Avatar @yhera

@yhera

14 obserwujących. 19 obserwowanych.
Kanapowicz od 5 miesięcy. Ostatnio tutaj około 21 godzin temu.
{} Napisz wiadomość
14 obserwujących.
19 obserwowanych.
Kanapowicz od 5 miesięcy. Ostatnio tutaj około 21 godzin temu.

Recenzje książek

10 recenzji, w tym 2 recenzje wyróżnione przez redakcję

Absurdalnie a jak prawdziwie

5.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwsze co się rzuca w oczy to okładka. Ten róż i pękające jajko w połączeniu z chwytliwym i urzekającym tytułem? Zbiór opowiadań? Biorę! To że autorem jest twórca BoJacka Horsemana być może dodatkowo mnie przyciągnęło, bo trochę absurdów czy surrealizmu nie zaszkodzi. Chociaż od razu się przyznam, że serialu nie obejrzałam (jeszcze). Już pocz... {} Recenzja książki Ktoś, kto będzie cię kochał w całej twej nędznej glorii

Śpiączka, czyli jak doprowadzić do czytelniczej comy

2.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kontynuując podróż po starych powieściach Cooka trafiłam na Śpiączkę, będącą inspiracją dla filmu Crichtona z Michaelem Douglasem (wspominam o tym dla zainteresowanych także ekranizacjami). I chociaż ostatnio chwaliłam lekarza-pisarza to ta pozycja zdecydowanie jest taka se. Temat jest niezwykle banalny, ale i przejmujący. Otóż w Szpitalu Główn... {} Recenzja książki Śpiączka

O epidemii w dobie pandemii

WYBÓR REDAKCJI
26.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przyznam bez bicia – obecne nastroje, sytuacja w kraju i na świecie, wywołały we mnie chęć sięgnięcia po thriller medyczny, najlepiej z wątkiem epidemiologicznym. Łatwo było wybrać Cooka, postanowiłam jednak nie czytać kolejny raz Nosiciela (darzę niewyjaśnioną miłością, ale może to miłość do Jacka), a uzupełnić braki w powieściach wcześniejszych.... {} Recenzja książki Epidemia

Premier League - ile jesteś warta, ile dajesz i ile zabierasz?

2.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zastanawialiście się kiedyś jak to jest z tymi finansami w piłce nożnej? A raczej - skąd kluby biorą pieniądze na tak astronomiczne kwoty transferów? A może obiło wam się o uszy, że drużyna Manchester City została wykluczona z Ligi Mistrzów na 2 lata? Jeśli tak to o co dokładnie chodzi i czym jest to nieszczęsne Financial Fair Play, które ich dobi... {} Recenzja książki Umowa stoi

Obłęd, czyli chory początek

27.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Obłęd to kryminał dość dziwny. Teoretycznie jest tu wszystko co powinno – morderstwa, śledztwo, wewnętrzne konflikty, osobiste problemy bohaterów. A jednak to powieść trudna do zdefiniowania i określenia odczuć jakie we mnie wywołała. Słowem wstępu, bez zbędnego przynudzania - Jeanette Kihlberg prowadzi śledztwo w sprawie martwych chłopców. Chł... {} Recenzja książki Obłęd

Paranoja – trudny przypadek kryminalny

21.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na wstępie trzeba zaznaczyć – Paranoja niby sili się na kryminał, ale to tylko otoczka. Więcej tu codziennych zdarzeń z życia bohaterów, ich wewnętrznych rozterek i przemyśleń niż faktycznego śledztwa. Dość powiedzieć, że sprawa rusza dopiero gdzieś po 150 stronie. Nie znaczy to że te 150 stron to stracony czas. Pani Katarzyna ma niezły warsztat, ... {} Recenzja książki Paranoja

Powieści kryminalne inspiracją szaleńca

WYBÓR REDAKCJI
13.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nazwisko Lemaitre’a rzuciło mi się kiedyś po oczach w meandrach Internetu i postanowiłam zapoznać się z jego twórczością. Wybór padł na Koronkową robotę. Pierwsze na co zwróciłam uwagę po odpaleniu e-booka – polecajka Zygmunta Miłoszewskiego na okładce. „Miłoszewski? To lecę z tym koksem!” (zwykle nie zwracam na takie rzeczy uwagi, ale akurat nazw... {} Recenzja książki Koronkowa robota

Ludzka kronika miłości

25.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O „Miłości w czasach zarazy” wszędzie aż krzyczy: romans wszechczasów! Dla czytelnika obecnych czasów będzie to stwierdzenie mylące. W końcu gdzie nie spojrzeć - tam romanse. Ale romanse współczesne, o coraz większym zabarwieniu erotycznym, pisane prostym i przystępnym językiem. A powieść Márqueza reprezentuje zupełnie inny charakter i poziom lite... {} Recenzja książki Miłość w czasach zarazy

Śledztwo czy przesłuchanie

13.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po świetnym „Detoksie” aż się rwałam do drugiej części o komisarzu Kawęckim. Jednak mając na uwadze, że to tryptyk, postanowiłam zaczekać do premiery ostatniego tomu. Oczekiwanie się przedłużyło i oto jest: dopiero teraz nadrobiłam zaległość. Co to była za uczta! Zakończenie poprzedniej części pozostawia niedosyt – sprawa Martyny Bułeckiej wciąż ... {} Recenzja książki Trans

Pierwsze kroki Zordona

10.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ukrywam, że zbliżająca się premiera telewizyjna serialu „Chyłka” niejako wymusiła na mnie rozpoczęcie przygody z Panem Mrozem. Faktem jest, że miałam zacząć od innego cyklu i nawet dana powieść leży na mojej półce (od roku), ale jak widać na chęciach się skończyło. Trudno ocenić „Zaginięcie” obiektywnie i jednoznacznie. Autor ma niesamowity wa... {} Recenzja książki Zaginięcie

{}