Avatar @kachna.janisz

Kachna.books.quality

@kachna.janisz
12 obserwujących. 23 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 7 miesięcy temu.
kachna.books.quality
Napisz wiadomość
Obserwuj
12 obserwujących.
23 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 7 miesięcy temu.

Recenzje książek

72 recenzje, w tym 10 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Podróż z empatią.

10.11.2021

W ostatnim czasie, bardzo często, sięgam po książki opowiadające o zaburzeniach odżywiania. Dzisiejszy świat, kreujący sztywny model piękna, rzuca coraz więcej osób w wir choroby. Dobrze na temat tej choroby wiedzieć więcej, żeby pomóc, sobie lub innym. Anoreksja porównana do lotu, to strzał w dziesiątkę. Pisząc o zawodzie stewardesy, autorka b... Recenzja książki Z anoreksją na pokładzie. Wyznanie stewardesy

Żyjąc ze schizofrenią.

28.09.2021

Byłam "W ciemnej dolinie" razem z rodziną Galvinów, nie udało mi się przygotować na treść tej książki. Niedowierzanie, złość, smutek, szok i rozpacz. Sześcioro dzieci Mimi cierpiało z powodu schizofrenii i innych zaburzeń, które nękały rodzinę przez większość ich życia. Dorosłe dzieci odkrywają przed nami karty całej historii. Fakty związane... Recenzja książki W ciemnej dolinie

Historia pisana przez życie kobiety.

12.08.2021

Całkowicie spontanicznie chwyciłam za obyczajówkę i to był genialny wybór! "Plan B" to wielowątkowa opowieść o życiowych zakrętach. Poznajemy trzy kobiety, z pozornie poukładanym życiem. Wakacyjny wyjazd zmusza Ankę, Karolinę i Magdę do przeorganizowania planów na przyszłość. Fabuła wydaje się brzmieć banalnie, dojrzałe kobiety podejmujące pow... Recenzja książki Plan B

Upierdliwa teściowa czy kosmita?

12.08.2021

Z książkami Iwony Banach zawsze było mi po drodze. Dobrze rozumiem poczucie humoru autorki i każda z przeczytanych historii wywoływała uśmiech na mojej twarzy oraz zbliżała mnie do cudnie kreowanych bohaterek. „Morderstwo na śniadanie” dogłębnie przedstawia problem upierdliwej teściowej i braku weny do pracy, a może nawet do życia. Bohaterowie, ... Recenzja książki Morderstwo na śniadanie

Wieczny wzwód.

2.08.2021

Każdego roku, w okresie letnim, mam chęć zrobić kolejne podejście do literatury erotycznej. Nie dam się nigdy stereotypom i będę próbowała do upadłego, coś musi być w tym gatunku literackim, ukochanym przez tysiące czytelników, zalewającym księgarniane półki i strony portali książkowych. „Tego czegoś” niestety znów nie znalazłam. Książka, podzie... Recenzja książki Na samą myśl o tobie

Ja i moja Jael.

19.07.2021

"Garderoba" miała być kolejną książką do recenzji. Polski debiut, dobre wydawnictwo i tak wpadła mi okazja w Klubie recenzenta z serwisu @Link Szok nastąpił już po trzech stronach, piękna Jael z Izraela okazała się być moim odbiciem. Ból wypełnił mnie całą, szczeliny ciała i umysłu, dokładnie tak, jak hel może wypełnić dziecięcy balonik. Strach ... Recenzja książki Garderoba

Cmentarne poczucie humoru!

7.07.2021

Kolejny raz, z jak największym zacięciem, staram się udowodnić, że nie ma dla mnie ograniczeń w literaturze. Sięgam po powieść grozy, mam nadzieję podołać, rzucam sobie kolejne wyzywanie. Było warto! Książkę otrzymałam z Klubu recenzenta serwisu nakanapie.pl co jest dla mnie dużym udogodnieniem, sama zapewne bym nie celowała w nieznanego mi aut... Recenzja książki Hiszpański dublon

Romans (nawet) dla mnie!

7.06.2021

Często dzielę się opiniami o książkach i przy okazji, namawiam innych czytelników na sięganie po kompletnie nowe gatunki literackie. Idąc dalej, nie jestem hipokrytką, więc sama chętnie sięgam po coś "innego" niż wybierane najczęściej lektury. Udałam się w podróż do krainy romansów! Ha! Działo się tu zdecydowanie zbyt wiele, nie mam na myśli t... Recenzja książki Beach read. Wakacyjny romans

Kanarek w klatce z kompleksów.

WYBÓR REDAKCJI
7.06.2021

Codziennie, obok moich okien przechodzą dziesiątki osób, nie wiem jakich. Nawet, jeżeli znam lub poznam kogoś z nich, nie dowiem się nigdy czy jest standardowy. Michał Paweł Urbaniak odpowiada na wyznaczone przez media kanony piękna, stanowczo sprzeciwia się trendom. Historia toczy się własnym rytmem, wykonując ogrom pracy, edukacji społecznej... Recenzja książki Niestandardowi

Dwa dni na pokładzie Hail Mary!

28.05.2021

Science fiction kusi mnie ogromnie, ale zawsze z tyłu głowy pozostaje strach, czy mój umysł poradzi sobie z całą masą naukowych informacji. Gdy sięgam po książkę, czuję lekki niepokój, w przypadku „Projektu Hail Mary” był nawet zdwojony, gdyż książkę sam wydawca określa jako powieść science fact. Pozycja naukowa, która rozpłomienia wyobraźnię do... Recenzja książki Projekt Hail Mary

Kontrowersyjna modlitwa z Anną Ciarkowską i kilka słów o "Dewocjach"

28.05.2021

Cierpienie wylewa się z tej książki jak krew wypływa z Chrystusowych ran. Mam mieszane uczucia, z jednej strony myślę, że jest mało realna, przedawniła się. Z drugiej wiem, jak ślepa jestem. Nie ma cierpienia w moim otoczeniu, nie znam takich sytuacji, jednak wierzę w nie. "Wiara czyni cuda" tak bym mogła podsumować całą lekturę i potem nastąpi ... Recenzja książki Dewocje

Era listów powróciła!

14.05.2021

Nigdy w życiu nie czytałam tak poruszającej historii! Znów doznałam szoku, czułam się jak intruz, zaglądając w cudzą korespondencję, zagłębiając się we wszystkie prywatne myśli i rozterki. Jak ja okropnie żałuję, że era pisania listów już minęła. Od dziecka fascynowały mnie słowa, sens opowieści składanych w całość, mogłam omijać ilustracje, byleb... Recenzja książki Dziewiętnastoletni marynarz

Więc chodź, pomaluj mój świat...

14.05.2021

Na okładce książki wydawca umieścił informację "bestsellerowy poradnik, który pokochały kobiety" i ja się z tym zgodzę, choć do sprawy podeszłam sceptycznie. Czytałam już dziesiątki poradników, opiera się na tym spora część mojego życia zawodowego, więc z ręką na sercu, mogę powiedzieć "znam się na tym"! Czytając masę książek z zakresu rozwoju... Recenzja książki Kobiety nie kłamią i mają najwyżej 39 lat. Mentalny lifting dla początkujących

Książka do przytulania!

WYBÓR REDAKCJI
8.05.2021

 I teraz medal dla tego kto mnie zrozumie: to książka o cierpieniu, do której chcesz się przytulać jak do ciepłej podusi! Ha! Kilka dni temu koleżanka napisała mi, że uwielbia młodzieżówki, bo ciągle się czuje jak nastolatka, a ja dziś doszłam do wniosku, że uwielbiam młodzieżówki, bo jest matką i szukam odpowiedzi. Z jakiego powodu homoseks... Recenzja książki Angst with happy ending

Mnie też prześladował diabeł...

21.04.2021

Jestem osobą, do której wiele razy przemawiał „diabeł z telewizora” i z tego powodu zrezygnowałam całkowicie z oglądania telewizji. Jak zwykle wątek przewodni w książce Iwony Banach jest absurdalny i życiowy jednocześnie. Kto nie miał wrażenia, że serwisy informacyjne mają na celu zatruć jego życie oraz umysł? Myślę, że niewiele jest takich osób... Recenzja książki Gdzie diabeł nie może, tam trupa pośle

Potworny klops.

13.04.2021

„Trzydziestka” to literacki debiut i ja uwielbiam polskich autorów, piszę wciąż o uwielbieniu jakim darzę rodzimych pisarzy, jednak pewnych kwestii nie jestem w stanie przeskoczyć. Emocje, w tej książce były określane głównie poprzez wulgaryzmy. Zaczęłam je liczyć, tak żeby mieć poparcie na swoją tezę, znalazłam zdanie składające się z cztern... Recenzja książki Trzydziestka

Liczyłam na coś więcej.

WYBÓR REDAKCJI
26.03.2021

 Z przykrością zacznę od tego, że książka rozpadła mi się w rękach zanim zdążyłam napisać recenzję. Niestety tak. Trzymana w domu, czytana raz, wykorzystana tylko do zdjęć w domowych warunkach. Odkleiła mi się okładka i spadła. Oczywiście wiem, że recenzja powinna odnosić się tylko do treści, jednak jako typowy książkoholik, nie umiem przejść o... Recenzja książki W lesie pod wiśniami w pełnym rozkwicie

"Harde baśnie" zaczynają żyć własnym życiem!

15.03.2021

 Antologia opowiadań „Harde baśnie”, czyli zbiór interpretacji baśni, napisany przez polskie autorki fantasy. To pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów gatunku. Każde z opowiadań jest zupełnie inne i poziom jest ogromnie zróżnicowany, ponieważ część pisarek woli rodzaj nowoczesnej fantastyki, gdzie są obecne smartfony i współczesna technologia... Recenzja książki Harde Baśnie

Nikogo tu nie lubię.

15.03.2021

Z książką jest jak z niemowlakiem. Trzymam go przy sobie ciasno owiniętego, ma rożek i kocyk, zapięłam mocno rzepy. Zamknęłam okna, szczelnie i duszno. Chodzę na palcach, odbiorniki są wyłączone. Cicho mówię, cicho oddycham. Nie kaszlę, nie kicham, wszystko powstrzymałam. Ma być bezpiecznie, gdy niemowlak rośnie, tu jest wszystko czego mu potrze... Recenzja książki Książka, której nigdy nie przeczytasz

Kochana papuga Pinda z Panią Iwoną!

15.03.2021

„Czasem człowiek musi, inaczej się udusi” w moim przypadku dotyczy to odpoczynku od ciężkich historii. Czytając o rodzinnych dramatach, miło oderwać się od posępnej rzeczywistości i rozłożyć skrzydła, całkiem jak papuga o wdzięcznym imieniu Pinda! Jak komedia kryminalna, to w ciemno ruszam z Iwoną Banach. Kolejna, niezawodna, do bólu satyrycz... Recenzja książki Stara zbrodnia nie rdzewieje

Największy kit tego roku!

WYBÓR REDAKCJI
18.02.2021

Erotyk to gatunek bardzo ciężki i skomplikowany, nie wiadomo jak pisać o seksie, żeby sceny nie były wulgarne, żeby nie były nudne, jak wpleść w to wszystko interesującą fabułę oraz barwnych bohaterów? Są takie książki, z moich ulubionych polecam „Frajdę” autorstwa Marty Dzido i „To będzie nasza tajemnica” napisaną przez Karolinę Wójciak. Wła... Recenzja książki Klub pana G.

Brak słów mnie boli.

18.02.2021

Podziwiam osoby, które potrafią zdecydować się na jeden ulubiony gatunek literacki, u mnie to absolutnie nie ma racji bytu. Sięgam często po kompletnie „nowe” książki, rozglądam się po zapowiedziach wydawniczych i szukam igły w stogu siana. Każdy czytelnik wie, jak małe wydawnictwa giną w gąszczu dużych, prężnie działających firm, nie mają mo... Recenzja książki Wrony

Strach, który czujesz na własnej skórze!

8.02.2021

Najpierw bałam się ciemności. Właściwie nadal boję się ciemności i źle czuję się w pomieszczeniach słabo oświetlonych. To strach, z którego już raczej nie wyrosnę, jako dorosła kobieta nauczyłam się z nim żyć. Są jednak rodzaje strachu, które zdecydowanie trudniej jest oswoić, mam tu na myśli strach towarzyszący mi od dnia narodzin mojego syna, ... Recenzja książki Schronisko

Jak oni to robią?

WYBÓR REDAKCJI
8.02.2021

Czasem jest tak, że wszystko co posiada kontrowersyjny tytuł działa na mnie jak magnes. Zastanawiam się jakie mam wtedy oczekiwania związane z lekturą i co powinna znaleźć się wewnątrz książki żebym poczuła się usatysfakcjonowana? Tytuł „Porno, jak oni to robią?” spowodował rozszerzenie moich źrenic, wiedziałam, że muszę mieć tę książkę! Z pomoc... Recenzja książki Porno. Jak oni to robią?

Perełka pełna lęku

WYBÓR REDAKCJI
12.01.2021

Okropnie żałuję, że ta książka ma tylko 140 stron i nie mogłam być z nią na dłużej. Bardzo cieszę się z powodu otrzymania z Klubu Recenzenta serwisu Na kanapie tego cuda, posiadanie perełek w swoim literackim zbiorze to dla mnie wielkie szczęście. Wiele ochów i achów w trakcie czytania, masa niedowierzania oraz zdziwienia z mojej strony, jak nas... Recenzja książki Ponad sobą

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl