Avatar @justyna_

Justyna

@justyna_
12 obserwujących. 3 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj około 6 godzin temu.
{} jutka_am
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
12 obserwujących.
3 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj około 6 godzin temu.

Recenzje książek

185 recenzji, w tym 25 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Mistrz

13.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trudno oceniać książkę, która opowiada o realnej postaci. Bo przecież to jej życie, wybory, doświadczenia. „Dla świata jest przede wszystkim bokserem – pierwszym szeregowym więźniem, który stoczył walkę bokserską na terenie obozu koncentracyjnego Auschwitz.” „Mistrz” to wspomnienia o legendarnym bokserze Tadeuszu Pietrzykowskim (pseudonim „T... {} Recenzja książki Mistrz Tadeusz „Teddy” Pietrzykowski

Zapomniany

{} WYBÓR REDAKCJI
12.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Adrian Bednarek, od urodzenia związany z Częstochową, która to często pojawia się w jego książkach. Na swoim koncie ma kryminalny cykl o Kubie Sobańskim, o Oskarze Blajerze, sześć samodzielnych powieści i współudział w tomach opowiadań. Nowy Rok rozpoczyna powieścią „Zapomniany”, z Patrykiem w roli głównej. I Patryk nie powiedział jeszcze ostatnie... {} Recenzja książki Zapomniany

Jedno małe "ale"

2.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Długo zbierałam się do napisania opinii o „Jedno małe poświęcenie” Hilary Davidson. Teoretycznie jest to dobry materiał na powieść kryminalno-obyczajową. Mamy oś historii – zniknięcie Emily Teare, partnerki Alexa Traynora. Alex jest fotografem wojennym, a ostatnia wyprawa do Syrii odcisnęła na nim piętno w postaci zespołu pourazowego (PTSD). Obj... {} Recenzja książki Jedno małe poświęcenie

Nie szukaj Krakena!

17.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Eva García Sáenz de Urturi skradła serca czytelników Trylogią Białego Miasta. Wraca z nową powieścią „Akwitania”, tym razem skłaniając się ku kryminałowi osadzonemu w historii Francji. Jest rok 1137. Książe Akwitanii umiera, a jego ciało przybiera niebieski kolor. Nastoletnia Eleonora – córka króla – kierowana żądzą zemsty wychodzi za mąż za sy... {} Recenzja książki Akwitania

Ostatnia nadzieja?

{} WYBÓR REDAKCJI
4.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Ostatnia nadzieja” Marzeny Rogalskiej to trzeci tom o Klarze Linde. Co zaskakuje, to utrzymujący się poziom serii. Choć dwie wcześniejsze części czytałam wcześniej, przy lekturze ostatniej miałam wrażenie, że to jednolita historia, bez podziału na lepsze i gorsze części. W tej części Klarę zaskakuje wojenna codzienność. Dziewczyna nie może się... {} Recenzja książki Ostatnia nadzieja

Kucharka z Castamar

26.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Clara Belmonte to młoda, ambitna i wykształcona dziewczyna. Kiedy jej ojciec tragicznie ginie dziewczyna nagle pozostaje bez protekcji, zdana tylko na siebie. Kastylia w XVIII w. to świat, w której dominuje męski pierwiastek, a kobiety muszą poddawać się ich namiętnościom. W tym świecie nieoczekiwanie Clara trafia do posiadłości Castamar, gdzie zo... {} Recenzja książki Kucharka z Castamar

Piszę list...

19.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zobowiązania wobec wydawnictwa, które przesłało książkę przedpremierowo napierały na mnie ze wszystkich stron. Jak tu jednak czytać książkę o Świętym Mikołaju kiedy za oknem piękne słońce, a jesień wybarwia świat na tylko sobie znane barwy? Pewnego listopadowego wieczoru, by trochę się oderwać wreszcie sięgnęłam po „Kochany Święty Mikołaju”. De... {} Recenzja książki Kochany Święty Mikołaju

Kryminał w stylu retro czyli opowieść o pewnym detektywie

11.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Ukryte na widoku” Jeffreya Archera to ostatnia szansa dla sierżanta Williama Warwicka by wkraść się w moje łaski (Sierżanta? Zapytacie. Tak, bo Warwick awansuje). To bezpośrednia kontynuacja „Nic bez ryzyka” – Warwick pnie się po szczeblach kariery, bierze ślub z Beth, wyruszają w krótką podróż poślubną podziwiając znane dzieła sztuki. W tle trwa... {} Recenzja książki Ukryte na widoku

Jeden krok przed śmiercią

7.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tobi Turner zaginęła piętnaście lat temu. Na próżno poszukiwania i śledztwo na szeroką skalę. Zwłoki dziewczyny odnaleziono przypadkiem i wiążąc z tą sprawą inne wydarzenia wiele wskazuje na działanie seryjnego mordercy. Do śledztwa zostaje zaangażowana agentka FBI Macy Crow. Kobieta może pochwalić się wieloma sukcesami na polu zawodowym, a jej ka... {} Recenzja książki Jeden krok przed śmiercią

Glenmore Park

1.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rankiem w Glenmore Park zostaje znalezione ciało młodej kobiety. Śledztwo prowadzą Mitchell Lonnie oraz jego partner Jacob Cooper, policjanci wy­działu docho­dze­niowo-​śled­czego. Kiedy po jakimś czasie giną kolejne kobiety śledczy zdają sobie sprawę, że w okolicy grasuje seryjny morderca. Podejrzanych przybywa, a z trudem zdobyte tropy prowadzą ... {} Recenzja książki Pajęcza sieć

Pół roku na Saturnie

1.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Seul, Korea Południowa. Wieczna studentka dostaje od losu i leniwego wykładowcy pół roku wolnego. Ma dwadzieścia sześć lat i nie potrafi nic, poza studiowaniem. Postanawia ten czas poświęcić na poszukiwanie sensu i poukładanie w głowie. „Taki wyjazd do Indii na ‘poszukiwania siebie’ bez wyjazdu do Indii”. Znak zodiaku – koziorożec, kamień – ametys... {} Recenzja książki Pół roku na Saturnie

Zazdrość

27.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kto lepiej przedstawi blaski i cienie zawodu terapeutki niż ona sama? Anna Krystaszek, z wykształcenia pedagog i socjoterapeutka, debiutuje w roli pisarki. Jej „W cieniu terapeutki. Zazdrość” to thriller łączący trzy sprawy - niewyjaśnione zabójstwo sprzed sześciu lat, w którym ginie policjantka na służbie, tragiczny wypadek samochodowy, w którym ... {} Recenzja książki W cieniu terapeutki. Zazdrość

Konstablu!

26.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeffrey Archer jest autorem ponad 40 powieści, uważany za jednego z najbardziej poczytnych na świecie. Powieścią „Nic bez ryzyka” otwiera nowy cykl z detektywem Williamem Warwickiem w roli głównej. W pierwszej części poznajemy Warwicka jako adepta Scotland Yardu, gdzie bierze udział w swoim pierwszym poważnym śledztwie dotyczącym kradzieży obrazu ... {} Recenzja książki Nic bez ryzyka

Gdyby...

{} WYBÓR REDAKCJI
17.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Goli Otok (tł. „naga wyspa”) to niewielka chorwacka wyspa. Brak na niej bujnej roślinności – latem jest piekielnie gorąco, a zimą przeraźliwie zimno. Za czasów Jugosławii i rządów Tito powstał tam jeden z najcięższych obozów pracy dla więźniów politycznych. Więźniowie nie tylko zmagali się z trudami ciężkiej pracy w kamieniołomie, ale i warunkami ... {} Recenzja książki Gdyby Nina wiedziała

Podrzutek

{} WYBÓR REDAKCJI
12.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Londyn, 1754 rok. Mroczna dzielnica skrywa przytułek dla dzieci niechcianych. Niemowlęta pozawijane jak prezenty, czekają by trafić w ręce rodziny zastępczej. Gdy minie kilka lat można dziecko wykupić, jeśli nie trafi do nowego domu. Do przytułku trafia Clara – córka Bess, handlarki krewetkami. To jest moment kiedy poznajemy główną bohaterkę powie... {} Recenzja książki Podrzutek

Znajdź mnie

10.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Znajdź mnie” Anne Frasier otwiera cykl Inland Empire. Odsiadujący wyrok seryjny morderca Benjamin Fisher postanawia wyjawić miejsca ukrycia ciał swoich ofiar. Stawia jednak warunki, a najważniejszym jest spotkanie z córką Reni, z którą od wielu lat nie ma kontaktu. Mimo, że mija trzydzieści lat od pobytu ojca w więzieniu Reni dręczą wyrzuty sumie... {} Recenzja książki Znajdź mnie

Waleczne z gór

5.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Literatura faktu, reportaże i biografie rzadko trafiają na moją półkę. Po te ostatnie sięgam gdy bohater jest mi znany – i niekoniecznie musi to być postać ze świata muzyki. Po „Waleczne z gór. Nieznane historie bohaterskich kobiet” Agaty Puścikowskiej sięgnęłam zachęcona tematyką górską. Ostatnio mało gór w moim prywatnym życiu wiec kiedy mogę... {} Recenzja książki Waleczne z gór. Nieznane historie bohaterskich kobiet

Dzień bez Teleranka

3.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ogłaszam, że w dniu dzisiejszym ukonstytuowała się Wojskowa Rada Ocalenia Narodowego. Rada Państwa, w zgodzie z postanowieniami Konstytucji, wprowadziła dziś o północy stan wojenny na obszarze całego kraju. (fragm. radiowo-telewizyjnego przemówienia gen Jaruzelskiego, 13.12.1981) W niedzielę 13 grudnia 1981 roku wprowadzono w Polsce stan woj... {} Recenzja książki Dzień bez teleranka. Jak się żyło w stanie wojennym

My best friend's murder

2.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Idealnie byłoby otaczać się jedynie wartościowymi ludźmi, którzy wnoszą wiele dobrego do życia. Niestety zdarza się, że przez wiele lat tkwimy w trudnych relacjach czy związkach, a naszą energię pochłaniają wampiry energetyczne. Często nie zdajemy sobie sprawy, że związki czy pozorne przyjaźnie noszą ślady toksycznych. Izzy i Becca od lat są ni... {} Recenzja książki Toksyczna przyjaźń

Niska Garda

{} WYBÓR REDAKCJI
26.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

16 stycznia 2021 roku Nepalczycy stanęli na szczycie K2. Było to pierwsze zimowe zdobycie tej góry. Polski himalaizm wielokrotnie miał na K2 zimą chrapkę, co miało być kropką nad „i”, ukoronowaniem polskiego himalaizmu zimowego. Krzysztof Koziołek w swojej najnowszej powieści „Biały pył. Piekło na K2” próbuje zmienić rzeczywistość i w bazie pod sz... {} Recenzja książki Biały pył. Piekło na K2

Obca kobieta

25.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książki Magdaleny Majcher poznałam dzięki sadze nadmorskiej. Ta historia trzech kobiet przedstawiona na przestrzeni lat urzekła klimatem i powiewem morskiej bryzy. W swojej nowej powieści autorka zagłębia się w trudne relacje damsko-męskie. Kiedy Weronika poznaje Huberta nie jest gotowa na związek. Zbyt dużo ich dzieli, w życiu kierują się inny... {} Recenzja książki Obca kobieta

... a miało być o Australii...

21.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wychodzenie ze strefy komfortu zawsze jest… niekomfortowe. Nie ukrywam, że większość czytelniczego czasu pochłaniają u mnie thrillery i powieści sensacyjne. Literatura obyczajowa, a tym bardziej romanse rzadko goszczą na mojej półce. Żeby się oderwać, żeby coś zmienić - czasem mam ochotę przeczytać zupełnie coś innego. Po „Zaopiekuj się mną” He... {} Recenzja książki Zaopiekuj się mną

Lipcowe dziewczyny

21.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co roku, tego samego dnia lipca, znika jedna dziewczyna. Nie wraca z pracy, nie dociera do domu po imprezie czy spotkaniu ze znajomymi. Znika. Praktycznie bez śladu. Mozolne śledztwo tkwi w martwym punkcie. Kiedy ginie żona Lexa - Olivia, śledczy próbują to powiązać z zamachem terrorystycznym. 7 lipca to ten dzień, w którym co roku ginie jedna ... {} Recenzja książki Lipcowe dziewczyny

Płonące dziewczyny

21.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Płonące dziewczyny” to kolejna powieść C. J. Tudor, a właściwie Caroline J. Tudor. Największą popularność przyniósł jej „Kredziarz”, teraz do księgarni trafiła czwarta powieść „Płonące dziewczyny”. Akcja powieści rozgrywa się w małej miejscowości Chapel Croft, w hrabstwie Sussex. To tam w XVI wieku na stosie spalono grupę mieszkańców wsi, dwi... {} Recenzja książki Płonące dziewczyny

Nic tu po was!

18.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lilian i Madison poznały się w elitarnej szkole z internatem. Nie trzeba być wyjątkowo spostrzegawczym by zorientować się, że dzieli je praktycznie wszystko – od statusu społecznego, przez priorytety życiowe, po urodę. Madison to ta ładniejsza i bogatsza. Lilian mniej zamożna i nie przywiązująca się do wyglądu. W wyniku incydentu spowodowanego prz... {} Recenzja książki Nic tu po was

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl