Avatar @wfotelu

@wfotelu

6 obserwujących. 6 obserwowanych.
Kanapowicz od 5 miesięcy. Ostatnio tutaj około 5 godzin temu.
{} wfotelu
{} www.wfotelu.pl
{} Napisz wiadomość
6 obserwujących.
6 obserwowanych.
Kanapowicz od 5 miesięcy. Ostatnio tutaj około 5 godzin temu.

Recenzje książek

26 recenzji, w tym 3 recenzje wyróżnione przez redakcję
Książka Nie byłaś grzeczna w tym roku

Świąteczny romans

Anna Langner

Świąteczny romans

23.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zauważyłam, że romans w świątecznym klimacie to taki romans, który wchodzi mi najlepiej. Nie wiem czy to kwestia tego, że uwielbiam grudzień i atmosfera mnie kupuje, czy to ta tęsknota za prawdziwymi białymi świętami. Nie mam bladego pojęcia, ale automatycznie świąteczne romansidło dostaje ode mnie gwiazdkę więcej. Dorota nie ma zbyt łatwego życi... {} Recenzja książki Nie byłaś grzeczna w tym roku

Książka Paprocany

"Paprocany" - ostry język, ostry seks i...

Paulina Świst

"Paprocany" - ostry język, ostry seks i...

19.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 O Pani Paulinie Świst słyszałam niejednokrotnie — widywałam jej książki w księgarniach (internetowych, jak i tych stacjonarnych), natomiast nie było nam ze sobą po drodze. W końcu podjęłam „męską” decyzję i postanowiłam zapoznać się z piórem tejże Autorki. Czy spotkanie było udane? Owszem, aczkolwiek mam swoje małe „ale". Fabuła — przyznam, że... {} Recenzja książki Paprocany

Książka Chciałbym nigdy cię nie poznać

Książka o relacjach

Wiktor Krajewski

Książka o relacjach

10.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są takie książki, które pochłaniasz w jeden dzień, jeden wieczór, w kilka godzin. Nie mam na myśli ilości stron, chodzi mi głównie o treść, jaką znajduje się w takiej książce. "Chciałbym nigdy cię nie poznać" to właśnie taka opowieść, którą wciągasz tak szybko, że nawet nie wiesz kiedy zamykasz i odkładasz książkę na półkę. Opowieść o miłości, mi... {} Recenzja książki Chciałbym nigdy cię nie poznać

Książka Służąca

Wciągający thriller

Alicja Sinicka

Wciągający thriller

7.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z twórczością Pani Alicji nie miałam jeszcze styczności - tym bardziej zapragnęłam móc wreszcie poznać jej pióro. Długo zwlekałam i przyznam się, że żałuję tego odkładania poznania twórczości Autorki. Co mogę rzec... Spotkanie było bardzo udane! Fabuła książki i opis okładkowy jest bardzo zachęcający. Julia (czyli główna bohaterka) od najmłodsz... {} Recenzja książki Służąca

Książka Sukienka w żyrafy

Podróż w krainę wspomnień

Beata Olejnik

Podróż w krainę wspomnień

3.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejna obyczajówka na moim koncie. Tym razem troszkę nietypowa, może odrobinę przewidywalna (mniej więcej od 60-70 strony przewidywałam jak potoczy się cała historia), co nie zmienia faktu, iż "Sukienka w Żyrafy" przypadła mi do gustu. "Sukienka w Żyrafy" Beaty Olejnik to historia o powrocie do przeszłości, miłości (i to takiej nie do końca sp... {} Recenzja książki Sukienka w żyrafy

Książka Leniwe wieczory, burzliwe poranki

Leniwe wieczory, burzliwe poranki i NUDA

Alina Białowąs

Leniwe wieczory, burzliwe poranki i NUDA

29.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Leniwe wieczory, burzliwe poranki" były pierwszym spotkaniem z twórczością i piórem Autorki. O ile sam styl pisania był przyjemny i dość prosty (książkę czytało się bardzo szybko), tak z treścią nie było już tak super. Zachęcona wysokimi ocenami sięgnęłam po książkę (właściwie, to po ebooka na Legimi) i czytałam ją podczas bezsennych nocy. Mam ba... {} Recenzja książki Leniwe wieczory, burzliwe poranki

Książka Strefy Tom I

Niesamowicie wciągający debiut

Kinga Chojnacka

Niesamowicie wciągający debiut

{} WYBÓR REDAKCJI
28.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie będę ukrywać, ale do debiutów literackich podchodzę zazwyczaj z pewną dozą ostrożności. Tak też było w tym przypadku – po pierwsze debiut, po drugie gatunek, z którym nie jestem „za pan brat”. Krótko o samej fabule: Po siedmiu latach od serii katastrof, Ziemia składa się w większości z ruin miast i pustyń. Osoby, które przetrwały – żyją w St... {} Recenzja książki Strefy Tom I

Książka Misery

Misery - Stephen King

Stephen King

Misery - Stephen King

3.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Paul Sheldon jest autorem poczytnych acz odrobinę tandetnych romansideł. Cykl o tytułowej "Misery" zdobył ogromną popularność. Przyszedł jednak taki moment w życiu Paula, że decyduje się zakończyć serię romansideł uśmiercając główną bohaterkę w ostatniej części powieści. Rozpoczyna pracę nad inną książką o nazwie "Szybkie samochody", która ma odcz... {} Recenzja książki Misery

Książka Prosto w serce

Prosto w serce

Jolanta Kosowska

Prosto w serce

{} WYBÓR REDAKCJI
30.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyobraź sobie, że masz cudowne, szczęśliwe i poukładane życie. U swego boku masz osobę, z którą pragniesz się zestarzeć - za dwa tygodnie bierzecie ślub. Słyszysz słowa "Stworzymy cztery pory roku utkane z naszej miłości i wspólnych przeżyć...". Jak zareagujesz, gdy Twoje życie w jednej chwili zmieni się przez diagnozę lekarską? Poddasz się? A ter... {} Recenzja książki Prosto w serce

Książka Zamiana

Pierwsze spotkanie z Beth O'Leary

Beth O'Leary ...

Pierwsze spotkanie z Beth O'Leary

7.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na samym początku chciałabym zaznaczyć, iż nie miałam okazji zapoznać się wcześniej z twórczością Beth O'Leary. "Zamiana" była pierwszą książką Autorki, jaką miałam okazję przeczytać. Ale do sedna! "Zamiana" to książka wydana przez Wydawnictwo Albatros - wchodzi ona w skład serii "Mała Czarna" tegoż Wydawnictwa. I coś w tym faktycznie jest! Książ... {} Recenzja książki Zamiana

Książka Dasz radę, Nataszo

Na wieczorną nudę

Karolina Wilczyńska

Na wieczorną nudę

25.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chociaż pierwsza część "Jeszcze raz, Nataszo" nie powaliła mnie na łopatki i nie sprawiła, że z niecierpliwością czekałam na moment gdy sięgnę po kontynuację, tak owa kontynuacja czyli "Dasz radę, Nataszo" według mnie wypadła jakoś tak lepiej... Bohaterką tej części jest również tytułowa Natasza, odradza się po tym, co spotkało ją do tej pory (ma... {} Recenzja książki Dasz radę, Nataszo

Książka Gwiazdor

"GWIAZDOR" Piotr C.

"Piotr C."

"GWIAZDOR" Piotr C.

12.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Piotr C., autor "Pokolenia Ikea" tym razem zabiera nas w świat polskiego show biznesu. A że polskiemu show biznesowi jest daleko od tego zagranicznego, perypetie jakie tu znajdziemy będą, jakby to ująć, dość osobliwe... Opis z okładki krzyczy "Świat o którym marzysz (...)" - czy aby na pewno? ;) Na wstępie wspomnę, że twórczość Piotra C. jest mi ... {} Recenzja książki Gwiazdor

Książka Spadające anioły. Tom 1

Nieudany debiut

Agata Ginter-Bienias

Nieudany debiut

28.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie, nie i jeszcze raz nie... Dawno nie czytałam tak słabej książki. Gdy zobaczyłam tę książkę i przeczytałam jej opis, stwierdziłam "hej, to może być naprawdę dobre!". Och, jak bardzo się pomyliłam! Opis z okładki nijak ma się do dużej części tej opowieści... Ok - faktycznie, główna bohaterka (Vassey) traci rodziców w wypadku samochodowym. Istot... {} Recenzja książki Spadające anioły. Tom 1

Książka Gwiazda Północy, Gwiazda Południa

Gwiazda Północy, Gwiazda Południa - pozytywne zaskoczenie

Joanna Lampka

Gwiazda Północy, Gwiazda Południa - pozytywne zaskoczenie

20.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie spodziewałam się tego, że w końcu sięgnę po książkę z tego gatunku. Jednakże z racji na swoją "literacką" otwartość stwierdziłam, że czemu nie spróbować, czemu nie dać szansy takiemu gatunkowi? Spróbowałam i jestem zachwycona tą powieścią. Jak możemy dowiedzieć się ze "streszczenia" na okładce książki, trwa konflikt pomiędzy Królestwa Żeglar... {} Recenzja książki Gwiazda Północy, Gwiazda Południa

Książka Świnia

Pierwsze spotkanie z horrorem ekstremalnym

Edward Lee

Pierwsze spotkanie z horrorem ekstremalnym

25.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moje pierwsze spotkanie z Edwardem Lee było hm... sama nie wiem nawet jak je określić. Nie powiem, że było udane ale też skłamałabym mówiąc, że było do dupy. Zwyczajnie w świecie nie wiedziałam, czego mogę spodziewać się sięgając po horror ekstremalny. Książka podzielona jest na dwie opowieści, dwie "nowele", które są ze sobą połączone. Pierwsza ... {} Recenzja książki Świnia

Książka Alibi na szczęście

Przyjemna kobieca książka

Anna Ficner-Ogonowska

Przyjemna kobieca książka

25.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na tę książkę wpadłam przypadkowo. Po prostu poszłam odwiedzić bibliotekę znajdującą się w miejscowości obok i za namową zaprzyjaźnionej bibliotekarki, wyszłam z książką Pani Anny. "Pełna nadziei opowieść o tym, że nic nie zamyka nam drogi do szczęścia. Bo szansa na nowe życie jest zawsze i tylko od nas zależy, czy zechcemy ją wykorzystać." - Myśl... {} Recenzja książki Alibi na szczęście

Książka Siostry

Trzymająca w napięciu

Claire Douglas ...

Trzymająca w napięciu

25.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Abi nie może się pozbierać po tragicznej śmierci Lucy, jej siostry bliźniaczki. Od wypadku minęło półtora roku, jednak nadal bierze antydepresanty, chodzi na terapię. Ale gdy poznaje Beatrice, wszystko zmienia się na lepsze. Bea jest lustrzanym odbiciem Lucy. Wkrótce dziewczyny zamieszkują pod jednym dachem, ale w domu zaczynają dziać się dość ni... {} Recenzja książki Siostry

Książka Przystań Julii

Przyjemna i kobieca książka

Katarzyna Michalak

Przyjemna i kobieca książka

25.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zacznę od tego, że dopiero po przeczytaniu „Przystani Julii” zorientowałam się, że zaczęłam czytać trylogię od końca. Może z ciekawości zajrzę do pierwszej i drugiej części. Czytałam już kilka razy powieści Pani Michalak. Zazwyczaj spotykałam tam zagubioną bohaterkę, zaczynającą coś od początku… Swoją drogą – sama chciałabym móc ot tak rzucić to c... {} Recenzja książki Przystań Julii

Książka Samotność w sieci

Mam sentyment do tej pozycji

Janusz Leon Wiśniewski

Mam sentyment do tej pozycji

25.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przychodzi taki moment w życiu każdego mola książkowego, że wypadałoby napisać chociaż kilka słów o książce, która może nie tyle, że odegrała w moim życiu jakiejś ogromnej roli, ale na pewno w jakiś sposób otworzyła mi oczy i sprawiła, że trochę inaczej spoglądam na świat, inaczej patrzę na ludzi... Taką książką jest właśnie "S@motność w sieci" Ja... {} Recenzja książki Samotność w sieci

Książka Zamieć śnieżna i woń migdałów

Zawiodłam się.

Camilla Läckberg

Zawiodłam się.

25.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie zapomnę momentu, gdy na wyprzedaży typu "kup 3 zapłać za 2" znalazłam książkę Pani Camilli. Aż mi się oczy zaświeciły na samą myśl o tym, że już wieczorem zasiądę w fotelu, przykryje się kocem i zacznę czytać książkę (w towarzystwie pysznej gorącej herbaty z miodem i cytryną) jednej z moich ulubionych autorek kryminałów. Teraz przychodzi ten ... {} Recenzja książki Zamieć śnieżna i woń migdałów

Książka Zostań, jeśli kochasz. Wróć, jeśli pamiętasz

Zostań, jeśli kochasz

Gayle Forman

Zostań, jeśli kochasz

25.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Recenzja będzie dotyczyć tylko tej części książki. Pierwsze i jakże udane spotkanie z autorką. Po „Zostań, jeśli kochasz” sięgnęłam przypadkiem - nie czytając tego, o czym jest ta książka. Pomyślałam sobie – może to niezła odskocznia od powieści grozy i kryminałów, ot taka książka ; jak ja to nazywam; „na odmóżdżenie”. Jakież było moje zdziwienie,... {} Recenzja książki Zostań, jeśli kochasz. Wróć, jeśli pamiętasz

Książka Mroczny zakątek

Jest klimat!

Gillian Flynn ...

Jest klimat!

25.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kansas City w stanie Missouri. To właśnie tu mieszka nasza bohaterka „Mrocznego zakątka” – Libby Day – dziewczyna która jako jedyna ocalała z masakry (w której zginęły jej dwie starsze siostry i matka). Była siedmioletnim dzieckiem, gdy jej zeznania (składane pod presją) spowodowały to, że jej 15-letni brat Ben został skazany na karę dożywocia. Od... {} Recenzja książki Mroczny zakątek

Książka Oni

Dobry początek!

Olga Haber

Dobry początek!

{} WYBÓR REDAKCJI
25.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Cudze chwalicie, swojego nie znacie" - często to prawdziwe zdanie przychodzi mi do głowy, gdy kończę kolejną świetną pozycję napisaną przez Polskiego autora (w tym wypadku autorkę). Pani Olgo - chylę czoła za stworzenie tak niesamowicie ciekawej historii (czasem aż zbyt realistycznej, wręcz namacalnej). Pokrótce. Bohaterka, trzydziestosześciolet... {} Recenzja książki Oni

Książka Chemia śmierci

Świetna pozycja

Simon Beckett ...

Świetna pozycja

25.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przechodzę obok półek z książkami w jednym ze znanych sklepów. Zerkam w prawo, zerkam w lewo. Nagle STOP. „Chemia śmierci”. Nie powiem, chwytliwy tytuł. Zerkam na napis widniejący na przedzie okładki: „Już po trzydziestu sekundach przechodzi cię dreszcz. Po minucie masz serce w gardła. A kiedy kończysz czytać, dziękujesz Bogu, że to tylko powieść”... {} Recenzja książki Chemia śmierci

Książka Czarnobylska modlitwa. Kronika przyszłości

Chwytająca za serce, ściskająca gardło.

Swietłana Aleksijewicz

Chwytająca za serce, ściskająca gardło.

25.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zamknęłam delikatnie książkę. Najdelikatniej jak tylko potrafię. Odkładam ją cichutko na szafkę nocną stojącą przy moim łóżku. Łzy ciekną po moich policzkach tak, jakby ktoś odkręcił mi potężne krany. Książka, która nie pozwoliła mi zasnąć... 26 kwietnia, 1986 rok. Data która sprawia, że zaczynam mieć dreszcze... Wybuch reaktora w czarnobylskiej e... {} Recenzja książki Czarnobylska modlitwa. Kronika przyszłości

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe