia miały dziury. Wciąż śniła koszmary, które nie chciały jej dać wytchnienia pomimo upły... {} Recenzja książki Wróć przed zmrokiem

Dawka pozytywnego przekazu

13.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Każdy człowiek ma w swoim ciele coś, czego nie lubi. Czego się wstydzi. Chowa to przed wzrokiem innych, samemu stara się nie patrzeć i unika mówienia o tym, jakby dzięki temu mogło przestać istnieć. Coś, na co nie mamy wpływu, potrafi stać się naszym najwiekszym kompleksem, który ogranicza nasze dzialanie i decyduje o całym życiu. U Greer są to du... {} Recenzja książki Oczy mam tutaj

Pustka

8.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po tym, gdy nasza wizja najważniejszej dla nas osoby okazuje się kłamstwem, możemy dać się prawdzie zniszczyć lub odnaleźć w niej motywację na dalsze życie. Tą drugą drogę wybrał Leo, gdy jego młodzieńcza miłość okazała się być kimś, kogo nigdy w niej nie widział. Tak narodził się detektyw Thorn, który do swoich największych osiągnięć w karierze m... {} Recenzja książki Pustka

Powieść do zapomnienia

31.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Graham Masterton nazywany był mistrzem horroru, więc — jako że po latach wrócił do tego gatunku — musiałam w końcu sprawdzić, o co tyle zamieszania. Jego najnowsza powieść „Dom stu szeptów" to historia pozornie nawiedzonego domu, choć prawda na jego temat okazuje się być znacznie mroczniejsza. Początkowy klimat zbudowany na nocnych szeptach i opis... {} Recenzja książki Dom stu szeptów

Podszczypywało, kąsało i spluwało

19.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bolało. Rozrywało serce i szarpało za powstałą ranę. Podszczypywało, kąsało i spluwało, a w powietrzu unosił się odór alkoholu, wymiocin oraz moczu. Zapach dzieciństwa tych, którzy musieli dorosnąć zbyt szybko. Którzy zamiast bawić się na podwórku z rówieśnikami starali się sprawić, by nikt się nie dowiedział, że pije matka, pije ojciec lub piją o... {} Recenzja książki Dom w butelce. Rozmowy z Dorosłymi Dziećmi Alkoholików

Maki przy drodze

17.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Głowa pełna gniewu i nienawiści, a serce zranione na tak wiele sposobów, że „miłość" stała się dla niego czymś obcym. Tym był Aleksy. Chłopcem, który został odtrącony przez matkę i który został pogardzony przez ojca. Którego dwójka najważniejszych ludzi zostawiła, gdy najbardziej ich potrzebował. Ojciec całkowicie wyniósł się z jego życia, a ma... {} Recenzja książki Lato, gdy mama miała zielone oczy

Opowieść o szeroko rozumianej pokusie oraz pragnieniu

14.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mało kto wie, że Władysław Stanisław Reymont, jeden z ważniejszych twórców realizmu, ma w swoim dorobku powieść grozy. Powieść przesiąkniętą oniryzmem i niepokojem. Gdzie roi się od symboli dobra oraz zła, ale która stanowi odbicie Londynu, który poznał autor, gdy odwiedził go w 1894 roku, by uczestniczyć w Zjeździe Towarzystwa Teozoficznego. Kole... {} Recenzja książki Wampir

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl