Avatar @snaky_reads

@snaky_reads

16 obserwujących. 11 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 3 lat. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.
snaky_reads
Napisz wiadomość
Obserwuj
16 obserwujących.
11 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 3 lat. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.

Recenzje książek

64 recenzje, w tym 7 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Kiedy cisza jest warta więcej niż tysiąc słów

1.08.2022

Jak odpowiednio napisać o wydarzeniu, które zmiotło z powierzchni ziemi wioski i miasta? Jak dobrać słowa i opisać śmierć kilku tysięcy ludzi? Czy trywialne, lakoniczne "przykro mi", "współczuję", "to była wielka tragedia" wystarczą? Co zrobić, kiedy słowa nie potrafią nawet w najmniejszym stopniu oddać stanu faktycznego; kiedy smutek jest tak moc... Recenzja książki Niedźwiedzi bóg

Książkowe, ciekawsze muzeum!

1.08.2022

Sztuka i historia to dwie rzeczy, a raczej dziedziny nauki i kultury, które są w sporym stopniu moimi pasjami (rzecz jasna typowo amatorskimi), więc z tym większym zainteresowaniem zasiadałem do czytania książki Marka Gaworskiego. Już po wyjęciu tytułu z paczki i pierwszym przejrzeniu zachwycił mnie jego zapach, notabene utrzymujący się do tera... Recenzja książki Śmierć, bale i skandale

Para zakochanych zwłok

26.07.2022

Kiedy zaproponowano mi zrecenzowanie tej książki, byłem bardzo zaintrygowany tytułem. Poszperałem trochę więcej na jego temat i rzuciło mi się w oczy oczywiście samo wydawnictwo LeTra. Kiedy przeczytałem, że wydają oni książki z pogranicza thriller/kryminał ze sztuką w tle, bardzo spodobał mi się ten pomysł i z wielką chęcią siadłem do lektury „Se... Recenzja książki Sezon Pająków

Wyrok: skazany, kara: życie.

25.07.2022

Kafka przedstawia życie w niesamowicie fascynujący sposób, bowiem jako cały czas trwający proces, na którym my sami jesteśmy oskarżonymi. Efekt potęguje anonimowość głównego bohatera, którego nie poznajemy nawet pełnego nazwiska, co sprawia, że treść powieści staje się uniwersalna. "Proces" jest też ponoć o państwie totalitarnym i zniewalaniu lud... Recenzja książki Proces

Czy strzała amora może zranić?

23.07.2022

Therese Bohman wzbudza spore emocje w książkowym świecie. To ten typ autorki, którą albo uwielbiasz, albo nienawidzisz. Z tym większą ciekawością podchodziłem do słuchania jej debiutanckiej książki, ponieważ co jak co, ale czytać tytuły i pisarzy/pisarki wzbudzające skrajne emocje uwielbiam. Początek audiobooka (czyt. Monika Chrzanowska) wzbudz... Recenzja książki Utonęła

Czy tej wronie pisany jest lot?

21.07.2022

"Wrony" Petry Dvorakowej to historia dysfunkcyjnej rodziny zaglądająca pod ich dach – pokazująca codzienność, powszechność patologii, które nie powinny mieć miejsca. Nawet nie wiecie, jaki wielki ból sprawiało mi słuchanie o matce wywyższającej jedną, a znęcającej się nad drugą córką, o agresywnym i obleśnym ojcu, zawstydzaniu oraz dojrzewaniu w t... Recenzja książki Wrony

Panie Riggs, co się stało?

11.07.2022

Po bardzo dobrym "Osobliwym domu pani Peregrine " i troszeczkę gorszym "Mieście cieni" przyszła pora, żebym przeczytał tom trzeci - "Bibliotekę dusz". Nie miałem problemu, żeby wrócić do historii, choć część drugą czytałem już jakiś czas temu. Riggs ma jakiś magiczny talent przyciągania czytelnika, który po przeczytaniu jednej strony kurczowo trz... Recenzja książki Biblioteka dusz

Męczący malarz słowa

WYBÓR REDAKCJI
10.07.2022

Do czytania tych dwóch zbiorków podchodziłem z otwartą głową, jak chyba zresztą do wszystkich lektur. Może jest to niepopularna opinia wśród szkolnej młodzieży, ale lubię poznawać dzieła podręcznikowych autorów i zawsze staram się je czytać. Przyznam, że po lekturze czuję... Właśnie, co? Jednocześnie dużo i nic. W mojej głowie plączę się masa prz... Recenzja książki Sklepy cynamonowe Sanatorium pod Klepsydrą

I Rzeczypospolita Seksualna

7.07.2022

Kiedy wypożyczałem tę książkę, nie wiedziałem, czego się po niej mogę spodziewać. Znałem ogólny zarys tematu, to znaczy że powieść będzie o trzech królewskich kochankach i na tym moja wiedza się kończyła. Po przeczytaniu napiszę jedno - takiej książki się zupełnie nie spodziewałem! "Faworyty" to odejście od miłej aparycji i majestatu bijącego z p... Recenzja książki Faworyty

Czy ktoś pamięta jeszcze o logice?

3.07.2022

Veronicę Roth znam jeszcze z czasów "Niezgodnej", którą czytałem już kilka lat temu i przyznam, że w mojej świadomości pozycja ta jest mocno wybielona i wyidealizowana. Mimo tego jednak do lektury "Wybrańców" podchodziłem bez żadnych oczekiwań i to chyba dobrze. Pierwsze, co rzuciło mi się w oczy, to masa oryginalnych rzeczy, które co prawda nie ... Recenzja książki Wybrańcy

Bo wojna jest kobietą...

16.04.2022

Do książki podchodziłem z dosyć czystym umysłem, nic na temat Hannah nie wiedziałem, więc i oczekiwań nie mogłem mieć wygórowanych. Pierwsze 200 stron to była udręka. Nie pamiętam, kiedy ostatnio lektura mnie aż tak zmęczyła i wprawiła w irytację. Na szczęście Isabelle, bo to nią było spowodowane, z czasem dorośleje i normalnieje. Muszę przyznać, ... Recenzja książki Słowik

Czy w obozie koncentracyjnym da się odnaleźć szczęście i radość?

19.02.2022

Już od kilku lat powstaje wiele książek z tzw. literatury obozowej. I to oczywiście dobrze, ponieważ należy podtrzymywać pamięć o tych strasznych wydarzeniach. Niektórzy piszą jednak takie powieści, nie przygotowawszy się wcześniej, co prowadzi do pewnej profanacji treści poprzez zakrzywianie przeszłości. Pisanie książek o obozach koncentracyjnych... Recenzja książki Los utracony

Poważny kawał high fantasy! (księga II)

16.02.2022

Po księgę II „Malowanego człowieka” sięgnąłem natychmiast po zakończeniu księgi pierwszej tegoż tomu, która pozostawiła mnie z wielkim niedosytem, nie wspominając już emocja z powodu typowo polsatowskiego zakończenia. Muszę przyznać, że ta część podobała mi się nawet bardziej niż poprzednia. Brett nie obniża poziomu – genialny język, podtrzymanie... Recenzja książki Malowany człowiek. Księga 2

High fantasy na miarę Martina i GoT-u?

14.02.2022

Chyba pierwszą fantastyką, która zachwyciła mnie swoją genialną kreacją, skomplikowanym światem i niezwykle charyzmatycznymi i różnymi bohaterami jest seria „Pieśń lodu i ognia” George’a R. R. Martina. Od dłuższego czasu szukam książek, które byłyby chociaż równie dobre. Po przesłuchaniu „Malowanego człowieka” księgi I Petera Bretta mogę napisać, ... Recenzja książki Malowany człowiek. Księga I

Historia polskiego himalaizmu

11.02.2022

Nawet nie zdajecie sobie sprawy z ogromu mojej radość i szczęścia, kiedy w końcu w oczy rzuciła mi się książka „Broad Peak. Niebo i piekło”. Polowałem na nią przez przeszło pięć lat – przez cały ten czas była gdzieś w mojej pamięci, czasami wracała, innym razem nie dawała o sobie znać. Chyba zwyczajnie nie miałem aż tyle motywacji, żeby specjalnie... Recenzja książki Broad Peak. Niebo i piekło

Superbohaterowie i supermoce, czyli Marvel

8.02.2022

„Nikczemni” to ten rodzaj fantastyki, który już po premierze zyskał sobie wielu fanów. Ów trend zresztą utrzymuje się do dziś – na Bookstagramie w zasadzie co chwila trafiam na nową fotkę z tą książką. Jestem trochę sceptyczny co do popularnych pozycji, ponieważ zazwyczaj mi się one nie podobają, często przez zbyt duże oczekiwania spowodowane wiel... Recenzja książki Vicious: Nikczemni

Powrót do dzieciństwa :)

7.02.2022

Muszę przyznać, że jestem humanistą, ale chyba bardziej z wyboru, ponieważ lubię też przedmioty ścisłe. Łatwo więc przyswajam również matematykę. Ta królowa nauk bywa i fascynująca, i nieprzewidywalna. Z tym większym zaintrygowaniem sięgałem po „Ukochane równanie profesora”, nie wiedząc, co takiego mi przyniesie. Teraz jednak, już po lekturze, mog... Recenzja książki Ukochane równanie profesora

Skąd ta popularność!?

WYBÓR REDAKCJI
6.02.2022

Nieczęsto sięgam po książki od razu po premierze. Szczególnie po te, o których jest bardzo głośno. Czas to genialny weryfikator tego, czy dany tytuł jest dobry i czy utrzyma się na piedestale. Przeczytałem wiele książek tuż po premierze, a po miesiącu, dwóch z hukiem spadały z podium, robiąc miejsce innym sezonowym, przeciętnym „bestsellerzynom”. ... Recenzja książki Krew i Popiół

Czy w książce o górach można znaleźć ciepło?

3.02.2022

Góry już od dawna są ważnymi miejscami w życiu człowieka. Na Synaju przecież według biblijnej wersji Mojżesz zawarł przymierze z Bogiem, a Młodopolanie dopatrywali się w nich odrobiny swobody od ciemiężycielskiej polityki zaborców. W górach bowiem czuje się powiew wolności, testuje swoje możliwości fizyczne, spędza chwile w samotności. Wokó... Recenzja książki Kobieta z lawiny

Między snem a jawą...

WYBÓR REDAKCJI
30.01.2022

Są takie miejsca, z których majestat bije na kilometr. Są też takie osoby, od których wręcz emanuje doświadczenie życiowe. Istnieją również takie książki, które, ma się wrażenie, reprezentują całą mądrość świata. Bez wątpienia można do nich zaliczyć „Baśń o wężowym sercu albo wtóre słowo o Jakóbie Szeli” Radka Raka. Nie ukrywam, ... Recenzja książki Baśń o wężowym sercu

Strasznie dobra książka (i to dosłownie!)

27.01.2022

Ponoć każdy człowiek ma sumienie. Choć niektórzy czasami próbują je uciszyć, ono zawsze wtedy wierci dziurę w brzuchu, upominając się o moralne postępowanie. Mówi nam co jest złe, a co dobre. Jednak co zrobić w przypadku wejścia na scenę miłości, chyba tej najsilniejszej, bo rodzicielskiej? Czy istnieje to legendarne „wyższe dobro” i czy cel rzecz... Recenzja książki Sumienie

Co za dużo, to niezdrowo

22.01.2022

Obok katastrofy klimatycznej i globalnego ocieplenia często mówi się też o problemie wymierania pszczół. Przyrodnicy trąbią na alarm, podkreślają kluczową rolę tych malutkich, choć bardzo ważnych w naturze owadów. Ten temat porusza także „Historia pszczół” Mai Lunde. Skłamałbym gdybym przyznał, że czytanie (a raczej w moim ... Recenzja książki Historia pszczół

Krótka nie znaczy bezwartościowa!

WYBÓR REDAKCJI
22.01.2022

Podobno człowiek nie ma wierniejszego towarzysza od psa. To zwierzę, jeśli się do kogoś przywiąże, w każdej chwili będzie okazywało swą bezgraniczną miłość i bezwarunkowe oddanie. Znana jest nam pewno historia psa Piłsudskiego (notabene o niezwykle wdzięcznym imieniu Pies) czy obrazy królowej Elżbiety II Windsor wchodzącej w obstawie stadka słodki... Recenzja książki Suka

Człowieczeństwo a kara śmierci.

15.01.2022

„Ostatnie pięć minut” to reportaż Michelle Lyons, która była świadkiem więziennych egzekucji wykonywanych w amerykańskim stanie Teksas. Autorka przytacza wiele przykładów spraw ze swojej kariery w systemie więziennictwa zakończonych karą śmierci. W książce bardzo dobrze przedstawione zostały relacje międzyludzkie różnych grup – pracowników syst... Recenzja książki Ostatnie pięć minut. Byłam świadkiem 300 egzekucji w więzieniu Huntsville

Dębówka czyli raj na ziemi (zakłócany przez kreację bohaterów)

2.01.2022

Każdy ma albo przynajmniej chciałby mieć swoją samotnię. Takie niepowtarzalne miejsce na ziemi, do którego mógłby uciekać za każdym razem, kiedy potrzebuje odpoczynku. Przytulne, urokliwe, ciepłe, najlepiej całkowicie wyludnione. I między innymi o takim miejscu właśnie jest „Tylko tam” Marty Bielawskiej. Dębówka to istny raj na zabieganej współcze... Recenzja książki Tylko tam

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl