Avatar @sandrajasona

sandra

@sandrajasona
Bibliotekarz
60 obserwujących. 48 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 8 miesięcy temu.
{} wampirksiazkowy
{} Napisz wiadomość
60 obserwujących.
48 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 8 miesięcy temu.

Recenzje książek

73 recenzje, w tym 13 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Szczecin opanował strach.

23.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znika jedna z osób pracująca nad rozbiórka spichlerz w Szczecinie. Potem wybucha bomba w katedrze, na miejscu są kwiaty, tajemnicze znaki, a do dziennikarzy dociera manifest. Wypadki się powtarzają jednak policja ich nie łączy, sceptycznie podchodząc do tych rewelacji. Dodatkowo przybywają przyjaciele zajmujący się odkrywaniem skarbów i im też kto... {} Recenzja książki Zbawiciel

Kłamstwo kiedy staje się prawdą jest jeszcze kłamstwem?

16.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kłamstwo kiedy staje się prawdą jest jeszcze kłamstwem? Tak można określić życie szpiega. 007 Bond wspaniałe przygody, cudowne życie, codzienność to piękne kobiety, drogie stroje i samochody. Tak wygląda fikcja literacka, a jak jest naprawdę dowiecie się z książki „Tajne życie”. Oglądając filmy prawie każdy chce być tajnym szpiegiem, po przec... {} Recenzja książki Tajne życie. Kobieta w służbie CIA

Wolna była tylko niedziela.

{} WYBÓR REDAKCJI
30.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wolna była tylko niedziela, soboty od 1973 trzeba było odpracować, brak Internetu i komórek i nam się nie nudziło – takich słów o moim dzieciństwie nie powiem, miałam wrażenie, że zajęć było tak dużo, a jedynie ograniczało mnie hasło „wróć przed 21:00” Zabawy na trzepaku, latanie po osiedlu, zabawy na metalowych placach zabaw, które by teraz o pal... {} Recenzja książki Czas wolny w PRL

"Losy was wszystkich dobrze się odmienią, Gdy martwy kamień rozbłyśnie czerwienią”.

28.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Hanka i Igor dostają wiadomość, że mistrz Twardowski zaginął. Rozpoczyna się poszukiwanie, kto się przyzna do porwania i czy przyjaciele odnajdą mistrza? Cała ekipa spotyka się w górach na obozie, na którym mają przeszkolić inne dzieciaki, a jednocześnie znaleźć magiczny klejnot. Losy was wszystkich dobrze się odmienią, Gdy martwy kamień rozbłyśn... {} Recenzja książki Śpiący Rycerze

Więcej informacji mają kryminały.....

25.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Druga część serii identyczna jak pierwsza. Mamy tutaj napisaną autobiografię autora w oparciu o sprawy, które prowadził. Tym razem mniej rodziny więcej studentów i innych uczonych, z którymi współpracował. Autor poruszył trzy zagadnienia potrzebne przy pracy antropologa sądowego: kości, sonar i prześwietlenia, rekonstrukcję czaszki. W przypadku k... {} Recenzja książki Trupia Farma. Nowe śledztwa

Metafizyka i coś nie wyszło ..

21.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mock ma za zadanie odkryć spisek przeciwko władzy, dodatkowo poszukuje małej dziewczynki i zmaga się z demonami przeszłości. Kilka lat temu rozpoczęłam przygodę z Krajewskim, nie jestem fanką autora, ale polubiłam jego cykle z Mockiem i Popielskim. Pisarz przenosił nas w lata międzywojenne do Wrocławia i Lwowa. Nie ukrywam książki miały swoją sp... {} Recenzja książki Mock. Golem

Wróćmy do minionych lat .....

19.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historia polskiego Wilna, tego świata przed drugą wojną światową, historia, postacie, zabytki. Książka jest podzielona na kilkanaście rozdziałów, które są opowieścią o historii Wilna. Dla każdego mamy, co innego, wprawdzie tematem wspólnym jest Wilno, ale zagadnienia są różnorodne, czasami łączą się ze sobą, czasami są odosobnionymi tematami. Wie... {} Recenzja książki Ostatnie lata polskiego Wilna

Co skrywa Oliver?

17.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Oliver Ryan zdobywający uznanie pisarz, mający wspaniałą żonę u boku – pewnego dnia bije ją aż kobieta zapada w śpiączkę. Nikt nie chce wierzyć w to, co się stało. Niestety prawda okazuję się bardzo zaskakująca, historia, którą poznajemy ujawnia prawdziwe oblicze Olivera. Zaczynając czytać książkę miałam wrażenie, ze czytam poradnik dla chłopakó... {} Recenzja książki Upadek Olivera

Nie mamy wpływu na swoje życie ....

14.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Detektyw Robert Hunter odbiera telefon, mężczyzna przez telefon każe mu otworzyć stronę internetową.. Na ekranie widzi on uwięzioną osobę i ma wybrać formę jej śmierci Rozpoczyna się śledztwo, a telefon zadzwoni jeszcze kilka razy. Czy śmierci są w jakiś sposób połączone, kim jest sadystyczny morderca? Carter jak zawsze w dobrej formie, historia ... {} Recenzja książki Jeden za drugim

Stalking - coś co bagatelizujemy

5.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przed laty autorka była prześladowana, nie złapano człowieka, który zamienił jej życie w piekło – nie było nawet to ujęte w prawie Jolanta przeprowadziła się, zaczęła studia i nagle koszmar zaczął się na nowo. Czy to ten sam psychopata czy ktoś inny? Książka według tego, co przeczytałam opowiada prawdziwą historię pisarki, opisuje ona swoje przeż... {} Recenzja książki Stalker

Jarocin i burmistrz wygrywa

19.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kacper Zborowski po powrocie do rodzinnego Jarocina zostaje wplątany w grę o władzę. Znów jego prześladowcą staje się burmistrz, a jego uwolnienie od zarzutów morderstw mimo uniewinnienia skutkuje nowymi wydarzeniami. Dlaczego wszystkie wydarzenia są związane z jego przeszłością, kto chce jego śmierci? Jest to trzeci tom trylogii jarocińskiej,... {} Recenzja książki Ciemność zła

Tylko dla fanów

7.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mock rozpoczyna studia na uniwersytecie. Tam zmierza się ze spiskiem. Niedawno przy okazji innej książki pisałam, że w kryminale retro miałam bardzo mało retro, tutaj mam za dużo. Krajewski napisał dla mnie powieść bez kryminału, za to z dużą dozą historii. Dużo pracy, dużo wiadomości, niestety wszystko może dla fanów Krajewskiego, ja niestety ... {} Recenzja książki Mock. Pojedynek

Zaskakujący motyw zbrodni

4.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Gdyby ludzie choćby przez jeden dzień zaznali tamtego piekła, zrozumieliby, że mają wszystko.” Wigilia Bożego Narodzenia, przygotowania do ślubu, Marta narzeczona otrzymuje jedno zdjęcie, jej życie zmienia się. Na zdjęciu jej narzeczony nie żyje. Nie jest to koniec morderstw, zostaje zaatakowana rodzina. Policja podejrzewa, że jest to ta sama os... {} Recenzja książki Pchła

Świat mitów czy prawd legendarnych

3.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historia dzieje się przed wiekami, przed panowaniem Mieszka I, poznajmy jego legendarnych przodków. Krak, Lech, Piast, Popiel. Wanda - znamy, a autor stworzył nam piękną opowieść z nimi w roli głównej. Warto przeczytać wcześniej „Dary bogów”, w której autor opowiada o bóstwach słowiańskich występujących w „Popielu”. Tym razem pisarz przenosi nas... {} Recenzja książki Popiel

Banalne aż do bólu :-(

1.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rodzice Anne i Marco Conti idą na imprezę, po powrocie zastają puste łóżeczko, córeczka zniknęła. Kto ją porwał, czy jeszcze żyje? Kiedyś spotkałam licho. Licho, takie małe, ostatnio się nie pokazywało, tym razem mnie ostrzegało. „Nie czytaj, już to było”. Nie posłuchałam ponieważ go dawno nie widziałam i w sumie po przeczytaniu zachwytów innych ... {} Recenzja książki Para zza ściany

Mord w przedwojennej Bydgoszczy

28.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

1926 rok, Bydgoszcz, Zimne Wody – znaleziono zwłoki kobiety, aspirant Andrzej Fąferka wraz policją rozpoczyna śledztwo. Okazuje się, że przed laty ktoś też w podobny sposób zabił 5 kobiet, nie został złapany. Czy pojawił się naśladowca, czy morderca powrócił? Retro, kryminał, okładka, tytuł – wszystko wskazywało na dobrą zabawę. Niestety tylko ws... {} Recenzja książki Mord na Zimnych Wodach

Idź śladem - odważysz się?

26.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

1993 studniówka po niej zaginęła Sylwia Nowicka. 2017 policja natrafia na kasetę VHS z zapisem zabójstwa młodej dziewczyny, okazuje się, że to Sylwia Nowicka. Policja rozpoczyna śledztwo, zaczynają pojawiać się następne zwłoki, mężczyzn i młodych kobiet. Kto zabija i czy ma to związek ze studniówką sprzed lat? Dwa lata temu zahipnotyzowała mn... {} Recenzja książki Ślad

Obowiązkowo przeczytaj dwa razy.

{} WYBÓR REDAKCJI
24.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Całość dzieli się na trzy części. Pierwsza, której autorem jest Paul Julius Möbius, to wynik jego badań nad kobietami. Druga część to komentarze autora wobec reakcji na część pierwszą. Trzecia część to napisane przez Katinkę von Rosen „rozwinięcie” myśli lekarza. Czytałam dwa razy i w sumie mam po raz pierwszy w życiu dwa różne wnioski. Ni... {} Recenzja książki O umysłowym i moralnym niedorozwoju kobiety

Jazda bez trzymanki

22.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po pogrzebie swojego przyjaciela prokuratora były policjant dostaje kluczyk, ma spełnić jego wolę. Wcześniej mafia wrocławska przechwytuje tajemniczą walizkę, niestety gangsterów biorących udział w akcji ktoś zaczyna mordować. Autora poznałam dzięki kryminałowi retro „Glatz”, więc z chęcią sięgnęłam po następną książkę i oberwałam z lekka, bo zu... {} Recenzja książki Toksyczni

Historia, która w sposób godny opowiada o tamtych czasach.

21.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ada po operacji razem z bratem Jamie i opiekunką Susan zamieszkują w domu na posesji lady Thorton i jej córki Maggie. Tutaj przybywa nieco starsza od niej dziewczynka Ruth, tajemnicza Niemka. Wszyscy razem muszą nauczyć się żyć wspólnie, co jest bardzo trudne, ze względu na przeżycia i doświadczenia. „Mama nie żyła. Nie mogła nas już skrzywdzić.... {} Recenzja książki Wojna, którą w końcu wygrałam

Reklama - najgorsze zło dla czytelnika

{} WYBÓR REDAKCJI
19.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pisarz Tom Kennedy razem z synem po śmierci żony przeprowadza się do nowego domu. Tam zaczynają ich niepokoić odgłosy, szepty, okazuje się, że w miasteczku zaczynają ginąć małe dzieci, tak jak przed laty. Poprzedni morderca siedzi, czy ktoś go naśladuje? Czy policja znajdzie porywacza i czy Tom zdoła ocalić syna? Jeśli drzwi nie zamkniesz w por... {} Recenzja książki Szeptacz

Nie otwieraj, nie otwieraj - i tak to zrobisz ..........

15.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lato, piątka przyjaciół Sep, Arkle, Mack, Lamb i Hadley znajduje skrzynię, albo ona ich, zawierzają jej swoje rzeczy. Cztery lata później zaczynają się wokół nich dziać niepojące wydarzenia, ktoś lub coś odbiera im spokój. Czyżby skrzynia została otwarta? „Nigdy nie wracaj do skrzyni samotnie. Nigdy nie otwieraj jej po zmroku. Nigdy nie zabier... {} Recenzja książki Skrzynia ofiarna

Królowa wody chce następnej ofiary.

8.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Aga razem z mamą, przybranym ojcem Pawłem i jego synem Aleksem przeprowadza się z Warszawy w „leśną głuszę” – na odludzie. Oczywiście nikt dzieciaków nie pytał czy chcą mieszkać razem i w tym miejscu. Dom chyli się ku ruinie, ale też ma swoje tajemnice, tajne przejścia, staw, nad który nie wolno chodzić – filetowe róże więdną, Wietrzysko chce nast... {} Recenzja książki Królowa wody

Sekrety nie umierają nigdy, czasami idzie się o krok za daleko.

{} WYBÓR REDAKCJI
6.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sekrety nie umierają nigdy, czasami idzie się o krok za daleko. Simon Greene ma wspaniałą żonę i trójkę dzieci, niestety córka Paige uciekła, zaczęła brać narkotyki i nie ma zamiaru wrócić do domu. Ojciec jednak usilnie chce ją znaleźć, niestety sprawy zaczynają się komplikować, dodatkowo ktoś zabija jej chłopaka, zabójstwa zaczynają się mnożyć, ... {} Recenzja książki O krok za daleko

Legenda czy prawda historyczna?

2.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bjorn urodzony na ziemi Polan, ma swoją tajemnicę, kim jest poganinem, synem Mieszka? Na wyspie Lindisfarne wśród ruin klasztoru przekazuje swoją historię opatowi, niestety ktoś zaczyna mordować, czy celem jest Bjorn, czy jednak ktoś inny?? Wciągnęła mnie ta opowieść na maksa, obok siebie miałam notatnik, w którym wpisywałam fakty, legendy, fikcj... {} Recenzja książki Bjorn. Syn burzy

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe