Avatar @a_ziemniewicz

Mysza

@a_ziemniewicz
3 obserwujących.
Kanapowicz od 11 miesięcy. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.
{} Napisz wiadomość
3 obserwujących.
Kanapowicz od 11 miesięcy. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.

Recenzje książek

22 recenzje, w tym 3 recenzje wyróżnione przez redakcję
Książka Stambuł do zjedzenia

Miasto meczetów, smakołyków oraz wspaniałych ludzi

Bartek Kieżun

Miasto meczetów, smakołyków oraz wspaniałych ludzi

{} WYBÓR REDAKCJI
20.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bartek Kieżun w swojej nowej książce “Stambuł do zjedzenia” zabiera nas w podróż do bajecznego Stambułu podczas której opowie nam mnóstwo ciekawostek o mieście oraz w nieskomplikowany sposób wytłumaczy jak przygotować samodzielnie tureckie smakołyki. “Stambuł do zjedzenia” to pozycja wyjątkowa, ponieważ łączy w sobie książkę kucharską, przewodnik... {} Recenzja książki Stambuł do zjedzenia

Książka Rodziny himalaistów

Pasja silniejsza od miłości

Katarzyna Skrzydłowska Kalukin ...

Pasja silniejsza od miłości

27.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wolisz morze czy góry?" Myślę, że wielu z nas usłyszało kiedyś to pytanie. Ja za każdym razem odpowiadam zdecydowanie : kocham góry !! Moja miłość do gór trwa już od ponad 20 lat i to pewnie ona sprawiła, że dałam się porwać modzie na himalaizm. Jako, że nie jestem totalnym laikiem w tematyce górskiej to bardzo dużo oczekiwałam od książki "Ro... {} Recenzja książki Rodziny himalaistów

Książka Życie po śmierci. Teologiczne śledztwo

Przepiękny świat po drugiej stronie tunelu.

Ks. Wiktor Szponar

Przepiękny świat po drugiej stronie tunelu.

23.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miałam dużo obaw zanim zdecydowałam się na wybranie do recenzji książki ks. Wiktora Szponara "Życie po życie. Teologiczne śledztwo". W pierwszej kolejności te obawy brały się z uwagi na osobistą wielką niechęć do wydawnictwa z którego książka pochodzi - a mianowicie Frondy, natomiast w dalszej kolejności moją niechęć wzbudzał fakt napisania książk... {} Recenzja książki Życie po śmierci. Teologiczne śledztwo

Książka Franka. W obcym domu

Fascynujące losy kresowej artystokracji.

Wioletta Sawicka

Fascynujące losy kresowej artystokracji.

{} WYBÓR REDAKCJI
21.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

“Franka. W obcym domu” to druga część cyklu “Wiek miłość, wiek nienawiści” Wioletty Sawickiej opowiadająca losy polskiej arystokracji z Kresów. Autorka przedstawia nam losy młodej hrabianki Aleksandry Ostojańskiej zwanej również Oleńką, która dla ratowania swojego życia oraz życia znajdujących się pod jej opieką maluchów zdecydowała się dokonać h... {} Recenzja książki Franka. W obcym domu

Książka Zaśpiewaj mi kołysankę

Gwara + Poznań lat 20

Ryszard Ćwirlej

Gwara + Poznań lat 20

{} WYBÓR REDAKCJI
12.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

“Zaśpiewaj mi kołysankę” to kolejna pozycja Ryszarda Ćwirleja z cyklu opowiadającego o przygodach kryminalnych podkomisarza Antoniego Fishera. Autor zabiera nas w niesamowitą podróż do Poznania lat 20 gdzie aż roi się od przestępczości oraz mrożących krew w żyłach zagadek kryminalnych. Fabuła kryminału jest prowadzone wielowątkowa i obraca się on... {} Recenzja książki Zaśpiewaj mi kołysankę

Książka Elbing-Elbląg. Na zakręcie historii

Od narodzin nazizmu, aż po kres II wojny światowej oczami Niemki.

Wiktor Hajdenrajch

Od narodzin nazizmu, aż po kres II wojny światowej oczami Niemki.

3.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Literatura wojenna to książki po które najchętniej sięgam. Jednak zdecydowana większość, jeśli nie wszystkie pozycje opowiadają o II wojnie z punktu widzenia Polaków. “Elbing - Elbląg. Na zakręcie historii” jest pozycją wyjątkową, bo historyczną, ale opowiadającą Czytelnikowi historię z punktu widzenia niemieckiego. Historia przedstawiona w ... {} Recenzja książki Elbing-Elbląg. Na zakręcie historii

Książka Mój Leonardo

Podróż przez twórczość Leonarda da Vinci.

Martin Kemp

Podróż przez twórczość Leonarda da Vinci.

19.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Profesor historii sztuki Martin Kemp jest jednym z najbardziej znanych badaczy twórczości Leonarda da Vinci. Efektem fascynacji oraz wieloletnich badań nad twórczością geniusza jakim bez wątpienia był Leonardo da Vinci jest pozycja “Mój Leonardo”. Czytelnik, w którego ręce wpadnie “Mój Leonardo” może mieć w pierwszej chwili wrażenie, że to biograf... {} Recenzja książki Mój Leonardo

Książka W ciszy i w ciemności

Marzenia są po to aby je realizować !

Michał Majchrzak

Marzenia są po to aby je realizować !

8.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

“W ciszy i w ciemności” Michała Majchrzaka jest moim powrotem do pozycji biograficznych przedstawiających zwyczajnych ludzi. Ale zastanówmy się … czy Michała Majchrzaka można uznać za zwyczajnego człowieka? Chyba jednak, mój osąd był zbyt pochopny, bo Michał zdecydowanie zasługuje na miano nadzwyczajnej osoby ! Michał Majchrzak, którego autobi... {} Recenzja książki W ciszy i w ciemności

Książka 1000 arcydzieł

Najpiękniejsze z arcydzieł.

Wendy Beckett

Najpiękniejsze z arcydzieł.

31.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Siostra Wendy Beckett łączyła przez całe życie działalność zakonną ze swoją wielką pasją jaką była sztuka. Stała się rozpoznawalna dzięki serii BBC poświęconej znanym dziełom sztuki. Miałam okazję zapoznać się z przygotowanym przez nią albumem “1000 Arcydzieł”. “1000 Arcydzieł” to przepiękny album, który pozwala nam poznać wybrane dzieła malar... {} Recenzja książki 1000 arcydzieł

Książka Klan Matejków

Mistrz Jan Matejko

Marek Sołtysik

Mistrz Jan Matejko

30.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kim tak naprawdę jest dla przeciętnego Polaka - Jan Matejko? Myślę, że większość osób, którym zadamy to pytanie odpowie, że to polski malarz. Podejrzewam, że już znacznie mniej będzie w stanie wymienić kilka dzieł Artysty oraz powiedzieć o Nim kilka słów. Wstyd to przyznać otwarcie, ale sama zapytana miesiąc temu “Kim jest Jan Matejko” odpowiedzia... {} Recenzja książki Klan Matejków

Książka Okiem pilota

Lotnictwo z innego punktu widzenia :)

Tomasz Siembida

Lotnictwo z innego punktu widzenia :)

22.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę otrzymałem/otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl" Chciałabym podziękować Klubowi Recenzenta za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego! W ostatnim czasie na rynku wydawniczym zaczęło pojawiać się sporo pozycji dot. lotnictwa. Jednak większość z tych książek zawiera wspomnienia stewardess, w których możemy dowiedzieć się co n... {} Recenzja książki Okiem pilota

Książka Kroniki Lenny'ego: Syberia

Ciężki orzech do zgryzienia :)

Ewa Sosnowska

Ciężki orzech do zgryzienia :)

1.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę otrzymałem/otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Na wstępie chciałabym bardzo serdecznie podziękować Klubowi Recenzenta za możliwość przeczytania niniejszej książki. Zanim podjęłam się przygotowania tej recenzji rozmyślałam o niej kilka dni ... nie lubię pisać negatywnych recenzji, zawsze staram się wyciągnąć z książki wszys... {} Recenzja książki Kroniki Lenny'ego: Syberia

Książka Treblinka 43. Bunt w fabryce śmierci

Przerażająca ale potrzebna pozycja.

Michał Wójcik

Przerażająca ale potrzebna pozycja.

8.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od lat interesuję się tematyką Holocaustu na terenie Polski oraz obozów koncentracyjnych więc tematyka przedstawiona w książce nie jest mi obca. Czekałam na taką pozycję, którą jest przedmiotowa książka, ponieważ moim skromnym zdaniem w polskich mediach zbyt mało mówi się o tym przerażającym miejscu jakim była Treblinka. Treblinka to wieś, całkiem... {} Recenzja książki Treblinka 43. Bunt w fabryce śmierci

Książka Kasacja

Duet nieidealny.

Remigiusz Mróz

Duet nieidealny.

8.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sięgnęłam po Remigiusza Mroza oraz serię Joanny Chyłki i Kordiana na skutek licznych zachęt. Jako, że sama jestem prawniczką to nasłuchałam się od znajomych wspaniałych historii jaka to ta seria jest wspaniała, wciągająca, jak to nie mogą się doczekać wejścia na rynek kolejnej części i odliczają dni. Więc postanowiłam spróbować i poszłam do biblio... {} Recenzja książki Kasacja

Książka Jestem żoną szejka

Dobra pozycja o ciężkiej tematyce.

Laila Shukri

Dobra pozycja o ciężkiej tematyce.

8.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zacznę od tego, że bardzo lubię tematykę arabską oraz interesują mnie od strony podróżniczej kraje Zatoki Perskiej. Po przeczytaniu sporej ilości pozycji na temat udręczenia kobiet, ograniczania ich praw, problemów na tle religijnym zdążyłam wyrobić sobie swoje zdanie na te tematy. Książka mnie zachęciła. Niecodziennie czyta się zapowiedzi o wydan... {} Recenzja książki Jestem żoną szejka

Książka Kiedy odszedłeś

Niepotrzebna pozycja.

Jojo Moyes

Niepotrzebna pozycja.

8.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Zanim się pojawiłeś" mnie rzuciło na kolana. Zarówno film na którym płakałam jak dziecko jak i książka. Przepiękna, smutna, ale i bardzo bardzo ważna pozycja książkowa, która w żadnym wypadku nie jest przesłodzonym romansidłem. Gdy przeczytałam zapowiedz o II części to zaraz dokonałam zakupu w mojej ulubionej księgarni i czekałam na realizację za... {} Recenzja książki Kiedy odszedłeś

Książka Pianista : warszawskie wspomnienia 1939-1945

Przepiękna biografia.

Władysław Szpilman

Przepiękna biografia.

8.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od wielu lat interesuję się tematyką II wojny światowej, holocaustu oraz obozów koncentracyjnych. Film Pianista opowiadający historię Pana Władysława Szpilmana obejrzałam bodajże z 10 razy. Jednak dopiero w ubiegłym roku, na kiermaszu używanych książek, wśród starych i zniszczonych książek wygrzebałam perełkę - Pianistę. Łatwo się zorientować, iż ... {} Recenzja książki Pianista : warszawskie wspomnienia 1939-1945

Książka Szczęśliwi ludzie czytają książki i piją kawę

Niedokończony melodramat.

Agnès Martin-Lugand

Niedokończony melodramat.

8.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka, a dokładniej książeczka jest typem broszurkowym - niewielka oraz cieniutka. Zdecydowałam się na przeczytanie tej książki, ponieważ opis z tył okładki brzmiał całkiem zachęcająco natomiast ja czująca wtedy niedosyt w poznawaniu klasycznych wyciskaczy łez spodziewałam się, że zużyję wiele paczuszek chusteczek podczas czytania tej pozycji. P... {} Recenzja książki Szczęśliwi ludzie czytają książki i piją kawę

Książka Pokalane poczęcia

Lekka pozycja o ważnym temacie.

Natalia Rogińska

Lekka pozycja o ważnym temacie.

8.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka, która mnie zaskoczyła. Kupiłam ją kilka lat temu na promocji i od tego czasu pięknie zdobiła moją półkę czekając na swoją kolej do przeczytania. Powiem szczerze, że długo byłam jej mocno niechętna. Po pierwsze zasadniczo nie lubię zbyt banalnej literatury kobiecej. Natomiast z drugiej strony jakoś nazwa książki pozwalała mi sądzić, że będ... {} Recenzja książki Pokalane poczęcia

Książka Spod zamarzniętych powiek

Biografia współczesnego bohatera.

Adam Bielecki ...

Biografia współczesnego bohatera.

8.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zacznę od tego, że uwielbiam tematykę himalaizmu, a co za tym idzie jestem ogromną fanką Adama i gdy tylko dowiedziałam się, że w księgarniach zagości Jego biografia wpisałam ją na listę "obowiązkowych do zakupu". Książka w pierwszej kolejności pięknie wydana - Agora jak zwykle stanęła na wysokości zadania i przygotowała przepiękne wydanie, niezby... {} Recenzja książki Spod zamarzniętych powiek

Książka Mój mąż Żyd. Historie Polek w Izraelu

Świetna pozycja o życiu w Izraelu !!!

Świetna pozycja o życiu w Izraelu !!!

5.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od dawna czekałam na taką pozycję, więc gdy tylko przeczytałam jej pierwsze recenzje w internecie, bez zastanowienia pobiegłam do księgarni. Nie rozczarowałam się. Autorka w bardzo ciekawy sposób przedstawiła historie kilku Pań, które dla miłości przeniosły się do Izraela. W książce można poznać od wewnątrz realia życia Polek w kraju, który z jedn... {} Recenzja książki Mój mąż Żyd. Historie Polek w Izraelu

Książka Płuczki. Poszukiwacze żydowskiego złota

Obowiązkowa lektura dla każdego Polaka

Paweł Piotr Reszka

Obowiązkowa lektura dla każdego Polaka

5.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jako, że od lat interesuje się historią II wojny światowej z naciskiem na holocaust oraz tematyką żydowską przeczytanie tej książki było dla mnie jakoby obowiązkowe. Pozycja trudna, bolesna dla nas jako Polaków, a dla co niektórych myślę, że oburząjąca i szkalująca. Wielorotnie czytając było mi wstyd za rodaków...tłumaczyłam sobie "Twoja rodzina p... {} Recenzja książki Płuczki. Poszukiwacze żydowskiego złota

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe