Avatar @Sylwia_K

Sylwia

@Sylwia_K
9 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od 5 lat. Ostatnio tutaj 5 miesięcy temu.
sylwia.recenzuje
Napisz wiadomość
Obserwuj
9 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od 5 lat. Ostatnio tutaj 5 miesięcy temu.

Recenzje książek

49 recenzji, w tym 9 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Kompleksowo i przystępnie o terapii poznawczo-behawioralnej

1.09.2022

Ta pozycja to idealny przykład na to, że nie warto oceniać książki po okładce. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że to kolejny z tych bzdurnych poradników, które mogą bardziej zaszkodzić osobie zmagającej się z problemami psychicznymi niż jej pomóc (jak chociażby ten Beaty Pawlikowskiej), ale nic bardziej mylnego. Nie znajdziecie tu magicznyc... Recenzja książki Radość życia, czyli jak zwyciężyć depresję. Terapia zaburzeń nastroju

"Jak być ze sobą czulej, bliżej, dłużej. I na większym luzie”

10.05.2022

Nawet jeśli tak jak ja raczej stronicie od poradników, śmiało możecie sięgnąć po książkę Olgi Kordys-Kozirowskiej pod tytułem “Miłość to czasownik”. Nie jest to bowiem typowy irytujący poradnik, mimo że chyba najprościej właśnie jako poradnik tę pozycję sklasyfikować. Nie znajdziecie tu jednak nadętego uderzania w patetyczne tony i przedstawiania ... Recenzja książki Miłość to czasownik. Jak być ze sobą czulej, bliżej, dłużej. I na większym luzie

Rozważnie o romantycznej

21.03.2022

Pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanek (i fanów!) Jane Austen. Bardzo cieszę się, że wpadła w moje ręce, bo o ile twórczość Austen znam bardzo dobrze, zarówno z książek jak ich licznych filmowych adaptacji, o samej autorce wiedziałam bardzo mało. Trudno wyobrazić sobie kto mógłby lepiej przybliżyć nam postać wybitnej autorki niż Anna Przedpełsk... Recenzja książki Jane Austen i jej racjonalne romanse

reportażowa historia tajemniczego zawodowego mordercy

17.10.2021

Literatura faktu, seryjny zabójca, śledztwo, tajemnica - to elementy, które na pewno zainteresują mnie zawierającą je książką. Nie inaczej było w tym przypadku. Andrea Galli, reporter Corriere della Sera, w swojej książce “Zabójca” przedstawia życie Juliana Sinanaja, jednego z najbardziej tajemniczych płatnych zabójców na świecie, zabierając czyte... Recenzja książki Zabójca

(nie) epicka opowieść o Piaście

31.07.2021

Czasem lubię wyjść z mojej strefy czytelniczego komfortu mieszczącej się głównie w okolicach literatury faktu i kryminałów i sięgnąć po coś zupełnie innego. Pokaźnych rozmiarów pięknie wydana powieść o wczesnośredniowiecznej Słowiańszczyźnie, sygnowana przez wydawnictwo SQN, które bardzo lubię, wydała mi się dobrym i interesującym wyborem. Począte... Recenzja książki Piast

O psie, który nadał życiu sens

27.06.2021

“Pies i Ja” to ciekawa książkowa propozycja na lato, zwłaszcza dla czytelników kochających psy, jak można się zresztą domyślić po tytule. Do sięgnięcia po nią zachęciło mnie ciekawe zdjęcie na okładce i przesympatyczny pyszczek psa, który jest jednym z jej głównych bohaterów, a także pozytywne recenzje, m.in w brytyjskim Vouge, i obecność na liści... Recenzja książki Pies i ja. Opowieść o szukaniu sensu życia

Zmierzch świata Windsorów

19.04.2021

Brytyjska rodzina królewska nieustannie dostarcza pożywki mediom a jej losy z żywym zainteresowaniem śledzą miliony osób na całym świecie. Po głośnym, szeroko komentowanym wywiadzie udzielonym przez Harry’ego i Meghan kilka tygodni temu nastąpiło coś, co zwiastuje nieuchronny koniec pewnej epoki - najpierw śmierć a potem pogrzeb Księcia Filipa, k... Recenzja książki Elżbieta, Filip, Diana i Meghan. Zmierzch świata Windsorów

"Obyś (nie) żył w ciekawych czasach"

8.04.2021

“Obyś żył w ciekawych czasach” to znane chińskie przekleństwo, którego sens możemy chyba odczuć teraz mocniej niż kiedykolwiek. Siedzę sobie zatem w domu, w trakcie szalejącej na zewnątrz kolejnej już fali pandemii, i czytam tę książkę o problemach społecznych, smutnych ludziach i ich płytkich relacjach, która to w ogóle do mnie nie trafia, myśląc... Recenzja książki Ciekawe czasy

o wybitnym matematyku i niezwykłym człowieku w bardzo przystępny sposób

9.03.2021

Książka “Gen i już”, której autorką jest Anna Czerwińska-Rydel, przeznaczona jest raczej dla młodszych odbiorców (sugerowany wiek to 9+), mimo to bardzo mnie zainteresowała, bo o Stefanie Banachu nie wiedziałam właściwie nic. Nie przypominam sobie, żeby jego nazwisko padło choć raz w ciągu całej mojej edukacji (pewnie byłoby inaczej, gdybym bardzi... Recenzja książki Gen i już! Opowieść o Stefanie Banachu

Jesteśmy tym, czym są nasze białka

WYBÓR REDAKCJI
5.02.2021

Muszę przyznać, że mam problem z oceną tej książki. Stawiane w niej tezy, wyjaśnienia pewnych zjawisk oraz prognozy i pomysły dotyczące przyszłości są niesamowicie ciekawe, natomiast są podane w momentami trudnej do odbioru formie. Trzeba być po prostu na to przygotowanym. Możliwe, że tytuł zasugerował mi, że będzie to książka podobna do “Homo De... Recenzja książki Homo Biologicus

Everest od zaplecza

16.01.2021

Zabierałam się właśnie za pisanie recenzji “W cieniu Everestu”, kiedy zobaczyłam fantastyczną wiadomość o pierwszym zimowym wejściu na K2. Ależ się cieszę! Przede wszystkim dlatego, że dokonali tego Oni - Szerpowie, którzy zazwyczaj są jedynie cichymi, bezimiennymi bohaterami wielu wypraw. Teraz zasłużenie zapisali się w historii himalaizmu, w dod... Recenzja książki W cieniu Everestu

"Nie śmierć mnie niepokoi, ale umieranie"

WYBÓR REDAKCJI
9.11.2020

Mimo że śmierć jest nieodłącznym elementem naszego życia, na co dzień skutecznie wypieramy ją z naszej świadomości. Dzięki postępowi medycyny, przemianom społecznym i kulturowym, stała się dla nas jakby mniej zauważalna. Wprawdzie codziennie dowiadujemy się o tym, że ktoś zachorował, a ktoś umarł; czytamy czy słyszymy, że w jakiejś katastrofie, cz... Recenzja książki Jak umieramy

dobra rzecz, ale nie o przyciąganiu

17.10.2020

Poradniki to dość specyficzny rodzaj literatury, którego na co dzień raczej unikam. Od czasu do czasu zdarza mi się jednak sięgnąć po jakiś, bo w sumie w większości, nawet kiepskich pozycji, można wyłowić coś, co da się odnieść do swojego życia. A kto nie chciałby mieć w nim więcej dobrych rzeczy? Zanim zaczęłam tę książkę, upewniłam się, że ni... Recenzja książki Jak przyciągać dobre rzeczy

z pamiętnika polskiej lekarki

WYBÓR REDAKCJI
25.09.2020

Książki o tematyce medycznej zawsze wzbudzają moje zainteresowanie, nie inaczej było też w tym przypadku. Owo zainteresowanie potęgował jeszcze fakt, że “Wcierki rtęciowe i obcęgi” to nie tylko świeża pozycja, zapoczątkowująca serię “Klisze lekarskie”, ale też pochodząca z zupełnie nowego wydawnictwa Nawias (którego książki póki co są dostępne jed... Recenzja książki Wcierki rtęciowe i obcęgi

słaby poradnik, rewelacyjna biografia

15.08.2020

Uwielbiam Disneya, kocham zarówno oryginalne disneyowskie produkcje, jak i te z wytwórni zakupionych przez firmę w ostatnich latach. Muszę jednak przyznać, że przed przeczytaniem tej książki nigdy nie zastanawiałam się, kto stoi na czele tak prężnie działającej korporacji. Gdyby ktoś mnie o to zapytał, nie potrafiłabym skojarzyć ani nazwiska, ani... Recenzja książki Przejażdżka życia. Czego nauczyłem się jako CEO The Walt Disney Company

to nie kolejna typowa historia wojenna

5.08.2020

To było moje pierwsze spotkanie z twórczością Maxa Czornyja. Kojarzyłam jego nazwisko z licznych recenzji krwawych kryminałów, dlatego bardzo zainteresowała mnie ta nowa pozycja, która rodzajem i tematem tak bardzo odbiega od tego, do czego zdążył nas przyzwyczaić autor. Muszę przyznać, że podchodziłam do tej książki z dużą rezerwą, bo drut kolcz... Recenzja książki Córka nazisty

"Mistrz inteligentnej sensacji"

WYBÓR REDAKCJI
7.07.2020

Uwielbiam Zygmunta Miłoszewskiego i jego styl. Wśród wykreowanych przez niego postaci moim absolutnym faworytem wciąż pozostaje prokurator Szacki, jednak Zofia Lorentz z „Bezcennego” zajmuje mocne drugie miejsce, dlatego bardzo ucieszyła mnie wiadomość, że pojawia się ona w najnowszej książce autora. „Kwestię ceny” można jednak spokojnie przeczyta... Recenzja książki Kwestia ceny

więcej akcji niż w "Opowieści Podręcznej", ale mniej refleksji

24.05.2020

Bardzo czekałam na tę książkę. “Opowieści podręcznej”, które przeczytałam kilka lat temu, zrobiły na mnie ogromne wrażenie, z dużym zainteresowaniem obejrzałam również ich serialową adaptację. Historia miała zamkniętą formę a sama autorka wręcz zarzekała się, że nie planuje już pisać o Gileadzie, jednak po ponad 30 latach, zainspirowana niepokojąc... Recenzja książki Testamenty

dobry fabularyzowany dokument, ale kiepski portret pożądania

2.05.2020

“Trzy Kobiety” autorstwa Lisy Taddeo to książka, po którą sięgnęłam z ogromną ciekawością. Opis z okładki wydał mi się niezwykle interesujący, przeczytałam też jednak sporo niepochlebnych recenzji dotyczących oryginalnego wydania, dlatego nie mogłam się doczekać, żeby wyrobić sobie własną opinię. Cóż, muszę stwierdzić, że mam bardzo mieszane uczuc... Recenzja książki Trzy kobiety

o epidemiach w czasach pandemii

7.04.2020

Odkąd tylko zobaczyłam zapowiedź tej książki (jeszcze za starych, dobrych czasów, kiedy nie żyliśmy w świecie ogarniętym pandemią) wiedziałam, że muszę po nią sięgnąć. Podejrzewałam, że książka mi się spodoba, bo jakkolwiek może to dziwnie zabrzmi, uwielbiam tego rodzaju tematykę. Jednak na pewno nie spodziewałam się, że czytając o największych p... Recenzja książki Co nas (nie) zabije. Największe plagi w historii ludzkości

Kim jest Kim (Dzong Un)?

8.03.2020

Książka Anny Fifield należy do tego rodzaju literatury faktu, jaką lubię najbardziej - napisana przez osobę naprawdę znającą się na opisywanym temacie, rzetelna, powołująca się na różne źródła, naszpikowana informacjami i ciekawostkami, a przy tym bardzo łatwa w odbiorze. Do sięgnięcia po nią zachęciła mnie fantastyczna, oryginalna okładka, która... Recenzja książki Wielki następca

Fascynująca postać, którą nie każdy polubi

1.03.2020

Wiadomo, że nie powinno się oceniać książki po okładce, ale to właśnie fantastyczna okładka zachęciła mnie do sięgnięcia po tę pozycję. Spójrzcie tylko, czyż nie jest przepiękna? Szczerze przyznam, że samo nazwisko Fiedler niewiele mi mówiło. Dopiero gdy przeczytałam opis, skojarzyłam je z książkami podróżniczymi. Jak na osobę, która kocha zarówno... Recenzja książki Fiedler. Głód świata

Słowa, które zmieniły bieg historii

22.02.2020

“Przemowy niezapomniane” zebrane przez Shauna Ushera to książka, którą dawkowałam sobie po trochu od początku roku. Zdecydowanie nie jest to pozycja, którą da się przeczytać w jeden czy dwa wieczory (choć oczywiście na upartego można). Najlepiej delektować się nią strona po stronie, mowa po mowie i dać sobie czas na przyswojenie sensu każdej wypow... Recenzja książki Przemowy niezapomniane. Słowa, które zmieniły bieg historii

literatura faktu w najlepszym wydaniu

11.02.2020

W ostatnich miesiącach na rynku wydawniczym pojawiło się wiele pozycji z gatunku literatury obozowej. Dobrze wiedzieć, że tego rodzaju książki cieszą się niesłabnącą popularnością, bo to temat, o którym wciąż powinno być głośno, o którym nigdy nie możemy zapomnieć, zwłaszcza teraz, kiedy żyje coraz mniej świadków tego mrocznego okresu w historii.... Recenzja książki Nasza pani z Ravensbrück. Historia Johanny Langefeld

życie obozowe w wersji light

WYBÓR REDAKCJI
9.02.2020

“Podróż Cilki” autorstwa Heather Morris to kontynuacja bestsellerowego “Tatuażysty z Auschwitz”. Poprzednia książka autorki wywołała spore zamieszanie, doniesienia o rewelacyjnych wynikach sprzedaży i opinie zachwyconych czytelników przeplatały się mocnymi głosami krytyki ze strony ludzi i instytucji oburzonych historycznymi przekłamaniami i nieud... Recenzja książki Podróż Cilki

© 2007 - 2024 nakanapie.pl