Avatar @opisujeksiazki

opisujęksiążki

@opisujeksiazki
17 obserwujących.
Kanapowicz od 4 lat. Ostatnio tutaj około 2 miesiące temu.
opisujeksiazki
Napisz wiadomość
Obserwuj
17 obserwujących.
Kanapowicz od 4 lat. Ostatnio tutaj około 2 miesiące temu.

Recenzje książek

41 recenzji, w tym 11 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Australijska klasyka

11.07.2022

,,Związek grzebie swoich zmarłych” to zbiór 13 opowiadań stworzonych przez jednego z, jak można przeczytać na okładce książki, ,,najpopularniejszych australijskich pisarzy." Dodatkowo w zbiorze zamieszczono również wiersz, gdyż te Henry Lawson (1867-1922) również tworzył. W związku z tym, że do tej pory nie miałam okazji czytać książek z tego regi... Recenzja książki Związek grzebie swoich zmarłych

Matka bez dziecka

15.02.2022

W pewnym popularnym amerykańskim serialu, w jednym z końcowych sezonów, pewien bohater wypowiada bardzo prawdziwie i niesamowicie smutne jak na sitcom słowa - ,,She's a mother... without a baby". Ten cytat towarzyszył mi od początku ,,Suki" a gdy już zaczęłam liczyć na szczęśliwe zakończenie, zostałam brutalnie sprowadzona na ziemię. Główna boh... Recenzja książki Suka

Na linii frontu

WYBÓR REDAKCJI
18.01.2022

W czasach medialnych manipulacji, fake newsów i clickbaitowych nagłówków, ta książka pokrzepia i daje nadzieję, że są jeszcze ludzie, którzy dokładają wszelkich starań, by dotrzeć do prawdy i przedstawić problem z różnych punktów widzenia. Bez oceniania i pisania pod tezę. Tomáš Forró zabiera czytelnika w podróż po strefie wojny, która od kilku l... Recenzja książki Apartament w hotelu Wojna. Reportaż z Donbasu

O tych zapomnianych

4.11.2021

Ta książka to ważny głos w czasach, w których coraz więcej i głośniej zwraca się uwagę na dyskryminację innych kultur, gdy tak wiele siły poświęca się na walkę z krzywdzącymi stereotypami i odwracaniem przekazywanej w podręcznikach przez dekady wizji świata z perspektywy kolonializmu. Jest coś w stwierdzeniu, że to zwycięzcy piszą historię - nie o... Recenzja książki Ile z gór tych złota

Cicho, bo przyjdzie licho

WYBÓR REDAKCJI
8.10.2021

,,Bestiariusz japoński" to kolejna książka, która wyszła spod pióra (i pędzla) Krzysztofa Vargasa. Autor książek poświęconych naszym rodzimym demonom, m.in popularnego ,,Bestiariusza słowiańskiego", w najnowszej książce przyjrzał się duchom, upiorom i demonom występującym w mitologii japońskiej. W ,,Bestiariuszu japońskim" przedstawionych zosta... Recenzja książki Bestiariusz japoński

Tragedia ukazana minuta po minucie

12.08.2021

Gdyby to była powieść, moglibyśmy z ulgą zamknąć książkę i pogratulować autorowi trzymającej w napięciu akcji, ciekawego przedstawienia bohaterów, za których trzyma się kciuki i wpada w rozpacz, gdy umierają oraz dokładności, z jaką opisał wydarzenia. ,,11 września. Dzień, w którym zatrzymał się świat" to jednak nie powieść, a przedstawiona niezwy... Recenzja książki 11 września. Dzień, w którym zatrzymał się świat

Mała, wielka rzecz!

13.07.2021

Protestantyzm" to kolejna książka z cyklu ,,Krótkie wprowadzenie". Celem ukazujących się w serii publikacji jest, jak sama nazwa wskazuje, przedstawienie w skrótowy sposób zagadnień z różnych dziedzin nauki. Autorem książki ,,Protestantyzm" jest Mark A. Noll, profesor historii, który ma na swoim koncie również inne publikacje dotyczące historii r... Recenzja książki Protestantyzm

Arszenik czy laudanum?

11.06.2021

Linda Stratmann jest brytyjską autorką kryminałów, których akcja toczy się w XIX-wiecznej Anglii oraz książek o tematyce true crime. O ile seria kryminalna jak dotąd nie została przetłumaczona na język polski, o tyle polscy czytelnicy mają możliwość zapoznania się z twórczością autorki dzięki książce ,,Stulecie trucicieli". Recenzowana pozycja je... Recenzja książki Stulecie trucicieli

Zamieszki na ulicach i w umysłach

WYBÓR REDAKCJI
6.05.2021

Tochi Onyebuchi w swojej książce skupił się na przedstawieniu historii czarnoskórego rodzeństwa - Elli i Keva. Dziewczyna posiada niezwykły dar, Kev natomiast, urodził się w chwili zamieszek, które istotnie miały miejsce w Los Angeles w roku 1992. Z tego powodu nazywany jest on ,,Riot Baby". To moje pierwsze spotkanie z autorem, sięgając po ksi... Recenzja książki Riot Baby

Historia sióstr Brontë

2.04.2021

Dotychczas nie miałam okazji czytać żadnej z książek sióstr Brontë. Głównym powodem była obawa przed niezrozumieniem owych dzieł. Często bowiem w przypadku klasyków klimat epoki czy charakterystyczne motywy wydawać mogą się obecnie ,,staromodne", decyzje bohaterów niezrozumiałe a niektóre kwestie wręcz obraźliwe. Najlepszym sposobem, aby dane dzie... Recenzja książki Na plebanii w Haworth

,,Człowiek jest tym co zje"?

8.02.2021

Żyjemy w świecie dominacji nad zwierzętami. Choć na talerzach niektórych z nas coraz częściej można znaleźć roślinne zamienniki mięsa, dalej stanowi ono jeden z podstawowych produktów spożywanych przez ludzi. Jego obecność w naszej kulturze ma specyficzne miejsce - kiedyś stanowiło wyznacznik statusu i bogatej diety, obecnie naukowcy coraz częście... Recenzja książki Wyborny trup

,,Kobieto! puchu marny!"

25.01.2021

Akcja powieści ,,Vox" toczy się w Stanach Zjednoczonych w bliżej nieokreślonym czasie, choć między wierszami można wyczytać o czasach czyjej prezydentury pisze autorka. Konserwatywne rządy doprowadziły do ograniczenia roli kobiet - utraciły one dotychczasowe miejsca pracy, sprowadzone zostały do typowej roli żony i matki poświęcającej się gospodar... Recenzja książki Vox

Ja, Ty, My

24.11.2020

Haruki Murakami jest w naszym kraju jednym z najbardziej rozpoznawalnych japońskich pisarzy. Choć zdania na temat jego twórczości są podzielone, ma on wśród polskich czytelników grupę oddanych fanów. W tym roku na polskim rynku wydawniczym ukazała się kolejna książka autora - ,,Pierwsza osoba liczby pojedynczej". Jest to zbiór 8 opowiadań, bard... Recenzja książki Pierwsza osoba liczby pojedynczej

Kozmiczny dół

8.11.2020

Janis. Perła. Brzydkie kaczątko. Piękna dusza, która pogubiła się w meandrach świata. Holly George-Warren na kartach swojej książki zabrała nas w wyjątkową, intensywną choć zarazem niezwykle krótką - bo trwająca zaledwie 27 lat - podróż po życiu i karierze Janis Joplin. Kobiety wyjątkowej nawet teraz, nie mówiąc już o latach, w której przyszło ... Recenzja książki Janis. Życie i muzyka

Historie wyjątkowych kobiet

3.11.2020

W książce ,,Sportsmenki" autorstwa Krzysztofa Szujeckiego mamy możliwość poznania 13 biografii wyjątkowych Polek. Każdy z rozdziałów został poświęcony jednej kobiecie ze świata sportu. Autor książki ma na swoim koncie także inne pozycje poświęcone historii sportu. Z każdej ze stron ,,Sportsmenek" czuć pasję autora do tego tematu. Tak jak nap... Recenzja książki Sportsmenki. Pierwsze polskie olimpijki, medalistki, rekordzistki

Czy da się być prawdziwie samotnym?

5.10.2020

Co można zrobić w ciągu 27 lat? Czas jest pojęciem względnym, każdy odbiera jego upływ inaczej. Podobnie postrzegać można także samotność i chęć odcięcia się od ludzi. Czy ktoś z Was czuł kiedyś, że musi odpocząć od świata? Myślę, że wiele osób czasem tego potrzebuje, ale czy bylibyście w stanie żyć w lesie i nie utrzymywać kontaktu z ludźmi pr... Recenzja książki Ostatni pustelnik. 27 lat samotności z wyboru

,,Zbrodnia to niesłychana, pani zabiła pana'

WYBÓR REDAKCJI
1.10.2020

,,Kiedyś to było", ,,Kiedyś się żyło inaczej"- czesto można to usłyszeć. Wiele osób myśląc o czasie miedzywojnia ma pewnie wyobrażenie bogatego życia kulturalnego, pięknych strojów, ,,innej" mentalności żyjących wówczas ludzi. Książka ,,Przed sądem II RP" pokazuje jednak, że życie wówczas nie tak bardzo różniło się od tego teraz. Mieszkańcy RP ... Recenzja książki Przed sądem II RP

Historia pewnej tabletki

27.09.2020

Książka opisująca nie tylko historię powstania pigułki antykoncepcyjnej, ale także zachodzących w społeczeństwie przemian. Lubię książki, które skłaniają mnie do myślenia, rozważania różnorodnych kwestii. Tak było również w przypadku ,,Narodzin pigułki". Pokazuje ona bowiem zarówno jak bardzo zmieniło się społeczeństwo od lat. 50. XX wieku, ale... Recenzja książki "Narodziny pigułki"

Niewidzialni?

21.09.2020

Książka magiczna, choć jednocześnie niezwykle poruszająca. Narratorem ,,Stacji Tokio Ueno" jest Kazu, urodzony w tym samym roku co cesarz (obecnie ,,emerytowany") Akihito. Nawiązania do rodu cesarskiego na tym się nie kończą, syn Kazu - Kōichi - urodził się tego samego dnia co obecny cesarz Japonii - Naruhito. Życie Kazu i jego rodziny dalek... Recenzja książki Stacja Tokio Ueno

Birma, państwo zapomniane

17.09.2020

,,W tej baśniowej krainie stworzonej przez reżim ci, którzy przeżyli cyklon, nie doświadczyli traumy, nie opłakiwali najbliższych, nie martwili się utratą dachu nad głową i brakiem środków do życia. Czuła opieka, jaką zapewnili im szlachetni przywódcy, sprawiła, że odnaleźli spokój i posłusznie się uśmiechali nad górami pudełek makaronu i wiadrami... Recenzja książki Spustoszenie. Nieopowiedziana historia katastrofy i dyktatury wojskowej w Birmie

Ten, w którym są za duże oczekiwania

14.09.2020

Informacja na temat książki kucharskiej inspirowanej serialem ,,Przyjaciele" bardzo mnie ucieszyła, podobnie jak możliwość jej zrecenzowania. Niedługo później uświadomiłam sobie jednak, że nigdy wcześniej nie recenzowałam takiej pozycji, nie wiedziałam więc na jakie elementy powinnam zwrócić uwagę i co w tym przypadku jest najbardziej istotne. Po ... Recenzja książki Ten, w którym są wszystkie przepisy

O tych, którzy musieli zginąć

1.09.2020

,,Obciążeni" to książka trudna - nie tylko ze względu na tematykę, ale także język i styl - surowy i czysto faktograficzny. Omawiana pozycja jest pokłosiem ponad 30 lat badań autora nad zagadnieniem ,,eutanazji" w Trzeciej Rzeszy - ,,dobrej śmierci" o której nie decydowali pacjenci, a nazistowscy lekarze. Dla rządu Trzeciej Rzeszy osoby cierpią... Recenzja książki Obciążeni. "Eutanazja" w nazistowskich Niemczech

Krok po kroku tragedii

WYBÓR REDAKCJI
23.08.2020

Jim Jones był wspaniałym człowiekiem - walczył o zniesienie segregacji rasowej, jako kaznodzieja porywał tłumy, pomagał tym, którzy tego najbardziej potrzebowali, tworzył domy opieki i placówki odwykowe. Uzdrawiał i przywracał do życia zmarłych. Był reinkarnacją Buddy i Lenina. Był Bogiem, a wszyscy, którzy wierzyli w niego i stworzoną z jego inic... Recenzja książki Co się stało w Jonestown?

Historia pewnego człowieka

20.08.2020

Czym powinna charakteryzować się dobra biografia? Jak dla mnie przede wszystkim starannym przedstawieniem losów danej osoby, analizą życia, podejmowanych decyzji oraz dokonań. W dobrej biografii nie może także zabraknąć rysu historycznego, aby czytelnik mógł odnaleźć się w ówczesnych realiach i lepiej zrozumieć bohatera/bohaterkę. Czy wobec tego b... Recenzja książki Benjamin Franklin

Gawęda o Japonii

26.07.2020

*Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl * Książka ,,Zrozumieć Japonię" to mini-przewodnik po kraju Kwitnącej Wiśni, napisany z perspektywy mieszkającej tam Polki. Na przestrzeni 14 rozdziałów, mamy możliwość poznania w pigułce historii Japonii, najważniejszych zagadnień dotyczących życia codziennego, obyczajów, kultury, jedzen... Recenzja książki Zrozumieć Japonię

© 2007 - 2024 nakanapie.pl