@gdzie_ja_tam_ksiazka

@gdzie_ja_tam_ksiazka
Kanapowicz od 4 miesięcy. Ostatnio tutaj około godziny temu.
{} gdzie_ja_tam_ksiazka
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od 4 miesięcy. Ostatnio tutaj około godziny temu.

Recenzje książek

39 recenzji

Zaraza

28.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Zielona Góra nie różniła się od wielu innych miast w Polsce. Tutaj po prostu szambo wybiło." Wy też cieszycie się, że Igor Brudny wrócił? Ja bardzo! I pomyśleć, że zapowiadało się na trylogię, a okazuje się, że jednak będzie to seria. Ale to naprawdę dobra wiadomość! Tak bardzo brakowało mi Igora i Julki. Pierwszymi trzema tomami autor zaskarbi... {} Recenzja książki Zaraza

Złoty płatek śniegu

23.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Tej nocy śnieg znów padał bardzo obficie. Jakby próbował wynagrodzić ludziom wszystkie te poprzednie zimy bez białego puchu." Ostatnio czytam literaturę obyczajową częściej. Nie jest ona może na wysokim miejscu, jeśli chodzi o ulubiony gatunek, ale daje wytchnienie od mocniejszych historii. Taka też jest najnowsza książka pani Krystyny Mirek "Zł... {} Recenzja książki Złoty płatek śniegu

Mursz

21.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Z biegiem lat drzewa przypominały już tylko zmurszałe, smętnie sterczące kikuty. Było zupełnie tak, jakby przyroda wszczęła własny bunt przeciwko temu, co się tutaj stało. Jakby rośliny wchłonęły krew zamordowanych, która pod ziemią zamieniała się w truciznę." Patrzycie i zachwycacie się tak samo jak ja, kiedy widzicie, że każda kolejna książka ... {} Recenzja książki Mursz

Okrutna siostra

19.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"To, że spędziłam piętnaście lat w szpitalu dla umysłowo chorych, odsiadując wyrok, który sama na siebie wydałam za zbrodnię, której prawie na pewno nie popełniłam, jest tak nie do przyjęcia, że łagodnie rzecz biorąc, czuję się potężnie oszukana i zdradzona." Karen Dionne powraca z kolejnym thrillerem "Okrutna siostra", który ponownie wciągnie w ... {} Recenzja książki Okrutna siostra

Jak ograniczać napady złości u dziecka

15.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak często czuliście się niezrozumieni przez rodziców? Jak szybko zostajecie wyprowadzeni z równowagi? Jeśli odpowiedzieliście sobie na oba pytania, to teraz pomyślcie, z czym zmagają się dzieci. Mówi się, że jeśli rodzic jest spokojny, to dziecko także. I naprawdę coś w tym jest. Wiele emocji, które w nas, rodzicach, drzemią, dzieci wyczuwają na... {} Recenzja książki Jak ograniczać napady złości u dzieci i zyskać spokój w rodzinie

A ty będziesz dumna

14.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Na pewno przychodzi moment, w którym wspomnienia dają ci spokój zamiast bólu, ale czy to oznacza, że żałoba minęła? Może tylko na chwilę zasnęła. Na chwilę odpuściła, ale ona jest, będzie już zawsze." Jeśli poszukujecie książki, która sprawi, że po policzkach spłynie nie jedna łza, emocje wylewają się z każdej strony, to "A Ty będziesz dumna" Mo... {} Recenzja książki A Ty będziesz dumna

Kiedy umiera król

14.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Gdy pierwszego września znaleziono ją martwą w rzece, wszyscy ucichli. Taka przykładna i porządna. Nikt nie rozumiał, jak ona mogła tak nagle umrzeć. Przecież była ich truskawkową dziewczyną." "Kiedy umiera król" to debiutancka powieść kryminalna napisana przez fińską autorkę Elinę Backman. Co mnie skusiło, by sięgnąć po tę książkę? Mroczna okła... {} Recenzja książki Kiedy umiera król

Szelest

8.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Miała ochotę znów wysunąć głowę z kryjówki i jeszcze popatrzeć, a zarazem bała się, że para ją zauważy. Starała się oddychać jak najciszej, by nie zdradził je nawet najmniejszy szelest." Jak wielką obsesję można mieć w stosunku do drugiej osoby? Czy można przyrównać ją do zdrowej miłości? Myślę, że nie. Obsesja niszczy człowieka, zarówno tego, d... {} Recenzja książki Szelest

Krolowa sniegu nie zyje

8.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Były zwłoki i była Wigilia - połączenie tych dwóch faktów nie jest łatwe, może w wymiarze prywatnym da się to jakoś pogodzić, ale w takim ośrodku? Kolacje trzeba podać, wszystko musi lśnić. Zwłoki nie mają szans przebić się przez Lasy Christmas, a wszystko aż się kotłuje, bo co można zrobić? Dać wieczerzę wigilijną na wynos? No nie, trzeba udawać... {} Recenzja książki Królowa Śniegu nie żyje

Przeznaczeni

8.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wierzycie w przeznaczenie? Osobiście podchodzę do tego sceptycznie. Z jednej strony uważam, że to, co się dzieje w naszym życiu składa się z wielu czynników, niekoniecznie od nas zależnych i nie jest to jakaś magia. Z drugiej zaś człowiek szuka wytłumaczenia na pewne sprawy, wydarzenia, które go dotykają nie chcąc patrzeć na to racjonalnie. A co... {} Recenzja książki Przeznaczeni

Dobry chlopak

31.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Dobry chłopak" to piąty tom serii kryminalnej, w której śledztwa przeprowadza Agata Brok. W tym tomie mamy do czynienia z przeszłością, która powróciła do życia szwagra głównej bohaterki. Kobieta chce uchronić rodzinę przed jej rozpadem i próbuje dowiedzieć się, jakie są powody rozstania siostry z mężem. Ktoś z młodzieńczych lat mści się za wydar... {} Recenzja książki Dobry chłopak

Brakujący obrazek

31.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Brakujący obrazek" to kolejna powieść Anny Ziobro, która poraża swoją prawdziwością, emocjami i nadzieją. Mimo, że życie bohaterów niejednokrotnie kładzie im kłody pod nogi, to starają się iść dalej i walczyć o lepsze jutro. "Funkcjonariusze policji od zawsze budzili w niej strach, który wykraczał poza zwykły respekt. Każdy policjant przypominał... {} Recenzja książki Brakujący obrazek

Uwikłana

31.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Uwikłana" Alicji Sinickiej to kolejny dobry lekki thriller, który wciągnie w wir tajemnic niejednego czytelnika. Zuza udostępnia na Instagramie swoją poezję dzięki której staje się rozpoznawalna w sieci. Długo wyczekiwane posty, które pojawiają się raz w tygodniu mają świetny odbiór. Wraz ze swoim chłopakiem przeprowadza się do jego domu. To tut... {} Recenzja książki Uwikłana

Idealna para

26.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kto nie wierzy, że można w książce zawrzeć mnóstwo wątków i ważnych tematów, które z pozoru się ze sobą nie łączą, niech przeczyta książkę Mossa. Ponownie przekonałam się, że w "chorych" sytuacjach bohaterów jego książek, może być zawarty bardzo ważny przekaz. W "Idealnej parze" miejscami miałam wrażenie, że jestem widzem hardkorowego stand upu. ... {} Recenzja książki Idealna para

Mexican Gothic

24.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie wiem dlaczego pominęłam fakt, że "Mexican Gothic" to powieść grozy. W ogóle nie zwróciłam na to uwagi. Jednak aura, która otula, a raczej dusi tę powieść, pozwala zaznać tej grozy. Główna bohaterka, Noemi, jedzie do Wysokiego Dworu. List, który wysłała kuzynka młodej kobiety zaniepokoił ojca Noemi, a także ją samą, dlatego musi sprawdzić, czy... {} Recenzja książki Mexican Gothic

Jeden krok przed śmiercią

24.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Nie przygotował się odpowiednio. Poza tym zmieniał ułożenie dłoni na szyi, tak jakby dopiero się uczył. No i wyraził skruchę. To wszystko pasuje do kogoś, kto albo nigdy wcześniej nie popełnił podobnego przestępstwa, albo dopiero się rozkręcał." Odpoczywasz po pracy leżąc w łóżku, zajadając się chipsami lub odgrzaną pizzą i oglądasz telewizję. Z... {} Recenzja książki Jeden krok przed śmiercią

W cieniu terapeutki

23.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Życie w czyimś cieniu doprowadza w końcu do frustracji, braku pewności siebie. Natomiast są tego pozytywne strony, ponieważ osoba ta może czerpać pewne korzyści z takiej znajomości. Jednak chęć zwrócenia na siebie uwagi może przerodzić się w obsesję i doprowadzić do przykrych sytuacji, wręcz zabójczych. "W cieniu terapeutki" to thriller psycholog... {} Recenzja książki W cieniu terapeutki. Zazdrość

Oszukany czas

21.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Oszukany czas" Kingi Tatkowskiej to powieść obyczajowa połączona z romansem, ale co mnie zaskoczyło, także nutą kryminału. Myślałam, że historia Marty i Wilka mnie nie zaskoczy, a jednak. Czy uczucie może przetrwać kilka lat bez kontaktu z ukochaną osobą? Ciężko odpowiedzieć na to pytanie. Dowodem na to, że jest taka możliwość, jest historia Mar... {} Recenzja książki Oszukany czas

Gra o marzenia

18.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Gra o marzenia" to powieść obyczajowa z nutą romansu, która może wywoływać trochę kontrowersji w świecie czytelników. Już wyjaśniam o co chodzi. Książka napisana jest prostym językiem, któremu towarzyszy humor. Autor przedstawia historię która może dotyczyć każdego z nas. Jednak jestem świadoma tego, że nie każdemu ten rodzaj humoru podejdzie do... {} Recenzja książki Gra o marzenia

Córka króla moczarów

16.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Gazety nazwały mojego ojca Królem Moczarów, tak jak bajkowego potwora. Rozumiem, dlaczego ochrzczono go tym mianem, podobnie jak każdy, kto zna baśń Andersena, chciałabym jednak wyraźnie podkreślić, że ojciec nie był potworem." "Córka Króla Moczarów" to przejmująca powieść, która niejeden raz zaskoczy czytelnika. Jak najbardziej można gatunkowo ... {} Recenzja książki Córka króla moczarów

Skowyt wilka

16.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Stała tak jeszcze przez chwilę, drżąc na całym ciele. Zęby zaczęły uderzać o siebie. Nie potrafiła opanować drżenia szczęki. Odgłos się nie powtórzył, a ona uciekła do sypialni i nakryła się kołdrą. Leżała, słuchając wszystkich głosów, które ją otaczały. Czuła się jak zwierzę osaczone przez drapieżniki, a jedynym jej ratunkiem było trwanie bez ru... {} Recenzja książki Skowyt wilka

Niewybaczalne

11.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Mój ojciec zawsze powtarzał, że prawda daje nam szansę, a kłamstwo nie zostawia nam wyboru. Przez całe życie wierzyłam w te słowa. Do dnia, w którym okazało się, że mnie oszukał." Czytamy książki, które dostarczają nam rozrywkę. Czytamy książki, które poruszają w nas wiele emocji. Czytamy książki, które skłaniają do refleksji. Czytamy książki, k... {} Recenzja książki Niewybaczalne

Arsene Lupin

10.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Arsene Lupin. Wydrążona iglica" to kryminał literatury francuskiej, dość oryginalny patrząc na czasy, w jakich powstawał. Za sprawą języka, jakim operuje autor, można przenieść się co najmniej wiek wstecz. Było to dla mnie naprawdę ciekawe doświadczenie i poznałam gatunek kryminału z tej delikatnie starszej strony. Ale od początku. Arsene Lupin ... {} Recenzja książki Arsène Lupin. Wydrążona iglica

Mrok

6.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Zima w stacji polarnej przepełnia człowieka przedziwną mieszanką klaustrofobii i samotności. Trudno tu o prawdziwą prywatność. Nie można się pozbyć uczucia, że żyjemy przy podniesionej kurtynie i jesteśmy pod ciągłą obserwacją oraz że wszystko, co mówimy i robimy, jest monitorowane i oceniane." "Mrok" Emmy Haughton to powieść, gdzie schemat trup... {} Recenzja książki Mrok

Znajdź mnie

6.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Ludzie często pytali Reni, jak to jest być córką seryjnego mordercy. Nie miała do nich pretensji o to, że są ciekawi. Czasami, by powstrzymać ich od zadawania kolejnych pytań, odpowiadała, że okropnie. Wystarczyło to jedno słowo, żeby uciąć temat." "Znajdź mnie" jest pierwszą książką z serii "Ingland Empire", w której śledztwo prowadzą Reni Fish... {} Recenzja książki Znajdź mnie

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl