Avatar @agulkag

@agulkag

37 obserwujących. 71 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 4 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.
agulkag
Napisz wiadomość
Obserwuj
37 obserwujących.
71 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 4 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.

Recenzje książek

152 recenzje, w tym 16 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Och wspomnienia

12.11.2023

Polka dziadek jest rozpoznawalna przez wiele osób urodzonych w latach 70, 80 i 90 ubiegłego wieku. Młodsi być może już nie zostali porwani tym sygnałem i audycją, która dla nas wychowanych na niej kojarzy sie niezmiennie z beztroskim okresem wakacyjno - urlopowym. Och ile to razy siedziało się z zapartym tchem przy odbiorniku radiowym, aby odpowia... Recenzja książki Kochane Lato z Radiem

Dom z kamienia

12.11.2022

Niech Was nie zmyli sielankowa okładka tej powieści, bo do sielanki tu troche brakuje. Mówią, nie buduj domu na piasku, bo runie, a tytułowy kamień? Wydaje się byc solidny, trwały, dający bezpieczeństwo. Bo taki powinien być dom, zwłaszcza dla dzieci. Bohaterka powieści Hanka pracuje w szkole jako woźna. Lubi swoją pracę, choć w ten sposób nigdy n... Recenzja książki Dom z kamienia

Czy kobiecość ma termin ważności?

11.08.2022

Mowią "starość nie radość, młodość nie wieczność". Coś w tym jest. Póki jesteśmy młodzi, wydaje się nam, że zawojujemy świat i nie ma dla nas żadnych przeszkód. Podobnie myślała bohaterka powieści Marta. Własny zakład kosmetyczny, klientki pieniądze i przyjaciółka z ktorą to wszystko dzieliła - czego chcieć więcej. Do momentu, gdy z dnia na dzień ... Recenzja książki (Nie)młodość. Czy kobiecość ma termin ważności?

Po najgorszej zimie przychodzi wiosna...

22.05.2021

Ponad rok temu wszystko dla nas się zmieniło. My dorośli musieliśmy się zmierzyć ze zmianą naszych planów zawodowych, wakacyjnych, osobistych, młodzież studiująca czy ucząca się zasiadła przed ekranami komputerów aby uczyć się zdalnie. Do sieci przeniosło się życie biznesowe i towarzyskie. Również najmłodsi musieli pogodzić się z tym, że babcia i ... Recenzja książki Wszystko, czego nie miała

Czasy ostateczne w uniwersalnym wydaniu.

13.05.2021

Pierwsza rzecz jaka przykuwa uwagę, to na pewno jest okładka. A na niej obrazek w stylu akwarelki przedstawiający górski szlak, a na nim wędrujących ludzi. Ci, ktorzy mają w nogach kilometry tatrzańskich czy beskidzkich szlaków będa pewnie oczekiwać relacji o wyprawie w góry. Ale ta niewielka objętosciowo książka nie jest poświęcona górom, choć ki... Recenzja książki Czekając na Armagedon

Mobilizacja do podjęcia trudnych tematów.

24.04.2021

Śmierć dotyka wcześniej czy później każdego człowieka, bez względu na pochodzenie, poglądy polityczne czy wyznanie. Najczęściej przychodzi za wcześnie, a dodatkowo w naszym społeczeństwie wciąż jest traktowana po macoszemu i odsuwana na później. Czasem tylko się zdarzy, że starsi ludzie jakby ją przeczuwając, chcą zabezpieczyć te ostatnie chwile, ... Recenzja książki Wszystko, co powinieneś wiedzieć, zanim umrzesz

Taka swojska rodzinka.

20.04.2021

Pierwsza rzecz, jaka przykuła moją uwagę, to oczywiście okładka. Widać rodzinkę, coś w stylu plaży w tle, pomyślałam, jest dobrze, to zaczynamy. I już od nieomal pierwszych kartek wiedziałam, że jest wręcz bardzo dobrze. Dlaczego? Bo to ciepła historia rodzinna, a właściwie jej jeden niewielki wycinek. W tym wycinku poznajemy małżeństwo i ich praw... Recenzja książki Rodzinne selfie z menażerią w tle

W rodzeństwie siła.

17.04.2021

Drugi tom z serii Rodzeństwa Rawickich przedstawia postać Wojtka. Wojtek jest szanowanym dyrektorem banku i ma pozornie ułożone życie. W tym jest właśnie sęk wszystkiego, bo pozory mogą bardzo mylić. Kto wcześniej przeczytał pierwszy tom, już wiedział, że rodzeństwo nie miało łatwego życia. Ojciec despota zrobił wszystko, aby dzieci dostały w prez... Recenzja książki Piętno dzieciństwa

Mały człowiek, wielka sprawa

6.04.2021

Ciąża, planowana czy taka niespodziewana to cała masa emocji. Najpierw najczęściej radość, pytania o płeć, do kogo on czy ona będą podobne, jakie odziedziczą cechy charakteru, kolor oczu, włosów. A potem pojawiają się pytania o to czy wszystko jest w porządku, zwłaszcza przy okazji tych ważnych badań USG. Przyszli rodzice wpatrują się w monitor po... Recenzja książki Pierwszy oddech

Opowieści o tej społeczności uważam za wyczerpane.

2.04.2021

Kolejne moje spotkanie z nadzwyczaj ciekawa społecznością Amiszów zamieszkującą Bee Country. Tym razem bohaterką jest Rebeka. Dziewczyna pracuje w szkole jako nauczycielka. Praca daje jej satysfakcję i pozwala, choć częściowo zapomnieć o utracie siostry, która sprzeciwiła się wierze, wyznawanej jej przez rodzinę. Leila wraz z narzeczonym przystąpi... Recenzja książki Syn siodlarza

Mamy opóźnienie.

WYBÓR REDAKCJI
29.03.2021

Max Skittle pracuje w przychodni jako lekarz pierwszego kontaktu. W związku z tym styka się z pacjentami z różnorodnymi dolegliwościami. Przypadłości, z którymi przychodzą do niego, są oczywiście różnorakiego kalibru. To zarówno nagłe przypadki wymagające natychmiastowej reakcji, ale także takie, które wymagają jedynie pocieszenia i wysłuchania. A... Recenzja książki Lekarz ci tego nie powie

Odmienność zawsze jest trudna w odbiorze.

20.03.2021

Pióro autorki jest mi znane z choćby serii Jagodno. Tym razem natrafiłam na jej debiutancką powieść i no jestem zaskoczona. Do tej pory książki Wilczyńskiej dotyczyły sytuacji i spraw takich toczących się po sąsiedzku, które znamy nieomalże z własnego podwórka. Tym razem poznajemy Nadię, kobietę, która osiągnęła w życiu sukces zawodowy. Znajduje s... Recenzja książki Performens

Romantyczny Wrocław i zuchwałe kradzieże :)

17.03.2021

Oj dawno tak się nie uśmiałam podczas czytania. Nie spodziewałam się, sięgając po tę książkę, że można czytelnika wciągnąć w akcję powieści zupełnie niezauważalnie. Aż mi szkoda było każdej przewracanej kartki. Ale może po kolei. Gdybym miała wyłuskać, która z postaci jest tą główną, to chyba miałabym niezły kłopot. Żadna z nich bowiem nie zasługu... Recenzja książki Na miłość boską!

Żądza pieniądza.

10.03.2021

Pieniądz zawsze rządził światem i nie jest to związane ani z kolorem skóry, ani z miejscem zamieszkania, wyznaniem, przynależnością polityczną. Magia bogactwa wyzwala także emocje od bezgranicznego szczęścia po rozpacz. Nie inaczej jest w przypadku bydgoskiej rodziny Trzeciaków, bohaterów czwartej już części serii " Grzechy młodości" Edyty Świętek... Recenzja książki Szczyty Chciwości

Ta wojna trwa i trwa...

5.03.2021

Wojna w Syrii toczy się już tak długo, że świat chyba powoli zapomina o tym nieszczęsnym skrawku. Zapomina o tym, że wciąż giną ludzie, dzieci zostają bez rodziców, rodzice bez dzieci. I ta powieść jest właśnie o tych ludzkich dramatach, o tym, że podczas gdy my mamy stabilizację, uchodźcy mają stagnację w obozie. Bohaterami powieści są Nuri i Afr... Recenzja książki Pszczelarz z Aleppo

Wojna w kobiecej wersji.

1.03.2021

Wojna to męska sprawa, ale czy na pewno? Owszem to głównie mężczyźni biorą udział w czynnych walkach na frontach całego świata, ale to kobiety są tymi cichymi bohaterkami, walczącymi, ale może nie tak spektakularnie. Nie inaczej było także w czasie II wojny światowej, kiedy to właśnie panie brały sprawy w swoje ręce. W taki tez celu powstały fizyl... Recenzja książki Nie przestałyśmy być kobietami

Klątwa?

24.02.2021

Bydgoska rodzina Trzeciaków wciąż nie może pozbierać się po tragicznej śmierci Eugeniusza. Tymoteusz i Kazimierz tuszują dramatyczne wydarzenia i doprowadzają do tego, że rodzina żyje w przeświadczeniu o tragicznym wypadku mężczyzny. Tymek czuje się, winny i stara się pomóc owdowiałej bratowej, organizując dla jej rodziny pomoc w postaci paczek z ... Recenzja książki Cień zbrodni

Biedne te koty wszystko ich wina.

21.02.2021

Według Wikipedii komedię cechuje pogodny nastrój, komizm, najczęściej żywa akcja i szczęśliwe dla bohaterów zakończenie. Sięgając po ta debiutancką powieść miałam nadzieję na humor no i w sumie pod tym kątem niewiele brakuje tej książce. Nie jest to jednak powieść, przy której łzy ciekną z oczu, a czytaniu towarzyszą gromkie wybuchy śmiechu. Owsze... Recenzja książki Zamruczę Ci

Jeszcze będzie przepięknie - no musi być!

18.02.2021

To już ostatnie spotkanie z bohaterami trylogii opowiadającej o spadkobiercach dworku w Miłosnej. Tym razem najwięcej uwagi autorka poświęciła młodemu pokoleniu czyli Dawidowi i jego koleżance ze szkoły Zuzce. Dawid jak wiemy z poprzednich części jest typem nastolatka, który odstaje od przeciętnych rówieśników. Lubi się uczyć, pasjonuje go opisywa... Recenzja książki Jeszcze będzie przepięknie

Nadzieja nigdy nie umiera.

14.02.2021

Dworek w Miłosnej po śmierci właścicielki Bogny zapełnił się ponownie, bo zjawili się spadkobiercy, a właściwie spadkobierczynie Ada i Monika. Wraz z nimi pojawiły się dzieci, Radek, który po traumatycznych przeżyciach po wypadku, w którym zginęła jego siostra Patrycja nie mówi oraz Dawid uczeń liceum, który również ma za sobą trudne chwile. I wła... Recenzja książki Szczypta nadziei

O wielkiej roli rodziny i o innych rolach.

12.02.2021

Po tę książkę sięgnęłam w formie audiobooka, bo w opisie przeczytałam, że czyta sam autor. I jest to naprawdę wartość dodana, a interpretacja jest rewelacyjna. Jerzy Sthur rozpoczyna swoją gawędę rodzinne od austriackich korzeni swoich przodków. Jak sam mówi cześć z tych informacji jest prawdziwa, bo dotarł do wielu faktów, ale większość to jego w... Recenzja książki Stuhrowie. Historie rodzinne

Chcesz być Bogiem - najpierw bądź człowiekiem.

8.02.2021

Na fali popularności książek około medycznych przeczytałam dzięki uprzejmości wydawnictwa Akurat tę oto książkę za co bardzo dziękuję. O czym jest ta pozycja otóż zarówno autorem jak i bohaterem jest Tomasz Mitra, który jak możemy odnaleźć na okładce przez dziesięć lat pracował jako ratownik medyczny w zespołach wyjazdowych. Ma również ukończone k... Recenzja książki Ratownik

Magia czy oszustwo?

4.02.2021

"Nie musimy oddawać naszego szczęścia w niczyje ręce. I to jest właśnie najpiękniejsze" No właśnie od czego zależy czy ktoś jest szczęśliwy czy też nie, czy kocha każdy rozpocznynający się dzień czy z obawami otwiera rano oczy ? Czym jest szczęście czy to tylko ułuda czy może jednak coś niezwykle cennego? Z takimi pytaniami na pewno szły do krawca... Recenzja książki Szczęście na miarę

Tam gdzie więzy rodzinne czasami stanowią wielką przeszkodę.

2.02.2021

Po bardzo przewidywalnej i uroczej pierwszej części opowiadającej o kulisach poznania się Michała i Stefanii przychodzi czas aby tych dwoje zaczęło wspólne życie. Najlepszym tego powodem wydaje się być ciąża Stefci. Dziewczyna bardzo poważnie podchodzi do sprawy i oczywiście to czas na oświadczyny. I tu dochodzimy do sedna sprawy, bo za decyzją o ... Recenzja książki Powiedz tak!

Po Stanach po domowemu

31.01.2021

Marcina Wronę znają ci, którzy oglądają jego korespondencje ze Stanów Zjednoczonych w telewizji. Ale jego głos znają też ci, którzy dobrych parę lat temu byli słuchaczami radia RMF. Teraz natomiast już po raz kolejny możemy poznać jego pisarskie talenty. Pod koniec ubiegłego roku ukazała się bowiem ta pozycja książkowa pokazująca Stany z perspekty... Recenzja książki Wroną po Stanach

© 2007 - 2024 nakanapie.pl