Avatar @a_ziemniewicz

Mysza

@a_ziemniewicz
5 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 4 lat. Ostatnio tutaj 5 miesięcy temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
5 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 4 lat. Ostatnio tutaj 5 miesięcy temu.

Recenzje książek

97 recenzji, w tym 5 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Miłość i przemijanie

16.07.2023

"Willa na Zehlendorfie" to powieść historyczna, której akcja toczy się częściowo w dwóch przedziałach czasowych, a także w miejscach rozsianych po całym świecie. Opowiada ona o losach dwóch kobiet, które łączy miłość do tego samego mężczyzny. Łączy je również to że obie żyją w tym samym domu - tytułowej Willi na Zehlendorfie". Starsza z nich - Ev... Recenzja książki Willa na Zehlendorfie

Miłość i wojna

29.04.2023

"Morze wspomnień" to już druga książka autorstwa Fiony Valpy (po "Paryskiej krawcowej"), która została przetłumaczona na nasz język. Jest to to typowa powieść historyczna, z motywem przewodnim wielkiej miłości oraz drugiej wojny światowej. Opowiada ona o Elli, która u schyłku życia, mieszkając w domu spokojnej starości postanawiam zawierzyć histo... Recenzja książki Morze wspomnień

Książę nie szukający księżniczki

9.03.2023

"Długo i szczęśliwie" to zarazem nazwa książki jak i programu telewizyjnego o których ona opowiada. Starsi z nas (a raczej starsze) pewnie pamiętaj reality show "Kawaler do wzięcia" w którym kilkanaście bab poleciało na egzotyczną wyspę i tam walczyło o uwagę pięknego Kawalera, który w ostatnim odcinku - jedną z nich miał poprosić o rękę. Właśnie... Recenzja książki Długo i szczęśliwie

Nasze piękne Kresy

WYBÓR REDAKCJI
3.03.2023

Hanaczów - położona na malowniczych Kresach wieś, która zasłynęła jako miejsce schronienia m.in. uciekających z Wołynia Polaków jak i próbujących uniknąć zagłady Żydów. Hanaczowa dzisiaj już nie ma. Był "zabijany" stopniowo - najpierw przez UPA, które napadały na tą wieś aż dwa razy w 1941 r., a ostatecznie został dobity i przestał istnieć wskutek... Recenzja książki Ostatni dzień Hanaczowa

Gorzka lekcja

24.02.2023

"Mimo wszystko" to druga książka Łukasza Pietraszkiewicza, a zarazem ciąg dalszy wydanej dwa lata temu książki "Świat się pomylił ...". Akcja książki stanowi bezpośrednią kontynuację i rozpoczyna się w momencie gdy Alex zadomawia się już nieco i Barcelonie i oczekuje na dołączenie swojej partnerki Gosi. Po jej przylocie para rozpoczyna początkowo... Recenzja książki Mimo wszystko

Miłość niejedno ma imię

18.02.2023

"Świat się pomylił ..." to wydany w 2020 r. debiut literacki Łukasza Pietrzaszkiewicza na który trafiłam zupełnie przypadkiem poszukując czegoś fajnego do przeczytania w ramach Klubu Recenzenta. Książka zapowiadała się całkiem ciekawie, a zarazem nieco kontrowersyjnie wobec czego mimo, że kompletnie nie pasowała do profilu czytanych przeze mnie po... Recenzja książki Świat się pomylił…

Jedna z wielu

5.02.2023

"Jestem jedną z żon" to najnowsza książka autorstwa tajemniczej polskiej pisarki kryjącej się pod pseudonimem Laila Shukri. Jej książki raz są lepsze, raz gorsze - jednak zawsze sięgam po nie z wielką radością, ponieważ lubię tematykę Bliskiego Wschodu, a Autorka z racji swojego zamieszkiwania w ZEA opowiada o niej w sposób ciekawy, a zarazem bez ... Recenzja książki Jestem jedną z żon

Historia Ikony

5.02.2023

"I Will Always Love You" "My Love Is Your Love" "One Moment in Time" Powyższe piosenki Whitney Houston zna niemal każdy. Ja na nich dorastałam. Sama Whitney nie była nigdy w mojej topce idoli, ale do sięgnięcia po "A song for you. Moje życie z Whitney Houston" nie trzeba mnie było namawiać. Książka ta została napisana przez Robyn Crawford, która... Recenzja książki A song for you

Niepozorny Bohater

5.11.2022

Myślę, że ks. Jana Kaczkowskiego kojarzy niemal każdy. Jedni znają Go dzięki książkom, drudzy kojarzą Jego niestrudzoną walkę najpierw o powstanie, a później utrzymania puckiego hospicjum, a jeszcze inni dowiedzieli się o Nim z doniesień medialnych informujących o Jego śmierci w 2016 r. "Johnny. Opowieść o księdzu Janie Kaczkowskim" to historia n... Recenzja książki Johnny. Powieść o księdzu Janie Kaczkowskim

Siła miłości

20.10.2022

"Ocalona z Auschwitz" to nie pierwsza powieść historyczna w dorobku Niny Majewskiej - Brown, ale ja kojarzyłam Ją w szczególności jako Autorkę jednej z fajniejszych - czytanych przeze mnie sag - "Zakładnicy Wolności". Jest to oparta na faktach opowieść o losach małżonków Franciszki i Wawrzyńca, którzy po udzieleniu schronienia obcemu mężczyźnie z... Recenzja książki Ocalona z Auschwitz. Pójdę za Tobą na koniec świata

Zagłada, tajemnica i las

17.09.2022

"Rok 1942. Uprowadzona jako dziecko, walczy o tożsamość na polsko - białoruskim pograniczu' Ten króciutki opis wydawniczy sprawił, że po "Las znikających gwiazd" sięgnęłam bez chwili wahania. Co więcej nie bez znaczenia na moje nastawienie pozostawał fakt, że miałam już do czynienia z twórczością Kristin Harmel i chociaż "Księga utraconych imi... Recenzja książki Las znikających gwiazd

Miłość, rodzina i tajemnice

9.09.2022

"Viktoria. Miłość zza żelaznej kurtyny" to już piąta, a zarazem ostatnia część sagi opowiadającej o losach rodziny Ostojańskich. Tym razem Autorka zabiera Czytelników do Berlina lat 50 do którego przeprowadza się Marysia wraz z Anią. Wraz z przeprowadzką Ania stopniowo otrząsa się z rozpaczy po śmierci ukochanego, a odnalezienie braci jest dla n... Recenzja książki Viktoria. Miłość zza żelaznej kurtyny

Demony przeszłości

26.08.2022

“Chwile, które nigdy się nie wydarzą” to druga część serii londyńskiej autorstwa Klaudii Muniak. Ja tomu pierwszego - opowiadającego o losach Róży, która tu również się pojawia - nie czytałam i ciut tego żałuję, ale nie miało to wpływu na odbiór książki. Książka ta opowiada historię przyjaciółki Róży - Anity, która jak mogłoby się wydawać na p... Recenzja książki Chwile, które nigdy się nie wydarzą

Każdy dzień jest piękny, tylko w zabieganiu tego nie zauważamy

19.08.2022

"Będę żył tak długo jak będziesz o mnie pamiętał" "Mój ostatni miesiąc" to jedna z nowszych pozycji tajemniczego Marcela Mossa, który zasłynął cyklem Liceum Freuda. Jest to klasyczne new adult, natomiast nie skategoryzowałabym jej jako młodzieżówki - gdyż sądzę, że spodoba się każdemu czytelnikowi. Głównym bohaterem książki jest 19 letni Sebasti... Recenzja książki Mój ostatni miesiąc

Romans na Malediwach

9.08.2022

Po książki Laili Shukri sięgałam zawsze z wielką chęcią, gdyż może nie jest to literatura wysokich lotów, ale są całkiem fajnie napisane, a co najważniejsze można dowiedzieć się z nich co nieco nt. świata arabskiego. Cyklu "Perska miłość" przed przeczytaniem "Perskiej wytrwałości" nie znałam, ale zabierając się za czytanie byłam przekonana, że "sk... Recenzja książki Perska wytrwałość

Ah te Baby

1.08.2022

Z Arabską Sagą zetknęłam się pierwszy raz mniej więcej rok temu, gdy w moje ręce wpadła "Arabska Żydówka" i spodobała mi się ona tak bardzo, że z niecierpliwością wyczekiwałam kolejnych tomów - najpierw "Arabskiej kochanki", a potem "Arabskiej zdrajczyni" - która jest już 13 częścią sagi. Po krótce - dla niewtajemniczonych - jest to saga o szalon... Recenzja książki Arabska zdrajczyni

Rozliczenie z przeszłością

23.07.2022

"Osuwisko" to już piąty tom cyklu opowiadającego o śledztwach prowadzonych przez komisarz Lenę Rudnicką. Niech jednak nikogo nie zraża fakt, że to kolejna część jakiejś serii, ponieważ każda książka skupia się wokół innej zagadki kryminalnej, a losy prywatne bohaterów nie są jakoś szczególnie zawiłe. Tym razem Autorka przenosi nas do Biało Brzegó... Recenzja książki Osuwisko

Jaki był Adolf Hitler?

9.07.2022

Sięgając po najnowszą książkę Christophera Macht'a przez ułamek sekundy pomyslałam, że to faktycznie zapis dzienników Adolf Hitlera. Jednak oprzytomnienie przyszło natychmiast - halo! - to niemożliwe gdyż każdy nieco obeznany z tematyką wie, że Hitler jako takich dzienników w przeciwieństwo do Goebbelsa nie pisał. Coś tu zatem nie gra?! Książka t... Recenzja książki Adolf Hitler. Mój dziennik

Połączeni kawałkiem szkła

1.07.2022

Nad "Sezonem Luster" od kilku tygodni rozpływają się recenzentki twierdząc, że to książka piękna, wzruszająca, ujmująca, najlepsza jaką przeczytały od dawna - i aż słów brakuje aby opisać jaka jest ona wspaniała. Przez to od dawna z żadną książką nie wiązałam tak wielkich nadziei jak z "Sezonem Luster". Ba nie nadziei, ja po prostu byłam przekona... Recenzja książki Sezon luster

Uczucie, które nie miało prawa się narodzić

8.06.2022

Zakazana miłość jest chyba jednym z najbardziej oklepanych tematów literackich - pojawia się ona już w mitologii greckiej, u Szekspira, w polskiej klasyce, a także w wyrastających obecnie jak grzyby po deszczu romansidłach. Chciałoby się spytać - ile można?! Ale jednak wielu czytelników (w tym ja) uwielbia książki opowiadające o kochankach, którzy... Recenzja książki Miłość w czasie zagłady

Dzieci dalekie od ideału

29.05.2022

Jeszcze 100 lat temu nikt na świecie nie miał pojęcia o zaburzeniach jakimi są autyzm czy zespół Aspergera. Natomiast ludzie nimi obciążeni istnieli zapewne od zawsze. Pewnie byli uważani za osoby upośledzone bądź dziwolągi. Podobnie ma się sytuacja z ADHD - dzieci nadpobudliwe, nad którymi za żadne skarby świata nie idzie zapanować były zawsze. M... Recenzja książki Niegrzeczne. Historie dzieci z ADHD, autyzmem i zespołem Aspergera

Marzenie o byciu zwykłą Amerykanką

14.05.2022

Nudzą mnie już nieco książki o życiu kobiet w krajach arabskich. Kiedyś je uwielbiałam, teraz sięgam po nie rzadko, bo jest ich za dużo - a co za dużo to niezdrowo :) "Pamiętaj, że nie jesteś meżczyzną" jest co prawda kolejną pozycją z ww. tematyki, ale jest pozycją dość wyjątkową, ponieważ opowiada o życiu arabskiej mniejszości w sercu Nowego Jor... Recenzja książki Pamiętaj, że nie jesteś mężczyzną

Cena Miłości

7.05.2022

"Nauka latania" to kolejna książka Marka Szydlaka - która tak samo jak pozycja debiutancka porusza tematykę LGBT. Wygląda bardzo niepozornie, gdyż liczy 200 stron, ale jak dla mnie to jedna z najlepszych powieści obyczajowych przeczytanych w ostatnich latach - i chyba pierwsza od bardzo dawna, która otrzymuje aż 9 gwiazdek :) Jest to opowieść o 3... Recenzja książki Nauka latania

Tajemnice Angelfield

1.05.2022

Po "Trzynastą opowieść" zamierzałam sięgnąć od co najmniej roku. Nie była to jednak pozycja ze szczytu mojej top listy i zapewne poczekałaby jeszcze nieco w kolejce, gdyby nie krzyczące ze wszystkich stron recenzje o tym, że ta książka jest genialna! To prawda - jest wspaniała i chociaż potrzebowałam nieco czasu aby się w niej zatracić to zdecydow... Recenzja książki Trzynasta opowieść

Pan Życia i Śmierci

23.04.2022

"Kat z Płaszowa" to opowieść o życiu Amona Gotha, który zapisał się w historii jako komendant obozu w Płaszowie i zarazem jeden z największych zbrodniarzy z czasów II wojny światowej. Postać ta powinna być znana osobom, które oglądały "Listę Schindlera", gdyż Amon był jednym z nazistów, których pazerność wykorzystywał O.Schindler w trakcie niesien... Recenzja książki Kat z Płaszowa

© 2007 - 2024 nakanapie.pl