Recenzje książek

wybrane przez redakcje

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

Błękitek i Wilga

{} WYBÓR REDAKCJI
17.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od czasu do czasu lubię zanurzyć się w fantastyczny świat, odciąć od codzienności. Biegać po lasach, nasłuchiwać szeptów i rozglądać się za magicznymi postaciami, niekoniecznie przyjaźnie nastawionymi. Dzięki fantastyce na chwilę możemy stać się bohaterami w pelerynach, czy też mrocznymi, czarnymi charakterami. Lubię ten gatunek literacki za to ja... {} Recenzja książki Dzieci starych bogów. Śmiech diabła

Kredziarz

{} WYBÓR REDAKCJI
17.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

C. J. Tudor "Kredziarz". Grupka nastolatków znajduje zwłoki dziewczyny. Poćwiartowane zwłoki. Kto zabił? Dlaczego? Po co rysunki kredą? Co mają oznaczać? Kto je zostawia? Nie będę pisać o fabule, bo już było kilka recenzji, z którymi w sumie się zgadzam. Historia opisana jako przeszłość i teraźniejszość. Duży plus, bardzo to lubię. Wszystko ład... {} Recenzja książki Kredziarz

@emmeneea@emmeneea {}× 8

Dama o północy

{} WYBÓR REDAKCJI
17.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytałam o tej książce wiele nieprzychylnych opinii, że brak faktów historycznych i że mało prawdopodobna. Nie wiem jak inni, ale ja sięgając po romans historyczny nie liczę na lekcję historii, z tego co pamiętam były bardzo nudne, za dużo dat i bohaterów. Szukam miłych opowiadać o miłości, honorze , wierze w ludzi, ze szczypta humoru i tutaj to w... {} Recenzja książki Dama o północy

Wady mogą stać się naszymi atutami

{} WYBÓR REDAKCJI
17.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Człowiek, nawet będąc już dorosłym i zajętym trudem życia nigdy, przenigdy nie powinien zapominać, że pomimo tej skorupy nadal siedzi w nim małe dziecko, które od czasu do czasu wymaga naszej uwagi. Ja o swojej wewnętrznej pociesze doskonale pamiętam, dlatego też dość często rozpieszczam ją książkami przeznaczonymi dla młodszych odbiorców. I wieci... {} Recenzja książki Serafina i czarny płaszcz

W pogoni za reportażem

{} WYBÓR REDAKCJI
16.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Zabójca" jest krótką powieścią bardzo poczytnej polskiej autorki Marii Nurowskiej. Opowiada historię Joanny młodej dziennikarki, która wyrusza do Zakopanego aby napisać artykuł o byłej pielęgniarce, jednak w trakcie tej podróży spotyka tajemniczego mężczyznę Adama, dzięki czemu znajduje intrygujący temat do następnego reportażu. Po lekturze wci... {} Recenzja książki Zabójca

@Silvestris@Silvestris {}× 3

Mroczne tajemnice z przeszłości

{} WYBÓR REDAKCJI
16.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyobraź sobie, że twoje życie nie jest idealne, nie jest nawet przeciętne. Jest pogmatwane do granic możliwości, podobnie jak twoja przeszłość. Ale nie możesz się poddać, musisz żyć w miarę normalnie. Wyobraź sobie, że z niewiadomych ci przyczyn nie umiesz czytać i pisać, ale przez lata nauczyłeś się udawać i oszukiwać. Również samego siebie. ... {} Recenzja książki Prezent

@m_mikos@m_mikos {}× 9

„ Dzień, w którym Cię straciłam "

{} WYBÓR REDAKCJI
16.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ciężko jest sobie wyobrazić, a co dopiero przeżyć na własnej skórze sytuację, w której nasze ukochane dziecko ginie w najmniej spodziewanych okolicznościach. Dokładnie taki los spotkał główną bohaterkę - Jess, w niezwykle poruszającej powieści „ Dzień, w którym Cię straciłam " Fionnuala Kearney. 📚🦉 Wiadomość o zaginięciu w lawinie córki - An... {} Recenzja książki Dzień, w którym cię straciłam

List do przyjaciółki?

{} WYBÓR REDAKCJI
16.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To był mile spędzony czas. Odpoczynek dla gadziej strony mego mózgu, który i Wam polecam. Zabawnie i z humorem, ale i poważnie, ale i mądrze. Można się pośmiać, do łez nawet. Można się zastanowić. Ta książka z każdego wyciągnie jakieś emocje, bo sama jest ich pełna. Książka wciąga od pierwszych stron, jak list od przyjaciółki, i choć znajomość t... {} Recenzja książki Miasto dziewcząt

@czerwonakaja@czerwonakaja {}× 5

OSKARŻONA

{} WYBÓR REDAKCJI
16.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Niesamowite jak można zniekształcić prawdę, lepić w niej jak w wosku, który za długo leżał na słońcu. Nie ma czegoś takiego jak fakt, liczy się tylko to, jak przestrzegałeś go w danej chwili. Jak go opisałeś. Jak przetworzył go twój mózg. Opowieść jest nierozerwalnie złączona z autorem." Kiedy po rutynowym zabiegu umiera noworodek, ojciec dziec... {} Recenzja książki Małe wielkie rzeczy

@anetakul92@anetakul92 {}× 6

Hej przeleciał goły grubasek poprzez szwedzki lasek

{} WYBÓR REDAKCJI
15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na okładce jako reklama zapisana wypowiedź jakiegoś krytyka literackiego - Nie zawracajcie sobie głowy Stiegiem Larssonem, Kallentoft jest lepszy, ale to nie jest prawda. Nie jest ani lepszy, ani gorszy, jest inny, bardzo inny. Zaczynasz czytać, narracja jest neurotyczna, nerwowo rozdygotana, wręcz psychotyczna. Przeskakuje gwałtownie, z myśli... {} Recenzja książki Ofiara w środku zimy

@fprefect@fprefect {}× 7

Naukowe podstawy psychohistorii

{} WYBÓR REDAKCJI
15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy rewitalizacja terenów poprzemysłowych w dawnych skupiskach przemysłu ciężkiego może być tematem ciekawej książki? Grzegorz Kopaczewski pokazał, że tak. Na terenach upadłej Huty Baildon w Katowicach umieścił nową, prężną dzielnicę, zamieszkałą przez młodych, dynamicznych, żądnych sukcesów zawodowych ludzi, nieakceptujących marazmu i bylejakośc... {} Recenzja książki Huta

@Beata_@Beata_ {}× 5

Głosy morderczyń

{} WYBÓR REDAKCJI
15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Zło i dobro w nas się miesza” – Małgorzata, młoda lekarka. Historie wstrząsające, historie druzgocące, historie prawdziwe. To właśnie najbardziej przerażające, bo prawdziwe. Dwa źródła relacji. Dwa światła. Dwa głosy. Głosy morderczyń i głos akt sądowych. Ten pierwszy naoczny świadek często (czyli nie zawsze) przebijający się przez grubą ści... {} Recenzja książki Polskie morderczynie

{}× 6

Będziesz moja

{} WYBÓR REDAKCJI
15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ona - Ada - psycholog, która pracuje w policji i jest uważana za największego obiboka. Szef jej nienawidzi, sama się zastanawia, czemu jej jeszcze nie zwolnił. On - Krystian - policjant, kobieciarz, który ma brata bliźniaka. Oboje pracują na jednym komisariacie. Poznają się dopiero, gdy komisarz Krystian Wilk musi odbyć rozmowę z psychologiem. I... {} Recenzja książki Będziesz moja

@mrsbookbook@mrsbookbook {}× 5

WRACAJĄC DO PRZESZŁOŚCI

{} WYBÓR REDAKCJI
15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo długo broniłam się przed zapoznaniem z dziełem Larssona. Już wiele lat temu jeszcze przed ekranizacją miałam chrapkę na trylogię Stiega, jednak czekałam, aż w końcu ten czas przedłużył się o kilka lat. Jedynie czego mogę żałować to, że tak późno zabrałam się za cykl "Millenium". Dziennikarz czasopisma "Millenium" Mikael Blomkvist zostaje o... {} Recenzja książki Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet

@anetakul92@anetakul92 {}× 13

Alternatywna wersja życia

{} WYBÓR REDAKCJI
15.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Oto powieść, w której podświadomość i wyobrażenia bohaterki grają rolę pierwszoplanową. Autorka sprytnie obmyśliła sobie pola, na których rozegrają się zdarzenia. Rzeczywistość splata się tutaj z ułudą tworząc całość, jak dzień z nocą, jawa ze snem. Na dobrą sprawę można przyjąć, że fabuła jest wędrówką Katharyn w ustaleniu, gdzie jest jej miejsc... {} Recenzja książki Wyśnione życie

@Asamitt@Asamitt {}× 4

Niezły finał

{} WYBÓR REDAKCJI
14.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rok po tajemniczym zaginięciu Ady, jej ojciec wraca na miejsce wydarzenia, próbując ustalić, co stało się tamtej nocy. Jak to możliwe, że po dziewczynie nie został nawet jeden ślad? “Żmijowisko” to trzecia książka Wojciecha Chmielarza, jaką miałam okazję przeczytać. Niestety, podobnie jak „Rana” nie do końca spełniła moje oczekiwania i nie wyw... {} Recenzja książki Żmijowisko

@RudaRecenzuje@RudaRecenzuje {}× 14

Brudny Nowy Jork

{} WYBÓR REDAKCJI
14.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wśród rekinów" to thriller finansowy, choć dla mnie to mieszanka gatunkowa z największym udziałem sensacji. Główna bohaterka to Alex Sontheim, Niemka robiąca oszałamiającą karierę w Ameryce. Jest młoda, bardzo ładna i zna się na inwestycjach. Wykorzystuje wszystkie swoje atrybuty, by osiągnąć jak najwięcej w finansowym świecie zdominowanym przez ... {} Recenzja książki Wśród rekinów

Upiory spacerują nad Wartą

{} WYBÓR REDAKCJI
14.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dwa wędkarze znajdują przy brzegu Warty bezgłowe zwłoki młodej dziewczyny. Cechą charakterystyczną jest tatuaż, a wiadomo że w 1985 roku nie była to popularna ozdoba na ciele. Poznańscy milicjanci, próbując odkryć tajemnicę śmierci kobiety natykają się na kolejne zwłoki, a w zasadzie samą głowę. Kim jest tajemniczy łowca głów? Czy milicji uda się ... {} Recenzja książki Upiory spacerują nad Wartą

Strach o każdy, dziecięcy oddech...

{} WYBÓR REDAKCJI
14.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„(…) Bóg nigdy nie opuszcza swoich dzieci. (…) - Myślę, że w takim miejscu chyba będziemy musieli Mu pomóc (…)". „Jedno jest pewne: wszyscy umrzemy. Ale jeśli możemy kogoś uratować, warto codziennie podejmować walkę”. Jedna z trudniejszych, ale jakże i ważnych pozycji książkowych w ostatnim czasie. Na co dzień żyjemy w pogoni za szczęściem, spełni... {} Recenzja książki Kołysanka z Auschwitz

@panzksiazka@panzksiazka {}× 5

Pan Romantyczny...

{} WYBÓR REDAKCJI
14.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Max Riley jest mężczyzną ze snów kobiet, znany pod pseudonimem Pan Romantyczny. Za odpowiednią cenę sprawi, by kobieta czuła się kochana, szanowana, lubiana, zmysłowa i pożądana. O jego istnieniu dowiaduje się dziennikarka, której kariera wisi na włosku. Eden Tate ma w planach napisać o nim szczegółowy artykuł, który obnaży wszystkie jego tajemnic... {} Recenzja książki Pan Romantyczny

@jusztuczka@jusztuczka {}× 3

Recenzja

{} WYBÓR REDAKCJI
14.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Enola Holmes siostra Sherlocka i Mycrofta ucieka z rodzinnego domu w poszukiwaniu matki, która zniknęła w tajemniczych okolicznościach. Nie zważając na niebezpieczeństwa jakie mogą ją spotkać poza murami domu, decyduje się uciec do Londynu. Na miejscu zostaje wplątana w porwanie młodego markiza i rozwiązuje swoją pierwszą zagadkę kryminalną. Czy ... {} Recenzja książki Enola Holmes. Sprawa zaginionego markiza

@Iwona_Nocon@Iwona_Nocon {}× 3

Walka o orgonit

{} WYBÓR REDAKCJI
14.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzisiaj przychodzę do Was z opinią książki "Walka o orgonit" Justyny Polaszek Rafał Kossowski polski przedsiębiorca, który podczas pobytu w Południowej Afryce odkrywa tajemniczą substancję o nazwie orgonit. Rafał nie zdaje sobie sprawy, że owa znalezisko negatywnie wpłynie na jego życie. Rafałowi zostają postawione zarzuty o zaniedbanie bezpiecze... {} Recenzja książki Walka o orgonit

Matki i córki

{} WYBÓR REDAKCJI
13.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Dobra śmierć to taka, która nie boli." Po skończonej lekturze autorstwa Ałbeny Grabowskiej jedyne co mogę stwierdzić, to żal. Mianowicie, dużo słyszałam o "Kościach prorokach" do, których miałam małe uprzedzenie, patrząc na rozgłos. Po lekturze "Matki i córki" mogę śmiało stwierdzić, że jak najbardziej powinnam przeczytać także i tą wyżej wspo... {} Recenzja książki Matki i córki

@zarwananoc@zarwananoc {}× 8

Poznajcie Jagę

{} WYBÓR REDAKCJI
13.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Seria „Kwiat paproci” Katarzyny Bereniki Miszczuk jest moim zdecydowanym faworytem, jeśli chodzi o literaturę polską. Każdy tom dostarczył mi niesamowitej rozrywki, również „Jaga”. Pewnego dnia w Bielinach pojawia się nowa szeptucha. To, co widzi na miejscu, napawa ją niemałą obawą. Na dodatek młoda dziewczyna nie jest traktowana zbyt serio pr... {} Recenzja książki Jaga

@merry93@merry93 {}× 8

Być kobietą i żoną drwala

{} WYBÓR REDAKCJI
13.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubię to! Jeszcze w trakcie czytania wpisałam na listę "Chcę mieć". Książka o rodzinie szeroko rozumianej, czyli wszystkich bliskich sercu ludzi i zwierząt, o codziennym życiu z ich radościami i kłopotami. Lubię takie książki: ciekawe, świetnie napisane, niebanalne, o rzeczach ważnych (np. praca) i bardzo ważnych (rodzina!), z humorem - do pośmian... {} Recenzja książki Mój mąż drwal

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl