Avatar @werka751

Frelka_recenzuje

@werka751
19 obserwujących. 6 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 3 lat.
frelka_recenzuje
Napisz wiadomość
Obserwuj
19 obserwujących.
6 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 3 lat.

Recenzje książek

217 recenzji, w tym 9 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Prawda nie gra roli

16.11.2022

Trzeci tom z serii autorstwa Aleksandry Jonasz skusił mnie głównie dlatego, że już wcześniej czytałam dwie poprzedzające części. Czy żałuję swojej decyzji? Muszę przyznać, że ciekawym doświadczeniem jest dla mnie czytanie książek polskich autorów, gdzie bohaterowie nie są wcale Polakami. To zupełnie inne spojrzenie na świat kryminalny i coś śwież... Recenzja książki I odpuść nam nasze winy

Pierwszy, nie ostatni

8.10.2022

Mrok. Tylko tyle jestem w stanie zobaczyć. Próbuję rozciągnąć swoje i tak już obolałe mięśnie i kości, ale napotykam opór. To ten najgorszy rodzaj oporu, jakiego nawet sobie nie wyobrażamy. Uderzam knykciami coraz mocniej i mocniej, aż nagle pukanie staje się jednostajne. Nie jestem pewna, ale mam wrażenie, że to ktoś puka. Tam, na zewnątrz — z zu... Recenzja książki Szum

Może lepiej, że czasami tak wychodzi...

30.09.2022

— Zobacz, dzisiaj przyszło. Wygląda prawie jak polska Jodi Picoult — mówię, podając mu książkę. Zerka na mnie z przekąsem i dopiero po chwili czyta opis znajdujący się na okładce. Widzę, jak bardzo jest skupiony, nie chcę mu przeszkadzać, więc czekam. — Mówisz o autorce? — dopytuje — Ja nie widzę podobieństwa, no może delikatnie. Po tych słowach z... Recenzja książki Daleko od siebie

Ta historia pochłania bez reszty

30.09.2022

Czuję na sobie jego wzrok, nawet jeśli nie patrzę. Wiem, że przewierca mnie na wylot, chociaż nie to jest jego zamierzeniem. Wiem, że ma mi za złe to, co się wydarzyło, ale teraz nie jest to istotne. W żadnym wypadku. Nagle czuje na swojej talii jego dłonie. Jak czarne tatuaże spływają na mnie i wgryzają mi się w skórę. Chcę, żeby ta chwila trwała... Recenzja książki Za kurtyną: Perygeum

I did it again

14.09.2022

Choć miałam tego nie robić, całkowicie zapomniałam, jaka męczarnia czekała na mnie w trakcie czytania "Kiedy umiera król". Po czasie byłam pewna, że książka mnie zachwyciła, ale po prostu było to tak dawno temu, że zapomniałam, jak bardzo ta powieść mi się ciągnęła. Czytając "Kiedy znikają ślady" przypomniałam sobie, o co dokładnie chodziło mi prz... Recenzja książki Kiedy znikają ślady

Śmierć nadejdzie dziś

14.09.2022

Książki Maxa Czornyja pochłaniam nałogowo już od kilku lat. Zawsze jego nazwisko kojarzyło mi się z przyjemną lekturą — och, pardon. Jeśli tylko można tak powiedzieć o łamaniu kości, czy wypruwaniu flaków. Jednak płynność i język, jakiego używa autor, bardzo zachęca do lektury. Nie będę ukrywać, że kiedy pojawiają się nowe serie od ulubionych aut... Recenzja książki Spirytystka

Na końcu czeka miłość... bez emocji.

29.08.2022

Wszędzie panuje jasność. Męcząca, ale zarazem piękna. Postać idzie przed siebie, widzi dookoła zniszczenia, które spowodowała spadająca bomba, ale nie zwraca na nie większej uwagi. Już jej to nie obchodzi. Nie patrzy na rany zadane przez broń ani przez czas. Krew, która znajduje się dosłownie wszędzie, też nie jest już ważna. Liczy się tylko on i ... Recenzja książki Na końcu czeka miłość

Prawda zawsze wyjdzie na jaw

29.08.2022

Słońce delikatnie przebija się przez zasłony. Wakacyjne temperatury powodują, że w pokoju panuje zaduch nie do zniesienia, a mimo to ona odczuwa chłód. Patrzy na niego z niedowierzaniem. Stara się zachować kamienną twarz, która nie zdradzi emocji, które właśnie odczuwa. Nieświadomie prosi go, aby powtórzył to, co powiedział przed chwilą. -Nasza mi... Recenzja książki Rocznica

Ściany mają oczy

23.08.2022

Niepopularna opinia, o bardzo w ostatnim czasie popularnej książce — kto by się spodziewał? Kiedy "Sąsiadka" czekała grzecznie w kolejce na przeczytanie, mój ogromny zapał opadał z każdym dniem, kiedy tylko trafiałam w Internecie na jakąś opinię. Wiele z nich było negatywnych, część nie miała zdania, a jeszcze inne były aż skrajnie pozytywne i zas... Recenzja książki Sąsiadka

Kobieta jak motyl

27.07.2022

"Konfetti" autorstwa Moniki Kłos przyciągnęła mnie do siebie głównie swoją okładką, która jest naprawdę intrygująca. Byłam niezmiernie ciekawa kim jest Mona oraz jakie nieszczęścia ją spotkały. To kolejna książka, która miała na celu pokazanie kobiecej siły. Miała, no właśnie. Przyznam szczerze, że książka mnie zaciekawiła, ale uważam, że aut... Recenzja książki Konfetti

Za zamkniętymi drzwiami

27.07.2022

Kolejna książka, po której nie wiedziałam czego się spodziewać. Kolejna historia, która mrozi krew w żyłach i wywołuje strach o siebie, własne dzieci, rodzinę. "Rodzina z naprzeciwka" to niebanalna opowieść o tym, jak skrywane tajemnice mogą zniszczyć życie nie tylko osób, których dotyczą. Nicole Trope stworzyła historię, która rozegrała się w wię... Recenzja książki Rodzina z naprzeciwka

Sopot psim okiem

25.07.2022

Kolejne polskie miasto, kolejna zbrodnia wyniuchana psim nosem. Sopot to — szczególnie w letnim czasie — oblegane przez turystów miasto. Jedni wybierają się tam w celu odpoczynku, inni w celach rekreacyjno-sportowych, a jeszcze inni, aby skosztować śledzika, bądź kiełbasy śląskiej — nad morzem przecież smakuje zupełnie inaczej! Wystarczy zapytać n... Recenzja książki Sopot w trzech aktach

Uwierz, a ratunek nadejdzie sam

22.07.2022

Świat to jedna wielka tajemnica. Natura, wiara, ludzie — wiele rzeczy i procesów jest niewytłumaczalnych w logiczny sposób, a ludzie stąpający twardo po ziemi, mogą nie odnaleźć spokoju w codziennym funkcjonowaniu. Rzeczywistość zaskakuje — każdego dnia, w każdej chwili. Nawet jeśli z czasem przyzwyczaimy się do funkcjonowania niezwykłych rzeczy, ... Recenzja książki Nieznajomy na tratwie

Brzezińska w innym stylu

18.06.2022

W poprzednim roku twórczość Diany Brzezińskiej okazała się dla mnie nie lada odkryciem. Całym sercem pokochałam serię z Krystianem Wilkiem i Adą Czarnecką i z radością zdecydowałam się na przeczytanie najnowszej serii o prokurator Gabrieli Sawickiej. "Nie odpuszczę" to drugi tom tej serii. Jak wypadł w świetle innych książek Diany Brzezińskiej? M... Recenzja książki Nie odpuszczę

Czy idealne wakacje mogą zamienić się w koszmar?

15.06.2022

Cienka, niepozornie wyglądająca książeczka, dostarczyła mi tyle emocji, że nie umiałam przestać o niej myśleć. Choć to moje pierwsze spotkanie z twórczością Izabeli Janiszewskiej, słyszałam o jej książkach wiele dobrego i uważam, że "Apartament" tylko zachęcił mnie do sięgnięcia po inne tytuły. Czy idealne wakacje mogą zamienić się w koszmar? Ko... Recenzja książki Apartament

Odbicie Małeckiego

15.06.2022

Ostatnio całym sercem pokochałam powieści obyczajowe, które nawiązują do zwykłego, szarego, codziennego życia. Najnowsza książka autorstwa Tomasza Jastruna "Zakręceni", okazała się jedną z lepszych i ciekawszych. Choć początkowo spodziewałam się czegoś zupełnie innego, muszę przyznać, że fabuła bardzo mnie zaciekawiła i równocześnie poruszyła. "Z... Recenzja książki Zakręceni

Polowanie się rozpoczyna

13.06.2022

"Drapieżne bestie" autorstwa Ayany Gray to jedna z tych książek, na które czeka się od dawna, a czas jej kosztowania smakuje naprawdę różnie. Oczekiwania były duże — przyciągająca wzrok okładka, genialny opis, a przede wszystkim zachęcające recenzje. Jak to wyszło w praktyce? Przekonajcie się sami. Muszę przyznać, że największym minusem fantastyk... Recenzja książki Drapieżne bestie

Ratunku! Wyjaśniłam męża!

4.06.2022

Choć to moje pierwsze spotkanie z twórczością Katarzyny Kowalewskiej, mam wrażenie, jakbyśmy znały się od lat. Ostatnimi czasy byłam na jednym ze spotkań autorskich, na którym Kowalewska opowiadała o swojej najnowszej książce i muszę przyznać, że w "Ratunku! Wymyśliłam męża" znalazłam wiele elementów wspólnych z samą autorką! Drodzy Państwo! To k... Recenzja książki Ratunku! Wymyśliłam męża

Historia z perspektywy artysty

4.06.2022

"Skrzypce Goebbelsa" to książka, po której spodziewałam się zupełnie czegoś innego. Kiedy zaczęłam ją czytać, miałam wrażenie, że szybko mi się znudzi, że to nie jest historia dla mnie. Choć bardzo intrygują mnie tematy dotyczące II Wojny Światowej, styl autora mnie delikatnie zniechęcił do lektury. Spodziewałam się może czegoś bardziej... fabular... Recenzja książki Skrzypce Goebbelsa

Łzy kapią na stronnice

4.06.2022

Od kiedy tylko rozpoczęłam swoją przygodę z książkami, reportaży unikałam jak ognia. Na widok opisów historii, które wydarzyły się naprawdę, dostawałam dreszczy, a formułka, na jaką składała się treść książki, wydawała mi się najnudniejszą rzeczą na całym świecie. Przecież po to jest literatura, aby uciekać dzięki niej od realnego życia. Kto w zwi... Recenzja książki Autostrada łez

Magia w rzeczywistym świecie

28.05.2022

"Ślady dusz" to książka, która porwie czytelnika, przeżuje i wypluje, ale to on będzie musiał zdecydować sam, czy było to doświadczenie przyjemne, czy raczej wywołujące dreszcze. Sama stanęłam przed tym dylematem, czytając debiut Pauli Uzarek. Jeśli chodzi o mój wybór, muszę przyznać, że moje odczucia były mieszane. Od samego początku nie do końca... Recenzja książki Ślady dusz. Tom 1

Niezwykła historia

WYBÓR REDAKCJI
25.05.2022

W ostatnim czasie trafiałam na naprawdę średnie książki, które niezmiennie mnie czymś rozczarowywały. Kiedy sięgnęłam po "Gwiazdę i koniczynkę" autorstwa Jean Grainger, od razu wiedziałam, że wyruszam w niezwykłą podróż, z niesamowitymi bohaterami. Lubię czytać książki obyczajowe z wątkiem historycznym, ponieważ mają one swój niepowtarzalny klima... Recenzja książki Gwiazda i koniczynka

Mroczna namiętność

22.05.2022

Choć fantastyka nie jest moim ulubionym gatunkiem literackim, z przyjemnością sięgam po nowości od wydawnictwa You&Ya. Książki przeznaczone głównie dla młodzieży potrafią oczarować serce niejednego czytelnika. "Cienie między nami" to kolejna z książek, na której przetłumaczenie wszyscy czekali. Powieść intrygująca nie tylko swoją okładką, ale prze... Recenzja książki Cienie między nami

Intrygująca młodzieżówka

6.05.2022

Do literatury młodzieżowej mam różne podejście. Często zdarza się tak, że omijam ją szerokim łukiem, nie znajdując w niej nic dla siebie, a innym razem wszystko przykuwa mój wzrok i mówi mi, żeby przeczytać daną powieść. Tak właśnie było z książką "Na drugim końcu lata" autorstwa Emmy Mills. Warto zauważyć, że nie tylko wydania nakładem Wydawnict... Recenzja książki Na drugim końcu lata

Dziwne zrządzenia losu

4.05.2022

"Niespełniona miłość" autorstwa Mirosławy Karety to pierwsza książka tej autorki, którą przeczytałam. Oczywiście sięgając po tę powieść miałam świadomość, że jest to drugi tom historii Józi. Mimo nieznajomości treści pierwszego tomu bardzo chciałam poznać twórczość Karety, a przede wszystkim również samą bohaterkę, o której było tak głośno. Nie b... Recenzja książki Niespełniona miłość

© 2007 - 2024 nakanapie.pl