Avatar @agulkag

@agulkag

29 obserwujących. 62 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 2 dni temu.
{} agulkag
{} Napisz wiadomość
29 obserwujących.
62 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 2 dni temu.

Recenzje książek

149 recenzji, w tym 16 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Po najgorszej zimie przychodzi wiosna...

22.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ponad rok temu wszystko dla nas się zmieniło. My dorośli musieliśmy się zmierzyć ze zmianą naszych planów zawodowych, wakacyjnych, osobistych, młodzież studiująca czy ucząca się zasiadła przed ekranami komputerów aby uczyć się zdalnie. Do sieci przeniosło się życie biznesowe i towarzyskie. Również najmłodsi musieli pogodzić się z tym, że babcia i ... {} Recenzja książki Wszystko, czego nie miała

Czasy ostateczne w uniwersalnym wydaniu.

13.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwsza rzecz jaka przykuwa uwagę, to na pewno jest okładka. A na niej obrazek w stylu akwarelki przedstawiający górski szlak, a na nim wędrujących ludzi. Ci, ktorzy mają w nogach kilometry tatrzańskich czy beskidzkich szlaków będa pewnie oczekiwać relacji o wyprawie w góry. Ale ta niewielka objętosciowo książka nie jest poświęcona górom, choć ki... {} Recenzja książki Czekając na Armagedon

Mobilizacja do podjęcia trudnych tematów.

24.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Śmierć dotyka wcześniej czy później każdego człowieka, bez względu na pochodzenie, poglądy polityczne czy wyznanie. Najczęściej przychodzi za wcześnie, a dodatkowo w naszym społeczeństwie wciąż jest traktowana po macoszemu i odsuwana na później. Czasem tylko się zdarzy, że starsi ludzie jakby ją przeczuwając, chcą zabezpieczyć te ostatnie chwile, ... {} Recenzja książki Wszystko, co powinieneś wiedzieć, zanim umrzesz

Taka swojska rodzinka.

20.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwsza rzecz, jaka przykuła moją uwagę, to oczywiście okładka. Widać rodzinkę, coś w stylu plaży w tle, pomyślałam, jest dobrze, to zaczynamy. I już od nieomal pierwszych kartek wiedziałam, że jest wręcz bardzo dobrze. Dlaczego? Bo to ciepła historia rodzinna, a właściwie jej jeden niewielki wycinek. W tym wycinku poznajemy małżeństwo i ich praw... {} Recenzja książki Rodzinne selfie z menażerią w tle

W rodzeństwie siła.

17.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Drugi tom z serii Rodzeństwa Rawickich przedstawia postać Wojtka. Wojtek jest szanowanym dyrektorem banku i ma pozornie ułożone życie. W tym jest właśnie sęk wszystkiego, bo pozory mogą bardzo mylić. Kto wcześniej przeczytał pierwszy tom, już wiedział, że rodzeństwo nie miało łatwego życia. Ojciec despota zrobił wszystko, aby dzieci dostały w prez... {} Recenzja książki Piętno dzieciństwa

Mały człowiek, wielka sprawa

6.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ciąża, planowana czy taka niespodziewana to cała masa emocji. Najpierw najczęściej radość, pytania o płeć, do kogo on czy ona będą podobne, jakie odziedziczą cechy charakteru, kolor oczu, włosów. A potem pojawiają się pytania o to czy wszystko jest w porządku, zwłaszcza przy okazji tych ważnych badań USG. Przyszli rodzice wpatrują się w monitor po... {} Recenzja książki Pierwszy oddech

Opowieści o tej społeczności uważam za wyczerpane.

2.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejne moje spotkanie z nadzwyczaj ciekawa społecznością Amiszów zamieszkującą Bee Country. Tym razem bohaterką jest Rebeka. Dziewczyna pracuje w szkole jako nauczycielka. Praca daje jej satysfakcję i pozwala, choć częściowo zapomnieć o utracie siostry, która sprzeciwiła się wierze, wyznawanej jej przez rodzinę. Leila wraz z narzeczonym przystąpi... {} Recenzja książki Syn siodlarza

Mamy opóźnienie.

{} WYBÓR REDAKCJI
29.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Max Skittle pracuje w przychodni jako lekarz pierwszego kontaktu. W związku z tym styka się z pacjentami z różnorodnymi dolegliwościami. Przypadłości, z którymi przychodzą do niego, są oczywiście różnorakiego kalibru. To zarówno nagłe przypadki wymagające natychmiastowej reakcji, ale także takie, które wymagają jedynie pocieszenia i wysłuchania. A... {} Recenzja książki Lekarz ci tego nie powie

Odmienność zawsze jest trudna w odbiorze.

20.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pióro autorki jest mi znane z choćby serii Jagodno. Tym razem natrafiłam na jej debiutancką powieść i no jestem zaskoczona. Do tej pory książki Wilczyńskiej dotyczyły sytuacji i spraw takich toczących się po sąsiedzku, które znamy nieomalże z własnego podwórka. Tym razem poznajemy Nadię, kobietę, która osiągnęła w życiu sukces zawodowy. Znajduje s... {} Recenzja książki Performens

Romantyczny Wrocław i zuchwałe kradzieże :)

17.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Oj dawno tak się nie uśmiałam podczas czytania. Nie spodziewałam się, sięgając po tę książkę, że można czytelnika wciągnąć w akcję powieści zupełnie niezauważalnie. Aż mi szkoda było każdej przewracanej kartki. Ale może po kolei. Gdybym miała wyłuskać, która z postaci jest tą główną, to chyba miałabym niezły kłopot. Żadna z nich bowiem nie zasługu... {} Recenzja książki Na miłość boską!

Żądza pieniądza.

10.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pieniądz zawsze rządził światem i nie jest to związane ani z kolorem skóry, ani z miejscem zamieszkania, wyznaniem, przynależnością polityczną. Magia bogactwa wyzwala także emocje od bezgranicznego szczęścia po rozpacz. Nie inaczej jest w przypadku bydgoskiej rodziny Trzeciaków, bohaterów czwartej już części serii " Grzechy młodości" Edyty Świętek... {} Recenzja książki Szczyty Chciwości

Ta wojna trwa i trwa...

5.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wojna w Syrii toczy się już tak długo, że świat chyba powoli zapomina o tym nieszczęsnym skrawku. Zapomina o tym, że wciąż giną ludzie, dzieci zostają bez rodziców, rodzice bez dzieci. I ta powieść jest właśnie o tych ludzkich dramatach, o tym, że podczas gdy my mamy stabilizację, uchodźcy mają stagnację w obozie. Bohaterami powieści są Nuri i Afr... {} Recenzja książki Pszczelarz z Aleppo

Wojna w kobiecej wersji.

1.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wojna to męska sprawa, ale czy na pewno? Owszem to głównie mężczyźni biorą udział w czynnych walkach na frontach całego świata, ale to kobiety są tymi cichymi bohaterkami, walczącymi, ale może nie tak spektakularnie. Nie inaczej było także w czasie II wojny światowej, kiedy to właśnie panie brały sprawy w swoje ręce. W taki tez celu powstały fizyl... {} Recenzja książki Nie przestałyśmy być kobietami

Klątwa?

24.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bydgoska rodzina Trzeciaków wciąż nie może pozbierać się po tragicznej śmierci Eugeniusza. Tymoteusz i Kazimierz tuszują dramatyczne wydarzenia i doprowadzają do tego, że rodzina żyje w przeświadczeniu o tragicznym wypadku mężczyzny. Tymek czuje się, winny i stara się pomóc owdowiałej bratowej, organizując dla jej rodziny pomoc w postaci paczek z ... {} Recenzja książki Cień zbrodni

Biedne te koty wszystko ich wina.

21.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Według Wikipedii komedię cechuje pogodny nastrój, komizm, najczęściej żywa akcja i szczęśliwe dla bohaterów zakończenie. Sięgając po ta debiutancką powieść miałam nadzieję na humor no i w sumie pod tym kątem niewiele brakuje tej książce. Nie jest to jednak powieść, przy której łzy ciekną z oczu, a czytaniu towarzyszą gromkie wybuchy śmiechu. Owsze... {} Recenzja książki Zamruczę Ci

Jeszcze będzie przepięknie - no musi być!

18.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To już ostatnie spotkanie z bohaterami trylogii opowiadającej o spadkobiercach dworku w Miłosnej. Tym razem najwięcej uwagi autorka poświęciła młodemu pokoleniu czyli Dawidowi i jego koleżance ze szkoły Zuzce. Dawid jak wiemy z poprzednich części jest typem nastolatka, który odstaje od przeciętnych rówieśników. Lubi się uczyć, pasjonuje go opisywa... {} Recenzja książki Jeszcze będzie przepięknie

Nadzieja nigdy nie umiera.

14.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dworek w Miłosnej po śmierci właścicielki Bogny zapełnił się ponownie, bo zjawili się spadkobiercy, a właściwie spadkobierczynie Ada i Monika. Wraz z nimi pojawiły się dzieci, Radek, który po traumatycznych przeżyciach po wypadku, w którym zginęła jego siostra Patrycja nie mówi oraz Dawid uczeń liceum, który również ma za sobą trudne chwile. I wła... {} Recenzja książki Szczypta nadziei

O wielkiej roli rodziny i o innych rolach.

12.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po tę książkę sięgnęłam w formie audiobooka, bo w opisie przeczytałam, że czyta sam autor. I jest to naprawdę wartość dodana, a interpretacja jest rewelacyjna. Jerzy Sthur rozpoczyna swoją gawędę rodzinne od austriackich korzeni swoich przodków. Jak sam mówi cześć z tych informacji jest prawdziwa, bo dotarł do wielu faktów, ale większość to jego w... {} Recenzja książki Stuhrowie. Historie rodzinne

Chcesz być Bogiem - najpierw bądź człowiekiem.

8.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na fali popularności książek około medycznych przeczytałam dzięki uprzejmości wydawnictwa Akurat tę oto książkę za co bardzo dziękuję. O czym jest ta pozycja otóż zarówno autorem jak i bohaterem jest Tomasz Mitra, który jak możemy odnaleźć na okładce przez dziesięć lat pracował jako ratownik medyczny w zespołach wyjazdowych. Ma również ukończone k... {} Recenzja książki Ratownik

Magia czy oszustwo?

4.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Nie musimy oddawać naszego szczęścia w niczyje ręce. I to jest właśnie najpiękniejsze" No właśnie od czego zależy czy ktoś jest szczęśliwy czy też nie, czy kocha każdy rozpocznynający się dzień czy z obawami otwiera rano oczy ? Czym jest szczęście czy to tylko ułuda czy może jednak coś niezwykle cennego? Z takimi pytaniami na pewno szły do krawca... {} Recenzja książki Szczęście na miarę

Tam gdzie więzy rodzinne czasami stanowią wielką przeszkodę.

2.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po bardzo przewidywalnej i uroczej pierwszej części opowiadającej o kulisach poznania się Michała i Stefanii przychodzi czas aby tych dwoje zaczęło wspólne życie. Najlepszym tego powodem wydaje się być ciąża Stefci. Dziewczyna bardzo poważnie podchodzi do sprawy i oczywiście to czas na oświadczyny. I tu dochodzimy do sedna sprawy, bo za decyzją o ... {} Recenzja książki Powiedz tak!

Po Stanach po domowemu

31.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marcina Wronę znają ci, którzy oglądają jego korespondencje ze Stanów Zjednoczonych w telewizji. Ale jego głos znają też ci, którzy dobrych parę lat temu byli słuchaczami radia RMF. Teraz natomiast już po raz kolejny możemy poznać jego pisarskie talenty. Pod koniec ubiegłego roku ukazała się bowiem ta pozycja książkowa pokazująca Stany z perspekty... {} Recenzja książki Wroną po Stanach

Mistrzowie boksu na ringu życia.

30.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książki związane z tematyką II wojny światowej niosą ze sobą ciężar emocjonalny i raczej trudno je oceniać. Każda z nich to historia czyjegoś dramatu, rozpaczy po utracie bliskiej osoby. To tysiące historii o ludziach okaleczonych fizycznie i psychiczne, zarówno tych, którzy brali czynny udział w walkach jak i tych, którzy czekali w domach walcząc... {} Recenzja książki Gladiatorzy z obozów śmierci

Romantyczno - erotyczne, ale ważne tak.

23.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Stefania Trocka ma wszystko można rzec kolokwialnie. Jest młoda, piękna i przede wszystkim odnosi już sukcesy, bo w wieku dwudziestu czterech lat jej pióro rozpoznaje wiele czytelniczek. Bo Stefcia pisze książki, książki dobrze sprzedające się. Oprócz tego pracuje w kobiecym czasopiśmie Inglot, gdzie również ma swoją rubrykę. Dziewczyna mimo swoic... {} Recenzja książki Właśnie tak!

Czas chyba uciekł autorce.

22.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak sama autorka pisze we wstępie pierwszą część „ A życie się toczy” napisała już chwilę temu i zawarła w powieści historię Marianny młodej dziewczyny, która wykorzystał dziedzic z pobliskiego majątku. Poznajemy później losy młodej matki borykającej się z biedą i brakiem jakichkolwiek warunków do życia. Obecna część opowiada o Teresie wnuczce ... {} Recenzja książki Czas ucieka

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe