Avatar @jasminowaksiazka

Jaśminowa Książka

@jasminowaksiazka
3 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 2 dni temu.
jasminowaksiazka
Napisz wiadomość
Obserwuj
3 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj 2 dni temu.

Recenzje książek

82 recenzje, w tym 3 recenzje wyróżnione przez redakcję

Udręczony księżyc

4.07.2022

„Mam siebie i nikogo więcej. Mam drogę i wijącą się mgłę. I ten udręczony księżyc” Co składa się na naszą osobowość? Kiedy zaczyna się ona kształtować? Czy dziecko dorastające w nędzy i od małego uczone, żeby nie ufać innym, jest w stanie się zmienić? Jak brak rodziców wpływa na małego człowieka? Te pytania krążył po mojej głowie, gdy czytałam „G... Recenzja książki Gdy gwiazdy ciemnieją

Wojna makowa

27.06.2022

„Nienawidzić było łatwo. Nienawiść wypełniała ziejącą w niej pustkę. Pozwalała coś poczuć, cokolwiek”. Wierzycie w fatum? W przeznaczenie? W jakąś siłę, która prowadzi nas do z góry ustalonego plany? Czy wierzycie, że człowiek poprzez wybory sam wpływa na swój los? A może boski plan steruje nami i człowiek tylko z pozoru decyduje sam o sobie? Ri... Recenzja książki Wojna Makowa

Poezja pisana prozą

18.06.2022

„Słowa to coś więcej niż znaki widoczne na papierze” Przy okazji książki „Autostrada łez” pisałam „Ze łzami w oczach czytałam o osamotnieniu tych ludzi. Ich samotnej walce. Ich bólu i łzach. O braku zrozumienie wśród społeczeństwa. O marginalizowaniu, odtrącaniu”. Książka zmusiła mnie do przemyśleń na temat rasizmu i tego, jak głęboko jest on zak... Recenzja książki Wiem, dlaczego w klatce śpiewa ptak

Historia Broadmoor

15.06.2022

„Każdy rodzi się z predyspozycjami do pewnych zachowań. Zaburzenia psychiczne to skutek uwarunkowań genetycznych, wpływu środowiska i wychowania, traumatycznych przeżyć w dzieciństwie i nadużywania narkotyków” Człowiek rodzi się zły czy się staje? Od czego zależy to, czy jednostka zejdzie na złą drogę? Jak to jest, że osoby wychowane w tej samej ... Recenzja książki Za murami Broadmoor

Autostrada Łez

30.05.2022

„Autostrada Łez to 725-kilometrowy odcinek autostrady w północno-zachodniej Kolumbii Brytyjskiej. I jest ona niczym mikrokosmos narodowej tragedii”. Lubicie reportaże? Często po nie sięgacie? Ja ostatnio robię to coraz częściej. I muszę przyznać, że reportaże zawsze mnie przerażają. Nawet bardziej niż najstraszniejsze horrory. Ilość ludzkiej trag... Recenzja książki Autostrada łez

Armagedon

20.05.2022

"Niekiedy patrząc na spełnianie się w życiu boskich planów, pozostaje tylko mieć nadzieję, że jednak ktoś to wszystko przemyślał". Jak będzie wyglądał koniec świata? Przyjdzie z wielkim hukiem i tak jak w biblijnej Apokalipsie ziemia spłynie krwią? Czy może przyjdzie do nas po cichu i wszystko padnie od razu? „Dobry omen” to książka, która... Recenzja książki Dobry omen

Opuszczony

14.05.2022

„Czas znów płynął inaczej. Zmienił się z niekończącej się linii prostej w odcinek, na końcu którego widać przerażającą śmierć”. Chyba każdy z nas w swoim życiu zrobił coś, czego żałuje. Jedną głupią rzecz, która sprawiła, że za każdym razem wykrzywiasz twarz, kiedy o niej pomyślisz. Często są to błędy popełniane w młodości, które cieniem rzucają ... Recenzja książki Zapomniany

"Haker umysłu"

6.04.2022

„I nikt jej nie szuka. Nikt nie zauważył, że jej nie ma” Co pierwsze przychodzi Wam na myśl, kiedy słyszycie „magia”? Mnie oczywiście kojarzy się z fantastyką, z Harrym Potterem. Niektórym pewnie z kuglarstwem, jeszcze innym z iluzjami. Jako dziecko wiele razy marzyłam o tym, żeby być czarodziejką! Któż z nas nie marzył? W Sztokholmie zost... Recenzja książki Mentalista

