Avatar @Chocolate

@Chocolate

1 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
1 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od 9 lat.

Recenzje książek

34 recenzje

"Villette" - Charlotte Brontë

22.02.2014

Ostatnie sunięcie pióra po papierze. Ostatni raz stykają się te dwa przedmioty. Po raz ostatni między nimi tworzy się iskra. Pieczątka. Pieczęć. Autobiografia. Tym samym czytelnicy otrzymują ostatnią powieść od niej. Od Charlotte Brontë. 28 stycznia 1853 roku ukazuje się "Villette". Pod tą nazwą kryje się Bruksela, lata 40. XIX wieku. Lucy Snowe,... Recenzja książki Villette

"JA JESTEM HEATHCLIFFEM"

10.02.2014

Książka napakowana emocjami, wulkan energii, gejzer nienawiści, jezioro kłótni, diabelskie morze i ocean niszczycielskiej miłości. "Czy ty chciałabyś żyć z własną duszą w grobie?" Długo będę pamiętać ten dzień kiedy po raz pierwszy trzymałam w rękach "Wichrowe Wzgórza", wypożyczyłam je z biblioteki nie wiedząc czego tak naprawdę mam się spodziew... Recenzja książki Wichrowe Wzgórza

SEN O KRWI

25.01.2014

Autorka od razu wrzuca Czytelnika na głęboką wodę, ma w swojej głowie magiczny świat, jego zasady, zwyczaje, tradycje, imiona, postaci, miejsca, własną przestrzeń, ale nie potrafi go tak opisać, by dla nas był zrozumiały. Ta historia toczy się tylko w jej głowie, ona po prostu to zapisuje. A jako że wie jak co wygląda, nie widzi sensu nam tego prze... Recenzja książki Zabójczy księżyc

"Małe kobietki" - Louisa May Alcott

11.01.2014

Cztery młode panny March. Cztery kochające się siostry. Cztery zupełnie odmienne charaktery. Cztery inne postanowienia. Wszystko - razy cztery. W każdej z tych czterech znalazłam cząstkę samej siebie. "Rozentuzjazmowana książka" - i to jedno określenie oddaje według mnie cały urok "Małych kobietek". Przez każdą stronę maszeruje leciutka ironia, l... Recenzja książki Małe kobietki

White noise

2.01.2014

Już od pierwszej strony czuć ten chłód, to zimno. Oblepia cię z każdej strony. W tej książce jest coś przerażającego. Kartki przemijają, a ciebie dręczy uparta myśl, że zbliżasz się do czegoś strasznego, czegoś co zaprzepaści, doszczętnie zniszczy wszystko. Boisz się. Boisz się, bo nie wiesz, co cię czeka. " - Co ci leży na sercu? - Nic - odpow... Recenzja książki Baśniarz

Na nowo zakochaj się w wampirach! Ale uważaj - te wampiry naprawdę gryzą!

1.01.2014

Jestem wymagającą czytelniczką, ale czasami, sporadycznie, mam ochotę cofnąć się do tamtych czasów kiedy od książek nie wymagałam zbyt wiele, kiedy jedynymi określeniami było "podoba się" lub "nie podoba". Aktualnie taka postawa strasznie mnie irytuje, zwłaszcza kiedy pytam się koleżanki co sądzi na temat danej pozycji... Niespodzianka! Dzisiaj ja ... Recenzja książki Kolacja z wampirem

Tajemnica

13.12.2013

Kobieta kameleon. Jedna z największych zagadek literatury. Kobieta o nieprawdopodobnej sile i odporności. Postrzegana jako najważniejsza autorka w historii. Jej dzieła dały podwaliny emancypacji. Wyzwolona. A nie udało się jej tylko jedno. Nie umiała okręcić sobie wokół palca mężczyzn, na których jej zależało, ale dokonała tego inaczej, zawładnęła... Recenzja książki Charlotte Bronte i jej siostry śpiące

"Agnes Grey" - Anne Brontё

2.12.2013

Twórczość Anne Brontë od dawna stanowiła dla mnie tajemnicę, nareszcie udało mi się ją - choć ledwie - poznać, za pomocą lektury powieści "Agnes Grey". Zmartwiona sytuacją finansową rodziny, a jednocześnie motywowana pragnieniem poszerzenia własnych horyzontów, młodziutka Agnes Grey postanawia zostać guwernantką. Przepełnia ją nadzieja i przekon... Recenzja książki Agnes Grey

"Opactwo Northanger" - Jane Austen

3.11.2013

"(...) najczęściej ludzie się mylą co do stanu własnych uczuć." Myślę, że wiecie jak bardzo uwielbiam twórczość Jane Austen (nie biorę po uwagę "Mansfield Park", ponieważ tego nie czytałam), to dzięki "Dumie i uprzedzeniu" pokochałam literaturę wiktoriańską, to dzięki "Perswazjom" rozwiałam wszelkie, jeszcze gdzieś, w zakamarkach umysłu, kotłując... Recenzja książki Opactwo Northanger

"Oskar i Pani Róża" - Eric-Emmanuel Schmitt

19.10.2013

Jaka piękna okładka. Rzeczywiście. Ta książka drze serce na kawałki. Co można napisać o książce, która ma zaledwie 80 stron? Czy można w nich zmieścić wszystko to co trzeba, a nawet więcej niżby to było możliwe? Oczywiście, że się da! Oskar ma dziesięć lat. Jest chory. Ma raka. Wie, że niedługo umrze. Jak przeżyć całe życie w dwanaście dni? "Cod... Recenzja książki Oskar i pani Róża

Zakochana, odważna, ryzykująca wszystko

18.10.2013

Po co w ogóle sięgnęłam po tę książkę? Przecież w ostatnim czasie omijam takie szerokim łukiem, bo wiem, że prawdopodobnie nie znajdę w środku nic dla siebie. Za "Nevę" zabrałam się, bo... ją kupiłam (za całe 9,90zł), jeszcze w wakacje. Co mnie przyciągnęło? Chyba ta okładka, w rzeczywistości jest naprawdę świetna, do tego te płatki śniegu rozpoczy... Recenzja książki Neva

Udaję się na poszukiwanie Wielkiego Być Może

13.10.2013

Powiedzcie mi. Jaka jest definicja dobrej książki? Jaka ona jest? Wspaniała. Niezwykła pewnie też. Fenomenalna również. Brakuje przymiotników. Jaka jeszcze? Pomyślcie! Przedstawię Wam swoje zdanie, według mnie to książka, której się nie czyta, nią się żyje. Gdzie rzeczywistość? Ukryła się pod wszechobecną otaczającą nas ciszą. Taka książka jest też... Recenzja książki Szukając Alaski

"Czarny Mustang" - Karol May

6.10.2013

Zawsze gdy pytam się mamy co czytała gdy była w moim wieku -młodsza/starsza to nie ma znaczenia, odpowiada, że "książki o Indianach". Tak więc nie zdziwiłam się prawie wcale gdy po powrocie z biblioteki (dopadła mnie choroba o nazwie: leń) przyniosła mi tę właśnie. ("Czarny Mustang" czekał aż go otworzę...) "Czarnego Mustanga" otworzyłam niebawem... Recenzja książki Czarny Mustang

Świat na ostrzu miecza

30.09.2013

Będę szczera. Nienawidzę jednego rodzaju książek. Dokładniej? Okej. Nienawidzę książek, które są tylko książkami. Rozumiesz? Nie? To pomyśl. Jaki pożytek z książki, którą wiesz, że czytasz? Odliczasz wtedy pozostałe do końca rozdziały, strony. Zdarzyło Ci się tak? Tak. Dobrze, że wiesz o co mi chodzi. Teraz dalej. Prawda, że to męczy? Męczy straszn... Recenzja książki Ostatnie życzenie

"Wielki Gatsby" - F. Scott Fitzgerald

22.09.2013

Powiem Wam jakie będzie moje najlepsze wspomnienie z lektury "Wielkiego Gatsby`ego". A będzie to moment, kiedy nieświadoma tego wykrzyknęłam z oburzeniem - "CO!?" Właśnie takich chwil się nie zapomina... Właśnie to sprawi, że tę cieniutką książeczkę będę wspominać tak ciepło. Pewnie macie sąsiadów? No chyba, że mieszkacie na kompletnym odludziu. A... Recenzja książki Wielki Gatsby

"Złodziej pioruna" - Rick Riordan

22.09.2013

Po pierwszy tom serii "Parcy Jackson i bogowie Olimpijscy" sięgnąć chciałam od dawna, mimo, że nie widziałam specjalnego powodu, aby to uczynić. Nie, nie przyciągnęły mnie nawiązania do mitologi, bo ja słysząc słowo "mit" myślę - "co za brednie." To co w takim razie? Ach, no tak! Pewna wielce wkurzająca osoba (żartuję oczywiście) mawiała - "przeczy... Recenzja książki Złodziej Pioruna

Turniej Trójmagiczny

16.09.2013

Myślałam, że czytanie „Czary ognia” zamie mi więcej czasu, biorąc pod uwagę jej objętość, ale poradziłam z nią sobie niezwykle szybko! Jak dla mnie trzy dni i jeden wieczór na taką cegłę to bardzo dobry wynik. Tym razem odpuszczę sobie narzekanie, że nic sensownego nie potrafię sklecić i biorę się ostro do dzieła! W tym roku w Szkole Magii i Czar... Recenzja książki Harry Potter i Czara Ognia

Przyjaciel czy wróg?

