Recenzje książek

wybrane przez redakcje

Znajdź książkę, która Cię interesuje i dowiedz się, co myślą o niej inni. Recenzje książek w serwisie nakanapie.pl to treści pisane przez naszych wielbicieli książek. Recenzje nakanapie to szczere, prawdziwe opinie, którym możesz zaufać.
{} Napisz swoją recenzję

Recenzje książek:

"Zło rzadko od razu nabiera kształtu..."

{} WYBÓR REDAKCJI
6.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

LABIRYNT FAUNA CORNELIA FUNKE, GUILLERMO DEL TORO "Zło rzadko od razu nabiera kształtu. Często na początku jest niewiele wyrazistsze od szeptu. Jest spojrzeniem. Zdradą. Ale potem rośnie i się zakorzenia, nadal niewidoczne, niezauważone. Tylko baśnie nadają mu właściwy kształt." Mroczna, baśniowa atmosfera oddaje klimat filmu w 100%, ale kl... {} Recenzja książki Labirynt fauna

{}× 5

Wsi spokojna...

{} WYBÓR REDAKCJI
6.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Islandia jawi się w mojej głowie jako magiczna kraina lodu i ognia. Coś jeszcze nie do końca zagarniętego przez człowieka, miejsce gdzie nadal ostatnie słowo ma przyroda. Tak po cichu marzę by kiedyś tam nie tylko pojechać, ale i zostać na stałe. "Farma Heidy. Owce, islandzka wieś i naprawianie świata" Steinunn Sigurðardóttir mimo tego, że okazała... {} Recenzja książki Farma Heidy

Korposzczury

{} WYBÓR REDAKCJI
6.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po przeczytaniu „Korposzczurów” Dana Lyonsa utwierdziłam się w przekonaniu, że żyjemy w jakimś kompletnie pokręconym świecie i aż trudno uwierzyć, że ludzie znoszą takie warunki pracy i atmosferę w korporacjach, ponosząc ogromną cenę za niewielkie wynagrodzenie. Skąd się biorą ludzie, którzy są w stanie deptać i niszczyć życie innych? To osobne py... {} Recenzja książki Korposzczury. Jak kultura korpo zrobiła z naszej pracy piekło

@LiterAnka@LiterAnka {}× 1

Kraina Tysiąca Jezior wita ...

{} WYBÓR REDAKCJI
5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Chcę po prostu zwyczajnie być. Nic nie robić, za niczym nie gonić, ale być”. Kto jeszcze nie był w Finlandii, zapraszam serdecznie. Autorka tak przejrzyście i pięknie zaprezentowała nam ten kraj, że nie można nie skorzystać z zaproszenia. Zatem pakujemy plecaki, rezerwujemy lot i przygoda przed nami. Ale najpierw proponuję dowiedzieć się co niec... {} Recenzja książki Finlandia. Sisu, sauna i salmiakki

@malgosialegn@malgosialegn {}× 2

Przyjaźń uskrzydla

{} WYBÓR REDAKCJI
5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Przyjaźń uskrzydla” Zerknęłam na okładkę otrzymanej książki i zastanawiałam się, co mnie czeka przy jej lekturze. Widok smutnego chłopca tulącego do siebie pelikana skłaniał mnie ku temu, aby tę książkę przekazać komuś młodemu do przeczytania. Ale chwila refleksji i zastanowienia. Dlaczego najpierw nie przeczytać jej samemu? Przecież książki ... {} Recenzja książki Chłopiec z burzy

@malgosialegn@malgosialegn {}× 5

Garść inspirujących wniosków

{} WYBÓR REDAKCJI
5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niewielka, niepozorna książeczka. Przyciąga tytułem i ciekawą okładką. Mnie przyciągnęło również nazwisko autorki. Margaret Heffernan kojarzę z TED Talks, gdzie wysłuchałam kilku jej wykładów. Autorka książek biznesowych, dyrektor kilku firm, mentorka dyrektorów generalnych wielkich organizacji. Pomyślałam, że ta kobieta naprawdę wie o czym pisze... {} Recenzja książki Niemierzalne. Wielkie znaczenie małych zmian

@kraszynkaa@kraszynkaa {}× 6

Wielkie odkrycia zwykłych ludzi.

{} WYBÓR REDAKCJI
5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chyba każdy z nas ma w sobie coś z podróżnika. Tylko nie każdy dąży do tego by nim zostać. Na kartach historii zapisało się wielu ludzi, którzy odnaleźli w sobie właśnie tego bakcyla i postanowili zrobić coś po raz pierwszy. Przepłynąć Ocean. Okrążyć świat. Przebyć kontynent północnoamerykański ze wschodu na zachód. Takiego człowieka poznałam dzię... {} Recenzja książki W poszukiwaniu granic Ameryki. Wyprawa Lewisa i Clarka

@Nigrum@Nigrum {}× 5

„PIEKŁO CZEKA”

{} WYBÓR REDAKCJI
5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„(…) o tym miejscu można powiedzieć to samo, co mówią o mafii: kiedy już tam wejdziesz, nie ma wyjścia.” Bardzo długo czekałam na najnowszą powieść Kinga. Odliczałam miesiące, potem dni, by w końcu dostać w swoje rozgrzane łapska nowiutki egzemplarz książki. Jęczałam z bólu i zazdrości czytając pierwsze recenzje szczęściarzy, którzy zapoznali się... {} Recenzja książki Instytut

@anetakul92@anetakul92 {}× 9

Nolite te bastardes carborundorum

{} WYBÓR REDAKCJI
4.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zanim w ogóle przystąpiłam do pisania poniższej recenzji muszę ,prosić Was o wybaczenie Drodzy Czytelnicy. Przeczytałam wpierw kilka Waszych opinii by przekonać się ,że odczucia wobec tej historii jakie ja miałam miał też ktoś inny. Książkę czytałam z wielkim trudem. Od samego początku nie mogłam wyobrazić sobie czasu ani miejsca tego opowiadania.... {} Recenzja książki Opowieść podręcznej

Piesek jak bumerang

{} WYBÓR REDAKCJI
4.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bella zmieniła na lepsze życie Lucasa i jego mamy. Konieczność oddania suczki do domu zastępczego i znalezienia nowego mieszkania złamała serce i mężczyzny i pieska. Bella jednak nie poddaje się tak łatwo. By odnaleźć swojego człowieka przemierzy góry i doliny. Minęło sporo czasu, od momentu, kiedy miałam przyjemność przeczytać pierwszą powieś... {} Recenzja książki O psie, który wrócił do domu

Pomiędzy nami góry

{} WYBÓR REDAKCJI
4.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już sam tytuł książki zdradza nam miejsce akcji , Góry , a okładka pokazuje rozbitą awionetkę. I wydaje się nam, że już wiemy o czym będzie książka, ale nic bardziej mylnego. Bo to co przeżyją nasi bohaterowie to się nie da wyobrazić na podstawie ilustracji. Ben i Ashley poznają się na lotnisku w Salt Lake City. Nadciągająca śnieżyca i goniąc... {} Recenzja książki Pomiędzy nami góry

@ela_r22@ela_r22 {}× 4

FAKT, NIE MIT

{} WYBÓR REDAKCJI
4.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kto z Was nie słyszał o płaskoziemcach lub antyszczepionkowcach, niech podniesie rękę. "Fakt, nie mit. Obalamy naukowe mity" to książka, w której autorzy postawili na naukowe wytłumaczenie chyba najpopularniejszych teorii spiskowych, mitów odnośnie nauki. Chcą przekazać nam argumenty obalające wyżej wspomniane "historie". Nie jestem do końca pew... {} Recenzja książki FAKT, NIE MIT

To, co nosisz w sobie

{} WYBÓR REDAKCJI
4.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Osada" Camilli Sten to powieść mająca wszelkie przymioty dobrej powieści grozy. Mamy górnicze miasteczko Silvertjärn, które od sześćdziesięciu lat straszy pustką i tajemnicą - wszyscy mieszkańcy zniknęli i przez lata nie udało się odkryć tego, co się tak naprawdę tam wydarzyło. Alice - wnuczka jednej z byłych mieszkanek osady, chce rozwiązać tę ... {} Recenzja książki Osada

Nie znamy siebie samych

{} WYBÓR REDAKCJI
4.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Psychoza" to jedna z książek należąca do klasyki grozy. Na jej podstawie, w 1960r. A. Hitchcock nakręcił film o tym samym tytule. Oglądałam go kilka razy, jak już kiedyś wspominałam - uwielbiam stare dobre horrory. Filmy z tamtego okresu miały w sobie prawdziwą grozę, a nie jak te dzisiejsze - strach i efekty specjalne. To zdecydowanie nie jest j... {} Recenzja książki Psychoza

Świetna powieść!

{} WYBÓR REDAKCJI
3.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Horyzont" jest pierwszą powieścią autorstwa Jakuba Małeckiego, którą przeczytałam. Od razu przypadł mi do gustu styl autora, który jest prosty, ale tak dosadny i rzeczowy, niosący w sobie wiele emocji. Bohaterami są Maniek i Zuza. Oboje są narratorami i naprzemiennie widzimy świat ich oczami. Oboje zmagają się z trudną przeszłością, która nie da... {} Recenzja książki Horyzont

Pierwsza część trylogii. Obiecująca

{} WYBÓR REDAKCJI
3.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Eduardo Mendoza to jeden z najwybitniejszych współczesnych pisarzy hiszpańskich” - ta opinia zdecydowała o tym, że bez wahania sięgnęłam po tę książkę, choć nie jestem pewna czy swoją przygodę z Mendozą powinnam zaczynać właśnie od niej. Książka mnie nie zachwyciła, aczkolwiek jest ciekawa a napisana bardzo dobrze. „Król przyjmuje” to pierws... {} Recenzja książki Król przyjmuje

@artfinity@artfinity {}× 3

NIEKOCHANI CHŁOPCY

{} WYBÓR REDAKCJI
3.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Neil Spencer zaginął. Z początku wydaje się, że zaniedbywany chłopiec uciekł z domu, jednak sprawa nabiera nowego wymiaru, gdy matka chłopca przypomina sobie, że słyszała nocą czyjeś szepty. 20 lat temu Frank Carter porywał i brutalnie mordował chłopców. Dziś sadysta – okrzyknięty przez media ‘Szeptaczem’ - odsiaduje wyrok w więzieniu. Czyżby k... {} Recenzja książki Szeptacz

@anetakul92@anetakul92 {}× 18

Dla tych, którzy lubią historię i jej niekoniecznie naukowe oblicze

{} WYBÓR REDAKCJI
3.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kongres Wiedeński fascynował mnie od wielu lat. Z wielu powodów, z których najważniejszym jest ten, że ład stworzony na nim przetrwał sto lat. Przez te sto lat Europą nie szarpała żadna wielka wojna. Ewenement w skali historycznej dla naszego małego kontynentu! Jak oni to zrobili? Po przesłuchaniu "War, Peace, and Power: Diplomatic History of Euro... {} Recenzja książki Wiedeń 1814

@Orestea@Orestea {}× 4

Czarownica i wampir

{} WYBÓR REDAKCJI
3.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dawno nie czytałam książki, która ma tak zróżnicowane oceny na portalu Lubimyczytać.pl. Od jedynki po dziewiątkę! "Księgę czarownic" zakupiłam z powodu jej nowego wydania i kiedy zobaczyłam rozstrzał ocen nieco się strapiłam. Książka jest gruba, to ponad 750 stron - więc tylko dobra historia może zatrzymać czytelnika przy takiej rozległej pozycji.... {} Recenzja książki Księga czarownic

@Nigrum@Nigrum {}× 3

Odkrywanie jawnych tajemnic

{} WYBÓR REDAKCJI
3.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przeczytałam kilka tomów opowiadań Alice Munro. Pierwszy z nich podarowała mi moja przyjaciółka, tytuł: „Przyjaciółka z dzieciństwa” jak najbardziej był i tutaj trafny. Mam mieszany stosunek do tych opowiadań. Czasami wydaje mi się, że są nudne i banalne, że po jednym zbiorze nie sięgnę po kolejne. A jednak. Język Alice Munro uzależnia. W tej pr... {} Recenzja książki Jawne tajemnice

@Zaneta@Zaneta {}× 2

Sekrety skrywane przez ludzkie ciało

{} WYBÓR REDAKCJI
1.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na początek dwa, świetnie oddające treść książki cytaty; "Ciało się rozkłada; kości pozostają. Ciało zapomina i wybacza dawne urazy; kość może się zagoić,ale zawsze pamięta: upadek z dzieciństwa, bijatykę w barze,uderzenie rękojeścią pistoletu w skroń,ostrze wbite między żebra. Kości zatrzymują takie chwile, utrwalają je i pokazują każdemu,kto ma... {} Recenzja książki Trupia Farma. Sekrety legendarnego laboratorium sądowego, gdzie zmarli opowiadają swoje historie

Genetyczna swatka.

{} WYBÓR REDAKCJI
1.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historia przedstawiona z punktu widzenia pięciu bohaterów i zmian, jakie dotykają ich życia za sprawą naukowego odkrycia. Ale czy można być bardziej szczęśliwym w związku niż się jest obecnie? Czy szukanie połówki na całe życie jest naprawdę bezpieczne? A co jeśli zostaniemy sparowani poprzez genetykę z człowiekiem bez skrupułów, kimś w rodzaju p... {} Recenzja książki Dopasowani

@Asamitt@Asamitt {}× 5

Pierwszorzędna powieść drugorzędna

{} WYBÓR REDAKCJI
1.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Hayesowi udało się stworzyć świetnego głównego bohatera w stylu kryminałów noir - smutnego, zmęczonego życiem faceta, niezrównanego śledczego wyposażonego przez naturę w niesamowicie zgryźliwe poczucie humoru - biorę go z całym dobrodziejstwem inwentarza. To nie jedyne nawiązanie do czarnych kryminałów, bo mamy też famme fatal, mamy narrację pierw... {} Recenzja książki Pielgrzym

@Mackowy@Mackowy {}× 8

Pójdę Twoim śladem

{} WYBÓR REDAKCJI
1.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejna rewelacyjna książka Ryszarda Ćwirleja – to już IV spotkanie z komisarzem Antonim Fischerem. W mojej ocenie nazwisko autora stało się już synonimem dobrze napisanego kryminału, obfitującego z jednej strony w zabawne wydarzenia występujące w opisywanych dochodzeniach, ciekawe i plastyczne opisy ulic miasta Poznania oraz jego mieszkańców i ic... {} Recenzja książki Pójdę Twoim śladem

Horror po słowiańsku.

{} WYBÓR REDAKCJI
31.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Był tam świat stworzony z krzyku i łez, świat za zasłoną stu mgieł i stu kamiennych ścian, kraina, gdzie kości wyścielały ziemię, gładkie i lśniące od nagich stóp wszystkich tych, którzy wcześniej kroczyli tą drogą. W szeroko rozwartych szczękach wygotowanych czaszek płonęły zgubne ogniki. Tylko one rozświetlały mrok, na przemian znikając i poj... {} Recenzja książki Słowiański horror

@Nigrum@Nigrum {}× 5

Co oznacza "Wybór redakcji" ?

Dziesiątki recenzji książek pojawiają się codziennie na naszej kanapie. Czytamy je dla Was, by wybrać pośród nich kilka takich, które zdecydowanie warte są uwagi, jeśli nie macie czasu przeczytać ich wszystkich. Nie są to jedynie pozytywne recenzje, nie to jest najważniejsze. Zależy nam w równym stopniu na poleceniu Wam dobrej książki, jak i oszczędzeniu Waszego czasu, który możecie stracić na czytanie tej złej. Dlatego wśród recenzji, które dla Was wyróżniamy znajdziecie zarówno te polecające świetne książki, jak i takie recenzje, które jakąś książkę zdecydowanie Wam odradzą. Usiądźcie więc wygodnie, poczytajcie i wybierzcie dla siebie kolejną świetną książkę

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl