Avatar @werka751

Frelka_recenzuje

@werka751
3 obserwujących. 3 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 miesięcy. Ostatnio tutaj około 4 godziny temu.
{} frelka_recenzuje
{} Napisz wiadomość
3 obserwujących.
3 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 miesięcy. Ostatnio tutaj około 4 godziny temu.

Recenzje książek

28 recenzji, w tym 2 recenzje wyróżnione przez redakcję
Książka Dziedzictwo von Schindlerów

Na tropie mrocznych tajemnic

Wojciech Wójcik

Na tropie mrocznych tajemnic

29.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z twórczością Wojciecha Wójcika spotkałam się dopiero przy premierze książki ,,Dziedzictwo von Schindlerów", którą dane było mi przeczytać dzięki Klubowi Recenzenta serwisu Nakanapie.pl. Bardzo żałuję, że poznałam tego autora dopiero teraz, ponieważ przeczytana przeze mnie książka okazała się arcydziełem samym w sobie! Z każdą stroną wychodziło n... {} Recenzja książki Dziedzictwo von Schindlerów

Książka Ender

Role się odwracają

Lissa Price ...

Role się odwracają

26.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

,,Ender" jest kultową kontynuacją powieści Lissy Price. Sięgnęłam po nią zaraz po przeczytaniu ,,Startera". W drugiej części poznajemy dalsze losy Callie i jej przyjaciół. Świat dalej jest podzielony pomiędzy starterów, a enderów. Tym razem jednak Callie podejmuje walkę ze Starym Człowiekiem, którzy rzekomo jest powodem wszelkiego zła, które ją sp... {} Recenzja książki Ender

Książka Poczucie kresu

Są w życiu tajemnice, których lepiej nie znać

Julian Barnes ...

Są w życiu tajemnice, których lepiej nie znać

23.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Poczucie kresu” trafiło do mnie zupełnie przypadkiem, ale jak już wiemy, przypadki często okazują się tymi najlepszymi. Nie miałam nigdy wcześniej styczności z twórczością Juliana Barnesa. Po przeczytaniu „Poczucia kresu” zdecydowanie stwierdzam, że najwyższa pora nadrobić zaległości. Historia opisana w tej książce jest na swój sposób codzienna, ... {} Recenzja książki Poczucie kresu

Książka Starter

Ciało jako karta przetargowa

Lisa Price ...

Ciało jako karta przetargowa

{} WYBÓR REDAKCJI
18.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Starter” jest pierwszą książką autorstwa Lissy Price, którą dane było mi poznać. Okładka książki z pewnością wydaje się interesująca, ale równie dobrze może trochę zmylić oczekiwanie dotyczące treści. Historia dotyczy życia po wojnie biologicznej, która sprawiła, że większość ludzi umarła- w tym głównie ludzie między 30 a 50 rokiem życia. Młodzi ... {} Recenzja książki Starter

Książka Człowiek mroku

Od nekrologu po prawdę

Unni Lindell ...

Od nekrologu po prawdę

15.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Człowiek mroku” jest pierwszą książką Unni Lindell, którą dane było mi przeczytać. Sięgnęłam po nią, ponieważ mam ogromną słabość do literatury skandynawskiej. Czy wybór był trafny? Zdecydowanie tak. Kryminał jest zdecydowanie jednym z tych, na które warto zwrócić uwagę. Z balkonu mieszkania na szóstym piętrze wypada kobieta. Pojawia się kilku św... {} Recenzja książki Człowiek mroku

Książka Papierowe miasta

Struny i sznurki

John Green

Struny i sznurki

12.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po "Papierowe miasta" sięgnęłam zaraz po przeczytaniu innej powieści tego autora- "Gwiazd naszych wina". Bardzo spodobał mi się styl Johna Greena. Mimo, że sięgając po tę pozycję spodziewałam się czegoś zupełnie innego, co kilka lat zdarza mi się wracać do tej książki. Dlaczego? Sama tego nie wiem, ponieważ za każdym razem czuję pewien niedosyt. K... {} Recenzja książki Papierowe miasta

Książka Na końcu drogi

Nie taki diabeł straszny, jak go malują

Bjorn B. Jakobsson

Nie taki diabeł straszny, jak go malują

10.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

,,Na końcu drogi” jest jedną z tych książek, które nie cieszą się ogromną sławą. Mimo to nie rozumiem tak niskiej oceny tej książki, ponieważ nie jest wcale taka zła, jaka może się wydawać. W moje ręce trafiła co prawda zupełnie przypadkiem, ale nie żałuje jakoś bardzo czasu, którego jej poświęciłam. Główny wątek dotyczy Ivony i jej przybranej ... {} Recenzja książki Na końcu drogi

Książka Gwiazd naszych wina

Za każdym razem brakuje słów

John Green ...

Za każdym razem brakuje słów

10.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historia Hazel Grace i Augustusa Watersa jest jedną z tych historii, które poznaje się z zapartym tchem. Nie jest to książka, którą potrafisz odłożyć, bo nie masz na nią czasu lub po prostu nie możesz przez nią przebrnąć. "Gwiazd naszych wina" jest historią, do której wracam bardzo często. Ma ona w sobie coś niezwykłego, coś co na ogół ciężko jest... {} Recenzja książki Gwiazd naszych wina

Książka Murder Park. Park morderców

"Klątwa" i "Lśnienie" w jednym, tylko w trochę gorszej wersji

Jonas Winner ...

"Klątwa" i "Lśnienie" w jednym, tylko w trochę gorszej wersji

9.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po„MurderPark”sięgnęłam z powodu dobrych opinii, które krążyły o tej książce. Nie wiem dlaczego, ale miałam wobec niej ogromne oczekiwania. Pomysł dotyczący ponownego otwarcia parku rozrywki, w którym dwadzieścia lat wcześniej doszło do brutalnych morderstw, wydaje się naprawdę interesujący. Jak się z czasemokazało, jest to powieść,która nie tylko... {} Recenzja książki Murder Park. Park morderców

Książka Rose Madder

Really Rosie, Rosie Real

Stephen King ...

Really Rosie, Rosie Real

7.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Stephen King jest jednym z tych pisarzy, których książki wydają się obowiązkowe do przeczytania. Faktycznie warto do nich zerknąć, biorąc pod uwagę specyfikę Kinga. Miałam już styczność z kilkoma jego dziełami, jednak „Rose Madder” jest tą wyjątkową. Dlaczego? Historia, którą poznajemy, dotyczy całkowicie nieudanego małżeństwa Rosie i Normana. Mę... {} Recenzja książki Rose Madder

Książka Srebrne skrzydła

Coś więcej niż kryzys

Camilla Läckberg ...

Coś więcej niż kryzys

29.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z twórczością Camilli Lackberg w moim przypadku wiąże się już dłuższa historia. Po świetnej sadze z Fjallbacki pojawienie się historii Faye niezmiernie mnie ucieszyło. Uważam, że ta autorka zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ potrafi pisać w sposób, który zapiera dech w piersiach. Po „Złotej klatce” każdy z nas chciał o wiele więcej. Jednak cz... {} Recenzja książki Srebrne skrzydła

Książka Nigdy nie zapomnisz

Błędy młodości mogą rzutować na całe nasze życie

Kathryn Croft ...

Błędy młodości mogą rzutować na całe nasze życie

28.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Każdy z nas chociaż raz w życiu był zakochany. Możemy polemizować o rodzajach miłości, jednak w dzisiejszych czasach ciężko jest spotkać właściwą osobę. Często znajdujemy się w niezdrowych, wręcz toksycznych relacjach. Mimo to rzadko kiedy decydujemy się całkowicie z nich zrezygnować, z wielu powodów. Jednym z nich jest z pewnością obawa przed sam... {} Recenzja książki Nigdy nie zapomnisz

Książka Ktoś, kogo znamy

(Nie)znajomi

Shari Lapeña ...

(Nie)znajomi

26.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka ciekawi od pierwszego spojrzenia- od okładki, przez opis, aż do pochłaniającej lektury, która zdecydowanie porwie Cię bez reszty. Książkę „Ktoś, kogo znamy” dane było mi przeczytać dzięki Klubowi Recenzenta „Na kanapie". Każdy z nas z pewnością miał w życiu chociaż jedną sytuację, w której zaufał niewłaściwemu człowiekowi. Niestety to czy ... {} Recenzja książki Ktoś, kogo znamy

Książka Przemiana

Nie zawsze to co widzimy, jest takie jakie nam się wydaje

Jodi Picoult ...

Nie zawsze to co widzimy, jest takie jakie nam się wydaje

25.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Przemiana" jest kolejną książką autorstwa Jodi Picoult, którą dane było mi przeczytać. Z pewnością po przeczytaniu krótkiego opisu, nie spodziewałam się tego, co naprawdę mnie czekało. Nie jest to jednak żadną nowością, ponieważ ta autorka zawsze potrafi poruszyć istotne problemy współczesnego świata w taki sposób, że ciężko jest zapomnieć o prze... {} Recenzja książki Przemiana

Książka Śmierć na Nilu

Niespodziewane, a jednak

Agatha Christie ...

Niespodziewane, a jednak

17.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Śmierć na Nilu" po raz kolejny udowodniła mi jakie prawdziwe pobudki mają ludzie, a pieniądz wciąż jest niezmienną i najsilniejszą wartością, która dość często poróżnia ludzi. Jest to pierwsza książka Christie, którą dane było mi czytać. Jednak czy ostatnia? Tego jeszcze nie wiem. Mimo intrygującego opisu, pierwszą rzeczą która mnie wręcz zauroc... {} Recenzja książki Śmierć na Nilu

Książka Wielki Mistrz

Nikt się nie spodziewał, a jednak każdy tego chciał

Trudi Canavan ...

Nikt się nie spodziewał, a jednak każdy tego chciał

16.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zawsze czytając książki, w pewnym momencie zastanawia mnie co i jak bardzo może się skomplikować. W wypadku "Wielkiego mistrza" pokomplikowało się aż za wiele, chociaż nikt się tego tak do końca nie spodziewał. Może nie była to TA najlepsza część, ale z pewnością będę wspominać ją pozytywnie. Chociaż warto zaznaczyć, że smutek po zakończeniu pozos... {} Recenzja książki Wielki Mistrz

Książka Małe wielkie rzeczy

Uprzedzenia- czym nie powinny być.

Jodi Picoult ...

Uprzedzenia- czym nie powinny być.

{} WYBÓR REDAKCJI
13.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z twórczością Jodi Picoult spotykam się już któryś raz. Z pewnością są to pozycje po które warto sięgnąć. "Małe wielkie rzeczy" jest jedną z tych książek, które zwracają uwagę na istotne problemy ówczesnego świata. Mimo, że przeczytałam ją już jakiś czas temu, wspominam ją do dzisiaj. Przy każdej możliwej okazji, kiedy słyszę dyskusję dotyczącą po... {} Recenzja książki Małe wielkie rzeczy

Książka Milczące dziecko

Potworami są ludzie

Sarah A. Denzil "Sarah Dalton" ...

Potworami są ludzie

11.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Główna bohaterka- Emma Price w 2006 roku traci swojego sześcioletniego synka. Chłopiec niepostrzeżenie znika z przedszkola w czasie gwałtownej ulewy. W czasie poszukiwań z rzeki wyłowiono czerwoną kurtkę należącą do Aidena. Emma rozpacza, czuje się bezsilna. Mimo, że ciała nie odnaleziono, kobieta z czasem godzi się ze śmiercią swojego dziecka. W... {} Recenzja książki Milczące dziecko

Książka Kobieta w oknie

A Ty jesteś pewny co zobaczyłeś?

A.J. Finn ...

A Ty jesteś pewny co zobaczyłeś?

11.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Anna Fox nie ma udanego życia. Kobieta straciła wszystko co było jej drogie- rodzinę, pracę, a przede wszystkim zdrowie. Z powodu niektórych sytuacji, które miały miejsce w jej życiu, kobieta zamyka się w domu i nie wychodzi z niego od miesięcy. Otwarta przestrzeń napawa ją lękiem, a swoje smutki topi w alkoholu i lekach, których połączenie okazuj... {} Recenzja książki Kobieta w oknie

Książka Nostalgia anioła

Gojenie się duszy, nie zawsze idzie w parze z ciałem

Alice Sebold

Gojenie się duszy, nie zawsze idzie w parze z ciałem

11.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na niektóre książki trafiamy zupełnie przypadkiem. Jak się później okazuje właśnie takie najbardziej zapadają nam w pamięć. W moim przypadku "Nostalgia anioła" jest jedną z takich książek. Kiedy usłyszałam tytuł i opis, na starcie stwierdziłam, że będzie to powieść, która po przeczytaniu od razu trafi na sprzedaż. Ten przypadek pokazuje jak bardzo... {} Recenzja książki Nostalgia anioła

Książka Cudowny chłopak

Nie oceniaj książki po okładce

R.J. Palacio ...

Nie oceniaj książki po okładce

11.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Mam na imię August. Nie powiem wam, jak wyglądam. (...) Gdybym znalazł czarodziejską lampę i mógł wypowiedzieć jedno życzenie, chciałbym mieć normalną twarz, na którą nikt nigdy nie rzuci okiem. Kiedy idę ulicą, wolałbym, żeby przechodnie nie spoglądali na mnie i nie odwracali głów. Moim zdaniem sprawa przedstawia się tak: nie jestem zwykłym dzi... {} Recenzja książki Cudowny chłopak

Książka Podróż ludzi Księgi

Historia, która uczy życia

Olga Tokarczuk

Historia, która uczy życia

11.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ludzie często próbują zdobywać to co jest poza ich zasięgiem, nieważne czy jest to przedmiot, czy drugi człowiek. W tym wypadku mamy do czynienia z każdym z tych przypadków. Głównym pragnieniem, zupełnie odległym od granic możliwości każdego człowieka jest Księga, ukryta gdzieś na granicy francusko-hiszpańskiej. Zawarta w niej wiedza może przynieś... {} Recenzja książki Podróż ludzi Księgi

Książka Lasy w płomieniach

"Gasł, zaledwo błysnął"

Nora Roberts ...

"Gasł, zaledwo błysnął"

11.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rowan Tripp, główna bohaterka powieści Nory Roberts, latem walczy z pożarami lasów w Montanie. Ten "wakacyjny" zawód jest spełnieniem wszystkich jej marzeń i pragnień dotyczących pracy, jak i zarówno pasji. Młoda kobieta jest pewna siebie i świetnie radzi sobie w walce z własnymi słabościami i problemami. Należy do elitarnej grupy strażaków spadoc... {} Recenzja książki Lasy w płomieniach

Książka Nowicjuszka

Trudi Canavan zachwyca po raz kojelny!

Trudi Canavan ...

Trudi Canavan zachwyca po raz kojelny!

10.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sonea kontynuuje naukę w Gildii Magów, lecz poznawanie nowych technik magicznych nie jest jedyną trudnością, z którą musi się zmierzyć. Od samego początku doświadcza niechęci ze strony innych nowicjuszy. Większość uczniów stanowią synowie i córki najpotężniejszych rodów w królestwie- traktują ją z wyższością, na każdym kroku dają jej do zrozumieni... {} Recenzja książki Nowicjuszka

Książka Gildia magów

Siła przyjaźni i magii nie zna granic

Trudi Canavan ...

Siła przyjaźni i magii nie zna granic

8.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co roku w Imardin magowie na polecenie króla starają się oczyścić ulice z włóczęgów, uliczników i żebraków. Czynią to, aby w mieście panował ład i porządek. Równolegle do ich działalności w podziemiach miasta swoje interesy załatwiają Złodzieje. Główną bohaterką, żyjącą w slumsach dziewczyną, jest Sonea. Pewnego dnia dziewczyna wybiera się do mias... {} Recenzja książki Gildia magów

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe