Avatar @jula7202

Jula_kocha_ksiazki

@jula7202
4 obserwujących.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj 15 dni temu.
Jula_kocha_ksiazki
Napisz wiadomość
Obserwuj
4 obserwujących.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj 15 dni temu.

Recenzje książek

59 recenzji, w tym 2 recenzje wyróżnione przez redakcję

Jeśli macie taką możliwość, sięgacie po "Tęsknicę", bo na pewno tego nie pożałujecie!

5.01.2024

Pierwsza książka w nowym roku, która okazała się dla mnie totalnym zaskoczeniem! "Tęsknica" była dużo lepsza, niż mogłam się tego spodziewać przez pryzmat okładki, która nie trafia w moje gusta albo przez opis, który nie zdradza jak fascynującą historię opisuje. Dla mnie ta książka to coś idealnego dla osoby zaczynającej przygodę z czytaniem, bo o... Recenzja książki Tęsknica

Historia, która nie powinna opuścić Wattpada

27.11.2023

Z powodu, że poprzednie części "Rodziny Monet" były znośne, wzięłam się również za "Królewnę" i... Kyrie eleison to była tragedia. Ledwie przebrnęłam przez masę niepotrzebnych opisów, niemających żadnego związku z fabułą, które byłyby liczone w setkach stron. Jest to książka, która idiotycznie romantyzuje beznadziejne i toksyczne zachowania. Wysta... Recenzja książki Rodzina Monet. Tom 2. Królewna. Część 2

Książka historyczna, która byłaby idealna gdyby...

27.11.2023

Miałam ochotę przeczytać dobrą książkę na temat II wojny światowej. Czy przy "Lalkach z getta" poczułam spełnienie? Mogę powiedzieć, że historia Miki niewątpliwie okazała się wzruszająca i pełna emocji, choć mam do niej kilka zastrzeżeń. Na razie jednak chciałabym przedstawić Wam pozytywy, ponieważ ta książka jest warta przeczytania i poświęcenia ... Recenzja książki Lalki z getta

Książka, o której nie można zapomnieć przez lata

16.11.2023

Dobre kilka lat temu przeczytałam "Dom służących", czyli książkę, o której nie można zapomnieć. Z wielkim zaangażowaniem wzięłam się za "Blask wolności". Okazało się, że druga część nie jest nawet trochę gorsza od pierwszej, a jest równie wzruszająca. Dużo informacji pamiętałam z pierwszej książki, co nawet dla mnie było dużym zaskoczeniem. Sięgaj... Recenzja książki Blask wolności

"Muchomory w cukrze" jako dzieło godne polecenia...

9.11.2023

Pierwszy raz miałam styczność z twórczością Marty Bijan, bo przyznam, że nigdy wcześniej o niej nie słyszałam. Dzięki akcji Czytaj.pl posłuchałam audiobooka "Muchomorów w cukrze". Początkowo myślałam, że jest to powieść dla nastolatków, o grupie młodzieży wyjeżdżającej na wakacje życia. Im dalej w tę historię, dowiadujemy się, że ci młodzi ludzie ... Recenzja książki Muchomory w cukrze

Dlaczego właściwie "Worek kości"? Czyli tytuł nie tak oczywisty...

9.11.2023

Uwielbiając twórczość Stephena Kinga, nie miałam problemu, żeby sięgnąć po "Worek kości". Mimo, że objętościowo to dosyć spora powieść, bo ma chyba z sześćset stron, pochłonęłam ją w dwa dni. Owszem, niektórzy twierdzą, że można było opowiedzieć tę historię dużo szybciej, ale ja uważam, że to rozpisywanie się autora to jego znak rozpoznawczy, któr... Recenzja książki Worek kości

Poznawanie historii podczas czytania to sama przyjemność

6.11.2023

W pierwszej części sagi "Stulecia Winnych" cofamy się do 1874 roku, w których Bronisława poślubia Antoniego Winnego. Bardzo dobrze bawiłam się podczas czytania tej książki, ponieważ zwinnie wpleciona jest w nią historia Polski, jednocześnie nie jest nudna. Tak wiele tu się dzieje! Autorka ma lekkie pióro, świetnie opisuje wiele informacji w logicz... Recenzja książki Stulecie winnnych. Początek

Coś na zastój czytelniczy, żeby znów pokochać czytanie

6.11.2023

Autorka bestsellerowego "The Spanish Love Deception" znów w akcji! Tym razem przedstawia nam "The American Roommate Experiment", drugą część historii, którą przeczytałam równo rok po przeczytaniu pierwszej. O mój Boże jak to był przyjemny czas! Nie jestem wielką fanką autorki. Ta książka była drugą, którą przeczytałam jej autorstwa i muszę przyzna... Recenzja książki The American Roommate Experiment

Dlaczego lektura jest lekturą?

4.11.2023

Przeczytałam "Nad Niemnem" po raz drugi w całości, dopiero po skończeniu szkoły, kiedy zaczęłam zachwycać się polską literaturą. W szkole omawiałam tylko fragmenty, więc to nie ukazało w całości wysokiego poziomu tej historii. Myślę, że nie bez powodu ta powieść jest lekturą w szkole ponieważ według mnie przedstawia ona wysoką klasę literatury, kt... Recenzja książki Nad Niemnem

Z małego kłamstewka mogą wyjść duże sprawy

4.11.2023

Już jakiś czas temu przeczytałam "Przypadkowo Amy", a zrobiłam to ponieważ ten tytuł był dosłownie wszędzie, jakby mnie prześladował. Pomyślałam, że może to być genialna historia, jeśli jest aż tak popularna. Opowiada ona o Izzy, która zazwyczaj mówi prawdę, ale raz postanawia skłamać i ukraść kawę, którą należy do Amy... Reszty nie będę opisywać,... Recenzja książki Przypadkowo Amy

Klasyka literatury

15.10.2023

Dewajtis to stary dąb, który usłyszał już wiele tajemnic i staje się wyrocznią dla Marka Czertwana.Ta niesamowita historia napisana przez Marię Rodziewiczównę w 1888 roku, nie utrudnia nam, współczesnym czytelnikom, połączyć się z bohaterami. Książka wciągnęła mnie od pierwszych stron. Od razu mogłam stwierdzić, że nie będzie to pusta powieść, któ... Recenzja książki Dewajtis

Bo jak macie być ze sobą to nawet za parę lat

8.10.2023

Hannah odbiera telefon od Daveya, który mieszkając w Stanach, szuka pracy w Londynie. Jej numer wybrał zupełnie przez przypadek. Oboje nie spodziewają się, że ten kontakt przetrwa i mimo, że nigdy się nie spotkali, ta relacja przeradza się w coś więcej. Hannah i Davey wiedzą, że nie mają przyszłości, jeśli mieszkają na różnych kontynentach. Na szc... Recenzja książki Mężczyzna, którego nigdy nie spotkałam

Prawdziwy obraz wojny

1.05.2023

"Czas pogardy" to książka opowiadająca historię Tomasza Aranowicza, sześcioletniego sierotę, który próbuje przetrwać wojnę żyjąc na ulicy. Nie pamięta swojej rodziny, nie wie ile ma lat i skąd pochodzi. Wyparł z głowy wszystkie tragiczne wydarzenia związane z jego tożsamością. Trzyma się blisko innych sierot żyjących na wileńskich ulicach. Poznaje... Recenzja książki Czas pogardy

Kontrastowe życie bohaterów

30.03.2023

Alexis Montgomery pracuje jako lekarka na oddziale urazowym. Pochodzi z rodziny, która od ponad stu lat podtrzymuje tradycję pracy w szpitalu. Może wydawać się, że jej życie jest z góry zaplanowane. Wszystko się zmienia, kiedy przez przypadek poznaje Daniela, przystojnego stolarza mieszkającego w niewielkim miasteczku, o którym nikt nigdy nie słys... Recenzja książki To nie może się udać

Uciekając od samego siebie, nigdy nie zaznasz pełni szczęścia

21.03.2023

Kiedy ostatni raz pisaliście listy? Ja chyba będąc dzieckiem. Niestety ten piękny zwyczaj odszedł w niepamięć. Dziś mamy telefony, komputery, które pozwalają nam skontaktować się z każdą osobą w dowolnej chwili. Ile czekamy na odpowiedź? Dziesięć minut? Kiedy ktoś nie odpowiada przez kilka godzin, zaczynamy się denerwować... Jednak książka Kristin... Recenzja książki Listy do E.

Zakazany owoc smakuje najlepiej

5.02.2023

Ghost należy do Storm Riders MC. Dla niego i innych bikerów to klub jest najważniejszy i zawsze znajduje się na pierwszym miejscu. Mężczyzna jednak próbuje poradzić sobie z przeszłością i niespodziewaną miłością, która jest dla niego zakazana. Carmela, jako siostra jednego z bikerów jest dla innych nietykalna. Kobieta również zauważa Ghosta i nie ... Recenzja książki Ghost

Kopciuszek dzisiejszego świata

26.01.2023

Meghan ma dwadzieścia cztery lata, jest studentką medycyny i od dzieciństwa musiała radzić sobie sama. Pozwala na wykorzystywanie i poniżanie przez współpracowników w restauracji, w której jest kelnerką. Pochodzi z patologicznej rodziny. Wie, że w życiu najlepiej jest liczyć tylko na siebie. Stara się jak najlepiej radzić sobie w życiu. Poznajemy ... Recenzja książki Zaufaj mi

Wiosna mojego życia

WYBÓR REDAKCJI
25.12.2022

Summer z dnia na dzień postanawia rzucić swoje dotychczasowe życie i zmienia wielkie miasto na rodzinną wieś, w której zaczyna wszystko od nowa. Jej nowa rzeczywistość całkowicie różni się od poprzedniej. Kobieta musi doprowadzić dom babci, który odziedziczyła, do stanu używalności, a także zajmuje się ogrodem i terenem wokół. We wszystkim pomaga ... Recenzja książki Wiosna mojego życia

Ból, strata, cierpienie, a to wszystko w jednej książce

30.11.2022

W wieku 16 lat Katia sielankowe życie, które przerywają uzbrojeni funkcjonariusze stalinowskiej policji, którzy wkraczają do wioski i sieją spustoszenie. Zaczynają znikać ludzie, a władza zagarnia majątki cywilów. To przełomowy moment w historii Ukrainy - Wielki Głód. Ludzie skazani są na powolną śmierć głodową, niektórzy jednak robią wszystko żeb... Recenzja książki Strażniczka wspomnień

Anyway...

29.11.2022

Polę Werner zalewa fala hejtu, a Patryk zostaje zamieszany w zabójstwo. Na pomoc przyjaciołom wyrusza zespół adwokatów NRJ. Tym razem spotykamy się z historią Krystiana i Igi, nowym nabytkiem kancelarii. Ich znajomość zaczyna się gorąco, ale serce nie zawsze zgadza się z rozumem. Ich celem jest wydostanie Patryka na wolność, jednak współpraca Igi ... Recenzja książki Anyway

Burzliwa przeszłość może dopaść w każdej chwili

9.11.2022

"Kolce dzikiej róży" to trzeci tom Sagi Rodzinnej od Ewy Popławskiej. Po raz pierwszy miałam styczność z twórczością tej autorki. Książka opowiada o Polsce w czasach bezkrólewia, zaraz po śmierci Jana III Sobieskiego. Sam początek opisu trochę mnie wystraszył, bo wiedziałam, że może to być powieść trudna w zrozumieniu dla młodego czytelnika. Na sz... Recenzja książki Kolce dzikiej róży

Rodzina Monet

4.11.2022

"Rodzina Monet. Skarb" to powieść Weroniki Marczak, która swoje początki miała na platformie Wattpad. Niestety nie miałam okazji poznać jej w tamtym miejscu i po raz pierwszy usłyszałam o niej, kiedy wzięłam papierowy egzemplarz do ręki. Sam opis zwrócił moją uwagę, bo książka opowiada o piętnastoletniej Hailie Monet, przeżywającej najtrudniejszy ... Recenzja książki Skarb

Twoje przeznaczenie z pewnością Cię nie ominie

1.11.2022

"Co by było, gdyby to powieść Holly Miller przedstawiająca historię Lucy, która po rzuceniu dotychczasowej pracy staje przed trudnym życiowym wyborem. Od tej decyzji będzie zależało całe jej dalsze życie. Tego samego dnia spotyka fotografa Caleba i między nimi od razu zaczyna iskrzyć, ale jednocześnie zauważa Maxa, dawną miłość, który niespodziewa... Recenzja książki Co by było, gdyby

Szachownica

WYBÓR REDAKCJI
23.10.2022

Patryk i Karen trafiają do Stanów Zjednoczonych na wymarzoną wycieczkę. W Richmond, w lokalnym muzeum biorą udział w aukcji, na której wystawiona jest na sprzedaż tajemnicza skrzynka - szkatuła łowcy wampirów. Karen ponosi fantazja i kupuje tajemniczy artefakt, który staje się dla nich puszką Pandory. Okazuje się jednak, że problemy dopiero się za... Recenzja książki Szachownica

Rzeczywistość nie jest czarna ani biała

9.10.2022

Wiktor Jahoda mając 18 lat traci swą ukochaną Miriam, noszącą pod sercem ich dziecko. Jej śmierć była pomyłką podczas ulicznej powojennej egzekucji. Chłopak nie potrafi poradzić sobie ze stratą i podejmuje się próby samobójczej. Ratuje go Karol i daje mu pracę oraz dach nad głową. Wkrótce dla dobra dzieci, które wychowuje Karol z siostrą Laurą, Ja... Recenzja książki Trzy wcielenia Wiktora Jahody

© 2007 - 2024 nakanapie.pl