16.09.2013

Jako, że ostatnio nie potrafiłam się zdecydować po jaką książkę sięgnąć chwyciłam z półki trzeci tom „Harry`ego Pottera” z zamiarem zrelaksowania się, odpoczęcia, umilenia sobie czasu, a później napisania spokojnie recenzji. (Obiecałam zrecenzowanie całej serii.) I tu problem – siedzę przed komputerem, wpatruję się w monitor, zerkam na klawiaturę i... Recenzja książki Harry Potter i więzień Azkabanu

Komnata ponownie została otwarta...

16.09.2013

Wybrałam sobie bardzo trudne zadanie, a mianowicie zrecenzowanie wszystkich siedmiu tomów o Harrym Potterze. Czytam teraz serię drugi raz, więc jest akurat okazja, tylko nie przewidziałam takiego malutkiego problemiku, otóż już na „Komnacie Tajemnic” się zacięłam, nie wiem co tu jeszcze napisać, a jest to dopiero drugi tom! „To nasze wybory ukazu... Recenzja książki Harry Potter i komnata tajemnic

"Jane Eyre. Autobiografia" - Charlotte Brontë

15.09.2013

Spodziewałam się czegoś zupełnie innego. Po och! i ach! z każdej strony człowiek nieświadomie nastawia się optymistycznie do powieści, a cichy głosik wydziera się żeby jak najszybciej przeczytać "Jane Eyre". Otóż właśnie przeczytałam... Wrażenia? Pozytywne, tak, ale nie o końca. Troszeczkę się zawiodłam. A ocena wydaje mi się strasznie niska w stos... Recenzja książki Dziwne losy Jane Eyre

"Przeminęło z wiatrem" - Margaret Mitchell

8.09.2013

Och, uwierzcie mi! Nie ma już takich książek! Nie ma drugiej takiej wywołującej wszystkie istniejące w człowieku emocje! Nie ma drugiej takiej, którą będziecie równocześnie kochać i nienawidzić za... za to, że ją kochacie! Nie ma, kochani! Nie ma. I nie będzie nigdy! Pogódźcie się z tym... Przeminęło z wiatrem. Bo wszystko kiedyś przeminie. Przy... Recenzja książki Przeminęło z wiatrem (Wydanie jednotomowe)

Rozważna i romantyczna

2.09.2013

O Jane Austen chyba każdy słyszał, powieści jej autorstwa są klasyką literatury kobiecej. Do najbardziej znanych należy m. in. „Duma i uprzedzenie”, która z roku na rok podbija coraz więcej serc! Jeśli ktoś choć trochę orientuje się w historii mojego bloga to jest mu wiadomo, że twórczość Jane Austen darzę ogromnym zamiłowaniem, a gdy natrafiłam na... Recenzja książki Rozważna i romantyczna

Powrót do świata magii...

26.08.2013

Kto nie słyszał o Harrym Potterze? Nie ma chyba na świecie takiej osoby. A wszyscy podzieleni są na dwie grupy: tych kochających i tych nienawidzących przygód o młodym czarodzieju. A ja zdecydowanie zaliczam się do tej pierwszej grupy. Mimo, że cały ten `szał` mnie ominą, to gdy tylko trochę to ucichło, czyli jakiś czas po premierze ostatniej ekran... Recenzja książki Harry Potter i Kamień Filozoficzny

Duch przeszłości i śmiercionośna machina

26.08.2013

Carlos Ruiz Zafón debiutował w 1993 roku powieścią „Książę Mgły”, „Pałac Północy” (1994) jest drugą książką w dorobku pisarza i zarówno drugą, którą mogę czytać z pod jego pióra. Pierwsza pozostawiła po sobie miłe wrażenia, ale do rewelacji daleko jej brakowało, a „Pałac Północy” pozytywnie mnie zaskoczył i mam nadzieję, że „Światła września” są je... Recenzja książki Pałac Północy

Miłość silniejsza niż magia

26.08.2013

Do przeczytania tej książki zachęciły mnie dwie bardzo pochlebne recenzje, po przeczytaniu, których chyba każdy narobiłby sobie ochoty aby zapoznać się jak najszybciej z „Pięknymi istotami.” Dodać do tego zachwyt mojej koleżanki, która nie przestawała gadać na ten temat. Plus adaptacja filmowa, którą miałam ochotę obejrzeć, ale najpierw oczywiście ... Recenzja książki Piękne istoty

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl