Recenzje książek

najnowsze opinie o książkach

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
Napisz swoją recenzję

200 bajeczek

10.11.2011

Jeśli chodzi o tę książkę, to mam nie lada problem. Mogę zdecydowanie powiedzieć, że jest baaardzo kolorowa i wesoła. Ma śliczne i bardzo fajne ilustracje. Ale jeśli chodzi o treść... Hm... Bajeczki w niej zawarte podzielne są na kilka kategorii: Zaczarowane bajeczki, bajeczki takie jak ty, bajkowe historyjki, i bajeczki zachęcające do kreatywnoś... Recenzja książki 200 bajeczek

@MartaAnia@MartaAnia

SKRZYDLATEK

10.11.2011

Recenzja napisana przeze mnie na stronie: @Link W książce znajdują się cztery opowiadania: Skrzydlatek, Agnieszka opowiada bajkę, Placek Zgody i Pogody oraz Gawęda o Macierzanku. Czy wiedzieliście, że gdzieś w dalekiej krainie żył sobie skrzydlaty chłopiec, który miał skrzydlatą mamę i skrzydlatego tatę... Wszyscy mieszkańcy tej krainy byli skrzy... Recenzja książki Skrzydlatek i inne opowiadania

@MartaAnia@MartaAnia

Drżenie

10.11.2011

Wampiry, wilkołaki, anioły? Książek o takiej tematyce na naszym rynku nie brakuje. Każdy autor próbuje jakoś urozmaić fabułę swojej powieści i zadowolić jak największą liczbę czytelników. Więc czym może wyróżniać się taka książka jak ''Drżenie''? Zdecydowanie fabuła, która wywołuje w czytelniku ogromną falę emocji. Drugim niepowtarzalnym plusem są ... Recenzja książki Drżenie

@Ola.123@Ola.123

Pieśń Ziemi

10.11.2011

Orsona Scotta Carda nie trzeba przedstawiać, w końcu twórczość tego pisarza zna prawdopodobnie każdy fan science-fiction, chociażby z jego najpopularniejszego cyklu o Enderze. Dlatego też od razu przejdę do dalej. Zabierałam się za tę książkę bez jakichś większych pomysłów i przewidywań - ot, nazwisko autora mówiło samo za siebie, co powinnam znal... Recenzja książki Pamięć ziemi

@Nidda@Nidda

Krwawe szaleństwo

10.11.2011

”Krwawe szaleństwo” to drugi tom ”Kronik Mac O’Connor”. Przed lekturą ”Mroczne szaleństwo” miałam pewne obawy, że książka mi się nie spodoba, i będzie taka jak wszystkie tego rodzaju. Teraz nie miałam żadnych obaw. ”Mroczne szaleństwo”okazało się bardzo ciekawą lekturą, najlepszą z swojego rodzaju, a miałam już okazję zapoznać się z kilkoma ”podobn... Recenzja książki Krwawe szaleństwo

@Ledina@Ledina

Romans z bonusem

10.11.2011

„Zakład o miłość” to według mnie znakomity materiał na komedię romantyczną. Chociaż nie jestem pewna, czy wersja filmowa zdoła oddać te wszystkie emocje, które aż buzują na kartach powieści – rozpalone w sercach bohaterów płoną tak, że ich iskry dosięgają czytelnika. Po raz kolejny Agnieszka Lingas – Łoniewska serwuje nam porcję zajmującej emocjona... Recenzja książki Zakład o miłość

@Agnesto@Agnesto

Światła września

9.11.2011

Tym razem Zafón przenosi nas do roku 1936. Poznajemy Simone Sauvelle, której mąż po kilku miesiącach zmagań z chorobą umiera, zostawiając żonę z długami i dwójką dzieci, Irené i Dorianem. Nieoczekiwanie kobieta dostaje bardzo atrakcyjną ofertę pracy w małym miasteczku Błękitna Zatoka, położonym w Normandii. Od tej pory Simone ma zarządzać rezydenc... Recenzja książki Światła września

@magda87@magda87

Tam gdzie kłopoty tam i Riley Jenson

9.11.2011

„Całując grzech” jest to drugi tom z serii „Zew nocy” australijskiej pisarki Keri Arthur. W tej powieści poznajemy dalsze losy Riley Jenson, która ledwo uszła z życiem z jednych tarapatów, bardzo szybko wpadła w kolejne. Jednak tym razem nie ma pojęcia jak i dlaczego do tego doszło. Książka zaczyna się w momencie gdy Riley budzi się naga i cała w... Recenzja książki Całując grzech

@tala86@tala86

W odbiciu

9.11.2011

Mało kiedy okładka jest adekwatna treści, w przypadku tej powieści grafika idealnie przedstawia świat zamknięty na papierowych stronach. Fabuła książki przypomina czarno biały film z przewagą czerni, a właściwie szarości, mazanej smugami zgaszonej bieli, zamglony, przygnębiający i okrutny. Karol i Natalia to młode małżeństwo, w którym od pewnego c... Recenzja książki W odbiciu

Dom Jedwabny

9.11.2011

Sherlocka Holmesa nie trzeba przedstawiać. Ten dystyngowany jegomość wykorzystując niesamowitą zdolność dedukcji potrafił rozwiązać każdą zagadkę kryminalną, zachowując się przy tym z gracją i klasą. W jego zmaganiach towarzyszył mu wierny druh, doktor Watson, przyjaciel na śmierć i życie. Postacie tych bohaterów stworzył Arthur Conan Doyle, przez ... Recenzja książki Dom Jedwabny

"Jest silna. Jest wojownicza. Tylko ona może uratować świat"

9.11.2011

Od samego początku, kiedy tylko "Anielski ogień" pojawił się w zapowiedziach, byłam przekonana, że będzie to nic specjalnego. Po prostu kolejny paranormal jakich wiele. Jednak jestem osobą, która czasami lubi poczytać sobie luźne książki, a o sporej objętości to już w ogóle, więc nie pogardziłam zrecenzowaniem debiutanckiej książki pani Moulton... Recenzja książki Anielski ogień

@Pria@Pria

Kalinka

9.11.2011

Bardzo ciężko jest zrecenzować pozycję, która jest zapisem autentycznych przeżyć. Przeżyć tak bolesnych, okrutnie prawdziwych i dla większej części społeczeństwa po prostu niezrozumiałych. Pan Andrzej Lipiński zawarł w swojej książce bardzo intymne zwierzenie na temat swej córki – Kalinki. Dziewczynka przychodzi na świat jako nieuleczanie chory now... Recenzja książki KALINKA

KO
@kolmanka

Nie łatwo być Czarownicą

9.11.2011

„Miłość to zupełnie coś innego – jest skomplikowana. Czarownica nie przygotowała się na to, by ją czuć do dwóch mężczyzn równocześnie i nie chciała myśleć, co to oznacza. Nie miała wątpliwości co do swoich uczuć do Brana, ale teraz pojawił się Killian i w krótkim czasie stał się jej bardzo bliski.” S. 164 To moje pierwsze spotkanie z twórczością Me... Recenzja książki Zapach spalonych kwiatów

@mad28@mad28

"Błękit Szafiru"

9.11.2011

Nie będę owijać w bawełnę. Tak jak przy recenzji pierwszego tomu, tak i teraz nie jestem wstanie być obiektywna. Przepraszam, ale inaczej nie potrafię. Po prostu jest tu wszystko czego oczekuję od książki - jest ciekawa fabuła, wartka akcja, wątek miłosny, świetnie wykreowane postaci i przystojna postać męska (przynajmniej w moich wyobrażeniac... Recenzja książki Błękit szafiru

@surgeon@surgeon

Kryminał w najlepszym wydaniu!

9.11.2011

Gdańsk po raz kolejny w swej zagadkowej postaci, która jednak i tym razem zaskakuje. Co takiego skrywa w sobie to miasto, że potrafi stworzyć tak niewyobrażalny klimat, atmosferę idealną dla kryminalnych wydarzeń, najlepsze tło dla wciągających zagadek? Tym razem Gdańsk poprowadzony kolorami sepii, ale z przewagą czerni, w której kryje się tajemnic... Recenzja książki Gdański depozyt

@patrikijaa@patrikijaa

Niesamowity klimat

9.11.2011

Jestem fanem Stefana Dardy od chwili, kiedy przeczytałem "Dom na Wyrębach". W kolejnej książce autor znowu sprawia, że ja zapominam o całym świecie. Zastanawiałem się nad fenomenem książek tego autora. Doskonale wstrzelił się w nurt, który w Polsce był mało praktykowany przez pisarzy - połączenie horroru z fantastyką, a wszystko osadzone w realiach... Recenzja książki Słoneczna Dolina

@PiotrPodgorski@PiotrPodgorski

Niesamowity klimat

9.11.2011

Od przeczytania tej książki minęło parę dni, ale nie byłem w stanie napisać niczego do tej pory. Przez jakiś czas pozwalam sobie na dalszą "duchową strawę" po książkach, które odbieram inaczej, na swój sposób. Darda znowu zabrał mnie do świata równoległego świata. Nie wiem, skąd czerpie pomysły do swoich książek, ale to dzięki temu że są tak orygin... Recenzja książki Starzyzna

@PiotrPodgorski@PiotrPodgorski × 1

Sztuka wskrzeszania

9.11.2011

Przenieśmy się na chwilę w lata 40-te XX wieku na chilijską pustynię i do małych chilijskich miasteczek, gdzie ludzie w euforii i prawie ekstazie oczekują na odwiedziny proroka, następcy Chrystusa, a naczelna wioskowa prostytutka okazuje się głęboko wierzącą chrześcijanką, codziennie modlącą się do figury Matki Boskiej Szkaplerznej, stojącej u wezg... Recenzja książki Sztuka wskrzeszania

Światła września

9.11.2011

Powieścią Światła września zakończyłam swoją przygodę z trylogią Carlosa Ruiza Zafona. Po raz kolejny w jego świecie czułam się doskonale, dałam się pochłonąć magii, pozwoliłam sobie na powrót do lat młodzieńczych. Akcja rozgrywa się w na Wybrzeżach Normandii w 1936 r. Simone Sauvelle wraz z dziećmi: Irène i Dorianem, po śmierci męża, zatopieni ... Recenzja książki Światła września

Modląc się do Boga

9.11.2011

Małe dzieci cechuje ta charakterystyczna rozbrajająca szczerość, beztroska, naiwność w sposobie myślenia i postrzegania świata. W swoich małych główkach potrafią stworzyć wiele teorii dotyczących tego, co ich spotyka każdego dnia. Jak więc tłumaczą sobie i dają radę z chorobą, jeśli ta ich dotknie? Jak wtedy reagują? Tyler Doherty ma siedem lat, u... Recenzja książki Listy do Boga

Rozkaz

9.11.2011

Powiało chłodem z mroźnej Finlandii. Chłód to jednak nie tyle przejawiający się w fabule, bo tutaj wręcz odczuwałam nadmiar emocji a chłód stylu i języka. Ten dramat psychologiczny podejmuje temat wojny domowej w Finlandii w 1918r., kiedy to Biała Gwardia, złożona w dużej mierze z żołnierzy, staje naprzeciw proletariatu i zwykłych ludzi, tworzący... Recenzja książki Rozkaz

@miedzystronami

Dla dzieci można zrobić wszystko

9.11.2011

Co jest w stanie zrobić kochający rodzic dla swojego dziecka? Wszystko. Byle tylko mu pomóc, byle było zdrowe i szczęśliwe. Rupert Isaacson jest podróżnikiem i autorem przewodników. Jest mężem Kristin, którą poznał podczas jednej ze swojej podróży, a oboje są rodzicami Rowana. Chłopiec kończy trzy lata, powinien cieszyć się dzieciństwem, bawić z ró... Recenzja książki Opowieść ojca. Przez mongolskie stepy w poszukiwaniu cudu

Przestępstwo

9.11.2011

Jedenaście opowiadań autorstwa Ferdynanda von Schiracha to tylko pozornie kryminalne opowieści, które tak naprawdę traktują o człowieku i jego kondycji w świecie. Autor, z wykształcenia prawnik-adwokat, przedstawia pracę właśnie adwokata, który musi dotrzeć do prawdy. A sprawy, jakie są mu powierzane, często wymagają niezwykłej wnikliwości, przebie... Recenzja książki Przestępstwo

1Q84 t.2

9.11.2011

„Choćby się z wielkim zapałem i dokładnością na nowo pisało przeszłość, zasadniczo nie zmieniają się okoliczności, w jakich człowiek obecnie się znajduje. Czas ma w sobie wielką moc całkowitego niwelowania narzuconych mu na siłę zmian. Na pewno nałożyłby swoje własne poprawki na te wcześniej wprowadzone, aż sytuacja odzyskałaby swój pierwotny bieg... Recenzja książki 1Q84 (2/3)

Dzisiaj narysujemy śmierć

9.11.2011

Długo nie mogłam się zabrać do napisania recenzji tej powieści-reportażu. Bo lekcję śmierci, jakiej udziela czytelnikowi Wojciech Tochman jest przerażająca, trudna i ciężka w odbiorze a tym bardziej w ujęciu słowami. 6 kwietnia 1994 r zestrzelono samolot prezydenta Rwandy. To był impuls do rozpoczęcia ludobójstwa. Bojówki Hutu rozpoczęły mordowani... Recenzja książki Dzisiaj narysujemy śmierć