Avatar @ReniBook

@ReniBook

6 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.
{} Napisz wiadomość
6 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.

Recenzje książek

369 recenzji, w tym 13 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Kolejna rewelacyjna pozycja Sire

19.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tom III Cédric Sire należy do grona moich ulubionych pisarzy. Sposób, w jaki prowadzi fabułę, jest bezkompromisowy i ma na celu wciągniecie czytelnika do stworzonego przez niego kryminalnego świata, w którym czai się zło. Dwa poprzednie tomy były rewelacyjne i z dużym oczekiwaniem czekałam na kolejny. Trochę żałuję, że zapowiedź i premiera pr... {} Recenzja książki Śmierć w głowie

„Zło w cmentarnej górze”

18.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Debiutancki kryminał Konrada Chęcinskiego, to wielowątkowa historia sięgająca czasów drugiej wojny światowej. Duszna atmosfera małej, odciętej od świata wsi, wprowadza do lektury, tajemniczy klimat. Niektórzy z bohaterów są trudni do rozgryzienia, a autor z rozmysłem nie zdradza wiele na ich temat. Temat przewodni tej historii, jest bardzo intr... {} Recenzja książki Zło w Cmentarnej Górze

„Jeden krok przed śmiercią” Mary Burton

14.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Premiera 27.10.2021 Recenzja przedpremierowa Jak już wielokrotnie Wam pisałam, bardzo lubię historie o seryjnych mordercach. Czy to kryminały, thrillery, czy true crime, wszystkie łączy jedno: mianowicie umysł potwora. Co nim kieruje? Jakie miał motywy? Czy ciężkie dzieciństwo zrobiło z niego potwora? I tak dalej i tak dalej… Thriller Mar... {} Recenzja książki Jeden krok przed śmiercią

„Harrow Lake” Kat Ellis

13.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Harrow Lake to miasteczko w Indianie, gdzie dwadzieścia lat temu reżyser Nolan Nox postanowił nakręcić horror „Lelka”. Film zdobył mnóstwo nagród i do dnia dzisiejszego, do miasteczka przyjeżdża rzesza fanów horrorów. Do tego niebywałe zdarzenie, do którego doszło podczas kręcenia filmu, pobudza wyobraźnię każdego, kto o tym usłyszy. Mianowicie ... {} Recenzja książki Harrow Lake

Gatunek true crime potrafi być bardziej przerażający, niż fikcja lieteracka…

6.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są takie historie, które niezależnie od tego ile razy się o nich słyszało, zawsze zadziwiają, budzą grozę i zdumiewają. Do takich historii należy właśnie, ta opowiedziana przez Jacka Piekiełko. Autora znam, cenię i lubię, ale do tej pory serwował nam fikcję literacką, teraz zmierzył się, z historią prawdziwą. I to nie byle jaką! Postanowił po swo... {} Recenzja książki Doberman

„Znajdź mnie” Anne Frasier

24.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Premiera 13.10.2021 My, miłośnicy kryminałów i thrillerów, lubujemy się w książkach o seryjnych mordercach. Analizujemy jego zachowanie, postawę i zbrodnie. Rozwiązujemy zagadkę razem z głównymi bohaterami, za każdym razem odczuwając podobne emocje, ale to zapewnić nam może, tylko dobrze skonstruowana fabuła… a tak właśnie jest w tym przypadku. ... {} Recenzja książki Znajdź mnie

Wciągający kryminał

23.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Cięcie” Anne Mette Hancock Tom II trylogii Mroki Kopenhagi Erik Shäfer nie zdążył jeszcze otrząsnąć się po podróży, gdy na wyświetlaczu jego telefonu pojawiło się nazwisko jego partnerki. Lisa Augustin dzwoniła, aby powiadomić go o nowej sprawie. Ze szkolnej świetlicy zniknął dziesięcioletni Lukas Bjerreg. Pod szkołą byli już rodzice za... {} Recenzja książki Cięcie

„Dziewczyna w drugim rzędzie”

15.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cathy pracowała już od dłuższego czasu dla paryskiej gazety „Nowa Kronika”. Pisała o zbrodniach, przemocy w rodzinie i wszystkich tych okropnościach, które przytrafiają się ludziom w życiu codziennym. Przeglądając nowe nagłówki trafiła na informację o morderstwie młodej lekarki w Beaufort. To były jej rodzinne strony, a nieżyjąca kobieta, była je... {} Recenzja książki Dziewczyna w drugim rzędzie

Czy na pewno są to dobrzy sąsiedzi?

9.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Dobrzy sąsiedzi” Sarah Langan Premiera 11.08.2021 Maple Street stanowiła zwarty ciąg domów, w których zamieszkiwali ludzie ceniący sobie lekki styl biznesowy. Mieszkały tam dokładnie siedemdziesiąt dwie osoby, tworzące dosyć zgrane sąsiedztwo. Do momentu, aż wprowadzili się tam Wildowie. Arlo i Gertie z dwójką dzieci Julią i Larym. Od pocz... {} Recenzja książki Dobrzy sąsiedzi

„Klatka dla niewinnych”

5.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

V tom serii kryminalnej z Hubertem Meyerem Hubert Meyer był dobrym profilerem, choć z biegiem lat nabrał więcej pokory. Wiedział już, że nie wszystkie sprawy da się rozwiązać, a brak twardych dowodów uniemożliwia postawienie sprawcy przed sądem. Z tą myślą szedł przed siebie, zamierzając kupić papierosy przed spotkaniem z Rudy. Nagle z samocho... {} Recenzja książki Klatka dla niewinnych

„Szatan w naszym domu”

3.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kulisy śledztwa w sprawie przemocy rytualnej. Paul R. Ingram był policjantem w biurze szeryfa w Olympii. Ten ponad czterdziestoletni zastępca szeryfa był znany większości mieszkańców. Był bardzo skrupulatnym i dobrym policjantem, którego wszyscy, niezależnie od poglądów darzyli poważaniem. Samo miasteczko Olympia, jako stolica Terytorium Wasz... {} Recenzja książki Szatan w naszym domu

„Czerwony wilk”

25.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Premiera 28.07.2021 Niesamowicie wciągający i trzymający w napięciu thriller, którego głównymi bohaterami są ludzie spragnieni obecności drugiego człowieka. Każda z głównych postaci wręcz ocieka jakąś ciekawą historią. Główna postać kobieca, jest bardzo dociekliwa i inteligentna, przez co książkę czyta się bardzo ciekawie. Większość thrillerów... {} Recenzja książki Czerwony wilk

Ależ to jest dobra książka…

23.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Zobacz, co zrobiłeś” Matthew Farrell Premiera 28.07.2021 Ależ to było dobre! Akcja mknie niczym samochód wyścigowy, są zwroty akcji, jest niewyobrażalne napięcie i świetnie skrojeni bohaterowie. Przyznam się szczerze, że chętnie zobaczyłabym ekranizację tej książki, byłby to thriller z gwiazdorską obsadą, bo tylko na taką zasługuje ta f... {} Recenzja książki Zobacz, co zrobiłeś

„Morderstwo w pensjonacie”

22.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To jest mistrzowska książka jeśli chodzi o kategorię „przyjemny kryminał”. Czyli bardzo dobry wątek kryminalny, ale zupełnie bez krwawych opisów, przemocy, czy przekleństw. Bohaterowie książki są znakomici pod względem charakterologicznym. Każdy z nich ma ciekawą historię i wiele do powiedzenia. Autorka stworzyła niebanalne postaci, których nie d... {} Recenzja książki Morderstwo w pensjonacie

„SPINALONGA WYSPA TRĘDOWATYCH”

{} WYBÓR REDAKCJI
16.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po grecku Spinalonga znaczy tyle, co „długi cierń” i tym właśnie byli ludzie chorzy na trąd. Cierniem, który od setek lat, kojarzony był z biedą i karą za grzechy. Przez długie stulecia była to choroba owiana całkowitą tajemnicą dla ówczesnych ludzi. Dlatego powstało wiele teorii na temat jej pochodzenia. Właśnie jedną z nich była teoria, iż jest ... {} Recenzja książki Spinalonga. Wyspa trędowatych

„Dom głosów”

13.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pietro Gerber od dobrych kilkudziesięciu minut, siedział w specjalnym pokoju, przeznaczonym dla dzieci, które musiały opowiedzieć o swojej traumie. Kolorowy, przestronny pokój, zachęcał do zwierzeń. Tym razem budował zamek z kolorowych klocków, razem z Emilianem, czekając, aż chłopiec się otworzy. To, co opowiadał, świadczyło, o tym, iż doświadcz... {} Recenzja książki Dom głosów

„Polowanie na psy”

8.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Komisarz Marcin Zakrzewski i aspirant Karina Buczko przyjechali na miejsce zdarzenia. Na parkingu znajdowało się już kilkunastu mundurowych, którzy sądząc po minach, zobaczyli coś, co wstrząsnęło nimi do głębi. Zakrzewski ruszył za Buczko, która głośno przełknęła ślinę. Dwóch jego ludzi leżało w kałuży krwi z ranami po kulach. Zabójstwo dwóch poli... {} Recenzja książki Polowanie na psy

Cykl „Mistrz gry”

6.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest to pierwsza część cyklu „Mistrz gry” z gatunku fantasy. 9 lipca 2021 roku planowana jest premiera książki "Pan Kamienia Wschodu". Będzie to druga część cyklu, dlatego postanowiłam przybliżyć Wam najpierw fabułę pierwszego tomu, abyście nie przegapili, tak dobrej premiery. Akcja w książce jest bezbłędnie stopniowana, więc nawet nie zauważyła... {} Recenzja książki Gwiazda Północy, Gwiazda Południa

Beach read to hasło powinno zagościć z nami na dłużej!

30.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Beach read. Wakacyjny romans” Emily Henry Czy „Beach read” to dobre hasło, aby zachęcić Was do sięgnięcia po książkę na urlopie? Jeśli nie, to powiem Wam, że naprawdę warto. Książka autorstwa Emily Henry jest wprost stworzona do czytania jej w takim klimacie. Jeśli jednak nie jesteście na plaży, a w domowym zaciszu, to gdy tylko zaczniecie cz... {} Recenzja książki Beach read. Wakacyjny romans

„Eksperyment”

25.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autor dał się poznać, jako pasjonat grozy, mistrz słowa i misternej konstrukcji fabuły. Bawi się słowem, zapraszając czytelnika do swojego świata. Fabuła jest wielowątkowa, a rozgrywa się w świecie, tak dobrze znanym każdemu czytelnikowi, czyli w świecie pisarzy i ich fanów, konwentów i autografów. Zastanawialiście pewnie nie raz, skąd autorzy cz... {} Recenzja książki Eksperyment

„Milczenie fiordu”

22.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Inspektor Ari Thór otrzymał zgłoszenie z linii alarmowej. Jakiś przechodzień znalazł ciało kobiety leżące w kałuży krwi. Dotarcie piechotą na miejsce zajęło mu kilka minut. Miasteczko było puste i wyglądało na całkiem wyludnione. Do tej pory zdarzało się, że otrzymywał zgłoszenia o naruszeniach ciszy nocnej, przez wracających skądś podpitych miesz... {} Recenzja książki Milczenie fiordu

„Zamilknij na zawsze”

16.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lili Amberson ocknęła się w szpitalu. Z całego jej ciała wystawały przeróżne rurki, a noga wisiała na olbrzymim wyciągu. Próbowała sobie przypomnieć wydarzenia minionego dnia, jednak jedyne, co pamiętała, to nieudana randka z Markiem. Okazało się, że uczestniczyła w czołowym zderzeniu z innym samochodem i oba auta wpadły do wody. Lili była jedyn... {} Recenzja książki Zamilknij na zawsze

„Mamy morderstwo w Mikołajkach”

16.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ewa Jamioł od rana biegała podekscytowana. Dźwięk policyjnych syren był dla niej niczym balsam dla spragnionej ploteczek duszy. A te rozbrzmiewały od rana tuż przy jeziorze. Postanowiła odwiedzić Rozalię Ginter, w końcu jej mąż Paweł był komendantem w miejscowej policji, więc w ten sposób, uzyska wiadomości z pierwszej ręki (gwoli ścisłości to z ... {} Recenzja książki Mamy morderstwo w Mikołajkach

Czy kobiety są zdolne do popełniania okrutnych czynów?

10.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Morderczynie i psychopatki. Szokujące historie z praktyki psychiatry sądowego” Nahlah Saimeh Premiera 9.06.2021 Statystycznie kobiety popełniają mniej brutalnych zbrodni niż mężczyźni. Jest to zasługą wszechobecnego w ich organizmie testosteronu. Jednak niektóre zaburzenia jak np. schizofrenia paranoidalna, powodują, iż kobiety stają si... {} Recenzja książki Morderczynie i psychopatki

Rabuś zwany Arsène Lupin

10.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Arsène Lupin. Dżentelmen włamywacz” Maurice Leblanc Ganimard był doświadczonym i doskonałym policjantem, jednak jednej sprawy do tej pory nie udało mu się zakończyć. Była to nie byle jaka sprawa, dotyczyła nieuchwytnego złodzieja. Działał zupełnie niepostrzeżenie i tylko w bogatych pałacach i na salonach, przez co otrzymał przydomek „Dżente... {} Recenzja książki Arsène Lupin, dżentelmen - włamywacz

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe