Avatar @very.little.book.nerd

very little book nerd

@very.little.book.nerd
13 obserwujących. 13 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj 1 dzień temu.
very.little.book.nerd
Napisz wiadomość
Obserwuj
13 obserwujących.
13 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj 1 dzień temu.

Recenzje książek

33 recenzje, w tym 2 recenzje wyróżnione przez redakcję

Uśpiona - kolejna doskonała książka Alicji Sinickiej

3.07.2022

Książki Alicji Sinickiej to jedne z tych, po które sięgam w ciemno. Przeczytałam wszystkie i żadna z nich mnie nie zawiodła, a większość oceniłam na osiem czy dziewięć gwiazdek. Podobnie było z "Uśpioną". Autorka w najnowszej książce porusza temat choroby, o której wcześniej mało słyszałam: narkolepsji. Objawia się ona nadmierną sennością, a niek... Recenzja książki Uśpiona

Nic wam nie jestem winna!

21.06.2022

Izzy O’Neill jest bohaterką, którą pokochałam całym sercem. To dziewczyna z charakterem, której główną bronią przeciwko światu jest ostre jak brzytwa poczucie humoru. To także dziewczyna, która nie wstydzi się swojego ciała ani tego, że lubi seks. Niestety komuś to ewidentnie przeszkadza - ktoś postanawia zniszczyć dziewczynie życie, publikując w ... Recenzja książki Nic wam nie jestem winna

Zadziorna wiedźma, rodzinne sekrety i klątwa sprzed lat

24.03.2022

“Kołysanka dla czarownicy” to książka idealna dla wszystkich, którzy uwielbiają heksalogię o Dorze Wilk Anety Jadowskiej albo przygody Koźlaczek z “Cud, Miód, Malina” (również pani Jadowskiej). Po jej lekturze jeszcze bardziej nie mogę doczekać się, aż sięgnę po “Hardą Hordę” oraz “Harde Baśnie”. Przekonałam się, że naprawdę uwielbiam ten klimat i... Recenzja książki Kołysanka dla czarownicy

"Gwiezdny port" - komiks autora "Gry o tron"

23.03.2022

“Gwiezdny port” to naprawdę niezła powieść graficzna. Kompletnie nie wiedziałam, czego mogę się po niej spodziewać, bo przed lekturą nie czytałam żadnych opinii ani nie sprawdzałam ocen. Okazało się, że dostałam prawie trzysta stron wartkiej akcji, międzygalaktycznych intryg i interesujących relacji między postaciami. Szczególnie spodobał mi się ... Recenzja książki Gwiezdny port

Vortex - najlepsza trylogia fantasy!

13.03.2022

Jeśli tom pierwszy dostał ode mnie 10/10, to drugiemu należy się 11/10. I w sumie na tym mogłabym zakończyć tę recenzję. No dobra, mogę dorzucić jeszcze trzy emotki wybuchającej głowy. Idealnie podsumują wszystko to, co czułam w trakcie i po zakończeniu lektury. Nawet więcej - wszystko to, co czuję do teraz, a książkę skończyłam już kilka tygodni ... Recenzja książki Vortex. Dziewczyna, która prześcignęła czas

Projekt Riese - zachwyt czy rozczarowanie?

16.02.2022

Projekt Riese to książka, co do której miałam naprawdę spore oczekiwania. Remigiusz Mróz, postapo, tajemniczy kataklizm - zapowiadało się naprawdę dobrze i nawet ta wzmianka na okładce o COVID-19 mnie nie odrzuciła. Na co dzień tyle się słyszy o pandemii, że w książkach wolę unikać tego tematu. Ale tym razem dałam szansę panu Remigiuszowi i jego c... Recenzja książki Projekt Riese

Influencerka

26.01.2022

Muszę przyznać, że pierwszy przeczytany w tym roku thriller mnie nie zawiódł. Oby kolejne były jeszcze lepsze - albo chociaż równie dobre. Uwielbiam Instagram i spędzam na nim sporą część mojego wolnego czasu, więc nic dziwnego, że książka o popularnej influencerce przyciągnęła moją uwagę. Pomijając już przyciągającą wzrok okładkę, bardzo zain... Recenzja książki Influencerka

"Pacjent" - historia pełna bólu, mroku i manipulacji

WYBÓR REDAKCJI
21.12.2021

"Dni, których nie znamy" to komiks, który przeczytałam rok temu, a który do teraz wspominam ze łzami wzruszenia w oczach. "Pacjent" to dzieło tego samego autora, nic więc dziwnego, że oczekiwania miałam co do niego ogromne, prawda? W końcu wiedziałam już, jak wielkich emocji mogę się po nim spodziewać. Tym razem nie miałam w oczach łez, bo i h... Recenzja książki Pacjent

Biblioteka o Północy

20.09.2021

„Biblioteka o północy” to jedna z najbardziej magicznych książek, jakie kiedykolwiek czytałam. I to mimo tego, że nie występuje w niej magia jako taka. Zastanawialiście się kiedyś, co by było, gdybyście podjęli w życiu inną decyzję? Wybrali inny kierunek studiów, zrezygnowali z pójścia na tamtą imprezę, spóźnili się na jeden autobus czy poszli ... Recenzja książki Biblioteka o Północy

Jedna z najlepszych gier paragrafowych, jakie znam!

2.09.2021

Jeśli szukacie naprawdę dobrej, interesującej i angażującej gry paragrafowej, mam dla was dobre wieści. „W górach szaleństwa” z serii Choose Cthulhu od Black Monk to właśnie taka paragrafówka! Szybkie przypomnienie: książka paragrafowa to podzielona na krótkie fragmenty historia. Po każdym fragmencie czytelnik decyduje, jaką decyzję ma podjąć boh... Recenzja książki W górach szaleństwa. Gra paragrafowa

Jedno z największych rozczarowań tego roku :(

14.08.2021

Sierpień jest u mnie naprawdę słabym miesiącem jeśli chodzi o książki. „Spells trouble” to kolejna pozycja, która dość mocno mnie rozczarowała. Gdy Zmierzch znałam już na pamięć, zaczęłam szukać nowych książek o wampirach. Moje serce skradł wtedy „Dom Nocy”. Nic więc dziwnego, że gdy tylko dowiedziałam się, że autorki wydają kolejną książkę – tym... Recenzja książki Wiedźmi czar

Jedna z najlepszych młodzieżówek tego roku!

5.08.2021

Sięgając po tę książkę miałam wrażenie, że to będzie coś dobrego. Ale za żadne skarby świata nie spodziewałam się, że aż tak! „Niemożliwa Para” to coś więcej niż przeuroczy romans. To ciepła i zabawna historia o dorastaniu, naprawianiu błędów i o dawaniu drugiej szansy. Gwarantuję, że podczas czytania będziecie się świetnie bawić, a po przewrócen... Recenzja książki Niemożliwa para

Rezydencja

1.08.2021

„Rezydencja” kryje w sobie mnóstwo motywów, które naprawdę lubię - szczególnie w thrillerach. Stary, opuszczony od dawna dom, w którym kiedyś miała miejsce potworna tragedia? Jest! Tajemnicze zaginięcie, w dodatku jedno z tych najbardziej chwytających za serce, bo dotyczące dzieci? Jest! Bohaterka, która ma trudne relacje z rodziną? Też jest! Brzm... Recenzja książki Rezydencja

Nie wiesz nic (ale ja wiem, że musisz przeczytać tę książkę!)

25.07.2021

Marcel Moss po raz kolejny mnie nie zawiódł! I chociaż walka była zażarta, to coś mi się wydaje, że cykl opowiadający o uczniach z Liceum Freuda podoba mi się nawet bardziej od Trylogii Hejterskiej. A Trylogia zrobiła na mnie naprawdę pozytywne wrażenie! "Nie wiesz nic" to bezpośrednia kontynuacja książki "Nie wiesz wszystkiego", natomiast wydarz... Recenzja książki Nie wiesz nic

Perfekcyjna rodzina = perfekcyjna książka? Prawie!

23.07.2021

„Perfekcyjna rodzina” nie jest może najlepszym thrillerem psychologicznym, jaki w życiu czytałam. Ale zrobiła na mnie na tyle dobre wrażenie, że w topce tegorocznych thrillerów zdecydowanie ma szanse się znaleźć! W thrillerach bardzo ważna jest dla mnie akcja. Lubię, gdy dużo się dzieje, gdy na jaw ciągle wychodzą nowe fakty, jednocześnie mnożąc ... Recenzja książki Perfekcyjna rodzina

Skóra - lockdown jeszcze bardziej surowy niż ten, który znamy!

22.07.2021

Podczas lockdownu powstało całe mnóstwo książek, których fabuła obracała się wokół pandemicznych tematów. Nikt nie ukrywał, że to właśnie sytuacja na świecie była inspiracją do powstania tych historii. W przypadku „Skóry” Liama Browna sytuacja wygląda jednak nieco inaczej – autor wydał ją rok przed wybuchem pandemii. Tym bardziej zaskakujące jest ... Recenzja książki Skóra

Polowanie, strzelanie, wędkowanie

6.07.2021

Sięgając po STAGS miałam naprawdę duże oczekiwania. Nic dziwnego, skoro nasłuchałam i naczytałam się o niej tyle dobrego! Zaufałam opiniom, przeczytałam... a teraz mogę zachwycać się razem z innymi i odliczać dni do premiery drugiego tomu! STAGS łączy w sobie mnóstwo motywów, które bardzo lubię. Elitarna szkoła, konflikty między arystokracją i ... Recenzja książki STAGS

Bezczelna i... bardzo nierówna!

3.07.2021

Chociaż „Bezczelna” Melisy Bel od początku zaintrygowała mnie opisem, miałam lekkie obawy, czy będzie to książka dla mnie. Rzadko sięgam po obyczajówki i zdecydowanie nie jest to jeden z moich ulubionych gatunków. Miałam nadzieję, że po lekturze „Bezczelnej” moje nastawienie do tego gatunku nieco się zmieni. Niestety... Największy zarzut, jaki ma... Recenzja książki Bezczelna

(Nie aż tak) wakacyjny romans

3.07.2021

Dziś kilka słów o "Beach Read", książce, która reklamowana jest jako bardzo wakacyjna. To mnie trochę zmyliło, bo czytając, nie czułam za bardzo żadnych wakacyjnych wibracji. Ale to chyba między innymi przez to, że "Beach Read" jest nie tylko uroczym, wakacyjnym romansem, tylko historią, która kryje w sobie coś więcej, skłania do przemyśleń i posi... Recenzja książki Beach read. Wakacyjny romans

Vortex - moja ulubiona książka z gatunku fantasy!

14.06.2021

WOW! W pierwszej chwili po skończeniu tej książki nie byłam w stanie wydusić z siebie nic więcej. Po prostu mnie zatkało. Z jednej strony byłam przeszczęśliwa, że miałam okazję przeczytać - w dodatku przedpremierowo! - tak niesamowitą książkę. Z drugiej było mi po prostu źle, że już ją skończyłam, a na drugi tom przyjdzie mi jeszcze trochę poczek... Recenzja książki Vortex. Dzień, w którym rozpadł się świat

Szczęście jest "tusz, tusz"!

12.06.2021

Kolejna część "To nie jest, do diabła, love story" to kolejna porcja zachwytów! Szczerze wam powiem, że sama nie wiem, czy Skin Deep nie jest przypadkiem moją ulubioną książką od Julii Biel. A wszystko przez to, że poza kolejną porcją przeuroczego romansu młodzieżowego i tak zabawnych scen i dialogów, że podczas czytania śmiałam się w głos, porusz... Recenzja książki To nie jest, do diabła, love story! Skin deep

Mogło być lepiej...

29.05.2021

„Gorsza” Jarosława Czechowicza to książka, która nie za bardzo przypadła mi do gustu jeśli chodzi o fabułę, za to pod kątem portretu psychologicznego postaci i płynącego z niej morału zrobiła na mnie naprawdę duże wrażenie. Ale po kolei. Akcję śledzimy na dwóch płaszczyznach. Część rozdziałów skupia się na osobie Magdy, a część na trzech zamknięt... Recenzja książki Gorsza

Letni obóz w towarzystwie greckich bóstw

22.05.2021

Naczytałam się już tak wielu recenzji „Iskry bogów”, że mniej więcej wiedziałam, czego mogę się po niej spodziewać. Zgadzam się ze wszystkimi, którzy wspominali, że jest to książka „lekka i przyjemna”, która ma kilka wad - jednak są to takie wady, na które można przymknąć oko. Można, a nawet trzeba. Bo „Nie kochaj mnie” nie ma spowodować, że szczę... Recenzja książki Iskra bogów. Nie kochaj mnie

Kandydatka na książkę roku!

16.05.2021

"Projekt Hail Mary" to trzecia książka autora "Marsjanina". Historię o Marku Watney'u poznałam już kilka ładnych lat temu, ale naprawdę uwielbiam tę historię - zarówno książka jak i film mają szczególne miejsce w moim sercu. Dlatego bałam się sięgać po "Projekt Hail Mary" - tematyka w końcu jest dość podobna, a czy da się dwa razy napisać fenomena... Recenzja książki Projekt Hail Mary

Koniec Świata Jaki Znamy

16.05.2021

W związku ze zbliżającym się dniem dziecka zaczęłam ostatnio rozmyślać o tym, jakie były moje ulubione serie te kilka-kilkanaście lat temu. Doszłam do wniosku, że - poza Harrym Potterem - najbardziej lubiłam serię "Felix, Net i Nika" od Rafała Kosika.„Koniec Świata Jaki Znamy” to piętnasty tom tej serii i sięgnęłam po niego po bardzo długiej przer... Recenzja książki Felix, Net i Nika oraz Koniec Świata Jaki Znamy

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl