Avatar @Orestea

Monika Lech

@Orestea
27 obserwujących. 61 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.
{} m.lech.writer
{} www.veryurbanfantasy.pl
{} Napisz wiadomość
27 obserwujących.
61 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.

Recenzje książek

130 recenzji, w tym 51 recenzji wyróżnionych przez redakcję

"Dusza bez boga" Katherine Ozment, czyli pięknie o poszukiwaniu sensów

{} WYBÓR REDAKCJI
29.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Ludzie, [...] to maszyny generujące sensy. Pragniemy dostrzec spójność i logikę w chaosie i przypadkowości. Lubimy sobie opowiadać historie o tym, dlaczego rzeczy są, jakie są i dlaczego siły, które wydają się losowe, są w rzeczywistości elementem szerszego planu". [s.67] Był taki czas, gdy myliłam religię z wiarą, obowiązek z potrzebą, koni... {} Recenzja książki Dusza bez Boga

"Kochankowie i pisarze" Lily King, czyli dorosłość a ideały

26.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Człowiek nie zdaje sobie sprawy, ile wysiłku wkłada w skrywanie różnych rzeczy, dopóki nie spróbuje ich odkopać". [s. 183] Lily King napisała kapitalną książkę. Czytałam ją dwa tygodnie, nie dlatego, że nie podobała mi się, ale dlatego, że wchłaniałam ją po kawałku, dawkując ją sobie jak deser, który jest pyszny, ale którego pożreć nie powin... {} Recenzja książki Kochankowie i pisarze

Wojna niedostatecznie opowiedziana

{} WYBÓR REDAKCJI
15.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Historia Sri Lanki jest [...] doskonałym przykładem tego, jak identyfikacja z abstrakcyjnym narodem czy grupą etniczną jest przygodna i historycznie zmienna". [s. 18] Są takie wojny i konflikty o których albo nie chcemy wiedzieć. Takim jest konflikt na Sri Lance, który ciągnął się prawie trzy dekady i zakończył nieco ponad dziesięć lat temu. Na... {} Recenzja książki Niepamięć i niedziałanie

"Wąski pas lądu" Christine Dwyer Hickey, czyli rzecz o niemożności

4.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Mam wrażenie, że jest najbardziej samotną osobą, jaką kiedykolwiek znałem". [s.276] II Wojna Światowa skończyła się niedawno, właśnie zaczęła się wojna koreańska. Na Cape Cod trwa sezon turystyczny. Skończy się po szaleństwie weekendu po Święcie Pracy. Niewielki terytorialnie obszar przyciąga mnóstwo ludzi. Niektórzy przyjeżdżają tylko na ur... {} Recenzja książki Wąski pas lądu

"Omaha 06:29" Mariusza Roqforta, czyli jak w pojedynkę wygrać IIWŚ?

{} WYBÓR REDAKCJI
2.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O czym jest "Omaha 06:29"? To książka znudzonym, rozwydrzonym i bogatym facecie, Jayu Harderze, wchodzącym w kryzys wieku średniego, który wykorzystuje informację od swojego kumpla o kinie oferującym niezwykłe doznania. I jak się okazuje, nie są to doznania natury pornograficznej, a to właśnie bohater początkowo podejrzewał. Obaj panowie decydu... {} Recenzja książki Omaha 06:29

"Żniwiarz" Pawła Kornewa, czyli "gdzie tak pędzisz, kozacze"!?

{} WYBÓR REDAKCJI
21.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Położyłem lewą rękę na potylicę bandyty, w dłoń zakłuły mnie zimne iskierki ohydy, a zaraz później palce całkiem zgięły się w skurczu. Mieszkający w duszy marionetki diabeł nie od razu pojął, co się dzieje, a potem było już za późno. Jednym ruchem wyrwałem nieczystego, skręciłem go jak mokrą ścierkę, wycisnąłem zeń całą moc. Opętany zaczął się rz... {} Recenzja książki Żniwiarz

"Podziemia" Roberta Macfarlane. O świecie nie tylko dogłębnie, ale i erudycyjnie

17.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Mówienie o antropocenie, a nawet mówienie w antropocenie, to trudne zadanie. Najlepiej go sobie pewnie wyobrazić jako epokę odchodzenia - gatunków, miejsc, ludzi - dla której poszukujemy języka żałoby albo, co jeszcze trudniejsze, języka nadziei". [s. 421-422] Przedziwna to książka. Sączy się w czytelnika i miejscami mrozi do szpiku kości, m... {} Recenzja książki Podziemia. W głąb czasu.

"Drapieżnik" Maureen Callahan, czyli czasem lepiej nie wiedzieć...

{} WYBÓR REDAKCJI
10.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Payne'owi przypomniał się dokument o drapieżnikach atakujących z zaskoczenia, który widział poprzedniej nocy: zwierzęta zabijały błyskawicznie i równie szybko znikały.Payne zdał sobie sprawę, że ten facet do nich należy. To ludzki drapieżcą atakujący z zaskoczenia". [s. 196] Udałam się była wczoraj do biblioteki odebrać zamówioną książkę: "D... {} Recenzja książki Drapieżnik. Prawdziwa historia najbardziej nieuchwytnego mordercy XXI wieku

"Modern love" zebrane przez Daniela Jonesa, czyli jak ocenić uczucia?

{} WYBÓR REDAKCJI
3.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Magia kina nie polega na tym, że na ekranie dzieją się niewiarygodnie wspaniałe rzeczy. Niewiarygodnie wspaniałe rzeczy zdarzają się również w życiu. Nie, magia polega na tym, że filmy kończą się tuż po tych niewiarygodnie wspaniałych momentach. Kończą się po ogłoszeniu pokoju, zwycięskim meczu, zdobyciu dziewczyny. Życie nie ma napisów końcow... {} Recenzja książki Modern Love. Prawdziwe historie o miłości, stracie i zaczynaniu od nowa

"Fotografka" Heleny Janeczek, czyli czasoprzestrzeń wspomnień

{} WYBÓR REDAKCJI
25.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Gerda wyglądała, jakby nigdy się nie martwiła. Kiedy w Lipsku opowiadała o swoich wyjazdach do Berlina, gdzie starcia były na porządku dziennym, lub gdy w Paryżu ogłosiła, że samotnie wybierze się do Hiszpanii, inni - nawet Capa - nie szczędzili jej rad. "Spokojnie" - śmiała się dobrodusznie. A gdy komuś wymknęło się: "Gerda, to nie zabawa", w... {} Recenzja książki Fotografka

Jared Diamond "Kryzysy. Punkty zwrotne dla krajów w okresie przemian", czyli państwa na kozetce

{} WYBÓR REDAKCJI
18.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zacznę od trzęsienia ziemi, ok? "[...] wielu moich amerykańskich czytelników , zatroskanych narastającą polaryzacją polityczną w dzisiejszych Stanach Zjednoczonych, znajdzie w mojej relacji o najnowszych dziejach Chile powody do obaw. Mimo silnych tradycji demokratycznych polaryzacja polityczna i załamanie się kompromisu doprowadziły w Chile do... {} Recenzja książki Kryzysy. Punkty zwrotne dla krajów w okresie przemian

"Dzienniki 1956-1958 i 1970" Agnieszki Osieckiej - intymne spotkanie z artystką

{} WYBÓR REDAKCJI
4.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Obrzydzenie jak po chorobie. Dlaczego rano wszystko wygląda tak zupełnie inaczej niż w nocy? Nie rozumie się własnych łez, wstydzi się własnych postanowień, nie pojmuje się, jak tamte wypadki mogły wydawać się wielkimi wypadkami. Jak inny człowiek". [s. 111] Kolejny wydany tom "Dzienników" Osieckiej celowo zostawiłam sobie na maj. Nie liczę ... {} Recenzja książki Dzienniki 1956-1958

"Zobaczyć jętki o świcie" Marcina Pełki, czyli miło spędziłam ten czas

3.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marcin Pełka wydaje dość często. "Zobaczyć jętki o świcie" to kolejny zbiór opowiadań tego pisarza, z którym mam do czynienia. Kolejny bardzo przyjemny zestaw krótkich historii. Ale zacznijmy od tytułowej, najdłuższej Czym są jętki tłumaczyć nie będę. Każdy ma net pod ręką, a większość z nas była kiedyś nad wodą i większości z nas te skrzydlat... {} Recenzja książki Zobaczyć jętki o świcie

"Taterniczki" Agaty Komosy-Styczeń, czyli twardy pierwiastek żeński

21.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Niezłego bigosu w tym całym wspinaniu narobiła Wanda Rutkiewicz. Nie dość, że wspinała się dobrze, to jeszcze miała tak zwane podejście sportowe. Faceci zgrzytali zębami, gdy podkaszała im co smakowitsze kąski, dokonując pierwszego polskiego wejścia na Everest w 1979 roku i na K2 w 1986 roku. Gdyby cały zestaw cech jej przypisywanych miał mężc... {} Recenzja książki Taterniczki

"Przedsionek piekła" Tomasza Kaczmarka, czyli solidne SF z widokami na więcej

{} WYBÓR REDAKCJI
13.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Mamy rządy i państwa, które ulegają złudzeniu posiadania władzy. Rzeczywistymi formami dominującymi są jednak generatory mocy przerobu informacji. Ogromne fabryki wiedzy. Sieci oplatające cały świat. Są niejednoznaczne. Czasem wydaje mi się, że są świadome, choć zachowują się tak, że nawet ja nie potrafię zrozumieć ich motywów". Krótka infor... {} Recenzja książki Przedsionek piekła

"Palmiry. Zabić wszystkich Polaków" Mariusza Nowika, czyli emocje na wierzchu

7.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Taka właśnie jest ta książka. Każdy jej bohater jest prawdziwy i każdy na nowo opowiada swoją historię - wzbogaconą o emocje i elementy reportażowe, połączoną narracyjnym oplotem z pozostałymi historiami i wątkami, wspólnie prowadzącymi ku finałowi tragedii, pokazującymi jej bezmiar, cierpienie ofiar i bezwzględność sprawców, ale i ścieżki wio... {} Recenzja książki Palmiry

"Kobieta w czerni. Rączka", czyli horror nieco retro

{} WYBÓR REDAKCJI
25.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Horror nie jest moim ulubionym gatunkiem literackim, ale nie unikam go i obchodzę go szerokim łukiem. Lubię bardzo klasyków gatunku i lubię ghost stories, dlatego po Susan Hill po polsku sięgnęłam z ciekawością. Tomik, który dostałam do ręki, to de facto dwa opowiadania: "Kobieta w czerni" i "Rączka". Pierwsze z nich zostało zekranizowane i jeśli... {} Recenzja książki Kobieta w czerni. Rączka

"Sny o Warszawie" - książka szlachetna w swojej klarowności

23.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wojna się skończyła, ale jej echa wciąż trwały. Każdy kogoś przedwcześnie stracił, każdy przeszedł przez swoje piekło, miał swoją osobistą traumę. Czy wobec tego urbaniści, planując odbudowę miasta, powinni mierzyć siły na zamiary czy zamiaru podług sił? Zaczynając od pytań o wydźwięku filozoficznym, można było przejść do konkretnych rozstrzygnię... {} Recenzja książki Sny o Warszawie

"Kroniki zbrodni", czyli o zbrodniach w pewien sposób doskonałych

16.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"- Wierzysz w zbrodnię doskonałą? - To, czy się wierzy w zbrodnię doskonałą, zależy od definicji takiej zbrodni. Można stworzyć co najmniej dwie. Jeśli popatrzymy z perspektywy rezultatu, niewykrycie sprawcy przestępstwa daje zbrodnię doskonałą, bo komuś udało się uniknąć odpowiedzialności karnej. Tyle że w takich przypadkach zazwyczaj to nie prze... {} Recenzja książki Kroniki zbrodni. Tajemnicze zaginięcia, seryjni mordercy, sprawy, których do dziś nie udało się wyjaśnić...

"Maria Czubaszek. W coś trzeba nie wierzyć" Violetty Ozminkowski, czyli nie-biografia

10.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Maria Czubaszek" jest... no właśnie nie wiem, chyba słodko-gorzkim rozliczeniem z życiem i śmiercią Nie, nie spodziewałam się klasycznej biografii, w stylu: "Maria Czubaszek, a właściwie Alicja Maria Bacz, urodziła się dnia...", ale z całą pewnością nie myślałam, że tak często będę odkładać tę książkę i układać się emocjonalnie! Jest w "Marii Cz... {} Recenzja książki Maria Czubaszek. W coś trzeba nie wierzyć

"Golem" Macieja Płazy, czyli magia sztetla

28.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Golem" To książka, która nie dość, że okazuje zakamarki serc zwykłych ludzi, wierzenia chasydów, ich zwyczaje i ubłocone piękno małych miasteczek na Podolu, to jeszcze dowodzi, że Historia, ta przez wielkie "H", potrafi być niezwykle ironiczna. Był taki czas, dawno, dawno temu, kiedy czytałam "Opowieści chasydów" Martina Bubera i starałam się ... {} Recenzja książki Golem

"Dużo orgazmów proszę" The Hotbed Collective, czyli wszystko, co chciałybyście wiedzieć...

14.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Orgazm [...] Poprawia jakość snu, pomaga zachować młody wygląd, a jeśli osiągasz go podczas seksu z partnerem, to wzmacnia waszą więź i zmniejsza chęć marudzenia o porządki w szufladzie z plastikowymi pojemnikami. Orgazmy pomagają związkom przetrwać, podczas gdy inne okoliczności działają na ich niekorzyść. Nie stanowią ograniczonego zasobu. S... {} Recenzja książki Dużo orgazmów proszę

"Gen i już! Opowieść o Stefanie Banachu" Anny Czerwińskiej-Rydel, czyli dzieciom polecam!

8.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasem licho mnie zaciągnie w stronę książek popularnonaukowych dla młodego czytelnika. Nie wiem czemu i nie ma pojęcia po co. Dzieci nie mam, więc nie muszę być na bieżąco, a tu jednak! "Gen i już! Opowieść o Stefanie Banachu" Anny Czerwińskiej-Rydel miałam w rękach w postaci audiobooka na dwóch płytach CD. Moja pierwsza myśl to lekka panika: ... {} Recenzja książki Gen i już! Opowieść o Stefanie Banachu

„Psoriasis Vulgarna” Arkadiusza Kasprzaka, czyli jak zmienia się bohater?

{} WYBÓR REDAKCJI
6.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historia tej opinii zaczyna się podobnie jak w przypadku innych, piszących o tej książce. Autor napisał do mnie jakiś czas temu na Instagramie, zapytał, czy nie miałabym ochoty sięgnąć po jego książkę. Powołał się – spryciarz! – na naszą wspólną pasję, na rowery, więc powiedziałam „Ok. Czemu nie?” Cykliście bym odmówiła? Wyjaśnił mi także, o czy... {} Recenzja książki Psoriasis Vulgarna

"Ostatnia 'więźniarka' Auschwitz" Niny Majewskiej-Brown, czyli jak wygląda mój powrót do lite...

31.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy portal nakanapie.pl pokazał "Ostatnią 'więźniarkę' Auschwitz", trochę się zastanawiałam, nim zdecydowałam się na lekturę tej książki. Z wiekiem moja odpornośc na tragedię zrobiła się mniejsza. Czy naprawdę chcę wracać do literatury obozowej? Nie byłam pewna, Ale opis był tak ciekawy, że powiedziałam tej książce "tak". Wydawca, Bellona, ta... {} Recenzja książki Ostatnia ,,więźniarka'' Auschwitz

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe