Avatar @Maynard

Michał S.

@Maynard
78 obserwujących. 35 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 11 lat. Ostatnio tutaj 11 miesięcy temu.
{} Napisz wiadomość
78 obserwujących.
35 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 11 lat. Ostatnio tutaj 11 miesięcy temu.

Recenzje książek

41 recenzji

Judasz polski w dwunastu odsłonach

29.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zdrada to, obok miłości, nienawiści i zazdrości, naturalna cecha ludzkiego charakteru, no może nie każdego i nie zawsze naturalna. Choć jest zachowaniem na wskroś negatywnym pogardzanym i piętnowanym, zdrada towarzyszyła dziejom ludzkości od samego niemal jej zarania. Nie będę tu wymieniał wielkich zdrajców oraz ich modus operandi, ale, jak wiado... {} Recenzja książki Wielcy zdrajcy. Od Piastów do PRL

Uczta wyobraźni czyli fantastyka pozytywistyczno-oniryczna

28.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od dawna, czytając literaturę fantastyczną, natrafiam na wciąż powtarzające się schematy, identyczne szablony, które, niczym nieudane klony, zniechęcają i nużą po kilkunastu stronach. Na kartach owych "powieści z kalki" przez cały czas przewijają się wieśniacy którzy okazują się potomkami królów, odradza się jakieś pradawne zło, wyrusza bohaterska ... {} Recenzja książki Akwaforta

Nos Pinokia

27.08.2012

Po książkę pana Zielke sięgnąłem powodowany czystą ciekawością, która cechuje każdego książkowego wyjadacza a zarazem miłośnika powieści „z kluczem”. Już sam tytuł sprawił, że pociekła mi ślinka i niczym znanemu super bohaterowi, zabrzęczał mój „pajęczy zmysł”. Teraz, po skończonej lekturze ambiwalentne uczucia tańczą sobie radośnie pogo na pa... {} Recenzja książki Księga kłamców

Żywoty kota czyli dziewięć opowieści

22.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Debiutancka powieść autora świetnego "Atlasu Chmur" po którą sięgnąłem zaraz po rzeczonym "Atlasie...". Tym razem Mitchell serwuje nam dziewięć opowieści których narratorami jest osiem osób zamieszkujących różne miejsca (tytuły rozdziałów). Niczym odradzanie się kota w dziewięciu żywotach, autor kreśli w "Widmopisie" dziewięć historii z różnych str... {} Recenzja książki Widmopis : powieść w dziewięciu częściach

Toruń, zbrodnia i fałszywe monety

22.02.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Polskie powieści historyczne od zawsze wywoływały u mnie ambiwalentne uczucia, niczym u kata z epoki, któremu skazaniec odmówił rozgrzeszenia. Z jednej strony oczekuję od takiej książki wierności i realizmu, z drugiej, znowu, kocham wartką akcję i element fantastyczny. Tym samym otwierając pierwszą kartę przeciętnej polish historical novel od ... {} Recenzja książki Eksterminator

Wyjątkowo ciekawe czasy

19.10.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Obyś żył w ciekawych czasach”- takie znane powiedzonko przyszło mi na myśl kilka sekund przed zaczęciem pisania niniejszej recenzji. Nasze czasy czyli wiek już, w kolejności, dwudziesty i pierwszy to czasy hiper ciekawe. Internet daje dostęp do, niemal dosłownie, wszystkiego, łączność i komunikacja jest szybka niczym promień światła, wiek którego ... {} Recenzja książki Axis mundi

Boskie tajemnice podwójnej helisy

6.09.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zastanawialiście się kiedyś jakie przełomowe odkrycie zrewolucjonizowałoby życie na całym ziemskim globie? Czy istnieje na tym świecie jakaś tajemnica, której rozszyfrowanie spowodowałoby nastanie wieku pokoju? Czy istnieje coś, co zatrzymałoby wojny, nienawiść i podziały? Odpowiedzi na powyższe pytania nie wydają się proste i jednoznaczne. Co więc... {} Recenzja książki Kod Boga

Polska górą czyli darujcie sobie "Wielką księgę horroru"

28.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przeglądając ostatnio półki księgarń internetowych na moim notebooku, natknąłem się na antologię twórców anglojęzycznych, wydaną dosyć niedawno nakładem Fabryki Słów, czyli „Wielką księgę horroru: tom pierwszy”. Nazwiska większości twórców opowiadań, zebranych w tej antologii przez Stephena Jonesa, raczej nic mi nie mówiły. Co prawda, znałem Chadb... {} Recenzja książki Wielka księga horroru, tom 1

Wróżki w świecie kryminału noir czyli powieść niekształtna

26.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyobraźcie sobie klasyczny serial z gatunku Police drama. Mamy gwarne miasto jako tło, bohaterskich stróżów prawa jako dramatis personae oraz morderstwo jako główny wątek. W serialach i powieściach tego typu zawsze po metropoliach błąkają się samotni i targani osobistymi problemami policjanci w stylu Wallandera, Sipowicza czy Kojaka a ich ko... {} Recenzja książki Rzeczy niekształtne

Otworzyłem "Drzwi do piekła" i...

9.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

...padłem z wrażenia. Pozytywnego oczywiście. Z pierwszym opowiadaniem pana Kochańskiego zetknąłem się przy okazji czytania (i recenzowania) „Księgi strachu 2″. Było to „sto dziewięćdziesiąt zapałek”, które, przyznam się szczerze, wywarło na mnie niemałe wrażenie. Opowiadanie w mig powędrowało na szczyt listy moich osobistych rekomendacji ze zbio... {} Recenzja książki Drzwi do piekła

Deja vu czyli powtórka z rozrywki

29.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Brama światów” powraca, a wraz z nią przygody, rozterki i romanse nowych oraz znajomych bohaterów. Drugi tom tetralogii, pióra hiszpańskiej pisarki, właśnie podbija półki naszych księgarń a mną znów targają ambiwalentne uczucia i rozterki. Może nawet większe niż poprzednio. „Czarne żniwa” to, jak już wspomniałem, całkiem nowe wątki, akcja bowiem ... {} Recenzja książki Porta Coeli. Tom 2. Czarne żniwa

Brama prosta, łatwa i naiwna

13.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historia, jak wiadomo, jest nie tylko nauczycielką życia, ale również źródłem inspiracji dla wielu płodnych twórców. Światowe bitwy, upadki imperiów czy społeczno-kulturalne zawirowania stanowiły tło setek powieści, w tym kryminałów i romansów. Historia to również doskonała baza do skoku w wyobraźnię, liczni autorzy bowiem na kanwie średniowiecznyc... {} Recenzja książki Porta Coeli 1 Brama światów

Księga Wojny czyli obozy, poligony i grypa żołądkowa

3.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wojna i przemoc towarzyszyły ludzkości od zawsze. No może nie od samego zarania dziejów, lecz z pewnością od czasu gdy jeden neandertalczyk (nazwijmy go Ogg) rozpłatał czaszkę drugiemu (nazwijmy go Zogg), bo ten naniósł mu błota do jaskini. I tak od owych praludzi począwszy a na zbrojnym konflikcie w Iraku skończywszy, jeden z jeźdźców apokalip... {} Recenzja książki Księga wojny

CSI: Jeruzalem

22.05.2011

Niniejszą recenzję zacznę nietypowo, od kilku pytań. Zastanawialiście się kiedyś nad tym kim był Jezus? Oho, już widzę las rąk. Mówicie, że oczywiście był Synem Bożym, Mesjaszem i założycielem najbardziej popularnej religii, padają słowa Nazarejczyk, Chrystus i Zbawiciel. W takim razie pytanie drugie: Czy kiedykolwiek myśleliście o autentyczności j... {} Recenzja książki Jezus. Dowody zbrodni

Strachy na lachy kontratakują

22.05.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak pamiętacie, ostatnim razem, przy okazji recenzji „Księgi Strachu” pisałem, że nie trzyma poziomu, że polscy „mistrzowie” horroru do pięt nie dorastają zachodnim kolegom a wartościowe opowiadania w zbiorku można policzyć na palcach ofiary „Teksańskiej masakry piłą łańcuchową”. Pamiętacie? To zapomnijcie, bo przed wami przełom i objawienie, które... {} Recenzja książki Księga strachu 2

Strachy na lachy

15.05.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na zachodzie istnieje, długoletnia już, tradycja wydawania zestawów opowiadań zebranych w tzw. antologiach. Co więcej, nie są to wybierane na chybił trafił prace, ale specjalnie wyselekcjonowane miniatury literackie, które łączy się w tematyczne „molochy”. Coraz częściej, również, znani wydawcy i autorzy proszą kolegów po fachu o napisanie specjaln... {} Recenzja książki Księga strachu

Mrok ze strefy

13.05.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Często autorzy poczytni, nagradzani i chwaleni, zaczynali zupełnie niewinnie i wówczas nikt nie wróżył im wielkiej sławy. Nierzadko również, pisarze, którzy kojarzeni są dziś z jakimś określonym nurtem lub gatunkiem zaczynali pisząc coś zupełnie „z innej beczki”. Doskonałym przykładem takich niewinnych początków oraz literackiego startu jest "P... {} Recenzja książki Październikowa Kraina

Kosmiczny epokowy epos o zdradzie, zemście i wodzie

8.04.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Woda. Przezroczyste i krystaliczne H2O. Jest obok nas zawsze i generalnie mamy ją gdzieś. Spożywamy ją, pierzemy w niej i służy nam do codziennych ablucji, co więcej, wylewamy ją bezmyślnie nie przykładając większej wagi co się z nią dalej dzieje. Jest tam gdzieś ten „obieg”, niech on się martwi. Wybrzydzamy również niemiłosiernie, bo albo nie lubi... {} Recenzja książki Diuna

Balia jadu czyli brak szacunku dla czytelnika

29.03.2011

Lubię gdy na rynku literackim coś się dzieję. A jeszcze bardziej lubię gdy dany gatunek literacki rozwija się, rozgałęzia i meandruje niczym niesforna, rwąca rzeka. Lubię również świeże spojrzenia, młode nurty i szeroko rozumiane nowe, literackie fale. Zachęcony nowościami w fantastyce, a szczególnie modą na steampunk, urban fantasy, neo-victo... {} Recenzja książki Londyńska makabra

Słowacki kobieżec wyobraźni z duchem klasyków w tle

19.03.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieści grozy wciąż ewoluują. Na przestrzeni wieków gatunek ten zyskuje wciąż nowe oblicza a to co kiedyś było "mainstreamem" dawno już odeszło do literackiego lamusa. Co więcej, groza przenika się z innymi gatunkami, tworząc przedziwne hybrydy , które bardzo ciężko sklasyfikować. Autorzy prześcigają się w kreowaniu coraz bardziej wymyśln... {} Recenzja książki Rytuał. Tom 1

Przygody Tanatologa albo mój powrót na łono s-f.

16.03.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nigdy nie przepadałem za powieściami z gatunku science-fiction. Tolerowałem powieści około-fantastyczne, kocham fantasy i wciąż odkrywam i smakuję liczne subgatunki, jednakże s-f było dla mnie zawsze swojego rodzaju granicą, za którą wieje napuszony pseudo-cybernetyczny wicher nudy i patetycznej nomenklatury. Nigdy nie trawiłem powieści Dicka... {} Recenzja książki Podróż Turila

Steampunkowa kabała Piskorskiego

9.03.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Krawędź czasu” jest pierwszą książką z gatunku szeroko rozumianego jako steampunk jaką przeczytałem i zarazem pierwszą powieścią Krzysztofa Piskorskiego po którą sięgnąłem, choć o autorze słyszałem wiele dobrego. Cała ta moda na ów gatunek oraz boom powieściowy ostatnich lat raczej mnie nie wciągnęły a trend przeszedł gdzieś obok mnie nieza... {} Recenzja książki Krawędź czasu

Kopalnia, góra i baobab

15.02.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zrecenzowanie tego tytułu jest prawie niemożliwe. Na ponad 1100 stronach, autor postarał się o tak dokładną analizę życia Lovecrafta i wzbogacił książkę o setki informacji dodatkowych (od filozofii po ekonomię) iż nawiązanie do każdej z nich sprawiłoby po prostu przepisywanie biografii od początku. Postanowiłem nawiązać do meritum, dzieląc ni... {} Recenzja książki HP Lovecraft Biografia

Luis uwięziony lub Hiszpania jakiej nie znamy

5.02.2011

Jakoś powieści historyczne rozczarowują mnie jedna po drugiej. Po przeczytaniu „Trylogii husyckiej” Sapkowskiego, przetrawieniu Sienkiewicza i kilku powieści Jacka Komudy mój gust w kwestii tego gatunku literackiego jest już jasno określony a po powyższych „perłach w koronie” ciężko utrafić naprawdę dobrą historical fiction. „Królowie przek... {} Recenzja książki Więzień

Biurowe koszmary czyli Bla, bla, bla

22.12.2010
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnio zdarza mi się dosyć często recenzować kolejne tomy serii, części drugie dylogii lub ostatnie tomy trylogii. Nie inaczej jest w tym przypadku, ponieważ przed wami recenzja drugiej części przygód Paula Carpentera wśród magicznej menażerii firmy J.W. Wells & Co. ,czyli „Śnilo Ci się” Toma Holta. Jak pamiętacie, w tomie poprzednim wszystko sk... {} Recenzja książki Śniło ci się

{}