Avatar @poloznaiksiazki

Honcia

@poloznaiksiazki
7 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 3 lat. Ostatnio tutaj 27 dni temu.
poloznaiksiazki
Napisz wiadomość
Obserwuj
7 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 3 lat. Ostatnio tutaj 27 dni temu.

Recenzje książek

33 recenzje, w tym 1 recenzja wyróżniona przez redakcję

Spodziewałam się czegoś innego

4.10.2021

„Wojna Inge” to powieść trudna do zaklasyfikowania. Nie jest typowym reportażem, nie jest również powieścią. Autorka, Svenja O’Donell, to wnuczka tytułowej Inge. Zdaje relacje z trudnego życia swej babci oraz przedstawia problemy, z jakimi borykali się zwyczajni obywatele Niemiec w obliczu wojny. Główną bohaterkę powieści, Inge, poznajemy jeszcze ... Recenzja książki Wojna Inge

Powiew świeżości

31.07.2021

„Oszustka” to thriller autorstwa Janelle Brown o niesztampowej fabule. Kiedy zapoznałam się z opisem zamieszczonym na tylnej okładce, zapragnęłam mieć tę książkę w swojej biblioteczce. Miałam nadzieję, że będzie to powiew świeżości wśród setek thrillerów prowadzonych według powtarzalnych schematów. Główną bohaterką powieści jest Nina, kobieta wych... Recenzja książki Oszustka

Bardzo przyjemna młodzieżówka

28.05.2021

Po powieść Weroniki Łodygi „Angst with happy ending” sięgnęłam zachęcona bardzo pozytywnymi opiniami środowiska książkowego. Liczyłam na kilka godzin z przyjemną, odstresowującą, niezobowiązującą lekturą. Czy pozycja ta sprostała moim oczekiwaniom? Zdecydowanie tak, a nawet dała mi więcej, niż się spodziewałam. Głównym bohaterem książki jest nasto... Recenzja książki Angst with happy ending

Duże rozczarowanie

11.03.2021

Uwielbiam powieści obyczajowe. Są dla mnie miłą odskocznią, kiedy potrzebuję czegoś lekkiego i przyjemnego na poprawę humoru. Dlatego postanowiłam sięgnąć po „Pensjonat na Kaczym Wzgórzu”. Niestety moje oczekiwania wobec tej książki były najwyraźniej znacząco wygórowane. Głównymi bohaterami powieści są Łucja i Robert, nieznający się początkowo, zu... Recenzja książki Pensjonat na Kaczym Wzgórzu

Gdy upór to za mało

11.02.2021

Niewiele czytam powieści o tematyce górskiej. W górach bywam rzadko, na dodatek czysto rekreacyjnie. Nie mam też zielonego pojęcia o wspinaczce. Mimo to powieść Sary Antczak wciągnęła mnie i zahipnotyzowała. Zawiera bowiem pewien morał, który sprawdza się u każdego z nas, bez względu na to, jakie są nasze życiowe cele. Głowni bohaterowie książki t... Recenzja książki Lina

Nietuzinkowa obyczajówka

27.12.2020

„Kolorowe szkiełka” to powieść obyczajowa autorstwa Mirosławy Karety. Opis książki zaintrygował mnie do tego stopnia, że czekałam na kuriera z paczką dosłownie przebierając nogami. Miałam nadzieję na dawkę porządnej, przywołującej ciepłe uczucia obyczajówki w tym zabieganym, przedświątecznym czasie. Muszę przyznać, że powieść spełniła moje wszystk... Recenzja książki Kolorowe szkiełka

Długo zastanawiałam się, co napisać

12.11.2020

"Poza mną" to książka, na którą czekałam długo i bardzo się z niej cieszyłam, kiedy wreszcie wpadła w moje ręce. Czytając kolejne recenzje, upewniałam się w przekonaniu, że to dzieło mnie zachwyci. Niestety, nadzieje bywają złudne. Główna bohaterka książki to psychoterapeutka, która poza pomaganiem innym zajmuje się układaniem własnego życia, w mn... Recenzja książki Poza mną

Miałam nadzieję, że Wilczyca okaże się kobietą z charakterem

29.09.2020

Kobiety bywają wszechstronne. Wyrabiają każdego dnia sto dwadzieścia procent normy. Znajdują czas zarówno na obowiązki, jak i przyjemności, nie zaniedbując przy tym bliskich. O takiej Wilczycy chciałam czytać. Kiedy dowiedziałam się, że główna bohaterka książki jest członkinią gangu samochodowego, pomyślałam, że to tak zwana "baba z jajami". Jakże... Recenzja książki Wilczyca. W pogoni za wolnością

Mam problem z tą książką

7.08.2020

W powieściach obyczajowych z reguły nie chodzi o gwałtowne zwroty akcji, ani nieprzewidywalne zakończenie. Zawsze traktowałam je jako miłą odskocznię od rzeczywistości i "cięższych" książek. Tak też było w tym przypadku. Fabuła książki jest dosyć schematyczna. Główni bohaterowie, Kristen i Josh poznają się w dosyć zabawnych okolicznościach i niedł... Recenzja książki To tylko przyjaciel

Wiele się z tej książki dowiedziałam

11.07.2020

Miałam pewne obawy, gdy sięgałam po tę książkę. Nie oglądałam jeszcze "The Crown", co mogło stanowić problem podczas czytania przewodnika dla fanów serialu. Moje obawy okazały się jednak zupełnie bezpodstawne. Książka to kopalnia cennych informacji, zarówno dla osób, które serial mają już za sobą, jak i dla tych, którzy nie zamierzają go w ogóle o... Recenzja książki The Crown. Oficjalny przewodnik po serialu. Elżbieta II, Winston Churchill i pierwsze lata młodej królowej. Tom 1

Debiut autorki oceniam jako zwycięstwo 🙂

12.06.2020

Do przeczytania tej książki zachęciły mnie bardzo pozytywne opinie na wielu portalach książkowych. Nigdy nie czytałam żadnego kryminału "retro", więc zdecydowałam, że "Gwiazda szeryfa" będzie świetna na początek przygody z tego typu literaturą. Głównym bohaterem powieści jest Malewski, młody milicjant, który w powojennych czasach próbuje odbudować... Recenzja książki Gwiazda szeryfa

Oczekiwałam wiecej

16.03.2020

"Alan Cole nie tańczy" to druga część cyklu młodzieżowego w tematyce LGBT. Autor kontynuuje opis losów dysfunkcyjnej rodziny, której członkowie w dosyć nieudolny sposób dążą do poprawy wzajemnych relacji. Główny bohater, Alan, jest prześladowany w szkole z powodu swojej orientacji seksualnej. Ma wsparcie przyjaciół oraz brata, ale mimo wszystko ni... Recenzja książki Alan Cole nie tańczy

Ciekawy reportaż

1.03.2020

Autorka obrała sobie niełatwy cel: dotrzeć do kobiet, które opuściły zakon i porozmawiać z nimi o tym, czego tam doświadczyły i z jakich powodów rezygnowały. To, co przeczytałam, szczerze mówiąc zszokowało mnie. Zawsze kojarzyłam sobie siostry zakonne jako uosobienie dobra, łagodności i serdeczności. Tymczasem okazuje się, że są to współczesne nie... Recenzja książki Zakonnice odchodzą po cichu

Chętnie przeczytam drugą część

8.02.2020

Książka pod tytułem "Kółko się pani urwało" opisywana jest jako komedia kryminalna. Opowiada o niesamowitej przygodzie pewnej starszej pani. Zofia Wilkońska, bo tak nazywa się nasza główna bohaterka, to emerytka mieszkająca w warszawskiej kamienicy. Jej mąż zaginął przed laty, a syn planuje oddać ją do domu opieki. Staruszka jest dosyć zrzędliwa, ... Recenzja książki Kółko się pani urwało

Bardzo przyjemna powieść o amiszach

2.02.2020

"Syn pszczelarza" Kelly Irwin to powieść o ludziach, z którymi nie mamy w Polsce na codzień do czynienia. Mowa o amiszach. Społecznościach, które zrezygnowały z postępu cywilizacyjnego, aby żyć jak najbliżej Boga. Niewiele jak dotąd wiedziałam o ich kulturze, dlatego ta książka bardzo mnie zaciekawiła. Głównymi bohaterami są Abigail i jej córka De... Recenzja książki Syn pszczelarza

Długo nie mogłam się "wczuć" w tę pozycję

30.01.2020

Właśnie skończyłam czytać "Sadie" Courtney Summers. Jest to thriller, klasyfikowany również jako literatura młodzieżowa. Fabuła opiera się na prywatnym śledztwie pewnej nastolatki. Sadie, bo to jest właśnie jej imię, wychowała się w małym amerykańskim miasteczku. Mieszkała w przyczepie razem ze swoją młodszą siostrą, którą wychowywała. Mama dziew... Recenzja książki Sadie

Podobna do "Przeminęło z wiatrem"

26.01.2020

Akcja powieści rozpoczyna się przed pierwszą wojną, w majątku Lunnin, należącym do niemieckiej arystokratycznej rodziny. Poznajemy wtedy główną bohaterkę, Felicję, która zostaje porzucona przez ukochanego Maksyma. Mężczyzna zamierza żyć ideami i uważa Felicję za osobę płytką, która nie jest w stanie go zrozumieć. Felicja natomiast wiedziona różnym... Recenzja książki Czas burz

Co tu się zadziało...

WYBÓR REDAKCJI
9.01.2020

"Zielony żuk i biały gołąb rozpaczy" to książka autorstwa Albina Perca, którą przeczytałam w ramach "Klubu Recenzenta" serwisu nakanapie.pl. Wybrałam ją, ponieważ zaintrygował mnie nietuzinkowy tytuł. Opis również wydawał się ciekawy. Przeczuwałam, że nie będzie to łatwa w odbiorze książka i nie myliłam się. Fabuła z pozoru wydaje się być dość "kl... Recenzja książki Zielony żuk i biały gołąb rozpaczy

Miłe zaskoczenie

7.01.2020

Katarzyna Michalak to autorka, którą ocenia się bardzo różnorodnie: jedni zaczytują się w jej powieściach, inni uważają je za literaturę najniższych lotów. Nie byłam więc zbytnio zadowolona, gdy znalazłam tę pozycję pod choinką. Postanowiłam jednak ją przeczytać, i to w pierwszej kolejności, żeby czuć jeszcze echo świąt podczas lektury. Od początk... Recenzja książki Uśmiech losu

Trudna tematyka

2.01.2020

Lubię od czasu do czasu poświęcić czas książce o tematyce arabskiej. Powieści Laili Shukri zainteresowały mnie ze względu na to, że są oparte na faktach. "Byłam kochanką arabskich szejków" to mój debiut, jeśli chodzi o książki omawianej autorki. Jednocześnie jest to moja pierwsza pozycja roku 2020. Na początku tej intrygującej historii, poznajemy... Recenzja książki Byłam kochanką arabskich szejków

Nie wiem, jak ją ocenić

29.12.2019

"Będzie bolało" to pamiętnik młodego lekarza, który rozpoczyna swoją przygodę z położnictwem i ginekologią. Przechodzi przez różne etapy kariery, które przybliżają go do uzyskania tytułu specjalisty. Opowiada historie, jakie przydarzyły mu się podczas pracy, zarówno te wesołe, jak i przygnębiające. Wszystko podszyte jest sporą dawką ironii i humor... Recenzja książki Będzie bolało

Moja ukochana trylogia

27.12.2019

Zachęcona wieloma pozytywnymi opiniami postanowiłam przeczytać tę trylogię. Nie spodziewałam się, że pochłonie mnie ona bez reszty. Pierwsza część, czyli "Jeździec miedziany" to początek pięknej miłości. Tatiana poznaje Aleksandra jako młoda, bezmyślna nastolatka. Rosja staje wówczas u progu wojny. Wkrótce dziewczyna będzie musiała zmierzyć się z... Recenzja książki Jeździec Miedziany (cz. 2/2)

Moje pierwsze spotkanie z autorką

27.12.2019

O Magdalenie Witkiewicz, a raczej jej powieściach obyczajowych, słyszałam wiele dobrego. Postanowiłam w końcu wypożyczyć jej najsłynniejszą książkę: "Czereśnie zawsze muszą być dwie". Jest to bardzo przyjemna lektura, chociaż momentami fabuła wydaje mi się bardzo naciągana. Opowiada o przyjaźni młodej dziewczyny, Zosi, i starszej pani, Stefanii. ... Recenzja książki Czereśnie zawsze muszą być dwie

Jakże mogłabym jej nie przeczytać - ja, położna?

26.12.2019

Powieść "Zawołajcie położną" była dla mnie lekturą obowiązkową z racji wykonywanego przeze mnie zawodu. Po prostu musiałam po nią sięgnąć. Nie żałuję. Zakupiłam nawet anglojęzyczną wersję. Powieść rozgrywa się w czasach powojennych, w Londyńskiej dzielnicy East End. Właśnie tam pracuje i mieszka Jennifer, młoda położna. Dziewczyna, pochodząca z do... Recenzja książki Zawołajcie położną

Fantastyczna

26.12.2019

"Zabić drozda" to klasyka literatury amerykańskiej. Opowiada o procesie sądowym pewnego czarnoskórego mężczyzny, wobec którego postawiono bardzo poważne oskarżenia. Powieść opowiedziana jest z perspektywy dzieci adwokata. Streszczenie z tyłu książki w ogóle nie dało mi wyobrażenia, czego mogłabym się po niej spodziewać. Jakiś proces w sądzie, pewn... Recenzja książki Zabić drozda

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl