Avatar @monidelko83

ZACZYTANA MATECZKA

@monidelko83
4 obserwujących. 3 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj 2 miesiące temu.
{} zaczytana_mateczka
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
4 obserwujących.
3 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj 2 miesiące temu.

Recenzje książek

24 recenzje

PORADNIK

18.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Siedzimy w pokoju, ja na kanapie a Anka przy biurku. Kończymy odrabiać zadanie z polskiego wygłupiając się przy tym jak zawsze. Wchodzi mama i pyta co nam tak wesoło. Potem padają pytania o to jak było w szkole, co było na sprawdzianie z matmy i jak nam poszło. Zdajemy niemalże szczegółowe relacje po których wychodzę. Muszę wracać do domu….. A ta... {} Recenzja książki Oczami dziecka

OBYCZAJÓWKA

25.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tak ciężko napisać recenzję kiedy sercem targają emocje a pod powiekami wciąż pojawiają się łzy. Ale ta historia jest tak wyjątkowa i nietuzinkowa, że zostaje w głowie jeszcze na długo po zamknięciu książki i odłożeniu jej na półkę. To historia, którą przeżywa się wraz z bohaterami. To historia Katarzyny - pedagog z ośrodka wychowawczego i Stanis... {} Recenzja książki Wybór

Literatura faktu

8.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"- Jak się ci Niemcy do pani zwracali? - Zaczęli mówić do mnie "Sofie", ale ja nie mogłam słuchać, jak mówią tak po niemiecku. Prosiłam, aby mówili "Zosia". nie za bardzo im to wychodziło, nie mogli wymówić miękko "ś". To prosiłam, żeby mówili "Zośka". No i z tej Zośki i tak im wyszła "Soszka"." Zofia Szukała z d. Zarzeczna. Podczas wojny, jako ... {} Recenzja książki Soszka. Wojna się dzieciom nie przywidziała

Dla dzieci

16.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zapraszam Was do ogrodu. Nie do tajemniczego ale równie wyjątkowego......i pełnego emocji. Ogród ten stworzyła dla nas Ewa Bolesta i w cudowny sposób przekazuje młodszym czytelnikom (a także rodzicom) jak ważne i istotne w życiu są emocje. Jak one wpływają nie tylko na nasze życie ale też na osoby z naszego otoczenia. A "spacerować" po tym ogrodz... {} Recenzja książki Ogród pełen emocji

PORADNIK

21.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z dobrymi manierami jak jest każdy wie. Są obecne ale ze stosowaniem się do nich to bywa różnie, tak samo jak z nauczeniem ich dzieci…bo przecież oczywistością jest, że po jedzeniu trzeba umyć zęby, zabawki po skończonej zabawie albo przed pójściem spać poodkładać na miejsce, a brudne rzeczy zanieść to kosza z praniem itp. ale ta "oczywistość" jes... {} Recenzja książki Jak nauczyć dzieci dobrych manier

LITERATURA OBYCZAJOWA

13.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

🆁︎🅴︎🅲︎🅴︎🅽︎🆉︎🅹︎🅰︎ 🅿︎🆁︎🆉︎🅴︎🅳︎🅿︎🆁︎🅴︎🅼︎🅸︎🅴︎🆁︎🅾︎🆆︎🅰︎ 🄿🅁🄴🄼🄸🄴🅁🄰 28.04.2021 Kiedy spotykasz w swoim życiu tą jedyną, najważniejszą osobę i decydujesz się założyć z nią rodzinę, to informacja o tym że w waszym życiu ma pojawić się mały człowiek jest spełnieniem Waszych marzeń. Pełni szczęścia zaczynacie planować wygląd pokoiku, zakup wózka, ubranek a naw... {} Recenzja książki Iskierka

LITERATURA OBYCZAJOWA

13.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

🅡︎Ⓔ︎🅒︎Ⓔ︎🅝︎Ⓩ︎🅙︎Ⓐ︎ Dziś przychodzę do Was z książką Moniki Sjöholm "Stacje serc". Książka co prawda miała swoją premierę w styczniu ale jestem zdania, że o dobrych książkach należy mówić nie tylko w dniu premiery. A ta z pewnością się do takich zalicza. "Stacje serc" to literacki debiut autorki i przyznam, że to debiut bardzo udany. Ale od początku... {} Recenzja książki Stacje serc

KSIĄŻKA DLA DZIECI

23.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Twoja córka bawi się autkami? Przecież to dla chłopców, lalki jej kup!" "Chłopiec z lalką? I z wózkiem? Chcesz by wyrósł na geja? Nie możesz go przekonać by bawił się autkami albo przynajmniej klockami..." Znajome? Ile razy to słyszeliście i zaczęliście zmieniać przyzwyczajenia swoich dzieci z obawy "co pomyślą inni"? Ja z czystym sumieniem mog... {} Recenzja książki Mój cień jest różowy

Kryminał

25.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przychodzę do Was z genialnym debiutem literackim "Uczynkiem i zaniedbaniem" Mariusza Kaniosa. Książka swoją premierę miała w styczniu ale dzięki naborowi recenzenckiemu, który ogłosił autor, dane mi było przeczytać ją jeszcze przedpremierowo a dzięki zaufaniu jakim zostałam obdarzona, mogłam napisać także polecajkę na okładkę. Zapytacie pewnie,... {} Recenzja książki Uczynkiem i zaniedbaniem

SELFCARE

21.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Mam na imię D Wikipiątapedia DDA jak Dorosłe Dziecko Alkoholika DDD jak Dorosłe Dziecko z rodziny Dysfunkcyjnej DD jak Depersonalizacja i Derealizacja D jak Depresja D jak Dychotomicznie podzielona D jak Dyskurs „być czy nie być" D jak Dom, miejsce, w którym chcą, żeby zostało się dłużej Mam na imię D." Tak mówi o sobie Zuzanna - główna bohat... {} Recenzja książki Bardziej kochać siebie

PIERWSZA OSOBA LICZBY POJEDYŃCZEJ

6.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka „Pierwsza osoba liczby pojedynczej” Harukiego Murakamiego ukazała się latem 2020 roku w Japonii. W Polsce swoją premierę miała w listopadzie ubiegłego roku. Jeden z najbardziej rozpoznawalnych pisarzy Kraju Kwitnącej Wiśni ma już 71 lat ale nadal zachwyca genialnym piórem i wysokim poziomem swojej twórczości. Haruki Murakami w opowiadaniac... {} Recenzja książki Pierwsza osoba liczby pojedynczej

PRZESZŁOŚĆ

15.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzięki BT u @kryminalny_nauczyciel trafiła w moje ręce książka „Cyklon" Przemysława Semczuka. Uświadamia nam ona, że niekiedy nie warto zaczynać grzebać w przeszłości bowiem okazuje się straszniejsza i boleśniejsza niż mogłoby się to wydawać a zabliźnione już rany otwierają się na nowo. Jednak od początku. 📖📖📖📖📖📖 Mamy sierpień 2005 roku. Pogrzeb... {} Recenzja książki Cyklon

WOJENNA MIŁOŚĆ

15.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzięki kolejnemu booktorowi na instagramie mogłam przeczytać cudowną książkę „Doktor Irka. Wojna, miłość i medycyna“. I tak oto za sprawą Katarzyny Drogi przeniosłam się w czasy okupowanej Warszawy. Stanęłam ramię w ramię z młodymi ludźmi, którzy cieszą się ze zdanej matury, planują studia, wyjazdy wakacyjne a nawet i ślub z ukochaną osobą….ale mo... {} Recenzja książki Doktor Irka. Wojna, miłość i medycyna

STARZY ZNAJOMI

25.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy dowiedziałam się, że kontynuacja Warszawianki jest w księgarniach nie mogłam się doczekać możliwości jej przeczytania. A kiedy zobaczyłam, że Ania z Neave Creations organizuje z nią na Instagramie BT to byłam przeszczęśliwa 😊 (pierwszy tom też przeczytałam dzięki jej BT) Lektura drugiego tomu była dla mnie niczym powrót do starych znajomych... {} Recenzja książki Warszawianka. Gdy zgasną światła

MILION MAŁYCH KAWAŁKÓW

25.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka ta jest bardzo mocną i brutalnie szczerze napisaną powieścią o alkoholizmie i narkomanii. °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Jej głównego bohatera Jamesa poznajemy w momencie w którym po ciężkim wypadku, z rozciętym policzkiem, wybitymi zębami i nie do końca świadomy tego co się z nim przez ostatnie dwa tygodnie działo - budzi się na pokładzie sa... {} Recenzja książki Milion małych kawałków

BLIŻEJ NIŻ MYŚLISZ

25.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jakiś czas temu trafiła w moje ręce „Bliżej niż myślisz “ autorstwa Ewy Przydrygi 🙂 jakoś z gatunkiem jakim jest thriller psychologiczny nie było mi po drodze ale postanowiłam spróbować i.... 📖 📖 Nika po traumatycznych wydarzeniach z przeszłości przeprowadza się z Poznania do Gdańska. Kupuje stary dom, przeprowadza generalny remont i otwiera nadmo... {} Recenzja książki Bliżej niż myślisz

KOCHAJĄC PANA DANIELSA

25.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Swego czasu trafiła w moje ręce książka Brittainy C. Cherry „Kochając Pana Danielsa“. Książka poruszającą wiele ważnych tematów. Ale od początku.... 🌻🌻🌻 Ashlyn traci swoją ukochaną siostrę bliźniaczkę - Gabby. Jej mama, nie mogąca sobie poradzić ze stratą, wysyła ją do ojca który przez osiemnaście lat w ogóle się nimi nie interesował. W dodatku m... {} Recenzja książki Kochając pana Danielsa

SZLAM

25.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uwielbiam instagramowe booktoury bo dzięki nim mam okazję przeczytać książki o bardzo różnorodnej tematyce. I tak w moje ręce trafił Szlam Andrzeja Mathiasza a ja po raz kolejny przekonałam się do kryminału.... 🌇🌇🌇🌇🌇 Lublin. Prokurator Adam Szmyt trafia z Prokuratury Apelacyjnej do Prokuratury Rejonowej. Z racji tego, że znalazł się w niełasce p... {} Recenzja książki Szlam

DAWKA ŻYCIA

25.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzięki BT u @onaczytanoca trafiła w moje ręce książka Lizzie Enfield „Dawka życia “ poświęcona tematyce szczepionek. Jak wiadomo dość kontrowersyjnej tematyce. Bowiem ilu z nas stawało przed dylematem "szczepić czy nie" zwłaszcza wtedy, kiedy tak nagłośnione były tzw. skutki uboczne.... Ja jestem z pokolenia, które było szczepione bo taki po prost... {} Recenzja książki Dawka życia

Z HISTORIĄ W TLE

25.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzięki uprzejmości Ani z Neave Creations która zorganizowała na instagramie wspaniały #booktour, miałam przyjemność przeczytać książkę "Drugi brzeg", który napisała Joanna Jax. To obowiązkowa lektura dla każdego miłośnika historii, wydana na okoliczność setnej rocznicy Bitwy Warszawskiej. ✴️✴️✴️✴️ Mamy zimę 1919 roku. Rodzina Niemojskich, tak j... {} Recenzja książki Drugi brzeg

BIOGRAFIA

25.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nawet nie wiecie jak mi było ciężko napisać tą recenzję. Pisałam i kreśliłam, kreśliłam i pisałam...i tak w kółko. Ostatecznie postanowiłam napisać to co czuję i jak tą książkę odebrałam. Ale od początku... 🏞️🌄🏞️🌄🏞️ Staszka (bo tak do niego zwracali się rodzina i znajomi) poznajemy w wieku 19 lat, kiedy to w wyniku niefortunnego skoku do wody doz... {} Recenzja książki Życie spisane patyczkiem

DEBIUT LITERACKI

25.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo rzadko trafiam na debiut literacki ale jeśli już tak się dzieje to jest to majstersztyk. Dzięki booktourowi zorganizowanemu przez Sylwię z @odcieniestron dane mi było przeczytać „Projekt koniczyna“ Mileny Pastuszak. Jest to pierwsze literackie dziecko tej autorki… To jak autorka żongluje słowami by trzymać czytelnika w napięciu od pierwszej... {} Recenzja książki Projekt Koniczyna

HISTORIA PRAWDZIWA

25.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzięki uprzejmości @powiem_ci_kilka_slow_o_ksiazce trafiła w moje ręce książka autorstwa @gorka_daria reporterki TVN24. Książka bardzo poruszająca i potrzebna, która jest głosem "oddanym kobietom, które głosu nigdy nie miały", które żyły pod jednym dachem z tyranami. Były bite, poniżane, gwałcone przez wiele, wiele lat…. "37 lat. 13 505 dni. 324... {} Recenzja książki Aż do śmierci. Prawdziwe historie przemocy domowej, która zmusza ofiarę do zbrodni

WARSZAWIANKA

25.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są książki, które się czyta i są książki, które się wręcz pochłania i do takich z całą pewnością zalicza się książka Idy Żmiejewskiej "Warszawianka". Fantastyczna powieść, dzięki której odbędziemy niesamowitą podróż w czasie do XIX-wiecznej Warszawy znajdującej się pod zaborem pruskim. W tym miejscu pragnę złożyć ukłony autorce za pracę jaką wykon... {} Recenzja książki Warszawianka

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl