Avatar @tikichomiktaki

@tikichomiktaki

Kanapowicz od ponad 10 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
Kanapowicz od ponad 10 lat.

Recenzje książek

23 recenzje

Przypadki Pi Patela

6.11.2014

Dość długo zwlekałam z napisaniem tej recenzji. Impulsem do działania stały się nadchodzące dni - jak by nie było czas refleksji i zadumy (przynajmniej dla mnie) nad życiem, śmiercią, a w końcu i samym Bogiem. Tak się składa, że "Życie Pi" dotyka każdego z tych zagadnień. Króciutko o fabule. Pi, czyli Piscine Molitor Patel dorastał w Indiach, jeg... Recenzja książki Życie Pi

Bóg nigdy nie mruga, tylko czasem puszcza do nas "oczko"

6.11.2014

Niewiele jest ostatnimi czasy książek, które czytam jednym tchem. Kupiona na prezent i pochłonięta niemalże w jeden wieczór, jeszcze zanim zawędrowała w ręce osoby obdarowywanej zachwyciła mnie bez reszty. Mnie, która z opowiadaniami, jak i wszelkimi innymi krótkimi formami literackimi (jakimi są np. felietony) jest na bakier. Kto by pomyślał! "Bó... Recenzja książki Bóg nigdy nie mruga

Pepe na tropie

24.09.2014

"Pepe i spółka" to zbiór trzech historii, które łączy trójka nieprzeciętnych bohaterów: tytułowy Pepe Kulka - szkolny prymus i mądrala, który zawsze musi być w centrum uwagi, Remigiusz Faramon - chłopak niezwykle odważny i zaradny oraz Matylda Blondin - jedyny żeński pierwiastek w naszej paczce. Jak na kobietę przystało bezbłędnie wykorzystuje swój... Recenzja książki Pepe i spółka

"Kacper Niewypał Co?dziennik pomyłek" Stephan Pastis

6.07.2014

Powraca nasz szalony Kacper Niewypał! Dla przypomnienia, Kacper to absolutnie genialny detektyw, dla którego nie ma zagadek nie do rozwikłania. Razem ze swym wspólnikiem - niedźwiedziem polarnym o wdzięcznym imieniu Total prowadzi Agencję Detektywistyczną Totalny Niewypał. Obecnie zrezygnował z lokalu na ostatnim piętrze gigantycznego biurowca i pr... Recenzja książki Kacper Niewypał. Co?dziennik pomyłek

Niewypał, a może strzał w 10? ;)

18.05.2014

Kacper tak naprawdę nazywa się Newpall, ale że kiedyś (nie wiadomo dokładnie kiedy) ktoś (lecz nie wiadomo kto) błędnie je zapisał (nazwisko), pozostał z tego już tylko Niewypał. Chociaż słowo "tylko" nie jest w tym przypadku tak do końca trafne, ze względu na przyjaciela Kacpra - niedźwiedzia Totala. Razem ten niecodzienny duet tworzy przecież "To... Recenzja książki Kacper Niewypał. O!błędne notatki

Przeciętna serenada

20.02.2014

Główną bohaterką książki Peterson jest Britta Lindquist, 24-letnia skrzypaczka, która niespodziewanie powraca po latach do swojego rodzinnego domu na Alasce. Rodzina i przyjaciele okazują zarówno radość, jak i pewien niepokój z tego powodu. W powietrzu wisi bowiem jakiś sekret, którego dziewczyna nie chce wyjawić najbliższym. Po czasie wyznaje, iż ... Recenzja książki Serenada zmierzchu

"Psy z Rygi" Henning Mankell

21.01.2014

Jak nie wiadomo już po co sięgnąć, to zawsze można wyciągnąć dłoń w kierunku Mankella. Nie dość, że ją uściśnie to jeszcze zaprosi Was na herbatę i opowie naprawdę ciekawą historię. Swoją przygodę z tym panem zaczęłam książką "O krok" i po jej przeczytaniu w te pędy zaopatrzyłam się w bodajże 8 książek traktujących o przygodach Komisarza Wallandera... Recenzja książki Psy z Rygi

"Pół życia" Jodi Picoult

21.01.2014

Sięgając po tę książkę nie spodziewałam się, że jej bohaterami oprócz ludzi będą... wilki! A trzeba Wam wiedzieć, że te niezwykłe zwierzęta podbiły już wcześniej moje serce i to chyba w dużej mierze za ich sprawą tak wysoko oceniłam "Nakarmić wilki", naszej rodzimej autorki, Marii Nurowskiej. Ponowne spotkanie z nimi okazało się równie fascynującą ... Recenzja książki Pół życia

Poddasze i więdnące kwiaty...

21.11.2013

Pamiętam moment wielkiego "boom" - wszyscy czytają "Kwiaty na poddaszu"! Na blogach roiło się od recenzji i po prostu nie sposób było nie zwrócić uwagi na ten tytuł, ale Chomik powiedział sobie "eee, może innym razem". I uwaga, w końcu nadszedł ten "inny raz", bo okazało się, że książka doskonale pasuje do kilku wyzwań czytelniczych, w których star... Recenzja książki Kwiaty na poddaszu

Dom tajemnic

9.11.2013

Walkerowie zostali zmuszeni do przeprowadzki i może nie byłoby w tym znowu nic, aż tak niezwykłego, gdyby nie okoliczności, które ich do tej sytuacji doprowadziły oraz tajemniczy dom, który pojawił się na ich drodze. Jak się później okazało, żadne z tych zdarzeń nie było przypadkowe. Ot, taki misterny plan, którego zamierzenia miały źródło we wspól... Recenzja książki Dom Tajemnic

Siostrzana miłość

8.11.2013

Pearl i May to kolejno astrologiczny smok i koń, co według chińskich wierzeń determinuje ich charakter i wiąże się z określonymi przymiotami. Jedna z nich jest odważna, ma silną wolę i twardo stąpa po ziemi, podczas gdy drugą cechuje roztrzepanie i chęć bycia w centrum uwagi. Poznajemy je gdy są młode i beztroskie, zarabiając na życie jako modelki.... Recenzja książki Dziewczęta z Szanghaju

O czym myślisz budząc się w jasny słoneczny poranek?

8.11.2013

Książka-kolaż, składająca się z wielu luźnych elementów, ale i kilku konkretnych historii, chaotyczna, wstrząsająca. Nie dbająca o interpunkcję, przez co niechlujna, ale nabuzowana emocjami, autentyczna. Odkreślona jednym, stałym i kluczowym mianownikiem - miastem, które przyciąga, ale i niszczy, łudzi, mami, odziera ze złudzeń, karmi, deprawuje, g... Recenzja książki Jasny słoneczny poranek

"Kiedy jesteś młodą dziewczyną, słuchaj ojca, kiedy zostaniesz żoną, słuchaj męża, a jako wdo...

30.10.2013

Kiedy sięgałam po tę lekturę nie miałam najmniejszego pojęcia, cóż ona ze sobą przyniesie. Nie przypuszczałam, że pochłonie mnie bez reszty. Bardzo dobrze pamiętam moje z nią początki i fragment dotyczący krępowania stóp, który przyszło mi czytać podczas porannej podróży do pracy, a na który zupełnie nie byłam wtedy przygotowana. Byłam tak zszokowa... Recenzja książki Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz

Naprawdę warto!

24.10.2013

Pierwszą rzeczą, która przyciągnęła mnie do tej książki była okładka. Pastelowa, delikatna i tworząca wraz z tytułem zapowiedź głęboko skrywanej tajemnicy. Idealne połączenie! Poza tym zawsze przyjemnie trzyma się w dłoniach książkę, która okładką nie narusza naszego poczucia estetyki i nie szpeci pokoju, gdy po przeczytaniu zostanie odłożona na pó... Recenzja książki Pamiętne lato

Poznajcie komisarza Wallandera!

24.10.2013

Jak na mój gust opis zawiera zbyt dużo spojlerów. Nie można zarysować fabuły tak, by nie zdradzić wydarzeń obejmujących 3/4 książki? Chociaż suma sumarum wyszłoby nam z tego niekiedy może ledwo jedno zdanie... Osobiście jednak nie mam nic przeciwko i nieraz lubię czytać książkę nie wiedząc praktycznie nic o fabule. Zdarza mi się wybierać lektury su... Recenzja książki Morderca bez twarzy

(Nie)małe zbrodnie małżeńskie

30.09.2013

Zaczynamy lekturę i niby wszystko jest jasne. On miał wypadek. Ona przywiozła go ze szpitala do domu. Ich domu. Są małżeństwem, lecz on... tego nie pamięta. Lisa i Gilles. Tak, tak, to ich imiona. Na czym to ja skończyłam? A tak, powrót do domu. Zastanawialiście się kiedyś jak to jest opowiadać komuś o jego własnym życiu? Opisywać jego zachowania, ... Recenzja książki Małe zbrodnie małżeńskie

Nie wywołuj wilka z lasu

30.09.2013

Ogromne zaskoczenie i to jak pozytywne! Nurowska po prostu czaruje! I pomyśleć, że książkę wypożyczyłam przez zupełny przypadek, jako dodatek do pozostałych lektur. Opis jak zwykle jest beznadziejny, ponieważ streszcza praktycznie całą książkę, dlatego też pozwoliłam sobie go skrócić :) Kasia to niezwykła osoba, silna i odważna, a jednocześnie zam... Recenzja książki Nakarmić Wilki

Słów parę o tym, jak smaczny(a) może być kisiel :)

30.09.2013

O czym jest ta rzecz? Licho wie, dosłownie. Bo Licho to Anioł, a do tego jeszcze Stróż. Czego strzeże? Ano Lichotki - budowli iście gotyckiej i niepowtarzalnej, bo zamieszkałej przez najdziwniejsze wręcz persony: Krakersa - pradawnego stwora, który szczególnie upodobał sobie sztukę kulinarną, Utopce - całymi dniami pluskające się w wannie, nieszczę... Recenzja książki Dożywocie

Trzy pokolenia - jedna krew

30.09.2013

Choć lato już za nami, to ja przeniosłam się na moment na gwarne ulice Kairu, gdzie pustynny piasek sypnął mi w oczy, a słońce spaliło kark. Tam też poznałam Ruby - zbuntowaną nastolatkę, która uciekła z domu i wyruszyła na spotkanie swojej babci. W ten sposób w egipskiej stolicy nastąpiło zderzenie dwóch kultur, a także dwóch zupełnie różnych świa... Recenzja książki Na piaskach pustyni

Afrykańska królowa

30.09.2013

Akcja powieści rozgrywa się głównie w Tanzanii (wcześniej: Tanganice), ale i częściowo w Australii. Pierwsze strony przedstawiają retrospekcję z pogrzebu małżeństwa misjonarzy. Obserwujemy postaci, ale nic jeszcze o nich nie wiemy. Widzimy 12-letnią dziewczynkę nad grobem swoich rodziców i pewną rudą kobietę, która w eskorcie masajskich wojowników ... Recenzja książki Królowa Deszczu

Nowy wymiar baśni

20.09.2013

Autora książki zdążyłam już poznać. Wszak z zadowoleniem rozczytuję się ostatnio w jego Kronikach Spiderwick. Dlatego też od początku nastawiłam się na interesującą lekturę i muszę przyznać, iż jestem ukontentowana :) Główna bohaterka, Eva Dziewięć, to 12-letnia dziewczynka wychowywana przez Robota-Nianię o imieniu Mat. Gdzie się podziali rodzice ... Recenzja książki Czarla. Poszukiwacze

Jest taki dzień...

2.06.2012

Poproszę na scenę naszych głównych bohaterów, a muszę Wam powiedzieć, że udało mi się ich złapać akurat w jednym z ważniejszych momentów w ich życiu - zaraz po ukończenia studiów. Jest 15 lipca 1988r. Emma przedstaw się! Emma: - Cześć wszystkim! Nazywam się Emma Morley. Mam 23 lata i właśnie ukończyłam z wyróżnieniem filologię angielską i historię... Recenzja książki Jeden dzień

Ach, Przyszłości... Gdzież się podziało Twoje światło?

12.03.2012

Wyobraźmy sobie przyszłość. Naszą przyszłość. Rozglądamy się dookoła i co widzimy w zasięgu wzroku? Że efekt cieplarniany to jednak nie były żarty. Kontynenty to już przeszłość! Teraz królują wyspy, niczym nowy trend w boskiej modzie. Co więcej najwyższą władzę nad światem sprawuje Świątynia, instytucja mianująca się ostoją Miłości, której to kult ... Recenzja książki Ślepa wiara

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl