Avatar @fantastycznapanda

@fantastycznapanda

5 obserwujących. 4 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 7 miesięcy temu.
fantastycznapanda
Napisz wiadomość
Obserwuj
5 obserwujących.
4 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 7 miesięcy temu.

Recenzje książek

43 recenzje, w tym 2 recenzje wyróżnione przez redakcję

Na lodzie i ze łzami w oczach

27.05.2023

„ICE BREAKER” autorstwa A. L. Graziadei to dosyć krótka książka, ale uwierzcie mi po brzegi wypełniona emocjami. Mickey, który pochodzi ze sportowej rodziny gwiazd i odczuwa na sobie ogromną presję otoczenia w samotności zmaga się z depresją i zaburzeniami lękowymi. Nie jest mu łatwo. Każdy jego ruch jest śledzony przez paparazzi, a brukowce co r... Recenzja książki Icebreaker

Znowu porwała mnie dżungla

18.05.2023

Znowu trafiłam do dżungli i znowu moje serce jest skradzione! Jak to się stało? Tym razem sequel "Drapieżnych Bestii" (jak określono kolejną część DB) zabrał mnie nie tylko w perypetie Koffi, która próbuje poznać swoje magiczne dziedzictwo daraja i uciec z łapsk boga Fedu oraz nie tylko w pełną przygód wyprawę Ekona, który próbuje odnaleźć swoją ... Recenzja książki Bestie zagłady

Wyprawę do dżungli czas zacząć

18.05.2023

"Często zdaje się, że bestie, które najzacieklej atakują, zostały najbardziej skrzywdzone." - Ayana Gray "Drapieżne bestie" Czy są takie książki, które na początku niezwykle Wam się dłużyły, a potem wciągnęły Was w swój magiczny świat i nie chciały wypuścić? Dla mnie doskonałym przykładem są właśnie "Drapieżne bestie" 💛 Od pierwszej strony do m... Recenzja książki Drapieżne bestie

Kiedy finał łapie za serce

8.02.2023

Wszystko ma swój koniec i chociaż ciężko mi rozstać się z Kiroho oraz wszystkimi bohaterami to cieszę się, że historia zakończyła się w taki sposób. I właśnie w tym miejscu. Nic dodać, nic ująć tylko pogratulować autorce, bo w całą trylogię włożyła mnóstwo pracy, a sam finał to już wisienka na torcie. Od początku, jednak zaczynając… Po wydarzenia... Recenzja książki Zaćmienie

Magicznie i nieco przerażająco

18.11.2022

Co stało się z Agatą, która przeżyła chyba najcięższy okres swojego życia, pracując jako woźna w zwykłym przedszkolu? No… nie tak zwykłym, skoro dzieci miały nieco przerażające moce, przedszkole odwiedzały demony, a nasza bohaterka jako normalny człowiek musiała radzić sobie z tym wszystkim sama. Lekko nie było. Co więcej po zakończeniu pracy nie ... Recenzja książki To nie jest kraj dla słabych magów

Wiedza ma bardzo wysoką cenę

10.11.2022

„The Atlas Six. Wiedza zabija” to świetna propozycja książki dla osób lubujących się w klimacie dark akademia. Mamy tutaj nie tylko tajną i dostępną wyłącznie dla wybrańców elitarną szkołę, ale dodatkowo edukację opartą na samorozwoju magii, którą władają owi szczęśliwi rekruci i to nie byle gdzie, a w samej bibliotece Towarzystwa Aleksandryjskieg... Recenzja książki The Atlas Six

Kiedy w końcu wzejdzie księżyc...

28.10.2022

„Wschodzący księżyc” to drugi tom Trylogii Dnia i Nocy, a jednocześnie kontynuacja „Gasnącego słońca”, które pokochałam całym sercem i czytałam już kilkukrotnie. Jak więc wypada przy nim księżyc? Po wydarzeniach w Kiroho, które poznaliśmy w pierwszej części, a przypomnę była debiutem pisarskim pani Agaty Konefał, znowu trafiamy do świata pełnego ... Recenzja książki Wschodzący Księżyc

Bo do serca trafia się przez żołądek, ale to i tak chemia!

20.10.2022

Jeśli każdy debiut będzie tak zachwycający jak „Lekcje chemii” mogę czytać w ciemno co mi wpadnie w ręce! Co to była za lektura… Do tej pory nie mogę się z niej otrząsnąć i jedyne, co jestem w stanie zrobić, to złożyć pani Bonnie Garmus gratulacje z racji tak wspaniałego debiutu. To co stworzyła i przekazała na kartach swojej książki dosłownie pr... Recenzja książki Lekcje chemii

Za Kurtyną - Perygeum

19.10.2022

Druga część nowej serii autorstwa Laury Savaes zachwyciła mnie o wiele mocniej, niż poprzedni tom. Pokochałam jeszcze bardziej Adriven, zmieniłam nastawienie do brata Leny i… zmieniłam też typ książkowego męża? Po pierwszym tomie serii, gdzie poznajemy Lenę, która z utęsknieniem wspomina brata, roztrząsając jego brak oraz obserwujemy jej kolejne ... Recenzja książki Za kurtyną: Perygeum

Na ratunek planecie!

5.10.2022

Żyjemy w czasach, gdzie jutro jest niepewne. Codziennie zmagamy się z ociepleniem klimatu, zanieczyszczeniem środowiska i wszystkimi skutkami, które im towarzyszą. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z tego w jak poważnych tarapatach znajduje się nasza planeta? Całe szczęście nasze pokolenie ma w sobie ogień, by walczyć o to co ważne nie tylko na for... Recenzja książki Jak zmienić wszystko. Młodzi na raunek planecie

Nie taka Bestia straszna...

28.09.2022

Romans historyczny z genialnym poczuciem humoru oraz bohaterami, których nie da się nie lubić i tajemniczym wątkiem w tle? No jeśli to nie o Bestię chodzi, to ja się poddaję. Najnowsza książka Melisy Bel porwała mnie całkowicie i poniżej znajdziecie kilka słów wytłumaczenia, dlaczego tak się stało. „Zaborcza Bestia” to piąty i ostatni już tom ser... Recenzja książki Zaborcza bestia

Jak silna może być więc kobieta? Katarzyna musiała być wtedy ówczesną Wonder Woman...

15.09.2022

„Caryca” to książka, która nie jest lekka i zdecydowanie jest przeznaczona dla starszych czytelników. Już na okładce widnieje zdanie „Sprawia, że Gra o tron wydaje się bają dla dzieci”, a ja podpisuję się pod komentarzem Daisy Goodwin obiema rękami. Historia Marty, która z biednej chłopki pewnego dnia staje się carycą Katarzyną I pozornie wydaje ... Recenzja książki Caryca

Nie tylko o magii i czarach

26.08.2022

Sięgając po książkę miałam nieco inne oczekiwania, niż to, co ostatecznie otrzymałam. Czy jestem jednak zawiedziona? Niekoniecznie, choć uzbierałam kilka małych „ale”. Jestem też bardzo ciekawa pozostałych dzieł autora, ponieważ „Czarownica” to moje pierwsze spotkanie z jego twórczością, a przeczuwam, że nie będzie ono ostatnie. Książka jest hist... Recenzja książki Czarownica

Nic nie jest takie, jakie się wydaje.

23.08.2022

Szukacie książki, która Was zachwyci? Książki, która namiesza w głowie? Książki, która wywoła poczucie niepokoju? Gratulacje - jesteście u celu. „Konwersja” to historia, która wydawać by się mogła prosta. Ot zwykły menadżer próbuje wypromować na polskiej scenie świeżo upieczoną wokalistkę syryjskiego pochodzenia, natomiast bardzo dobra dziennikar... Recenzja książki Konwersja

Kiedy serce znowu zaczyna bić

18.08.2022

Jest to książka, którą każdy z nas powinien poznać. Będę ją polecać zawsze i wciąż, ponieważ nie tylko jest świetnym kawałkiem literatury, ale jednocześnie niesie ogromny i niezwykle ważny przekaz dla każdego z nas. „Jak ocalić życie” to opowieść trójki ludzi, których losy przeplatają się na przestrzeni lat, a punktem zwrotnym w ich historii jest... Recenzja książki Jak ocalić życie

"Piękna i bestia" w innym wydaniu

10.08.2022

Czy jest tu ktoś, kto nie kocha retellingów? Ja na pewno nie zaliczam się do grona tych osób, bo wręcz uwielbiam baśnie w innym, odświeżonym wydaniu! Czy więc ta pozycja warta jest przeczytania, skoro główny wątek jest nam znany (pozornie)? Odpowiedź brzmi: OCZYWIŚCIE!!! Opowieść ta bazuje na wszystkim już znanej baśni "Piękna i bestia" i ma wątk... Recenzja książki A Curse So Dark and Lonely

Piękno jeszcze nigdy nie było tak przerażające...

10.08.2022

Piękno jeszcze nigdy nie było tak przerażające... Ta książka dobitnie to podkreśliła i to grubą linią. Książkę pożyczyła mi znajoma i w sumie przeczytałam ją przez jej zapewnienia zarwania nocki, a ponieważ jest mega wymagającą czytelniczką i skoro ona i jej mąż postanowili rzucić wszystko dla książki stwierdziłam, że na pewno warto, choć nie jes... Recenzja książki Kolekcjoner motyli

Co kryje się po drugiej stronie?

8.08.2022

Lena, to młoda dziewczyna, która podczas wycieczki ze znajomymi do pewnej jaskini trafia w tajemnicze miejsce… Nie jest to znana jej Polska, a całkowicie inny, obcy świat. Lena musi odnaleźć się w nowej rzeczywistości,a na domiar złego wojna wisi w powietrzu, natomiast serce wybija nieoczekiwany i obcy jej rytm po raz pierwszy w życiu. Jeśli tak ... Recenzja książki Za kurtyną: Apogeum

Strzała nosiła mroczną obietnicę

8.08.2022

Poppy jest Panną. Codziennie zmaga się z samotnością, ponieważ niewiele osób może z nią rozmawiać, dotknąć, ani zobaczyć jej twarzy. Jej życie pozbawione jest wszystkich przyjemności, a poświęcona bogom, ma tylko jedno zadanie - przygotować się do Ascendencji, czyli rytuału, który ma zapoczątkować nową erę. Jednak Poppy nie jest bezbronna - potraf... Recenzja książki Krew i Popiół

Karczmarka

8.08.2022

Przyznam się szczerze, że jest to moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki, ale z pewnością nie ostatnie! Historia Żywii - naszej tytułowej karczmarki, która stara się uciec przed przeszłością pełna jest niespodzianek, zwrotów akcji i oczywiście miłosnych nutek. Nasza bohaterka posiada pewną moc daną jej przez samą boginię, jednak nie przyspa... Recenzja książki Karczmarka

Łowczyni posagów wkracza do gry!

4.08.2022

Książka jest genialnym debiutem, który nie tylko przyciąga wzrok obłędną wręcz okładką (nie potrafię przestać się zachwycać tak pięknym wydaniem książki), ale również bardzo oryginalnym tytułem. Nie czarujmy się – kiedy widzi się „Towarzyski poradnik dla panien bez posagu” ręka sama zgarnia go z półki. Wbrew tytułowi książka jest powieścią, i to ... Recenzja książki Towarzyski poradnik dla panien bez posagu

Co tajnym jest, tajne zostaje

4.08.2022

Demony, magia, spisek, niebezpieczeństwa, walki i wiele tajemnic, a wszystko to w... przedszkolu?! Otóż Agata też nie spodziewała się zastać tego sielskiego obrazka w nowym miejscu pracy - co jak co, ale posada woźnej pracującej z dziećmi raczej kojarzy się pozytywnie. Prawda? Niestety nasza bohaterka musi zmierzyć się nie tylko z demonami przesz... Recenzja książki Tajne przez magiczne

Miało być... inaczej

4.08.2022

Zabierając się za książkę byłam zafascynowana nie tylko okładką, ale i świetnym opisem, który bardzo zapadał w pamięć. Co z tego wyszło? Otóż po wojnie i upadku magii świat stał się bardzo niebezpiecznym miejscem, gdzie ludzie utracili moce, a krwiożercze potwory tylko czekają na sposobność zasmakowania ludzkiej krwi. Ludzie schronili się za kami... Recenzja książki Związanie losów. Kroniki Pierwszego Proroctwa

Nie taki lew niedostępny

4.08.2022

Jest to druga książka z cyklu "Niepokorni" i jeśli podobał się Wam tom pierwszy, czyli "Diabelski hrabia" to w tej książce się zakochacie. Oczywiście powieści z tej serii można czytać osobno, więc jeśli lektura Hrabiego dopiero przed Wami nic nie stoi na przeszkodzie zapoznania się najpierw z pewnym lwem salonowym. Nicolas, który na towarzyskich ... Recenzja książki W paszczy lwa

Wilczy Lord

3.08.2022

Zamknij oczy. Słyszysz? Dookoła gwar ludzi, szelest sukien przechodzących kobiet i miarowy dźwięk cholewek ciężkich, męskich butów. Niedaleko przejeżdża powóz. Koła toczą się po brukowanej uliczce, a towarzyszą temu odgłosy końskich kopyt i rżenia. Zaciągnij się powietrzem. Czujesz? Palone cygaro i ciężki zapach niosących się po ulicach kłębów dym... Recenzja książki Wilczy Lord

© 2007 - 2024 nakanapie.pl