Avatar @fascynacja_ksiazka

Fascynacja książką

@fascynacja_ksiazka
7 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 11 lat. Ostatnio tutaj 25 dni temu.
fascynacja_ksiazka
Napisz wiadomość
Obserwuj
7 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 11 lat. Ostatnio tutaj 25 dni temu.

Recenzje książek

112 recenzji, w tym 7 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Zmęczone skrzydła... książki

24.05.2024

Jakiś czas temu, dzięki uprzejmości autorki, otrzymałam ebooka „Zmęczone skrzydła ptaka”. Jak wiecie, kryminał to mój ulubiony gatunek i właśnie po niego sięgam najczęściej. Dlatego też niewiele się zastanawiałam i z chęcią zabrałam się za lekturę. A jakie są moje wrażenia po? Agnieszka postanawia rozpocząć nowe życie w Anglii. Szybko poznaje ... Recenzja książki Zmęczone skrzydła ptaka

Gdzie tak naprawdę rodzi się zło?

12.03.2024

Po, przyznaję, średnim spotkaniem z “Oczami lęku” Adriana Bednarka, dałam szansę jego najnowszej powieści, czyli “Stella. Narodziny psychopatki”. Byłam bardzo ciekawa, czy autor tym razem będzie w stanie mnie czymś zaskoczyć, a może pojawi się schemat znany mi z serii o Kubie Sobańskim. Czy ta książka spełniła moje oczekiwania? Stella Skalska jak... Recenzja książki Stella. Narodziny psychopatki

Dlaczego warto pomagać?

29.02.2024

Koty to zwierzęta, które są szczególnie bliskie mojemu sercu. Z różnych względów. O ich zaletach mogłabym rozprawiać godzinami. O ich wyjątkowym charakterze, nie zawsze przymilnym, również. Z tego też powodu chętnie sięgam po książki, które są poświęcone tym stworzeniom. Jedną z takich książek jest “Domek trzech kotów”, którą otrzymałam w prezenci... Recenzja książki Domek trzech kotów

Słowo się rzekło...

29.02.2024

Kto mnie obserwuje w książkowych mediach społecznościowych, ten wie, że bardzo lubię od czasu do czasu sięgać po horrory. Zawsze tak samo fascynuje mnie to, że autorzy gatunku potrafią wywołać dreszcz strachu za pomocą słowa. Że tak bardzo potrafią wpływać na wyobraźnię bez używania obrazu. Z chęcią zatem zabrałam się za lekturę “Pustych mogił” Do... Recenzja książki Puste mogiły

O kocie, który pomógł odnaleźć sens

29.02.2024

O tym, że kocham koty, wiecie. Że kocham książki? To również. A co, jeżeli Wam powiem, że jest książka idealna dla kociarzy i książkoholików w jednym? Jest nią właśnie “O kocie, który ratował książki” Sosuke Natsukawy. Czytałam wiele pochlebnych opinii na jej temat, a czy mi spodobała się równie mocno? Jeśli książki z duszą, to tylko w Antykwaria... Recenzja książki O kocie, który ratował książki

Kolejny wymiar strachu

31.01.2024

Jakiś czas temu trafiła na moją półkę jedna z nowszych powieści Wojciecha Kulawskiego, czyli „Między światami”. To książka z pogranicza kryminału i horroru z nutą science fiction. Do tej pory moje spotkania z twórczością autora należały do udanych, a jak jest tym razem? Leon Kowal po przymusowym odejściu z policji zakłada własne biuro detektywist... Recenzja książki Między światami

Familoki jako symbol Górnego Śląska

24.01.2024

Jak pewnie zauważyliście, lubię od czasu do czasu sięgać po literaturę faktu. Zwłaszcza, jeżeli autor potrafi przedstawić realia w sposób przystępny i ciekawy. Tym razem miałam okazję poszerzyć swoją wiedzę na temat Śląska, a szczególnie Familoków i ich mieszkańców. Charakterystyczne, ceglane budynki to jeden z symboli Górnego Śląska. Wraz z kopa... Recenzja książki Familoki

Czy Kuba Sobański ulegnie pokusie?

22.01.2024

Zbierałam się, zbierałam, aż wreszcie postanowiłam napisać kilka słów o kolejnym tomie cyklu o Kubie Sobańskim autorstwa Adriana Bednarka. O tym, że przepadłam za tą serią, wiecie nie od dziś. To moje odkrycie ubiegłego roku. Czy ostatnio wydany tom utrzymał poziom poprzednich i był równie wciągający? Kuba nadal przebywa na wolności. Trudno mu ni... Recenzja książki Pokusa Diabła

Poznaj Krainę Ognia i Lodu

18.01.2024

Lubicie odkrywać nowe miejsca? Podróże? Poznawać tradycje, zwyczaje, ciekawostki geograficzne? Jeżeli tak, to zapraszam Was do czytelniczej przygody, dzięki której zgłębicie wiedzę na temat Krainy Ognia i Lodu, czyli Islandii. Paulina Tondos jest pilotką wycieczek, przewodniczką i autorką tekstów na blogi podróżnicze. Spośród wielu krajów to właśn... Recenzja książki Islandia. Tam, gdzie elfy mówią dobranoc

Jak daleko sięga fanatyzm?

18.01.2024

„Za nasze grzechy” Ludwika Lunara to książka, która jakiś czas temu trafiła na moją półkę. Jak wiecie, uwielbiam kryminały, więc nie było możliwości, żebym przeszła obojętnie obok tego tytułu. Niemniej, różnie z różnymi książkami bywa, a i zdarzają się takie powieści kryminalne, które w ogóle nie porywają. Czy tak też jest z tytułem „Za nasze grze... Recenzja książki Za nasze grzechy

Białe, ale zwariowane, Święta

2.01.2024

„Białe święta, zimny trup” przeczytałam już jakiś czas temu, ale dopiero teraz nadarzyła się sposobność, by napisać o niej kilka zdań. Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Emilia Gałązka wpada w wir świątecznych przygotowań. Za pomocą niecodziennych narzędzi, takich jak lutownica czy spawarka, próbuje skonstruować niezniszczalną choinkę. Drzewk... Recenzja książki Białe święta, zimny trup

Wojna wiele ma odcieni

2.01.2024

Istnieją takie powieści, które poruszają. Istnieją takie, o których trudno zapomnieć. To te, które tak mocno chwytają za serce. Te, które wywołują różne emocje. Nigdy nie pozostawiają czytelnika obojętnego. Czy do takich historii należy „Zapach prochu i lawendy” Mariusza Gładzika? Wojna zmieniła losy każdego, kto żył w tych czasach. Józef do k... Recenzja książki Zapach prochu i lawendy

Ile kosztuje spóźniona miłość?

16.11.2023

Niedawno miałam okazję przeczytać najnowszą powieść Barbary Wysoczańskiej, czyli „Cenę wolności”. Przyznaję bez bicia, że na początku spodziewałam się pewnego schematu. Nie liczyłam na nic przełomowego. Jak myślicie? Pomyliłam się i dałam się zaskoczyć? Warszawa, początek XX wieku. Klara jest młodą feministką i aktywnie uczestniczy w życiu społec... Recenzja książki Cena wolności

Jak to jest z tym Zeusem?

31.10.2023

Jedną z moich ulubionych serii młodzieżowych jest Percy Jackson. Ogólnie rzecz ujmując bardzo lubię książki, które nawiązują do wszelkiego rodzaju mitologii. Z tego też powodu chętnie sięgnęłam po powieść, a w zasadzie audiobooka, „Zeus. Królestwo Oriona”. Przyznam, że nieco rozminęłam się ze swoimi oczekiwaniami. Ale czy to źle? Elena jest zwykł... Recenzja książki Zeus. Królestwo Oriona

Miłość różne ma oblicza

31.10.2023

Jessie Burton to autorka, m.in. bestsellerowej „Miniaturzystki”. Trzeba jednak zaznaczyć, że każda z jej powieści jest równie wyjątkowa i majestatyczna. Tym razem przyszło mi przeczytać kontynuację „Miniaturzystki”, czyli „Złoty dom”. Czy ta książka okazała się tak samo dobra, jak poprzednie dzieła Jessie Burton? Amsterdam. Początek XVIII wieku. ... Recenzja książki Złoty dom

Demon czy choroba?

19.10.2023

Październik to idealny miesiąc na sięgnięcie po literaturę grozy. Wszak coraz krótsze dni, chłód, zbliżające się Halloween czy Wszystkich Świętych nadają w tym czasie wyjątkowy klimat. Między innymi dlatego zabrałam się ostatnio za przeczytanie kultowego już „Egzorcysty” Williama Petera Blatty. Czy było warto? Lata 70. XX wieku. Ameryka. Georgeto... Recenzja książki Egzorcysta

Czy ta książka powinna być spalona?

17.10.2023

„451 stopni Fahrenheita: temperatura, w której papier książkowy zajmuje się ogniem i spala.” Ta opowieść chodziła za mną już od dłuższego czasu. Wręcz można powiedzieć, że od lat. Wreszcie zebrałam się, aby ją przeczytać. Zwłaszcza, że tak wiele osób ją zachwalało. Czy podzielam ich zdanie? Świat postliteracki. Książki to zło. Należy je niszczyć... Recenzja książki 451° Fahrenheita

Nadchodzi twój koszmar

8.10.2023

Jak pewnie zauważyliście, lubię czytać horrory. Zawsze zastanawiało mnie to, w jaki sposób czytanie może wywoływać takie same emocje, jak oglądanie filmu grozy. Otóż może, a czasami zdarza się, że lektura przerazi jeszcze mocniej niż ekranizacja. A jeżeli do tej pory nie daliście się przekonać co do tego gatunku literatury, polecam spróbować z kró... Recenzja książki Galeria koszmarów Feranosa

Alicja w krainie piekła...

7.10.2023

Niech Was nie zwiedzie ten tytuł. Błąd jest celowy i jak najbardziej adekwatny do fabuły. Podobnie jest przecież z „Cmętarzem Zwieżąt” Stephena Kinga. O tej książce dowiedziałam się od Anity z Book reviews by Anita. Zauważyłam, że ebook jest dostępny na Legimi. Nie czekając, zabrałam się za lekturę i oto, można powiedzieć, piekło się przede mną ot... Recenzja książki Sick Fux

Życie za Everest?

2.10.2023

Pozostając w górskim klimacie przechodzimy płynnie do najwyższych gór świata - Himalajów. Surowy, nieprzyjazny człowiekowi klimat, wieczna zima i wszechobecna śmierć, która tylko czeka na drobny ludzki błąd. Co zatem z każdym rokiem przyciąga tak wielu na szczyt Everestu? Jak może się skończyć nie do końca udana wyprawa w Himalaje? Książka Jona K... Recenzja książki Wszystko za Everest

Nic nie odkładać na później. Żyć...

21.09.2023

Macie tak czasami, że los pokieruje Was do jakiejś książki? Doświadczyłam tego ostatnio stojąc w kolejce po autograf od Pani Doroty. Przyznaję bez bicia, że przed kupieniem jej książki, nie miałam pojęcia, o czym ona jest. Podświadomie jednak czułam, że to tytuł, który trafia w moje ręce w odpowiednim czasie i że wyklaruje mi w głowie pewne wątpli... Recenzja książki Miało być zabawnie, a wyszło jak zwykle

Kto jest kotem wśród gołębi?

19.09.2023

Agata Christie. Pisarka - ikona. Królowa kryminałów. Jedyna i niepowtarzalna. Od lat uwielbiana twórczyni zagadkowych powieści. Aż wstyd, że dopiero niedawno po raz pierwszy sięgnęłam po książkę jej autorstwa. Ale, jak to się mówi - lepiej późno, niż wcale. „Kot wśród gołębi” to 32. tom serii z Herculesem Poirotem. Warto jednak wiedzieć, że każ... Recenzja książki Kot wśród gołębi

Pięknym stylem o przemijaniu

17.09.2023

Zbliża się jesień, która szczególnie sprzyja czytaniu pewnych książek. Według mnie jedną z nich są „Sąsiednie kolory” Jakuba Małeckiego. Miałam już okazję poznać twórczość autora. Jego styl i tworzone fabuły są jedyne w swoim rodzaju. Mi zawsze kojarzą się z nostalgią, smutkiem, często przemijaniem, ale przedstawionymi w piękny, literacki sposób. ... Recenzja książki Sąsiednie kolory

Tatrzańskie tajemnice...

15.09.2023

Wiecie zapewne, że od jakiegoś czasu uwielbiam czytać książki, których fabuła dzieje się w górach (głównie w Tatrach). Był to jeden z powodów, dla których sięgnęłam po „Przełęcz snów” Anny Olszewskiej. Książki zapowiadającej się dość nostalgicznie. Przede wszystkim chciałam zanurzyć się w historię, która przeniesie mnie do moich ukochanych gór. Pr... Recenzja książki Przełęcz snów

TAKIM facetom wstęp wzbroniony

19.08.2023

Spośród polecanych przeze mnie premier czerwca pojawił się tytuł „Facetom wstęp wzbroniony” Malwiny Kozłowskiej i Sylwii Trojanowskiej. Spodziewałam się, że będzie to bardzo zabawna czytelnicza odskocznia, ale żeby aż tak?! Poznajcie trzy kobiety. Każda inna, każda z bagażem doświadczeń, każda osiągająca sukces. Łączą je niefortunne zdarzenia z m... Recenzja książki Facetom wstęp wzbroniony

© 2007 - 2024 nakanapie.pl