Niedostrzeżony

WYBÓR REDAKCJI
28.03.2022

„Nieważne, jaki jesteś. Nikt cię nie chce takim, jakim jesteś. Sam się o tym przez te wszystkie lata przekonałeś” Lubicie czytać o antybohaterach? Fascynuje Was sposób myślenia umysłu przesiąkniętego złem? Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd biorą się seryjni mordercy? Mnie ten temat niezmiernie fascynuje, więc z wypiekami na twarzy czytam wszy... Recenzja książki Niewidzialny

Księżycowe miasto

18.03.2022

„O to chodzi w życiu. By je przeżyć. By kochać. By pamiętać, ze wszystko może zniknąć następnego dnia. Wszystkie te uczucia czynią życie o wiele cenniejszym”. Czy wierzycie w przeznaczenie? W fatum, które wisi nad człowiekiem i steruje jego życiem? Czy wierzycie, że Każda nasza decyzja prowadzi nieuchronnie do jednego konkretnego punktu w nasz... Recenzja książki Księżycowe miasto. Dom ziemi i krwi. Część 2

Nawiedzony dom

6.03.2022

„Dom próbował się umościć w najgłębszych zakamarkach jestestwa Marian, przejmował nad nią kontrolę” Nawiedzone domy to chyba jeden z najbardziej popularnych motywów w popkulturze. Chyba nie zliczę, ile sama filmów obejrzałam o złowieszczych domach. Lubicie ten motyw? Czy macie już jego przesyt? A może uważacie, że ten temat jest już tak wykorzyst... Recenzja książki Całopalenie

Zabójcza wycieczka

2.03.2022

„Wizja jąkającej się przewodniczki nieboszczki oprowadzającej swoich gości po ogrodach raju, była tak nieprawdopodobna, że Izydor po prostu zapomniał języka w gębie” Jaki kraj lub miasto chcielibyście odwiedzić? A może już byliście w swoim wymarzonym miejscu? Ja zawsze chciałabym odwiedzić Australię! Od dziecka jestem zafascynowana tym miejsce... Recenzja książki Zabójcza wycieczka

Każdy dom ma swoją historię

WYBÓR REDAKCJI
26.02.2022

„Ostatnie chwile przed tym, jak wszyscy spadliśmy w przepaść” Co składa się na naszą osobowość? Jakie wydarzenia wpływają na nas bardziej, a jakie mniej? Czy człowiek rodzi się zły, czy się nim staje w miarę dorastania? W 1985 roku na łódzkim osiedlu znaleziono zwłoki dwóch małych dziewczynek. Za ich zabójstwo na śmierć skazano nauczyciela Andrz... Recenzja książki Dom obok

Dziewczyna z bagien

14.02.2022

„Mówiłeś, że mnie kochasz, ale miłość nie istnieje. Na nikim na tym świecie nie można polegać”. Czy kiedykolwiek odczuwałxś samotność tak wielką, że rozrywało Cię od środka? Że jedyną nadzieją na towarzystwo były ptaki? Czy kiedykolwiek ból po kolejnym opuszczeniu przez bliską osobę paraliżował Cię? Czy jesteś w stanie wyobrazić sobie, co czuje d... Recenzja książki Gdzie śpiewają raki

Ścigając zło

9.02.2022

„Obcowanie ze śmiercią potrafi nauczyć różnych dobrych rzeczy w życiu, ale gdy nie trzymasz jej na pierwszym, ale właśnie gdzieś na dalszym planie” Każdy, kto zna mnie choć trochę, wie, że jestem fanką książek true crime. Uwielbiam czytać prawdziwe historie, nie tylko zabójców, ale także osób, które biorą udział w dochodzeniach. To niezwykle fasc... Recenzja książki Ścigając zło Rozmowy o zbrodni, śledztwie i karze

Odzyskane wspomnienia

26.01.2022

„Religia natomiast jest w dużej mierze jest opowieścią o kozłach ofiarnych” Zwykle ułożenie recenzji nie zabiera mi zbyt wiele czasu. Już po przeczytanej lekturze klaruje mi się obraz czy konkretne zdania, które chciałabym zawrzeć w recenzji. Jednak tym razem czuję się otępiała. Słowa mi uciekają, a zdania nie chcą się składać. Książka namieszała... Recenzja książki Szatan w naszym domu

Podły, okrutny, zły

26.01.2022

„Prawda tkwiła gdzieś tam, pośród tego wszystkiego, opleciona splątanymi pajęczynami podejrzeń, negacji i ciągnącego się śledztwa” Od dłuższego czasu bardzo interesuje mnie tematyka seryjnych morderców. Cokolwiek by nie wyszło na ich temat, od razu jestem zaciekawiona i zapisuję sobie. Fascynuje mnie sposób funkcjonowania seryjniaków w społeczeńs... Recenzja książki Ted Bundy. Bestia obok mnie

Szpital dla psychopatów

12.01.2022

„Tutaj właśnie żyją nasi pacjenci, w tym dziwnym, szalonym, chaotycznym świecie emocji” „Szpital dla psychopatów” – mówiąc szczerze, tytuł był pierwszym, co przyciągnęło moją uwagę. Potem zerknęłam na opis i przepadłam totalnie. Uwielbiam takie tematy w reportażach, więc z wypiekami na twarzy usiadłam do tej lektury. Cóż, okazało się, że książka ... Recenzja książki Szpital dla psychopatów

"Życia sam zapach"

12.01.2022

„I ponad nocnym krajobrazem swej duszy poszybował do domu swego serca” Zapach – chyba każdy z nas ma swój ulubiony. Taki który relaksuje, omamia, przyciąga. Ja uwielbiam zapach kawy, jaśminu, dymu z ogniska, deszczu i mokrego lasu, a za zapach oleju sezamowego dam się pokroić. Jakie zapachy uwielbiacie? Które sprawiają, że macie ochotę w nich ut... Recenzja książki Pachnidło

Corpus Amygdaloideum

3.01.2022

„Miłość czyni nas ludźmi, ale też potworami” Wyobrażacie sobie życie bez emocji? Bez najmniejszego ognika strachu, miłości czy współczucia? Jak wygląda życie, kiedy nie odczuwamy jego pełni? Kiedy wszyscy patrzą na nas i wytykają palcami, bo jesteśmy inni? Z takimi problemami zmaga się Yunjae. Od dziecka nie czuje emocji. Cierpi na aleksytymię. ... Recenzja książki Almond

Dziewczyna z gór

30.12.2021

„Wydaje mi się, że nikt nie wie na pewno, czego szuka, dopóki tego nie znajdzie”. Kojarzycie moją recenzję książki „Dziewczyna z gór. Tropy”? Jeżeli nie, to warto się zapoznać. Pisałam w niej jakie emocje wzbudził we mnie pierwszy tom. Przegapiłam nawet przystanek, tak się w nim zaczytałam. Byłam niesamowicie ciekawa, jaką historię skrywa drugi t... Recenzja książki Śniegi

Dobry chłopak

17.12.2021

„Tak to już jest z tymi tajemnicami, że są jak dym w pudełku: choćby człowiek nie chciał ich wypuścić, one nieustannie szukają szpary, którą mogłyby się wydostać” Macie tak, że po przeczytaniu książki w Waszej głowie jest mętlik? Zastanawiacie się, co sądzicie o tej książce, analizujecie ją i nie wiecie do końca co o niej sądzić? Mam tak w przypa... Recenzja książki Dobry chłopak

Iskra

14.12.2021

„Twój dar jest jak iskra, może wzniecić wielki płomień za każdym razem, gdy go użyjesz. Jesteś w stanie dokonać wspaniałych rzeczy, musisz tylko nauczyć się, jak to działa” Macie takie książki, które już zawsze będą kojarzyły się Wam z dzieciństwem? A może są to całe serie albo gatunek? Dla mnie niewątpliwie fantastyka jest takim gatunkiem, który... Recenzja książki Iskra

Mordercza fascynacja

6.12.2021

„To nie szaleństwo, tylko miłość, która pokonała śmierć” „Fascynacja” to trzeci tom o Oskarze Blajerze, który miałam przyjemność czytać dzięki Wydawnictwu Novae Res. To była niesamowita przygoda, która na długo zostanie w mojej pamięci. Niesamowite opowieści o szaleństwie, miłości, tragizmie, morderstwach, psychozie, pomocy i przyjaźni. Oskar Bl... Recenzja książki Fascynacja

Dom na Wzgórzu

24.11.2021

„Pomiędzy drewnem a kamieniami Domu na Wzgórzu zaległa głucha cisza, a to, co po nim chodziło, chodziło samotnie” Moja przygoda z Domem na Wzgórzu zaczęła się od serialu na Netflixie. Klimat tego serialu mnie zachwycił. Autentycznie miałam ciarki na plecach, a serce waliło mi jak młot. Wiedziałam już, że muszę przeczytać książkę, ale trochę bałam... Recenzja książki Nawiedzony dom na wzgórzu

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl